Profile cover photo
Profile photo
Mohd Najib
71 followers
71 followers
About
Posts

11.9.128. {Tafsir awalan}

Juz:11, Surah:9.
Surah At-Taubah, Ayat 128:

Ayat ini ditujukan khasnya kepada orang Arab dan seluruh manusia diatas muka bumi ini. Sesungguhnya telah datang kepada kamu wahai sekalian manusia seorang utusan dari bangsa manusia juga, kerana kalau utusan itu dari bangsa malaikat, nescaya manusia itu tidaklah akan terdaya untuk mendegar tutur katanya untuk menerima pengajaran.
Tidaklah mudah baginya untuk membiarkan kamu mendapat kesusahan tersesat dari kebanaran. Sesungguhnya Nabi s.a.w. amatlah belas kasihan kepada orang Mukmin yang taat kepada perintah Allah dan masih juga sayang kepada orang Mukmin yang berdosa.


.
Previous, [G+] https://t.co/HBmxQtXgLM
via, LabutInternet@gmail.com

11.9.127. {Tafsir awalan}

Juz:11, Surah:9.
Surah At-Taubah, Ayat 127:

Disebabkan surah yang diturunkan itu mengandungi celaan terhadap sifat munafik mereka, maka mereka pun berpandang-pandangan sesama mereka lalu beredar dari majlis itu seorang demi seorang dengan sembunyi-sembunyi supaya tidak ketara orang melihatnya.
Maka ayat ini menyatakan; adakah Rasul dan orang Mukmin melihat pemergian kamu dari majlis ini ?, dan akhirnya mereka pun beredar meninggalkan majlis tersebut.
Maka Allah mentakdirkan hati mereka akan terpaling dari memperoleh iman yang sejati lalu sesat. Mereka manjadi kaum yang tidak dapat memahami langsung apa yang mereka dengar dari keterangan Allah yang diturunkan kepada mereka.


.
previous, [G+] https://t.co/nyZaymLvAw
via, LabutInternet@gmail.com

11.9.126. {Tafsir awalan}

Juz:11, Surah:9.
Surah At-Taubah, Ayat 126:

Lanjutan dari ayat diatas, agak menghairankan juga mengenangkan pekerti orang munafik itu. Adakah mereka tidak memperhatikan bahawa mereka telah pun dicuba oleh Allah dengan berbagai ujian, umpamanya penyakit, kesengsaraan, kebuluran, peperangan dan lain-lain. Tetapi mereka tidak juga mahu bertaubat untuk meninggalkan sifat munafik itu. Dan mereka tidak pula mahu beringat untuk mengambil tauladan dari segala cubaan Allah yang dikenakan kepada mereka.


.
Previous, [G+] https://t.co/QVs0Q1M5Ox
via, LabutInternet@gmail.com

Ads (3/Mei/2018):
.
Apartment untuk di SEWA di
4th.Floor, APARTMENT CEMARA,
Taman Bkt Segar Jaya, Cheras,
Selangor, Malaysia.
Berminat “sms” @ “pm” ke 013 3620853
.
view all:
[G+] https://t.co/OUgPJLsd1x
[FB] https://t.co/qPHJQ1jIw8

8.7.42.
Juz:8,Surah:7.
Surah Al-A’raf, Ayat 42:

Allah menerangkan pula dalam ayat ini dan menyatakan kepada mukmin, bahawa mukmin yang beriman membenarkan hatinya percaya adanya Allah dan mengakui syariat pengajaran yang dibawa oleh Rasul Nya dan beramal soleh dengan mengerjakan perintah Nya dan meninggalkan tegahan Nya, maka mukmin itu adalah orang yang kekal sebagai penduduk syurga selama-lamanya.
Oleh itu siapa yang ingin masuk syurga tidaklah sekali-kali dibebani oleh Allah dengan bebanan yang memberatkan kepada mereka untuk beramal perkara yang baik, bahkan dengan bebanan itu mudah untuk menjalankan nya. Jadi amalan baik yang membolehkan masuk syurga itu bukanlah suatu amalan yang berat susah untuk dikerjakan bahkan mudah sahaja dan senang.

.
.
previous, [G+] https://t.co/Rj6PRXnmod
via, laburinternet@mail.com

8.7.41.
Juz:8,Surah:7.
Surah Al-A’raf, Ayat 41:

Orang yang kufur kerana mendustakan ayat-ayat Allah dan mereka yang zalim pada diri mereka sendiri kerana salah meyembah selain dari Allah, maka mereka tersebut akan dimasuk kedalam neraka jahanam yang meliputi api menyelubungi tubuhnya yang mana dibawah sebagai tilam api dan diatas pula diselimuti dengan selimut api.
Bagitulah mereka mendapat pembalasan daripada Allah kerana kezaliman mereka pada diri-diri mereka sendiri kerana beribadat bukan pada tempatnya.

.
previous, [G+] https://t.co/lo5rVNGmsh
via, laburinternet@mail.com

8.7.40.
Juz:8,Surah:7.
Surah Al-A’raf, Ayat 40:

Allah mengancam orang yang mendustakan ayat Allah, iaitu mereka tidak mempercayai keterangan Nya dan orang yang menyombong diri serta memandang rendah keterangan tersebut, bahawa sesungguhnya apabila mereka mati kelak, maka roh mereka yang telah bercerai dari jasadnya tidak dapat naik kelangit kerana pintu langit tertutup rapat baginya disebabkan buruknya tutur kata dan amalan mereka diatas muka bumi ini. Ini bermakna bahawa tiada keberkatan kebaikan keatas mereka itu, kerana segala keberkatan kebaikan datang dari langit, oleh itu pintu langit tidak terbuka dan tidak akan dituruni rahmat sedikit pun untuk mereka yang kufur.
Allah menyebut suatu perumpamaan bahawa mereka tidak mungkin dapat masuk syurga seperti unta yang tidak mungkin dapat memasuki lubang jarum. Bagitulah Allah membalas perbuatan orang kafir kerana mereka itu semuanya merupakan orang yang bersalah.
.
.
previous, [G+] https://t.co/Lgik4VlBqC
via, laburinternet@mail.com

8.7.39.
Juz:8,Surah:7.
Surah Al-A’raf, Ayat 39:

Dari ayat diatas, sebaliknya orang yang menjadi penganjur dan ketua agama sesat itu pula nanti akan mengelak diri bahkan menemplak kepada orang yang menjadi pengikut mereka; Mengapa kamu mengikuti orang yang telah sesat seperti kami ? Bukankah kamu lebih baik dari kami, bahkan kamu telah sesat kufur sebagaimana kami sesat kufur. Maka rasakan lah oleh kamu sekarang akan seksa itu akibat hasil daripada usaha kamu terdahulu mengikut-ikut meniru membuta tuli.
.

previous, [G+] https://t.co/2BUEHzjXMu
via, laburinternet@mail.com

Add a comment...

Post has attachment
Islam concerned with prosperity, but why is there going thisfor attitude?
,
WHY IT HAPPEN with BURMA MONKS ?
[Tw1] https://twitter.com/KumpulanDakwah/status/656422178821271552
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded