Profile cover photo
Profile photo
Dardan Leka (-Kreksi-)
69 followers -
i hapur për te gjithë te pasionuarit e historisë
i hapur për te gjithë te pasionuarit e historisë

69 followers
About
Dardan's posts

Post has attachment
Dardan Leka‎ALBANICA CODEX LANGUAGE
9 novembre · Modifié ·
 

ZBULIME TE REJA NE ALBANOLOGJI

DESHIFROHEN KETA EMRA QE ISHIN TE PANJOHUR:

Tani gerrma "L" nga ana jote duket si numri "1" kurse kah ana ime është "L" (me krah poshtë) pastaj do ta dhohim kete gerrmen "L" kur kthehet nalt jep në gjuhet franke kuptimin "Gé" (greke por shqiptohet "Gé-gâ) lojë fjalësh që solli disa emra të rinjë vetem se kjo gerrm, pastaj do ta shohim se çfarë emrash dolen prej gerrmes "K" "rat" (ké shtrime fjalët (ka-rât) si dhe emrin e fisit KASTRAT, kà-rat; dhe e vejmi gerrmen "K" rat si tek rasti "BERAT" shohim imazhin e dy dyerve; DERAT; "D" rat= D-RAT te detyron me gjet ni "K" dhe kur shtrihet kjo K jep =K-vrat=dera KASTRAT ku gerrma K (shqiptim frank) jep tingullin =kâ âst rat" kjo "s" à dalmate me ^ mbrapsht: e keshtu pa fund luhet loja "skrabel" me shpikje te emrave e fjalësh të reja që nuk ekzistonin..;

B-éja "rat" nxorri emrin BERAT por ne realitet a DERAT(vrata) kur e shohim gerrmen "B" te shtrime qe ngjason ne dy mallungat apo dy kodrat qe a quajtur nga deshit e kohes romake "dimallion" por me duket eshte gabim se nuk jane "dy male" as dy kodra por "dy mallunga" në dialektore quhen keshtu, kur dikujt i del një "mallung n'ball" ose nga rrahja apo nga ndonje aksident kjo fryerje quhet "mallung" pra, "DIMALLION " mendoj se duhej te kuptojmi në shqipen dialektore te vjeter DYMALLUNGA per emrin e vjeter të BERATIT.

Ju faleminderit !
Tek kjo loja e "scrrablave" dy lojtarët është në pyetje se cioli prej lojtarve fiton pika më tepër duke shpik emra por që kanë lidhje me diçka, rolin kryesor ne kete rast rreth emrave;
BERAT,
ELBASAN,
KASTRAT,
HOTIAN,
GEGENI,
TOSKNI
TIRAN+LAN, (TIRAN) si dhe emri TOSKNI (qe do ta shihni hera tjera ) është nji komunikim intelektuel i zgjuarsise mes dy lojtarve, por që arrin të shpikin emra vendësh dhe fjalë të pa egzistueshëm gjatë lojes..por te cilat mjerishtë kanë mbetur në popull deri me sot mbeten të panjohura, origjina këtyre emrave nuk dihej dhe që i ka munduar albanologët prej më tepër se 200 vitësh !

Post has attachment
Zgjidhja e problematikes së numerimit; "NJEZET" e "DYZET" nga Dradan Leka;

A e dini se nga erdhi numerimi "Njëzét" e "Dyzet" ?

Më duket se à shumë e let kjo kur ndjekim udhezimet e Cabejit;fjalët e dialektores janë për ne çelësi i hetimeve të gjuhës shqipe !

1."nji shék" drith ka= 20 kilogram !
2."dy shéka drith bajnë; =40 "katerdhet" kilogram !

*P.S: shkruhet "dysék" që japin (dyzét) dhe bajnë;
=40 "katerdhet" kilogram !


Kuptohet pra se, do ishte shumë e gjatë deh e ngatrruar që të thuhet; "katerdhet" pra pse mos të thuhej; "dy shéka" që është e njëjta me gjuhën e sotme; dyzet ?

Ky evoluim na sjell ndermend sot edhe hecjen e fjalës;
= "Tungjatjeta" e cila ka hecur me kohen dhe sot është thjeshtua në;
=Tung !

