Profile cover photo
Profile photo
Ummi Amir
80 followers -
SesungguhNya solatku, ibadatku, hidupku & matiku kerana Allah Tuhan semesta alam.
SesungguhNya solatku, ibadatku, hidupku & matiku kerana Allah Tuhan semesta alam.

80 followers
About
Posts

Post has attachment
Cipta muzik visual untuk hari lahir Oskar Fischinger ke-117 #GoogleDoodle
Add a comment...

Post has attachment
๐ŸŒนPERKONGSIAN 1 HARI 1 HADIS ๐ŸŒน

Sabda Rasulullah s.a.w:

ุฃูŽุฑูŽุฃูŽูŠู’ุชูู…ู’ ู„ูŽูˆู’ ุฃูŽู†ู‘ูŽ ู†ูŽู‡ู’ุฑู‹ุง ุจูุจูŽุงุจู ุฃูŽุญูŽุฏููƒูู…ู’ ูŠูŽุบู’ุชูŽุณูู„ู ู…ูู†ู’ู‡ู ูƒูู„ู‘ูŽ ูŠูŽูˆู’ู…ู ุฎูŽู…ู’ุณูŽ ู…ูŽุฑู‘ูŽุงุชู ู‡ูŽู„ู’ ูŠูŽุจู’ู‚ูŽู‰ ู…ูู†ู’ ุฏูŽุฑูŽู†ูู‡ู ุดูŽูŠู’ุกูŒ ู‚ูŽุงู„ููˆุง ู„ูŽุง ูŠูŽุจู’ู‚ูŽู‰ ู…ูู†ู’ ุฏูŽุฑูŽู†ูู‡ู ุดูŽูŠู’ุกูŒ ู‚ูŽุงู„ูŽ ููŽุฐูŽู„ููƒูŽ ู…ูŽุซูŽู„ู ุงู„ุตู‘ูŽู„ูŽูˆูŽุงุชู ุงู„ู’ุฎูŽู…ู’ุณู ูŠูŽู…ู’ุญููˆ ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู ุจูู‡ูู†ู‘ูŽ ุงู„ู’ุฎูŽุทูŽุงูŠูŽุง

๐Ÿ“œ"Apa pendapat kalian, sekiranya ada sungai berada dekat pintu salah seorang di antara kalian yang ia gunakan untuk mandi lima kali dalam sehari, adakah kotorannya masih tersisa?" Para sahabat menjawab; "Kotorannya tidak akan tersisa."

Baginda bersabda; "Itulah perumpamaan kelima-lima solat (fardhu), yang dengannya Allah akan menghapus kesalahan-kesalahan."

HR MUSLIM

ใ€ฐใ€ฐใ€ฐใ€ฐใ€ฐใ€ฐใ€ฐใ€ฐใ€ฐใ€ฐใ€ฐ
#perkongsian1hari1hadis
#indahnyaislam
#BiroDakwah Ikatan Muslimin Malaysia
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Bismillah..
Ustaz kata POSITIVE THINKING is not easy

Its easy pabila kt kembali pada Islam

InshaAllah kembali pada Islam, sentiasa Positif
Photo
Add a comment...

Ramadhan VS supermoms
๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ‘ซ๐Ÿ‘ช๐Ÿ‘ช๐Ÿ‘ช
Asyik awak je nak pahala, saya nak jugak!ย 

Haaaa kalau siapa yg rasa macam ni angkat tangan! Setiap bulan puasa saya akan rasa macam ni. Mana taknya, the house chores seem have no mercy on me.ย 

Sakitnya hati kalau time kita balik kerja, berebut2 nak masak utk berbuka, tapi husband tgh best mengaji kat depan. Kadang2 sengaja hati ni dengki, mintak tolong itu ini sebab taknak bagi dia potong kita! (Sorry abg!)ย 

Tapi sebab pahala tu tak nampak, kita kadang2 lupa bahawa sesiapa yang memberi makan utk org berbuka puasa, maka baginya pahala sama seperti org yg berpuasa malah tidak akan berkurang pahalanya walau sedikitpun. Nampak mcm buang masa aje preparing food for iftar kan? Lebih baik mengaji. Jgn lupa, Allah tu Maha Penyayang. And just one more thing, ikhlas, please come to me! ๐Ÿ˜…

