Nota de lectura

17/2017
PARLEM D’ECONOMIA AMB ELS JOVES
Enric Casulleras
Eumo Editorial (2017)

Una entrada més em vull fer ressò d’una de les darreres lectures que he fet novament de la mà d’Eumo Editorial. I curiosament és sobre un tema, l'economia, del qual en sóc plenament profà. En destaco, però, l'alt interès educatiu que penso que suscita i que per això m'he decidit a dedicar-hi una entrada en aquest lloc. Es tracta, doncs, d’una lectura sobre economia i sobre molts aspectes més que com es pot observar al llibre es deriven d'ella, adreçada a les famílies i també al professorat que treballa i conviu cada dia amb adolescents i joves precisament en una etapa si bé per una banda el diàleg amb ells és complex, de l’altra no podem oblidar que són sensibles al que passa al seu voltant, que tenen dubtes, incerteses i que per suposat que entre els seus principals motius de preocupació hi ha també “el que seran quan siguin grans”. Aquest és, doncs, el punt de confluència que es constata ja a les primeres pàgines del llibre: la preocupació que pares, mares i fills/alumnes tenim pel futur d’aquests darrers. Motiu suficient com per convidar-nos a aturar-nos un moment i llegir de manera distesa el llibre que avui comento. I per suposat que compartir-ne les reflexions. Un llibre, d’altra banda, de lectura àgil i que penso que pot convertir-se en un interessant recurs també metodològic a les aules dels i les nostres adolescents a l’hora d’introduir determinats temes econòmics, polítics i socials a analitzar i debatre. I és que estic convençut que molts dels temes que s’hi tracten es poden prendre com a punt de partida, i qui sap si apronfudir posteriorment. M'ha agradat també la manera com desmitifica l'economia, la fa propera i ens en nostra, també, les seves moltes febleses i vulnerabilitats. I és que estic segur que les seves moltes i interessants aportacions poden ser objecte d’indagació i per suposat que de contextualització per part dels estudiants a partir del contrast amb les notícies que dia sí i dia també ens ofereixen els mitjans de comunicació.

I és que, no ho oblidem, la societat del futur estarà protagonitzada pels adolescents i joves d'avui dia. I en tots els àmbits de la vida: social, política, econòmica, cultural, laboral, …Tot plegat, tal i com ja expressa a la introducció del llibre el seu propi autor, perquè som totes i tots, famílies, professorat, societat en general i, de manera especial, els i les adolescents, els que hem de pensar i actuar ja des d’ara per a un món millor. