Profile cover photo
Profile photo
Nisse Andersson
639 followers -
Det känns som jag har bott ganska länge på G+
Det känns som jag har bott ganska länge på G+

639 followers
About
Posts

Ibland tittar jag på programmet Det Okända på Sjuan.

Gott Nytt År! alla gruppmedlemmar och besökare.

Jag har sett Julkalendern Selmas saga den var helt underbar.

Post has attachment
Vem åt upp Jultomtens julgröt?
 
Jens tio år hade sedan han var fem år fått uppdraget att på julafton sätta ut ett fat med julgröt. Pappa predikade alltid att det var viktigt att gröten var mycket sötad och med mycket kanel och riktigt fet mjölk direkt från kossan. Det var tomten som skulle ha måltiden, och fick han inte som han ville kunde han bli mycket arg. Då kunde han slarva med att skydda gårdens djur och det kunde innebära en olycka för hela gården, dess djur och människor. Av detta förstod Jens att det var ett riktigt hedrande uppdrag han fått. Men djävulen i honom försökte att få honom att tro att det var den stora råttan som åt upp denna viktiga gröt. Just detta år bad han pappa att få klä sig riktigt varmt och sätta sig bakom en buske för att se när tomten åt sin eftertraktade gröt. Han hade försett sig med en stor påk för att jaga bort den stora råttan frångröten. Sedan tänkte han äta upp gröten själv och säga åt pappa att tormten blev så glad för den mycket goda gröten. Stunden hade kommit och han satt ner gröten på trappan och gömde sig bakom den stora busken. Han hade pjäxor på sig och hade fått låna pappas militära fårskinnspäls, som visserligen var flera nummer för stor för den unge Jens. Timmarna gick och han tänkte ge upp när han såg något som fick honom att gnugga sig i ögonen. Var han vaken eller var det bara en dröm. En liten gubbe, inte större än han kunde lägga sig i en träskonärmade sig grötfatet. Utelampan var tänd så att han kunde se den lilla gubben ordentligt. Milda makter han hade fått syn på gårdens vätte. Gubben satte sig i lugn och ro och åt upp sin gröt. Sedan rapade han så att det hördes vida omkring. Pojken tordes inte gå fram för att han kunde skrämma vätten. Då hände något mycket oväntat. Vätten tog väldiga kliv mot busken och stannade framför Jens. Tomten sa till pojken att han ville låna påken för att ge honom ett kok stryk för att han spionerat på honom. Hel plötsligt utbrast tomten i ett bullrande skratt och hoppade upp på Jens och gav honom en varm go kram. För att i nästa sekund vara helt försvunnen.
 
 
 
Photo

Post has attachment
Vägen till Emaus
The way to Emmaus
Photo

Post has attachment

En häxig påskhistoria (Denna novell skrev jag för flera år sedan)
En jobbig påskvecka.

Gubben August satt och funderade och satt och drack sin påskbrygd. Äntligen har käringen gett sig iväg till Blåkulla och han får åtminstone en lugn natt. Trots att han hade himlafröjder i ändan och sveda på sin rödrandade stjärt.

Tankarna for runt i huvet på honom.
”Ja, vad det är som gör att käringen blir så galen just den här veckan på året. På svarta månda´n börjar det. Då drar hon ner byxorna på mig och låter påskriset dansa över arslet på mig. Och det är inte nog med det. Hela veckan, innan hon ger sig av, blir min diet endast skummjölk.”

”Men ett avbrott blir det. På fettetisdan är jag tvungen att äta upp alla tisdagsbullar, som har blivit över, utan grädde och mandel förstås. Hon har låtit dom torka så att jag slipper äta dom färska enligt hennes tycke. Tuggorna växer i munnen på mig, men om jag inte får i mig allt kommer riset att dansa ovanligt hårt på min röv. Men själv frossar katten och hon på var sin färsk tisdagsbulle med mycket grädde och mycket mandelmassa.”

” På dymmelonsdagen fäster hon en strut på ryggen på mig med okvädesord. Jag får en lapp i handen. På lappen kan läsa texten på struten.
Titt som tätt får jag läsa upp texten för henne

Och hon levererar ett riktigt häxhånskratt medan katten stryker kring hennes ben. Naturligtvis får jag en risbastu minst en gång i timmen denna dag”

”På skärtorsdagsmorgonen får jag putsa kaffe-kitteln som ska hänga på kvasten på hennes färd till Blåkulla. Innan hon reser får jag smaka riset förståss. Innan hon åker ger hon mig en flaska påskbrygd spetsad med brännvin. Hon säger att jag får den så att jag klarar den sista pinodagen imorgon. Så ger hon mig en hånande min och jag får en judaskyss.”

”När hon kommer hem på långfredagen verkar hon ha fått en längre näsa än vanligt och besitter oanade häxkrafter. Då är det bäst att jag håller mig på mattan. Annars pekar hon på mig och jag far upp mot väggen och fastnar på en krok. Där får jag hänga minst en timme och flaxa som en sprattelgubbe. Och straffredskapet blir kvastskaftet.”

”På påskafton är allt det hemska över, ända till nästa påskvecka. Hon bjuder mig kaffe och goda färska bullar på sängen. Hennes näsa är normal igen och jag får en härlig blöt påskpuss mitt på mun och en önskan om en glad påsk. Nu vet jag att jag har fått tillbaka min härliga underbara fru ända till nästa svarta måndag.”

Wait while more posts are being loaded