Sakit hati jugak bila lepas berbuka puasa, solat maghrib, kita berebut nak tgk anak2 makan, anak2 mandi, tapi husband dah siap2 nak pergi solat isyak dan tarawikh. Itu belum cerita bab tadarus yg habis lewat. To be honest, ada jugak kadang2 terrr tarik muka sebab terrr detik dlm hati, haaaa nak mengelat jaga anak2 laa tu! (Oh em gee! Me is soooo evilย ) Bukan apa,teringat betapa meriahnya solat tarawikh yg setahun hanya sekali, nak2 kalau dengar dari rumah, org tgh selawat di antara solat tarawikh tu. Syahdu okay! And me? Kat rumah aje. Sobs.

Tapi sebab pahala tu tak nampak, kita lupa yg menunaikan hak anak2 pun dapat ganjaran yg besar. Jgn lupa, masa bulan Ramadhan ni ganjaran berganda2. Bayangkan kalau kita tengah penat, anak2 ajak main, ada yg meragam, time tu pulak mata ni dok melekat kat timbunan kain baju yg belum lipat. Kalau kita tunaikan hak anak2, selesaikan kerja rumah, berganda2 pahala kita dapat. Ingat Allah tak tahu ke kita penat? Senyum. And again, ikhlas, please come to me bebeh!ย 

Apart from the list, kita supermak ni kena pandai curi masa. Sebelum tidur, curi masa sikit utk mengaji. Lepas solat fardhu, curi masa sikit utk solat sunat. Takpun time anak2 tgh minum susu, time anak2 dah kenyang tergolek2 atas tilam. Jangan lupa, Allah tak pandang pada kuantiti, tapi pada kualitiย 

And to superdads, sebab pahala tu tak nampak, jadik tolong ingatkan isteri anda. Bukan susah pun, they just need compliments.

Time tengah bukak puasa, bisik kat dia, banyak pahala awk sediakan makanan utk org berbuka. Dah laa sedap!

Thanks awk tolong jagakan anak2 time saya solat. Semoga Allah kurniakan pahala yg banyakkkk utk awk.

Ataupun lepas balik solat, cepat2 tengokkan anak2. Main dgn anak2, so the tired wife boleh lah tunaikan hak utk diri mereka pulak.ย 

Try lah. Konfem isteri ni sengih sampai telinga because it works for me. Hewhewhew ๐Ÿ˜‡

Salam Ramadhan to all supermoms!
C&P๐Ÿ˜‰
Add a comment...

Post has attachment
Vivix - Anti Penuaan Kuat!
----------------
.
Pabila semakin tua
Kulit pun mula jadi kedut3x
Bawah dan tepi mata mula ada garis3x
Dahi pun ada garis3x kalau berkerut lg jelas
.
Itu antara proses penuaan yang kt
mmg xboleh elak
.
Apa yang Vivix ada adalah anti penuaan kuat!
.
Anti penuaan bukan bermaksud confirm xjadi tua..bukan..salah tu..maksudnya adalah melambahkan proses penuaan.itulah fungsi anti penuaan
.
Jadi Vivix ni sgt special sebab kandungan dia sgt bermutu tinggi (patent pending) dan ia sgt berbaloi ๐Ÿ˜Š
.
Nak tau lebih pasal Vivix, boleh ๐Ÿ“ฒ๐Ÿ“ฒ๐Ÿ“ฒ
Arma 012-6874142
.
Sy sendiri dh minum Vivix dan rasai perbezaannya ๐Ÿ˜Š.
Lagi 1 ia boost energy kita..jk amik malam cerah mata sampai ke pagi...๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘
Photo
Add a comment...

Salam Jumaat....
Merenung diri sambil bermuhasabah.. Just to share sahabat2.. Semoga Di bulan yg mulia Ini kita sama2 ambil manafaat..

PERBEZAAN Upaya Anak2 Tanda Kebesaran ALLAH ๐Ÿ‘ง ๐Ÿ‘ฆ

~Bismillahirrahmanirrahim~

๐Ÿ”…Anak-anak buah hati kita. Jangan bandingkan di antara mereka. Yang pandai jangan terlalu dipuji, yang lemah janganlah kita keji.

