Profile cover photo
Profile photo
Ποδηλατικό Καρναβάλι
54 followers -
Bike Carnival - Thessaloniki Greece
Bike Carnival - Thessaloniki Greece

54 followers
About
Ποδηλατικό Καρναβάλι's posts

Post has attachment
Οι Ποδηλάτ(ισσ)ες ξωτικά ξυπνούν την κοιμωμένη πόλη του “Ποτέ” | 8ο Ποδηλατικό Καρναβάλι, Τσικνοπέμπτη 16 Φεβ στον Πεζόδρομο Ζεύξιδος | 5μμ Έναρξη Μουσικής, 6μμ Ποδηλατική Παρέλαση, 8.30μμ Γιορτή για όλη την πόλη, με Ινδικό Χορό με την Asrai Danza, DJ Lazos | Κλήρωση με πολλά δώρα και Ποδήλατο Galaxy 26" από το Bike in art, και εκπλήξεις!

Post has attachment
Γράψτε μας τις ιδέες σας για θέματα στο 8ο Ποδηλατικό Καρναβάλι 2017, στο τοίχο της εκδήλωσης www.facebook.com/events/216044358802273/ ή στο info@bikecarnival.gr,με σατιρική θεματολογία για το Ποδήλατο & τη Βιώσιμη Κινητικότητα, την Οικολογία & το Περιβάλλον, την Κοινωνία, την Πολιτική και την Επικαιρότητα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου!

Ξεκίνησε η Αποκριά 2017 στην Ελλάδα, με το πατροπαράδοτο έθιμο «Κοκώνες και Γκέγκηδες» στον Εμποριό Εορδαίας Κοζάνης την Πρωτοχρονιά, και συνεχίζουμε:

- Στην Καστοριά, αναβιώνουν τα «ραγκουτσάρια». Οι κάτοικοι μεταμφιέζονται και με μάσκες που έχουν συμβολικό χαρακτήρα, αφού η όψη τους είναι τρομακτική, αποσκοπούν στο να ξορκίσουν το κακό από την πόλη. Μάλιστα, ζητιανεύουν από τον κόσμο την ανταμοιβή τους, επειδή διώχνουν τα κακά πνεύματα.

- Στη Θεσσαλία, ανήμερα της εορτής αναβιώνουν τα ρουγκάτσια (ρουγκατσάρια). Αποτελούνταν από ομάδες (10-15 μεταμφιεσμένων ατόμων) οι οποίες περιφέρονταν από σπίτι σε σπίτι παίρνοντας την ανάλογη αμοιβή. Μερικά από τα απαραίτητα μέλη του κάθε ομίλου ήταν ο γαμπρός, η νύφη (νέος μεταμφιεσμένος), ο παπάς, ο παππούς, ο γιατρός και οι «αρκουδιάρηδες», ενώ εντυπωσιάζει ο αριθμός των τραγουδιών με τα οποία οι ρουγκατσάρηδες συνόδευαν το πέρασμά τους.

- Το ίδιο έθιμο ζει και σε χωριά της Δράμας με την ονομασία ροκατζάρια. Οι κάτοικοι με τρομακτικές μάσκες και εκκωφαντικούς θορύβους από τα κουδούνια που φέρουν περιφέρονται στους δρόμους.

- Τα μπαμπούγερα, πάλι, είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εθιμικές παραδόσεις στην Καλή Βρύση της Δράμας. Από το πρωί της παραμονής, οι γυναίκες σκορπίζουν με το δεξί χέρι στάχτη γύρω από το σπίτι προφέροντας ξορκιστικές λέξεις για να φύγουν τα καλακάντζουρα και να μην έχει φίδια το καλοκαίρι. Μετά το τέλος της τελετής του αγιασμού των υδάτων τα μπαμπούγερα συγκεντρώνονται έξω από την εκκλησία. Η αμφίεσή τους είναι ζωόμορφη και ομάδες - ομάδες ή χωριστά γυρίζουν τους δρόμους του χωριού κυνηγώντας όσους συναντούν και ζητώντας συμβολικά κάποιο φιλοδώρημα.

- Οι μωμόγεροι είναι ποντιακό έθιμο από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τις ημέρες μας. Είναι σατιρικό και αναβιώνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, αλλά μερικές φορές και έως τα μέσα του Φεβρουαρίου. Λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης των Ποντίων, το έθιμο ήταν μια μορφή αναγνώρισης της ελληνικής προέλευσής τους και ένας τρόπος να ξεχαστούν από την τουρκική δουλεία και τις βίαιες εξισλαμίσεις.

