Profile cover photo
Profile photo
OmgevingsPsycholoog.nl
5 followers
5 followers
About
OmgevingsPsycholoog.nl's posts

Post has attachment
Zijn glijbanen en zitzakken een voorwaarde voor innovatie?
"Ja, de fysieke omgeving heeft invloed op creativiteit en innovatie. Een goed gekozen en/of slim ingerichte ruimte helpt. Maar andere zaken zijn belangrijker (de disclaimer): een goed gebouw biedt geen oplossing voor een niet-innovatieve bedrijfscultuur, brainstorms die eigenlijk vergaderingen zijn of zeurende collega’s."

Post has attachment
Beste lezer,

Dank dat je mijn blogs over omgevingspsychologie leest, daar doe ik het voor! Ik vind het ontzettend tof om via comments, twitter, facebook en de nieuwsbrief te horen dat de stukken worden gewaardeerd. Ook helpen jullie me scherp te houden met jullie scherpe opmerkingen en aanvullingen. In 2014 hebben Marike Vroom, Wout Fontane Pennock en ik samen 34 blogs getikt over omgevingspsychologie. In deze blog vind je een overzichtje van de 10 beste gelezen blogs.

Ik hoop je ook dit jaar weer terug te zien op OmgevingsPsycholoog.nl.

Hartelijke groeten van Joren

Post has attachment
UPDATE fietsenstalling Universiteit Twente

Er wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de fietsenstalling-soap op de UT. Lees er meer over in het UT Nieuws: http://bit.ly/1t4bvT7

In onderstaand artikel vind je een uiteenzetting over waarom het plein in mijn ogen niet goed functioneert. Het is daarmee een schoolvoorbeeld hoe een slecht ontwerp veel extra geld en frustratie kan kosten.

Post has attachment
Hoe kunnen bebording & kaarten wayfinding verbeteren?

We gaan er eigenlijk automatisch vanuit dat bebording en kaarten ons helpen bij het vinden van de weg. Niet zo vreemd, we maken er tenslotte allemaal gebruik van en we merken het meteen als er geen bewegwijzering is en we ons in een onbekende omgeving bevinden. Maar hoe ziet een goed bebordingssysteem er eigenlijk uit?

Post has attachment
Hoe kunnen we wayfinding bevorderen met architectuur?

Wayfinding is het gedrag en denkproces dat mensen doorlopen als ze de weg proberen te vinden. Vorige week hebben we gekeken hoe dit psychologische proces werkt. Omdat wayfinding altijd in de fysieke ruimte plaats vindt, kun je je afvragen hoe het ontwerp en de inrichting van deze ruimte wayfinding kan faciliteren.

In deze blog zal ik proberen inzicht te geven hoe complexiteit, visuele toegang en differentiatie kunnen bijdragen aan wayfinding.

Post has attachment
Wat is wayfinding?

De weg vinden in een onbekende ruimte kan een behoorlijk stressvolle ervaring zijn. Daarom zijn bezoekers van een ruimte en organisaties erbij gebaat om wayfinding te faciliteren. Om te begrijpen hoe we dit het beste kunnen doen, moeten we inzicht krijgen in hoe de psychologie van wayfinding werkt.

Post has attachment
Wat zijn olifantenpaadjes?

"Olifantenpaadjes zijn paadjes die een alternatief bieden op de officiële, ontworpen en bestraatte routes. De paadjes slijten langzaam in het landschap doordat de alternatieve route veelvuldig wordt gebruikt door voetgangers, fietsers of automobilisten. De paadjes bieden een snellere, kortere of ‘soepelere’ route aan de weggebruiker dan de officiële ontworpen route."

Lees hier hoe ze ontstaan, waarom ze eruit zien zoals ze eruit zien en hoe beheerders er mee omgaan:

Post has attachment
Gevoelens die klanten hebben, beïnvloeden heel direct de mate van hun tevredenheid. Onderzoek laat zien dat deze vluchtige gevoelens ook op de lange termijn effect kunnen hebben. Emoties die zijn opgewekt in een eerdere situatie, kunnen worden gekoppeld aan latere gebeurtenissen, zonder dat deze latere gebeurtenis iets te maken heeft met de opgewekte gevoelens.

Daarom betoog ik dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat gebouwen waarin klanten worden ontvangen, geen onnodige irritaties opwekken. Deze vluchtige irritaties kunnen namelijk op de lange termijn de klanttevredenheid negatief beïnvloeden.

Post has attachment
Hebben posters van natuur of plastic planten dezelfde effecten als echte natuur?

Een nieuwe blog van Marieke Vroom.

"Nu de vakantie voorbij is en je weer aan het werk moet: haal de natuur naar binnen. Zet bloemen en planten (echt of nep) neer in je kantoor, hang een paar mooie natuurposters op, ga lekker achterover zitten achter je bureau en geniet van je uitzicht op een parelwit strand met palmbomen, het regenwoud of besneeuwde bergtoppen en laat de natuur haar werk doen!"

Post has attachment
Wout dook de digitale omgeving in en onderzocht waarom video games zo verslavend zijn:

"Voor de game-ontwikkelaars zou het zonde zijn als er op basis van een rationele beslissing wordt besloten om het spel niet verder te spelen. Na een tijdje zou iedereen het spel wel hebben gezien en op zoek gaan naar een ander spel. Daarom is het in het belang van de ontwikkelaars om het spel zo verslavend te maken, dat het niet uitmaakt dat de gamer het spel heeft uitgevogeld of eigenlijk een andere verwachting van het spel had. Gamers moeten door het spel worden opgeslokt en zonder ooit echt in de ‘beslisfase’ te komen de drang hebben om door te gaan."
Wait while more posts are being loaded