Profile cover photo
Profile photo
Wiekiera Architekci
12 followers
12 followers
About
Wiekiera Architekci's posts

Post has attachment
Założeniem projektu pomieszczenia szkolnej biblioteki było pogodzenie trzech funkcji: przechowywania książek, wypożyczania oraz funkcji czytelni ze stanowiskami komputerowymi. Nie chcąc dzielić pomieszczenia ścianami zdecydowano się na wydzielenie stref za pomocą mebli i elementów ażurowych. Mocnym elementem jest tutaj pas obniżonego sufitu, który ma ciągłość na ścianach. Łączy on optycznie oba wejścia do biblioteki znajdujące się na przeciwległych ścianach. Wkomponowana w obniżenie sufitu została roleta ekranu projekcyjnego. W centralnej części czytelni mieszczą się stoły dla czytelników, które w zależności od potrzeb (czytanie książek, projekcja z rzutnika, spotkanie, zajęcia pozalekcyjne) można aranżować w dowolny sposób. Oświetlenie oraz wyposażenie wnętrza zostało zaprojektowane i dobrane w taki sposób aby spełniało ono wymagania funkcji pomieszczenia. Założenia estetyczne były proste: wnętrze jasne, przyjazne, z elementami drewnopodobnymi ocieplającymi charakter pomieszczenia, kolorowe elementy przypisujące regały z książkami konkretnej grupie wiekowej czytelników.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
18.11.2016
9 Photos - View album

Post has attachment
Estetyka domu skierowana jest w stronę oczekiwań Inwestora, ceniącego sobie zamierzoną prostotę oraz kolorystykę monochromatyczną. Centralne położenie obiektu na działce wynika z jej kształtu oraz zachowania wymaganej w planie miejscowym linii zabudowy. Obiekt składa się z dwóch przenikających się brył: jednej dwukondygnacyjnej - przekrytej dachem dwuspadowym, drugiej parterowej - przekrytej stropodachem płaskim. Biel i jasnoszary kolor elewacji kontrastuje z grafitowymi elementami dachu i zadaszeń budynku. Zarówno zadaszenie strefy wejściowej jak i tarasu zaprojektowano jako wspornikowe. Dzięki zastosowaniu tego rozwiązania widok z okien parteru nie jest ograniczany elementami konstrukcyjnymi. Ze względu na wygodę w użytkowaniu w budynku zlokalizowano również garaż dwustanowiskowy. Na piętrze mieszczą się sypialnie i łazienka. Na parterze zlokalizowano pozostałą część pomieszczeń. Bardzo prosta konstrukcja pozwoli na łatwą i optymalną ekonomicznie realizację obiektu.
PhotoPhotoPhotoPhoto
2016-07-21
4 Photos - View album

Post has attachment
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
2016-06-08
12 Photos - View album

Post has attachment
Wnętrza domu jednorodzinnego zaprojektowano w charakterze minimalistycznym, w taki sposób, aby dawały poczucie dużej i wolnej przestrzeni. W tym celu zaingerowano w układ konstrukcyjny budynku. Dla ocieplenia atmosfery wnętrz i dodania jej elegancji zastosowano dużą ilość drewna i materiałów je imitujących. Jasny odcień większości komponentów sprawia, że wnętrza dają wrażenie przestronniejszych niż w rzeczywistości, oraz lepiej doświetlonych. Dla kontrastu i przełamania monotonii pojawia się kolor czarny w elementach mebli, oraz w postaci granitu na ścianie kominkowej. Łazienka na piętrze oddzielona jest od sypialni szklaną ścianą z drzwiami, które dają wrażenie przenikalności wnętrz. Układ na planie litery "L" zapewnia intymność, gdyż z sypialni widać jedynie część łazienki z umywalkami i ławką. Pozostałe pomieszczenia zaprojektowano w podobny sposób utrzymując jednolity charakter. Wyjątek stanowi łazienka dla dziecka i gabinet, gdzie przełamano zasadę akcentami kolorystycznymi. Projekt zrealizowany w 2015 roku.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
2016-03-03
9 Photos - View album

Post has attachment
Projekt zakłada przebudowę i rozbudowę istniejącego, zdekapitalizowanego budynku administracyjnego Giełdy Kaliskiej. Obiekt mieści się w eksponowanej części terenu, bezpośrednio w strefie wjazdowej. Jego położenie determinuje do stworzenia budynku o wysokiej jakości estetyczno-funkcjonalnej. Budynek prosty w swojej formie ze współczesnym detalem i wysokiej jakości materiałami elewacyjnymi tworzy nową wartość architektoniczną na terenie giełdy. W strefie wejściowej zaprojektowano niewielki plac reprezentacyjny, powiązany kompozycyjnie z elewacją budynku.
PhotoPhotoPhotoPhoto
2016-01-29
4 Photos - View album

Post has attachment
Budynek parterowy, zaprojektowano na planie litery "L" w układzie horyzontalnym. W jego centralnej części, która została podwyższona zlokalizowano salon oraz strefę wejściową. W dwóch niższych skrzydłach budynku mieści się pozostała część pomieszczeń. W pierwszym skrzydle: garaż, pomieszczenia techniczne oraz kuchnia. W zewnętrznej części skrzydła mieści się dodatkowe, otwarte miejsce postojowe oraz przestrzeń do przechowywania drewna kominkowego. W drugim skrzydle znajdują się pozostałe pomieszczenia mieszkalne: pokoje, łazienki, garderoby, itp. Budynek jest otwarty zarówno na strefę wejściową jak i na ogród ze zbiornikiem wodnym zaprojektowanym na osi salonu. Architektura obiektu oszczędna w wyrazie, oparta na przenikaniu się brył elementów funkcjonalnych domu.
PhotoPhotoPhotoPhoto
03.01.2016
4 Photos - View album

Post has attachment
Parking dwupoziomowy zrealizowany dla CKiS przy ul. Łaziennej w Kaliszu. Zbudowany w miejscu nieistniejącego, rozebranego w PRL’u budynku dawnej stajni kadetów. Budowa poprzedzona została badaniami archeologicznymi, które odsłoniły historyczne pozostałości murów, wkomponowane później we wnętrze obiektu. Budynek posiada liczne detale architektoniczne współczesne oraz historyzujące, pozwalające mu wkomponować sie w zabytkową tkankę miejską. Ściana osłonowa budynku, od strony ul. Łaziennej, nawiązuje swoim detalem i kolorem do istniejącego budynku CKiS. Po fragmentach elewacji pnie się zieleń na przygotowanej do tego stalowej kracie. Konstrukcja budynku została zaprojektowana i wykonana w taki sposób, aby w przyszłości można go było nadbudować i zrealizować budynek z przeznaczeniem na cele kultury, zachowując przy tym podziemną część parkingu. Budynek zrealizowany w 2010 roku.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
2015-12-23
10 Photos - View album

Post has attachment
Dom łączy wymagany przez Urząd dach stromy oraz dach płaski. Architektura współczesna, minimalistyczna, dobrze komponuje się z otoczeniem. Zarówno układ konstrukcyjny jak i przyjęta technologia budowy, racjonalna ekonomicznie i łatwa w przyszłym utrzymaniu. Dom zrealizowany w 2015 roku.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
2015-11-13
6 Photos - View album

Post has attachment
Budynek mieszkalny położony na krawędzi doliny rzeki. Zarówno minimalistyczna forma jak i układ horyzontalny wkomponowują budynek w krajobraz doliny, nie naruszając jego naturalnych wartości. Szerokie otwarcie krajobrazowe z wnętrz i tarasu budynku będą niezwykłym przeżyciem dla mieszkańców domu i ich gości.
PhotoPhotoPhotoPhoto
2015-11-02
4 Photos - View album

Post has attachment
Dom zrealizowany w 1999 roku na ekstremalnie wąskiej działce, budynek o szerokości 5 metrów i długości 23 metrów, wykonany w konstrukcji tradycyjnej posiada charakter modernistyczny z elementami okrętowego. Na uwagę zasługuje detal frontowy ze szkła wylewanego, wielopłaszczyznowego o formie tzw. półryby. Dom zamieszkują osoby spod znaku ryby w tym autor projektu.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
2015-11-02
6 Photos - View album
Wait while more posts are being loaded