A nuk është kjo deshmi se, gjuha shqipe di të zhvillohet dhe perparoje edhe me kohën ?

Spjegime;
*shek; =njësi matëse për drithëra e vjetër, që njihet nga kanuni i Lekë Dukagjinit.
1shék=20 kilogram, shkurtimisht, "dyshek" që ndjeu zhvillime dhe arrijti në "njëzét" 20
2 shék=40 kilogram, shkurtimisht, "dyzét" që ndjeu zhvillime dhe mbeti si "dyzét" 40

Post has attachment
Zgjidhja e problematikes së numerimit; "NJEZET" e "DYZET" nga Dradan Leka;

A e dini se nga erdhi numerimi "Njëzét" e "Dyzet" ?

Më duket se à shumë e let kjo kur ndjekim udhezimet e Cabejit;fjalët e dialektores janë për ne çelësi i hetimeve të gjuhës shqipe !

1."nji shék" drith ka= 20 kilogram !
2."dy shéka drith bajnë; =40 "katerdhet" kilogram !

*P.S: shkruhet "dysék" që japin (dyzét) dhe bajnë;
=40 "katerdhet" kilogram !


Kuptohet pra se, do ishte shumë e gjatë deh e ngatrruar që të thuhet; "katerdhet" pra pse mos të thuhej; "dy shéka" që është e njëjta me gjuhën e sotme; dyzet ?

Ky evoluim na sjell ndermend sot edhe hecjen e fjalës;
= "Tungjatjeta" e cila ka hecur me kohen dhe sot është thjeshtua në;
=Tung !

A nuk është kjo deshmi se, gjuha shqipe di të zhvillohet dhe perparoje edhe me kohën ?

Spjegime;
*shek; =njësi matëse për drithëra e vjetër, që njihet nga kanuni i Lekë Dukagjinit.
1shék=20 kilogram, shkurtimisht, "dyshek" që ndjeu zhvillime dhe arrijti në "njëzét" 20
2 shék=40 kilogram, shkurtimisht, "dyzét" që ndjeu zhvillime dhe mbeti si "dyzét" 40

Post has attachment
RAPORTI I FUNDIT MBI GJUHEN E PELLAZGEVE:

Kemi vu re në dukje se;

Emri Thesprotia në Veri të Greqisë i njohur që nga koherat vjetra ku ishte si qëndra pellazgjike pas dëbimit të tyre nga Thesaliia që edhe kjo spjegohët me emrin "Te zallishtja"(Te ranishtja) sipas hetimeve tona këto toponime spjegohën sot pa dyshim përmes gjuhës polake që do të thotë;

ARGUMENTN N°1

= "Te-Sprotia" SPROTIA = (Kati i lartë) atje sipër në rrafshnaltë ose në terrasa me çka dhe i pergjigjet pozites gjeografike të vendit si dhe perputhet me citimet e autorve të jetër:
= "Sprot" në gjuhën polonishte që do të thotë
= "Lart" =vendë në zonën malore, apo në pllajat e këtyre maleve.

Ne mund të themi se, gjuha e banorve të këtyre vendeve erdhi nga Polonia dhe se këta emrat e njohur tek autorët si "skitët" apo "pellazgët" thjesht ishin i njëjti popull i njohur edhe ndryshe me emrin "Gimirri" (populli i gjijve të mirë) të dlur nga gjini i mirë që njihen kështu edhe në tabletat Babilonase kurse tek ne në popullore shqipe njihën me emrin "palloshki" (njerëz jo të kqinjë) dhe nga këtu sigurishtë vjen deri tek ngatrrimi, këta Palloshkët e ardhur nga Polonia fill pas shkrirjes së akullnajave ngatërrohen tek autorët e vjetër duke iu dhën emrin "pellazgë" të brdh, si dihet polakët janë një popull i racës së bardh !

Poashtu si e spjegon vetë emri i tyre " Gimirri" njashtu siç ishte bërë ngatrresa nga "palloshki" në "pellashki" edhe tek emri "Gimirri" i të njëjtit popull me prejardhje polake kalon tek autorët në emrin "Kimiri" stergjyshër të popullit Keltikë !

