Profile cover photo
Profile photo
Czinkóczky Implant Központ
1 follower
1 follower
About
Posts

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Amikor azt hisszük, hogy minden rendben van...

Sokszor csak egy röntgenfelvételen szembesülünk azzal, hogy egy elő nem tört bölcsességfog található a páciens állcsontjában.

Az ilyen fogak legtöbbször semmilyen panaszt nem okoznak, így sokáig nem is kell hozzájuk nyúlni.

Azonban előfordul, hogy az ilyen ún. impaktált fogak úgy kezdenek el szuvasodni, felszívódni, hogy elő sem bújtak még. Ilyenkor bizony előbb-utóbb elérkezik az idő, amikor mindenképpen el kell távolítani őket.

A képen egy ilyen szituáció:

A bölcsességfog teljesen elzárva az íny alatt kezdett el szuvasodni, ezért az eltávolítása elkerülhetetlenné vált.

Ezért javasoljuk minden olyan páciensnek, akinek ilyen elő nem tört fogai vannak, hogy 1-2 évente mindenképpen érdemes röntgenfelvételt készíteni, így időben sor kerülhet a fogak eltávolítására, mielőtt azok elkezdenek intenzív panaszt okozni. (Megszokott módon Karácsony, szabadság, vagy nyaralás előtti utolsó este, vagy éppen pének éjjel...)
Photo
Add a comment...

Mindenképpen szükséges szabályozni a fogaimat akkor is, ha csak egy kicsit girbe-gurbák?

A fogszabályozásra akkor van szükség, ha a rendellenesség esztétikailag zavaró, vagy ha a szabálytalanság olyan következményekkel jár, ami a későbbiekben egészségkárosodáshoz vezet.

A harapási forma extrém szabálytalansága olyan hatásokkal járhat, amely károsíthatja, vagy tönkre is teheti az állkapocsízületet.
A megsüllyedt harapás, az extrémen torlódott, vagy elmozdult fogak, a nagyon rendellenes fogilleszkedés hosszú távon mindenképpen káros következményekkel járnak, így ilyen esetekben csak a fogszabályozás jelent biztos megoldást.

Ha csak kis esztétikai szabálytalanságról van szó, és a fogak illeszkedése az őrlő zónában megfelelő, akkor elsősorban a várható kellemetlenségek, a költségek és a kezeléshez szükséges idő alapján érdemes mérlegelni, hogy belevág-e valaki egy orthodonciai kezelésbe.
Add a comment...

Érdemes megtartani a régi arany töméseket, koronákat? Lehet ezeket újra hasznosítani esetleg új fogpótlást készíteni belőlük?

Sok fogtechnikai laboratórium, illetve fogorvosi rendelő átvesz régi arany fogpótlásokat, mondván azt újra hasznosítják.

Érdemes azzal tisztában lenni, hogy az újonnan készülő fogpótlások arany vázát elvileg mindig olyan „tiszta” gyári ötvözetből kell elkészíteni, amely nem teszi lehetővé, hogy abba „törtaranyat” keverjenek.

 Mégis van mód ezek újra felhasználására, de ennek lehetősége elég korlátozott.

Ne fogadja el tehát, ha azt mondja a fogorvos, hogy a nagypapa régi arany hídjából új koronát, vagy fogpótlást készítenek! Fontos, hogy az ilyen új vázak megfelelő minőségű és tisztaságú ötvözetből készüljenek, és ebbe nem fér bele az ellenőrizhetetlen eredetű és összetételű régi aranyak bekeverése.

Érdemesebb tehát az ilyen elfekvő aranykészleteket inkább tört aranyként eladni, és nem beépíteni a szánkba.
Add a comment...

Hallottam az implantátumok központi regisztrációjáról. Köteles vagyok ezt engedélyezni, vagyis a beleegyezésem nélkül is kiadhatják az adataimat?

A 2014. január 1-jétől érvényes egészségügyi törvény értelmében a fogorvos, szájsebész, aki implantátumot ültet be Önnek, köteles a beültetett implantátumot regisztrálni az OEP által üzemeltetett online felületen.

Ehhez meg kell adnia az Ön adatait is, függetlenül attól, hogy ehhez Ön külön hozzájárult-e vagy sem.

Az implant-regiszter elvileg úgy kezeli az Ön személyes adatait, mint azt egyébként a betegbiztosítás máskor is teszi, tehát csak azok férhetnek hozzá, akik erre fel vannak jogosítva.

Így tehát azt nem fogják Öntől megkérdezni, hogy ehhez hozzájárul-e, mert erre a törvény kötelezi az egészségügyi szolgáltatót, függetlenül attól, hogy támogatott (TB), állami, vagy teljesen magánorvosi rendelőről van-e szó.

Így hivatalosan ma Magyarországon minden beültetett implantátum regisztrációja kötelező, és ehhez feljegyzésre kerül az adott páciens azonosítására alkalmaz összes személyes adat is.
Add a comment...

Miért nem adják oda a röntgenfelvételemet a fogorvosi rendelőben? Azt én kifizettem, az az enyém. Vagy nem?

A páciensekről készített röntgenfelvételeket a kezelő orvos köteles megőrizni, archiválni, így abból általában csak másolatot adhatnak ki a betegnek. Az egészségügyi törvény rendelkezik ennek pontos részleteiről, így arról is, hogy a betegnek külön térítés ellenében joga van a rá vonatkozó adatokat kikérni, de az eredeti röntgenfelvételt a rendelő köteles megőrizni.