๐Ÿ”…Anak cantik, anak cerdik; itu ujian. Cuma pinjaman. ALLAH nak tengok kita demand ke tidak.

๐Ÿ”…Anak biasa-biasa, tak berapa pandai; itu hadiah ALLAH. Di mata manusia mereka biasa saja, tapi siapa tahu kekurangan mereka asbab kita masuk syurga. Tak perlu kecewa anak kita tidak ternama. Mana tahu kalau kaya mereka lupakan kita.

๐Ÿ”…Anak yang biasa-biasa ini mungkin menjadikan kita tidak leka dengan dunia dan isinya. Jangan lukai hati anak-anak kita. Terimalah pemberian ALLAH dengan redha. Sayangi mereka sama rata. Doakan mereka tak kira di mana. Maaf dan ampunkan mereka penuh tulus tanpa berbeza kasih.

๐Ÿ”…Anak-anak kita bersih, jiwa mereka jernih. Yang salah kita, cepat lupa dengan tipuan dunia. Tataplah mereka penuh amanah.

๐Ÿ”…Anak-anak ini dipinjamkan buat kita untuk menjadi ummat Muhammad yang hebat. Bukan membesar untuk dinobat. Jangan bezakan anak-anak kita, kerana di luar sana ramai lagi yang tak merasa jadi ibu bapa.. belajarlah malu pada ALLAH, DIA yang sebegitu hebat tak pernah bezakan hamba-hambaNya tapi kenapa kita seorang hamba sangat suka beza-membeza.

๐Ÿ”…Anak-anak kita juga punya hati dan jiwa. Mana tahu anak-anak yang kita tak beri penuh perhatian akan menjaga kita ketika tua, akan mendoakan kita hingga ke syurga.

Learning process won't stop till death.... ๐Ÿ˜Š
Add a comment...

Post has attachment
Sedapnya Rokok!

Dalam sedap3x tu, walaupun tau mmg haram, lagi sedap isap ye

Antara kerugian yang dialami asbab dr rokok adalah Rokok membantu mengurangkan kandungan Vitamin C didalam badan

Best ke Vitamin C ni??

Antara kesannya vitamin C ini berkurang adalah kulit lg tua!!! dan akibat toksin dr rokok juga menyebabkan peparu rosak sehingga ada peluang mendapat kanser peparu

Jadi, Vitamin C ini sgt penting dalam badan bertindak sebagai antioksidan untuk menyahkan radikal bebas yang lekat dalam sel kt yang mungkin berpeluang develop jadi kanser.Disamping itu, ia turut bantu dalam pembentukan kolagen untuk kulit lebih sihat

Hanya orang yang xsayang kulit aje dan xsayang paru2x akan terus merokok
Mentang2x le kulit dan paru3x tu free xyah bayar...mmg pantang free akan dirosakkan

Semoga semua perokok mampu mengubah hidup menjadi lebih baik dan ke arah dunia sihat tanpa rokok

Xtau cmne nk setel??

Sy bantu anda ikhtiar keluar dr bahana rokok

Hanya untuk mereka yang komited ๐Ÿ˜Š

Meh wa /sms: 0126874142
cod : Sekitar Kulim High Tech , Taman Selasih , Taman Kenari dan Junjung
#Shakleekulim
#sayajualShaklee
#freeVitalea
#bestofferOfTheMonth
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Bismillah Walhamdulillah
Assalamualaikum wth.
Syukur masih berpeluang untuk melihat keindahan alam ciptaan Allah.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Alhamdulillah selesai poslaju Mealshake ke Lumut dan COD Mealshake di Taman Kenari, Kulim.

Semoga diberikan kesihatan dan manafaat untuk semua.

Precious Insyirah
Sms / whatsApp : 0126874142
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Kawan-kawan...
Sebelum tidur jangan lupa 4biji Ostematrix ya. InshaAllah akan memberikan kerehatan pada saraf dalam tubuh badan kita...

Dan ambil wuduk serta jangan lupa baca doa sebelum tidur ya kawan-kawan.

Precious Insyirah
Hidup Untuk Memberi.
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded