Profile cover photo
Profile photo
Johannes Thelen
54 followers
54 followers
About
Posts

Post has attachment
Kuulumisia pitkän tauon jälkeen
Nyt alkaa olemaan jo aika päivittää blogiin jotain, sillä edellisestä kerrasta on jo yli vuosi ja kommenttiosuuksissa on tullut parikin kertaa luvattua uutta materiaalia milloin mihinkin mennessä. Ikävä kyllä vuosi on ollut niin kiireinen ja syy se tuttu,  ...
Kuulumisia pitkän tauon jälkeen
Kuulumisia pitkän tauon jälkeen
ennenmikrotietokoneita.blogspot.com
Add a comment...

Post has attachment
Nyt meni Suomen kotitietokonehistoria uusiksi... Ensimmäinen kotitietokone on ollut Suomessa jo 1970-1971! Siis ennen mikroprosessoreita! TTL:stä! Luulin jo ettei Suomen kotikonerintamalta mitään uutta voisi löytyä, mutta kuinka väärässä ihminen voi ollakaan...

Sain Vuonoksen IBM:ää (Heiliä) huoltaneen kaverin nimen samaa konetta ohjelmoinneelta rouvalta (Kiitos Arja-Liisa vinkistä!) ja pienen salapoliisityön jälkeen löysin Eskon Kohon. Tällä herralla oli paljon mielenkiintoista kerrottavaa IBM:stä, Nokian Mikosta ja vaikka mistä. Mutta todellinen yllätys, kun Esko alkoi puhumaan omasta tietokoneestaan, jonka oli loihtinut kasaan 70-luvun alussa.

En tähän enempää lätise turhia, antaa keksijän kertoa itse! Aivan mieletön juttu! :D

(julkaistu Eskon Kohon luvalla, kopio sähköpostista)

Esko Koho 9.5.2017

"Tuosta minun vanhalla TTL logiikalla tehdystä tietokoneesta ei näköjään ole mitään fyysistä tavaraa tallessa mutta muutamia kuvia sentään löytyy.

Kone oli rakennettu työpöydän kaappiin ja tuli huoltoasentoon liukukiskoilla.
Etuseinässä osoite- ja datalamput sekä kytkinrivistö josta pääsi dataa syöttämään suoraan koneen muistiin (bootstrap loader ainakin koska koneessa ram-muisti). Datavalojen vieressä valintakytkin josta voi valita minkä rekisterin sisältöä haluaa katsoa.

Power+ backplane kuvassa näkyy koneen takaosa kokonaisuudessaan (saranoitu etuseinä avattuna) ja CPU kuvassa itse keskusyksikköä joka on rakennettu reikälevylle ja johdotus wrap-langalla.
Projekti alkoi 1970 tai 1971.

Kun CPU oli hengissä, ostin käytetyn teletypen muistaakseni Accuraylta jolloin minulla oli nyt koneeseen konsoli, rekänauhanlukija ja lävistäjä.
Seuraava projekti oli assemblerin koodaus ja tässä vaiheessa totesin että teletypen reikänauhanlukija oli onnettoman hidas, joten Imatran ammattikoulun instrumenttiosaston kanssa yhteistyössä tehtiin steppermoottorilla toimiva optinen reikänauhanlukija jossa minä vastasin logiikasta ja ammattikoulu teki mekaanisen puolen.

Koska bootstraploederin käsin syöttö alkoi tympäistä, ja E-G Summan tehtailla oli kaveri jolla oli polttolaite ROM-muistille hän teki ystävällisesti minulle muistipiirin jossa oli koneen käynnistämisessä tarvittava loader jonka jälkeen koneen käyttö tuntui jo olevan yhtä juhlaa :)

Joskus 1970 luvun puolivälissä sain vielä IBM:ltä lahjoituksena 8 tuuman floppyaseman. Rakentelin tälle ohjainkortin ja sen jälkeen reikänauhan lukija olikin jo historiaa.

Projekti pysähtyi kun aloin rakentamaan omakotitaloa ja perheeseen oli lapsikin syntynyt. Kun talo oli valmis ja aikaa olisi ollut jatkaa projektia, pistin taas koneen tulille mutta kuinkas ollakkaan, savut pääsi karkuun koneen sisältä. Kun tutkin ongelmaa, huomasin että minun pikkupoikani oli keksinyt hauskan leikin ja työntänyt koko koneen nauloja täyteen.

Koska koneen dokumentointi oli tyyliin tupakkasikin kannessa / eväspaperin kulmassa erilaisia ideoita, oli parasta hylätä tässä vaiheessa koko projekti. Olihan jo siinä vaiheessa mikroprosessoritkin keksitty.

Idean pohjana oli PDP8, eli myös minun koneeni oli 12 bittinen ja osoiteväylä 15 bittinen joista 12 bittiä oli itse osoitetta ja kolmella bitillä määriteltiin address-page, eli osoiteavaruus 3 X 4 kilosanaa.
Osoite- ja dataväylät erilliset.

Käskykanta oli ihan hardwarekoodattu TTL-logiikalla ja muistaakseni pohjana oli PDP8:n käskykanta minun omilla lisäksilläni/modifikaatioillani höystettynä.
Eihän minulla noin "hienoja" piirejä ollut kuin 74181 vaan sen edeltäjä, eli 7480 + koplementti tehtiin 7486 exlusive or piireillä.

Rekistereiden määrästä ei minkäänlaista muistikuvaa ja valitettavasti tuo etuseinän valokuvakin on sen verran sivusta, ettei kuvasta näe data-valojen vieressä olevan valintakytkimen tekstejä.

Kuvasta voi päätettä etta ainakin kuusi asentoa kytkimellä on mutta onko kaikki rekistereitä? (Tuskin). Ja aika tarkkasilmäinen olet :) Koneen nimi oli Arja, eli silloisen tyttöystäväni, ja myöhemmin myös ensimmäisen vaimoni nimi.

Kun kommentoit että kone oli hieno ja lähes kuin tehdastekoinen, täytyy paljastaa että meillä oli Nokian labrassa käytettävissä myös protopaja jossa kaverit väsäsivät koteloiden prototyyppejä ja myös minun koneeni peltiosat on tuon protopajan tuotantoa. Kun vein heille piirustukset, he ystävällisesti kysyivät vielä että tuleeko musta vai hopean värinen eloksointi :).
Etuseinän tekstit on siirtokirjaimilla ja niiden päällä suojalakka."

*

Iso kiitos Eskolle! :D


PhotoPhotoPhoto
10.5.2017
3 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Etsintäkuulutus: Nokia Mikko -tietokone!

Harva on tainnut kuulla koskaan Nokia Mikosta? Siis kyseessä ei ole MikroMikko, vaan aito suomalainen TTL-pohjainen minitietokone Mikko 70/80-luvulta! Mikkoa käytettiin laajasti mm. kassapäätejärjestelmissä. Fujitsun sivuilta löytyy hieno historiikki aiheesta: http://fujitsu.fi/historia/mikrotietokone/1_mikko1/index.html

Vaikka historia sinällään on tallessa, ei Mikon teknisiä dokumentteja tai softaa ole jäänyt jälkipolville. Kellään tietoa, manuaaleja, kytkentäkuvia, koko konetta lainaan tai lahjoitettavaksi..? Kone jos löytyisi, voisin sellaisen takaisinmallintaa ilman kytkiksiäkin... Näkisin että näin merkittävän suomalaisen tietokoneen olisi syytä saada reinkarnaatio FPGA:lla ja dokkarit Bitsaversiin.

Jos entisiä Nokia Datalaisia tai muita asiasta tietäviä löytyy tuttavapiiristä, levittäkää sanaa että tälläinen kone on haussa!

Yhteystiedot G+ -piirin ulkopuolisille löytyvät blogistani: http://ennenmikrotietokoneita.blogspot.fi/p/yhteystiedot.html

Kuvat:
* Fujitsu, esitteet Mikko 3/36 ja Nokia 80
http://fujitsu.fi/historia/mikrotietokone/esitteet/mikko336_minicomputersystem1980.pdf
http://fujitsu.fi/historia/mikrotietokone/esitteet/the_nokia_80.pdf

* Wikipedia, Mikko (minitietokone)
https://fi.wikipedia.org/wiki/Mikko_(minitietokone)
PhotoPhotoPhoto
13.2.2017
3 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Sain juuri Ciscon reitittimen IBM:n IO Channelilla. Sama väylä kun löytyy IBM 1800:n (aka Heilin) 1826 Selector Channel -kaapista, joten on teoriassa mahdollista saada Heili nettiin ihan virallisin komponentein. Jos liikenne pelaa näiden kahden purkin välillä, niin ei tarvitse kuin kaapia kasaan TCP/IP-softa Heilille.

Iso kiitos Sampsalle tästä lelusta (ja muista)!
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Historic Grand Race Ahvenistolla.
PhotoPhotoPhoto
2016-09-29
3 Photos - View album

Post has attachment
Lusissa nähtyä.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
2016-09-29
7 Photos - View album

Post has attachment
Ei kellään sattuisi olemaan ylimääräistä IBM Model B -sähkökirjoituskonetta? "Digital Processing" -modifioitu olisi se mitä haen, mutta tavallinenkin kelpaa...
Photo
Photo
2016-06-22
2 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
IBM 1620 Model I - Uusi lelu kokoelmaan
On vuosi 1959. Maailman ensimmäinen sääsatelliitti Vanguard 2 laukaistaan Cape Canaveralista ja Donald Cambell rikkoo veneiden nopeusennätyksen Blue Bird K7:lla 418.99km/h keskinopeudella. Radiossa soi Buddy Holly ja sukkahousut keksitään. Poliittista draam...
IBM 1620 Model I - Uusi lelu kokoelmaan
IBM 1620 Model I - Uusi lelu kokoelmaan
ennenmikrotietokoneita.blogspot.com
Add a comment...

Post has attachment
Tuli saatua uusi lelu kokoelmaan, blogiin luvassa juttua viikonlopuksi. Ennen sitä voi kokeilla arvata mistä koneesta on kysymys!
PhotoPhotoPhoto
2016-06-06
3 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
IBM 1800 - Se toimii sittenkin
Pahoitteluni lukijoilleni alkuun blogin luvattoman pitkästä hiljaiselosta blogissa. Lupasin reilu kuukausi sitten kommenttiosiossa juttua viikonlopuksi (tosin en sanonut mille viikonlopulle ;) mutta yksinkertaisesti aika on ollut sen verran kortilla. No nyt...
IBM 1800 - Se toimii sittenkin
IBM 1800 - Se toimii sittenkin
ennenmikrotietokoneita.blogspot.com
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded