Heips, kuten aikaisempaan keskusteluun kommentoin, pääsin vähän näkemään uutta jännää läheltä, uutisoimaan ennätti muunmuassa OmgUbuntu http://www.omgubuntu.co.uk/2014/12/bq-ubuntu-phone-launches-in-europe-this-february

Viime torstaina pääsin muutaman muun kansainvälisen yhteisömme jäsenen kanssa juttelemaan Ubuntu-puhelimen kehitystiimin edustuksen kanssa osana Canonicalin polkaisemaa "insiders" projektia. Samalla sain kutsun lähteä Lontooseen hakemaan kokeiltavaksi uudenkarhean Ubuntu-puhelimen jo hyvissä ajoin ennen julkaisua yleiseen myyntiin.

Tiimin vetämässä puhelimen, tai lähinnä ohjelmiston, esittelyn aikana nousi itselle muutamia mielenkiintoisia pointteja joista kerron tässä monisanaisesti, pahoittelen jos tulee pitkää luettavaa. (:

Scopet

Ubuntu phone -käyttöjärjestelmässä erittäin keskeisessä asemassa on tietojenkeruuteknologia joka kulkee nimellä "scope". Eri scopet, joita on kuulemma sangen simppeli kehittää ja niitä pitäisikin jo nyt olla monenlaisia saatavilla, toimivat erikoistuneina tiedonkerääjinä.

Oivalluksessa on minun vinkkelistä hienoa se että sensijaan että kehitettäisiin eri tietolähteille omat sovelluksensa, kuten on perinteisesti ollut tapana, on tietotyyppiä varten erikoistuneet ohjelmakehykset joihin sitten scope-toimintojen avulla tuodaan eri lähteistä käyttäjän haluamalla valikoimalla sisältöä.

Näin toimivat esim musiikki, video, kuin uutissovelluksetkin. Ohjelmapaljouden sijasta on tietolähdepaljous selkeästi ja helposti saatavilla.

Today-näkymä

Sangen Google Now -henkinen Today-näkymä oli toinen minulle mieluisa yllätys näin Ubuntu phone -kehitystä vähemmän seuranneena. Tämäkin perustuu scopeihin, keräten kuluvan päivän uutiset, sään,kalenterimerkinnät, puhelut sekä viestittelyt yhteen näkymään, käyttäjän määrittelemin rajauksin. Paljon liikkuvalle ja heikosti muistavalle voimakkaasti käyttäjän omaan tarpeeseen nojautuva toteutus on tervetullut. (:

Noin yleisesti ottaen homma näytti jo sangen hyvältä eikä itse puhelinkaan vaikuttanut lainkaan huonolta. Jos kuulin ja ymmärsin oikein niin kyseessä olisi siis tämmöistä rautaa: http://www.bq.com/gb/products/aquaris-e4-5.html

Toivottavasti Lontoon reissu onnistuu, ei malttaisi odottaa saada käsiin testikapulaa että pääsisi kertomaan mitä jännää sieltä löytyykään omaan käyttöön. (:
Shared publiclyView activity