Perfundimi i analizes së emrit Thesprotia;
= "Té" + "Sproti" shihet kjartë se i përketë gjuhës polake;

ARGUMENTI N°2;

Gjithashtu ne kemi bërë këtë edhe analizimin e emrit "ciklop" "cyklopenens" muret ciklope/siklope" të konsideruara gjoja se të ndertuara prej dorës së këtyre "pellazgëve" apo "palloshki" që në gjuhën polake ky emri "ciklop" në realitet bëhët fjalë për blloqe të mëdhaja guri që e gjëjmi spjegimin tek gjuha polake që do të thotë; 
=Sklop = (sklopnjeni) blloqe të perputhshme;
=Cyklop= nga rrënja "skopi" (kallep popullore shqipe) të pelqyer njëri me tjetrin si kallep që ka të njajten rrënjë nga gjuha polake; 
="sklopi"=
"sklopnjeni kamenji" 
"gurë të ciklopve"

Në fakt, të gjithë emrat e Greqinë së lashtë si shkrimet mbi tabletat e linerve të qytetrimit egjeanë janë të të njëjtit lloj, nga Gjuha polake !

Është pra e sigurt kjo se, ato mure "Ciklopike" nuk janë të ndërtuara as nga këta të ashtuquajturit "pellazgë" apo Palloshki të cilët kishin ardhur nga Polonia aty rreth -2500 para krishti pas akullnajave por këto mure "ciklope" janë të një periudhe shumë të hershme para përmbytjes së madhe pra të ndertuara nga një tip i njeriut tjetër që braktisen këto vende në epoken e ngrirëjes së akullnajva që do thotë ky vendë i Ballkanit mbeti për 8000 vite nën akullnaja të trasha deri në 3000 metra e nën një temperatur -50° shkallë celcius !

Prandaj, askus deri me sot nuk mundet ta dije se kur janë ndertuar këto mure "ciklopike" ndoshta janë të lashta para 40 000 vitësh por të paktën janë të vjetra mbi 17.000 vjet !

Pas shkrirjes së akullnajave e cila zgjati 8000 vite dhe klima filloj të bëhëj e pajtueshme për jetës, filluan migrimet e para drejtë këtyre vendeve të poasahapura të kësaj pjesës së Europës nga të gjitha anët por edhe i këtyre fiseve të para nga Polonia dhe posa i kanë zbuluar këto muret gjigante ata i kanë quajtur në gjuhën polake; "sklopni zid"(mure me guar të perputhshëm)

ARGUMENTI N°2

Një dëshmi ndër të tjera e sjellim edhe fjaën e shkruar në tabletat e linearve egjeane të shkruara 1600 deri 1400 para krishti dëshmon se, shkruhej dhe flitej gjuha polak në tërë këte hapsirë; 
Fjala;
=NAPUTIO = (dërguar) dhe;
=Putio= (dergesa) e mallërave)

ARGUMENTI N°3

Në vazon Tragliatella zbulojmi mbishkrimin me këto fjalë;

=UDOP= (utop) ose potop) që kuptohët vetëm se në gjuhën polake që do të thotë "Permbysja" !

Post has attachment
Perendia u ndal pak dhe në dorë i erdhi një libër tjetër nga qielli.

-Kjo është një Dhjatë e Re, vëtëm kjo e vertetë do e shpetoje popullin tuaj nga humnera, pra, i keni 7 ditë afat ti mbledhni ato libra me mbrapshtira para se të vije fundi i botës nëse doni të shpetoni, merre dhe lexoje, Shihemi nesër prapë aty tek hambari i arrave, për të përtypur një bertham tjetër, me një fjalë të re nga gjuha e Perendisë !

Perendia i lëshoi librin në dorë Apotrit dhe u zhduk në gjithësi sa hap e mbyllë sytë ... 

Apotri e mori librin dhe e hapi dhe menjëherë iu kujtua libri që e mbante dikur rregullishtë nën sqetulla me plotë krenari profesori i tij sa herë që hynte në klasë, ishte vepra e të madhit Kalaxhanit të Gjirokastrës, shpetimtari i vetëm i popullit !

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment
Wait while more posts are being loaded