Profile

Cover photo
Николай Колев
Worked at Пенсионер
Attended ВМИ Пловдив, медицина
Lives in София
22 followers|104,259 views
AboutPostsPhotosVideos

Stream

 
Нямаше да седна да пиша по тема за тероризма, ако преди 10-на години с колегата ми – главен асистент Илиян Стефанов не бяхме се занимавали с темата професионално – като преподаватели във Военна академия. Материалите от тези з...
1
Add a comment...
In his circles
2 people
Have him in circles
22 people
кристина асмус's profile photo
Кристина Дудченко's profile photo
Atanas Maslev's profile photo
Калин Градев's profile photo
Таня Бонева's profile photo
Deyan Tanev's profile photo
Galina Georgieva's profile photo
Alla Kukuruza's profile photo
Евгений Жигалин's profile photo
 
Дами и господа, по повод предстоящата президентска кампания, Петьо Блъсков се е вживял в ролята на политически анализатор и морален съдник. По този повод не е зле да припомня собственото му минало, отпреди 20-на години (тек...
1
Add a comment...
 
По край помпането на мускули и дрънкането на оръжия във Вашингтон, Брюксел (срещата на високо равнище на алианса във Варшава), Москва и ....... София (Плевналиев, Ненчев, Митов, Паси и подгъзурните им журналисти и анализатор...
1
Add a comment...
People
In his circles
2 people
Have him in circles
22 people
кристина асмус's profile photo
Кристина Дудченко's profile photo
Atanas Maslev's profile photo
Калин Градев's profile photo
Таня Бонева's profile photo
Deyan Tanev's profile photo
Galina Georgieva's profile photo
Alla Kukuruza's profile photo
Евгений Жигалин's profile photo
Work
Employment
  • Пенсионер
Places
Map of the places this user has livedMap of the places this user has livedMap of the places this user has lived
Currently
София
Story
Introduction

Роден съм на 04.07.1948 г. в с. Васил Левски, Пловдивска област. Средното си образование завърших в гр. Сливен, а висшето – във Висшия медицински институт „Иван Петрович Павлов” в гр. Пловдив. След като изслужих редовната си военна служба постъпих в редовете на медицинската служба на Българската армия. Последователно служих в 12 мсп в гр. Елхово и в щаба на 7 мсд – първоначално като командир на 7 дивизонен медико-санитарен батальон, а впоследствие - като дивизионен лекар.

През 1981 г. придобих специалност по „Организация и тактика на медицинската служба. В периода 1981-1982 г. завършиха шестмесечен курс по Медицинско осигуряване на Сухопътни войски във Военно-медицинската академия в в Ленинград, днес Санкт Петербург.

През есента на 1983 г. продължих службата си в Медицинско управление на Българската армия, в което последователно преминах през длъжностите старши помощник началник, заместник началник и началник на отдел. През  януари 1992 г. станах заместник началник на управлението, а от есента на същата до пролетта на 1993 г.  - и началник на катедра „Военно здравеопазване” на ВМА. В периода януари 1993 г.- септември 1998 г. бях началник на Медицинско управление на Генералния щаб на Българската армия.

От 1999 г. и до края на юли 2013 г. преподавах в катедра „Логистика” на Факултет „Командно щабен” на Военна академия „Г. С. Раковски”.

През 1989 г. успешно защитих докторантура по проблемите на медицинското осигуряване на общовойсково обединение на Приморско оперативно направление в началото на войната. През 1990 г. бях избран за редовен доцент по „Организация на военното здравеопазване” във Военно-медицинска академия.

Имам над 65 студии, научни съобщения, доклади и учебни помагала посветени на проблемите на медицинското осигуряване на войските, операциите за поддържане на мира, медицина на катастрофите, гражданско-военното сътрудничество в операциите и бежанците и др.

Съавтор съм в учебника „Военната логистика в България” (2004 г.). Под моята редакция редакция и в съавторство са издадени учебниците „Медицинско осигуряване на въоръжените сили в операциите”(2008 г.) и „Медицинско осигуряване на населението  при ликвидиране на последствията от кризи от невоенен характер” (2008 г.). Издателството на Военна академия издаде книгата ми „Актуални проблеми на управлението”.

Под мое ръководство са защитени успешно пет докторски дисертации.

Education
  • ВМИ Пловдив, медицина
Basic Information
Gender
Male