Profile cover photo
Profile photo
Dijalogin
272 followers -
dijalogin
dijalogin

272 followers
About
Dijalogin's posts

Post has attachment

Post has attachment
Nepravda nad djecom Sirije Dok građani Sirije više od šest godine trpe velike teškoće od strane terorističkih grupa i njihovih zapadnih i arapskih pomagača, teroristi uz podršku SAD-a rade na potkopavanju suvereniteta Sirije, unose nemir i nastoje razbiti duh sirijskog društva.

U njihovom kukavičkom činu je ubijeno na desetine hiljada sirijske djece, čime se američki i zapadni mediji ozbiljno ne bave iako zločini protiv nedužnih civila i ubijanje na desetine hiljada ljudi, žena i djece jasno ukazuju na kršenje ljudskih prava i anticivilizacijski karakter regionalnog terorizma i njegovih pomagača.

Šutnja zapadnih i arapskih medija dovela je do toga da su terorističke grupe svojim djelovanjem protiv nevinih civila i sijanjem straha napravili još veću krizu u zemlji.

Bolni i potresni prizori stradanja sirijske djece velika su mrlja na savjesti onih koji su uzrokovali rat i koji već šest godina zbog svojih interesa uništavaju Siriju koristeći se terorizmom.

Predstavništvo Iranske radio-televizije u Bosni i Hercegovini priredilo je video zapis posvećen djeci Sirije.

Direktor ovog predstavništva Behrooz Nasseri navodi da je u ovom videu pod nazivom „Nepravda nad djecom Sirije“ korištena pjesma Yusufa Samija prevedena na bosanski jezik, koja uz impresivne slike patnje sirijske djece, njihove potlačenosti i izolacije izaziva empatiju.

Nasseri ističe da je u 6-godišnjem ratu u Siriji ubijeno više od 55.000 djece.

-Pokušavamo svijetu predočiti djelić patnje sirijske djece koja se stalno zloupotrebljavaju u zapadnoj politici i medijima. Djeca Sirije, kako smo u našem videu naveli, imaju „čudnu“ sudbinu. Ako su žrtve hemijskog napada, možda će imati priliku da njihova „lijepa lica“ dirnu svjetsku javnost, međutim niko ne govori o stradaloj djeci iz sirijskih sela Al Fu’ah i Kafarya tako da njihova izgorjela i uništena lica nisu nikome zanimljiva, kazao je Nasseri.

Selo Al Fu'ah se nalazi na sjeveru Sirije, sjeveroistočno od Idliba.

Prema popisu stanovništva iz 2004.godine ovo selo je imalo 10.214 stanovnika većinom muslimana a sada tamo žive i izbjeglice iz Halepa.

Ovo selo se gotovo dvije godine od rata nalazi okruženo od strane opozicionih snaga.

Post has attachment
Ilahija Hazreti Hatidža u izvedbi učenika Kampusa Perzijsko-bosanskog koledža na programu povodom rođenja Hazreti Fatime.

Post has attachment
جشن نوروز به مناسبت فرارسیدن فصل بهار در سراسر کشور آلبانی برگزار شد.
به گزارش دیالوگین شبکه جهانی سحر از تیرانا، مراسم سنتی “سلطان نوروز” با حضور شخصیت های سیاسی، فرهنگی و دینی آلبانی و دیگر کشورها از جمله جمهوری اسلامی ایران و جمع کثیری از مردم آلبانی و علاقه مندان به اهل بیت در تکیه “ادعون” برگزار شد.
سلطان نوروز نام مراسمی است که هر ساله و در روز دوم فروردین توسط مرکز جهانی بکتاشیه برگزار می شود و نگرشی دو جانبه به نوروز باستانی و میلاد مبارک امام علی (ع) دارد. پیروان مکتب بکتاشیه بر این باورند که میلاد حضرت علی (ع) در این روز اتفاق افتاده است و به همین مناسبت همه ساله روز دوم فروردین را طی مراسمی با شکوه جشن گرفته و به مقام والای امیرالمومین علی (ع) ادای احترام می کنند.

Post has attachment
در اولین روز فروردین، با همت سفارت و رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، گردهمایی نوروزی ایرانیان مقیم و دوستداران و علاقمندان به فرهنگ و تاریخ ایران در صوفیه، پایتخت بلغارستان، برگزار شد.
به گزارش دیالوگین شبکه جهانی سحر dijalogin.tv، در این گردهمایی،

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment
DIJALOGIN U četvrtak, 9.3.2017. je Manifestacija „Upoznajmo Iran“ u prostorijama Naučnoistraživačkog instituta Ibn Sina u Sarajevu održana manifestacija „Upoznajmo Iran" na kojoj su dodjeljene nagrade za najbolje eseje na ovu temu, a na osnovu nedavno raspisanog Konkursa. Inicijator i glavni organizator je Dijalog in (projekat internacionalne TV Sahar), uz suradnju Instituta Ibn Sina, Centra za iranističke studije, te Galerija Isfahan.
Program je počeo zvucima naja i recitalom Rumijevih stihova iz mesnevije u izvedbi Parviza Mohammadija, direktora Galerije Isfahan. Potom je voditelj progrma Netrmin Hodžić kazao nekoliko uvodnih napomena u vezi sa samim Konkursom i pristiglim radovima. U nastavku je Zlatko Dizdarević, diplomata, novinar i politički komentator, govorio o vlastitom doživljaju Irana, potcrtavši kako Iran nije „ni Istok ni Zapad", te kako se Iran može doživjeti samo posjetom toj zemlji i izravnim kontaktom s njenim ljudima, kulturom i načinom života u kojemu vrijeme nije isto što i sat. Dizdarević je istaknuo bogatstvo i svjetsku važnost iranske kulture i civilizacije, te činjenicu da niti u jednoj od muslimanskih zemalja te regije nije imao dojam da se toliko posvećuje pažnja i njezinom predislamskom razdoblju, kao i kulturnoj, etničkoj i religijskoj raznolikosti.
U nastavku programa Parviz Mohammadi je uz zvuke defa govorio stihove jednog Rumijeva gazela, na perzijskom i bosanskom jeziku, što je toplo primljeno od prisutne publike.
Nermin Hodžić, voditelj progrmaa i član ocjenjivačkog žirija Konkursa, potom je detaljnije govorio o prispjelim radovima, kvalitetu i sadržaju radova, te saopćio imena odbitnika nagrada. Prvo mjesto osvojio je Vedran Obućina iz Rijeke, drugo Fatima Kamali iz Ilijaša, a treće Maida Ćehajić iz Sarajeva. Žiri je specijalnu nagradu dodijelio Qaniti Abedpour iz Sarajeva čiji rad nije zadovoljavao formalne uvjete, ali je svojim kvalitetom zavrijedio da bude nagrađen.
U drugom dijelu programa direktor predstavništva IRIB-a u Sarajevu Behrooz Naseri dodijelio je nagrade, a potom su nagrađeni radovi i pročitani. Potom su gospoda Naseri, dr. Ghaderi (direktor Instituta) i Mohammadi dodijelili simbolične nagrade svim učesnicima Konkursa.
Tokom programa emitirani su i inserti iz dokumentarnog filma o Iranu autora Dražena Dizdarevića, a prisutni su mogli pogledati i njegove fotografije izložene u auli Instituta.
Po završetku oficijelnog dijela programa upriličen je i koktel za sve prisutne sudionike i posjetioce.

Post has attachment
The International Festival Sarajevo “Sarajevo Winter” sarajevskazima

Post has attachment
Wait while more posts are being loaded