Post has attachment
9η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία | World Naked Bike Ride Greece​ | Μια Γιορτή για το Ποδήλατο, Περιβάλλον, Ανθρώπινο Σώμα | Παρασκευή 3 Ιουν, Πάρκο Νέας Ελβετίας Χαριλάου | 3μμ Bodypainting, 5μμ Μουσικές & Δρώμενα, 7μμ Ποδηλατοδρομία, 10μμ μετά ΠΑΡΤΙ στον πολυχώρο WE​ με live Lostre Community​ + Κρούση (ομάδα κρουστών)​ + DJ sets + Εκπλήξεις!
Sketch: Stavros Kioutsioukis - Graphics: Tasos Lekkas
www.worldnakedbikeride.gr
www.facebook.com/wnbr.gr/
www.facebook.com/events/499827643539591/
A Celebration of Cycling, Environment, Human Body | Friday 3 Jun, Thessaloniki GR, Nea Elvetia Park Harilaou | 3pm Bodypainting, 5pm Music & Performances, 7pm Bike Ride, 10pm after PARTY live Los Tre Community + Krousi (percussion group) + DJ sets + Surprises!

Post has attachment
Ξετυλίξτε το ταλέντο σας ζωγραφίζοντας Γυμνούς/ές Ποδηλάτ(ισσ)ες στο Ακατάλληλο Μάθημα! Αν θέλετε να γίνετε γυμνά μοντέλα με το ποδήλατο σας ή χωρίς, στείλτε μήνυμα στην σελίδα +Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία 

Post has attachment
Απολαύστε το νέο μας διαφημιστικό για το 7ο Ποδηλατικό Καρναβάλι 2016, από την Loud Productions, γιατί Είμαστε Όλοι Μετανάστες/ριες και κάνουμε Πετάλι Χωρίς Σύνορα | Τσικνοπέμπτη 3 Μαρ 20:00 Πλατεία Αριστοτέλους Θεσσαλονίκη | 7th Bike Carnival 2016

Post has attachment
Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται την Τσικνοπέμπτη 3 Μαρτίου 2016 8μμ, στην Πλατεία Αριστοτέλους Θεσσαλονίκης, το Ποδηλατικό Καρναβάλι, με φετινό κύριο θέμα “Είμαστε Όλοι Μετανάστες/ριες! Πετάλι Χωρίς Σύνορα!”, όπου παντρεύεται η παράδοση του Καρναβαλιού, με την αναβίωση της παράδοσης του ποδηλάτου στην Ελλάδα. Είναι μια ποδηλατική, περιβαλλοντική και κοινωνική δράση, στην οποία πραγματοποιείται μια μεγάλη παρέλαση μεταμφιεσμένων ποδηλατιστών, με θεματικές ομάδες και αποκριάτικα άρματα συμβολικού και σατυρικού χαρακτήρα, συνοδευόμενα από τον Βασιλιά Καρνάβαλο.

Μετά την παρέλαση ακολουθεί το EPIC πάρτι στις 11μμ, με ελεύθερη είσοδο για τους ποδηλάτες που θα συμμετέχουν στην παρέλαση και μειωμένες τιμές στα ποτά, στον πολυχώρο WE (Λεωφώρος 3ης Σεπτεμβρίου & Γρ. Λαμπράκη), με πολύ μουσική, χορό, DJ set, προβολές, δρώμενα, άφθονο ποτό, φαγητό, και άλλες εκπλήξεις, ενώ γίνεται και η παραδοσιακή καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου.

Φέτος είμαστε όλοι μετανάστριες/ες και κάνουμε πετάλι χωρίς σύνορα! Με τη βαλίτσα μας στην πλάτη και τις πολύχρωμες σημαίες των χωρών γινόμαστε: Σύριοι, Μαροκινές, Ιρακινοί, Αφγανές, Κούρδοι, Παλαιστίνιες, Λίβυοι, Αλγερινές, Πορτογάλοι, Ισπανίδες, Κενυάτες, Νιγηριανές, Μεξικανοί, Αλβανίδες, Ιρλανδοί, Χιλιανές, Αργεντινοί, Τυνήσιες, Πολωνοί, Ουκρανές, Βούλγαροι, Ρουμάνες, Τούρκοι, Κολομβιανές, Βραζιλιάνοι, Κύπριες, Έλληνες, Ελληνίδες...,
και ταξιδεύουμε κόντρα σε πολέμους, ρατσισμό, κρίση, ανεργία, περιβαλλοντικές καταστροφές, φράχτες, στρατόπεδα συγκέντρωσης και διαχωρισμό, κάνοντας ολόκληρο τον κόσμο μια πατρίδα!

Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος θα είναι ο Πόλεμος, η Φτώχεια, η Ανεργία, η Περιβαλλοντική καταστροφή, που ως η ρίζα του ξεριζωμού ηγείται της ποδηλατικής παρέλασης των μεταναστών/ριών, πάνω σ’ ένα δίτροχο άρμα γεμάτο με πολεμοφόδια και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Τα Ποδηλατικά Άρματα, αφιερωμένα στους τόπους διέλευσης των μεταναστριών/ών, θα απεικονίζουν σκηνές από την Ειδομένη και τα συρματοπλέγματα στον Έβρο, ως και τα παράλια της Λέσβου, με κεντρικό άρμα τη βάρκα ενός ψαρά σε υπερυψωμένη θέση, σύμβολο της αλληλεγγύης και της προσπάθειας των κατοίκων των νησιών και των εθελοντών/ριών από άλλες χώρες να υποδεχτούν τις μετανάστριες/ες που φτάνουν στη δική μας χώρα, όπως και οι μετανάστες/ριες από τη χώρα μας φτάνουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Επιπλέον θα ακολουθεί μια γιγάντια βαλίτσα με τους προορισμούς της μετανάστευσης.

Το Καρναβάλι/Αποκριά παραδοσιακά βασίζεται στις αρχαίες Διονυσιακές και στις νεώτερες Ρωμαϊκές γιορτές, ενώ σημαίνει αποχή από το κρέας. Το Ποδηλατικό Καρναβάλι την Τσικνοπέμπτη θέλει συμβολικά να προτείνει την αποχή από την κουλτούρα του αυτοκινήτου. Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα: ΝΑΙ στο ΠΟΔΗΛΑΤΟ! Η λύση για την υγεία και τη σωματική μας άσκηση, το περιβάλλον, την ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση, την κλιματική αλλαγή, την οικονομική κρίση και την απεξάρτηση μας από το πετρέλαιο, για την βελτίωση του κυκλοφοριακού και την ποιότητα ζωής.

Το Ποδηλατικό Καρναβάλι καλεί συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα να συμμετέχουν με την δική τους θεματική ομάδα καρναβαλιστών και μη-μηχανοκίνητων αρμάτων, ώστε να στείλουν το δικό τους μήνυμα. Επικοινωνήστε για την συμμετοχή της συλλογικότητας σας. Το Ποδηλατικό Καρναβάλι αυτο-οργανώνεται από μια ομάδα ενεργών πολιτών και υποστηρίζεται από διάφορες συλλογικότητες.

Ζωντανή Μετάδοση στο διαδίκτυο από το Livemedia.gr
Video-Radio Spot από την Loud Productions.
Αφίσα Σκίτσο: Σταύρος Κιουτσιούκης - Στήσιμο-Τίτλοι: Τάσος Λέκκας
Ευχαριστούμε το BikeIT για την παραχώρηση ποδηλατάμαξας.
Με την Υποστήριξη: Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία, Πολύχρωμοι Ποδηλάτες.

Video Spot: www.youtube.com/watch?v=HHBsb5sxxjU
Press Kit: Radio Spot, Αφίσα, Cover, Λογότυπο, Δελτίο Τύπου
https://drive.google.com/folderview?id=0BzRlpmxZnkxYQ0Y4N0NYMl9VVEE&usp=sharing

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΕΤΑΛΙ, ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ!
webpage www.bikecarnival.gr
fb event www.facebook.com/events/184491751915744/
fb page www.facebook.com/bike.carnival/
fb group www.facebook.com/groups/bikecarnival.gr/
7ο Ποδηλατικό Καρναβάλι | Bike Carnival
Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται την Τσικνοπέμπτη 3 Μαρτίου 2016 8μμ, στην Πλατεία Αριστοτέλους Θεσσαλονίκης, το Ποδηλατικό Καρναβάλι, με φετινό κύριο θέμα “Είμαστε Όλοι Μετανάστες/ριες! Πετάλι Χωρίς Σύνορα!”, όπου παντρεύεται η παράδοση του Καρναβαλιού, με την αναβίωση της παράδοσης του ποδηλάτου στην Ελλάδα. Είναι μια ποδηλατική, περιβαλλοντική και κοινωνική δράση, στην οποία πραγματοποιείται μια μεγάλη παρέλαση μεταμφιεσμένων ποδηλατ...
events

Post has attachment
Ποδηλατικό Καρναβάλι - Λογότυπο | Bike Carnival - Logo | www.bikecarnival.gr
Γραφικό Stathis Sketos​ | Στήσιμο-Τίτλοι Tasos Lekkas​ [2016 ανανεωμένο]
Photo

Post has attachment
7ο Ποδηλατικό Καρναβάλι | Bike Carnival 2016 “Είμαστε Όλοι Μετανάστες/ριες! Πετάλι Χωρίς Σύνορα!” - Τσικνοπέμπτη 3 Μαρ 20:00 Πλατεία Αριστοτέλους Θεσσαλονίκη

Post has attachment
Το Ποδηλατικό Καρναβάλι παρουσιάζει το φετινό θέμα με τίτλο "Είμαστε Όλοι Μετανάστες/ριες! Πετάλι Χωρίς Σύνορα!", με ένα πάρτι με προβολές, φαγητό και ποτό, το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου στις 9μμ στο Κοινωνικό Κέντρο / Στέκι Μεταναστών, Ερμού 23 (1ος όροφος).
Wait while more posts are being loaded