Ez természetesen nem vonatkozik az olyan centrumokra, amelyek kifejezetten radiológiai tevékenységet folytatnak. Az itt készült röntgeneket kiadják, és nem feltétlenül archiválják. Jóllehet a digitális radiológia világában ez ma már nem jelent különösebb nehézséget.
Add a comment...

Fémallergiám van, így nem is kaphatok implantátumot?

Szerencsére elmondható, hogy a különböző fémallergiák esetén is van lehetőség implantátumok beültetésére. Ezek a műgyökerek nagy tisztaságú titánból készülnek, amelyekre a szervezet semmilyen allergiás reakcióval nem reagál. Irodalmi ritkaság a titánnal szemben fennálló allergia. Amennyiben ennek gyanúja felmerül, érdemes egy allergológiai vizsgálatot végezni.

Lényegesen fontosabb kérdés az allergia a fogpótlások készítésekor. Az implantátumokra, vagy a természetes fogakra készülő különböző technikai megoldások számos fémet, illetve olyan anyagot (akrilátok, cementek, tömőanyagok, stb.) tartalmazhatnak, amelyekkel szemben előfordulhat allergiás reakció.

Ezért abban az esetben, ha a páciens korábbi orvosi történetében szerepelnek allergiás reakciók, a fogpótlások tervezésekor érdemes megcsináltatni egy olyan allergia vizsgálatot, amely a lehető legtöbb olyan anyagot érinti, ami a fogorvosi gyakorlatban előfordulhat. Ezt hívják „fogászati teszt sor”-nak.
Add a comment...

Vannak gyártók, akik már kínálnak olyan implantátumot, amely cirkóniumból készül. Ez miért nem terjed ugyanolyan gyorsan, mint a fémmentes fogpótlás?

Valóban vannak már cirkóniumból készített implantátumok, de ezek jelenleg messze nem tudják biztosítani mindazt, amit ma a titán implantátumok tudnak.

A cirkon műgyökerek mechanikai, fizikai tulajdonságai egyelőre nem teszik lehetővé, hogy a napi gyakorlatban ezek elterjedjenek. Sajnos gyakran megsérülnek, eltörnek, és esztétikai előnyükön kívül nincs más olyan tulajdonságuk, amelyben hosszútávon olyan sikeresek lennének, mint a közel 50 éve bevált titán implantátumok.

Mindezek miatt még sok-sok évet kell várni, hogy a „fémmentes”-nek nevezett műgyökerek reális alternatívát jelentsenek.
Add a comment...

Fogínysorvadásom van, sorra hullanak ki a fogaim, így implantátumot sem kaphatok? Azok is ki fognak potyogni, mint a fogaim?

A fogak elvesztésének leggyakoribb oka a fogágybetegség. Ez a köznyelvben fogínysorvadásnak nevezett betegség mindig olyan bakteriális gyulladásnak az eredménye, amelynek következtében a fogak tartószerkezete, a csont és a fogágy folyamatosan pusztul.
Ennek a krónikus betegségnek a végeredménye a fogak meglazulása, elvesztése.

Amennyiben a fogak helye meggyógyul, anatómiai akadálya nincs annak, hogy implantátumok beültetésére kerüljön sor, de természetesen a beültetett műgyökerek körül ugyanúgy fontos a gyulladásmentes állapot fenntartása, mint a természetes fogak esetében.

Szerencsére elmondható, hogy a megfelelő szájhigiénia mellett van reális esélye annak, hogy az implantátumok körül nem alakul ki a fogágybetegség, de ehhez mindenképpen el kell érni, hogy a páciens szájából a kórokozó baktériumokat távol tudjuk tartani. Ennek módszereiről, technikájáról, eszközeiről az implantációt tervező orvoscsapat részletesen tájékoztatni fogja Önt.

Lényegében tehát gondos előkészítés után, illetve a megfelelő orvosi utasítások betartása mellett nincs akadálya az implantátumok beültetésének. Kifogástalan szájhigiénia kialakításával és rendszeres orvosi kontrollal biztosítható a beültetett műgyökerek hosszútávú sikeressége.
Add a comment...

Post has attachment
Régi pótlások cseréje.

A régi koronák, hidak cseréje abban az esetben is indokolt, ha nem látható rajtuk számottevő esztétikai sérülés.
Az ilyen rögzített (cementezett) fogpótlások kihordási ideje nagyjából 10 év.
Ez nem jelenti azt, hogy ennyi idő után mindenképpen le kell őket cserélni, de azt igen, hogy fokozott ellenőrzésük javasolt.
Amennyiben egy régi híd, korona elkopik, elhasználódik, azt elsősorban a tartó pillérfogak állapotának megóvása miatt fontos eltávolítani, lecserélni.
Ha erre nem kerül sor időben, a fogak alászuvasodhatnak, tönkremehetnek, és a híd, a korona leesik. Ilyenkor sajnos sokszor a fog eltávolítása már elkerülhetetlen.

(Elsősorban az ilyen esetek miatt alakult ki a köztudatban a félelem az ilyen típusú fogpótlásokkal kapcsolatban.)

Érdemes tehát a régi hidak, koronák kontrolljára nagyobb hangsúlyt fektetni.

A képen kétoldali régi hidak cseréje látható.
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded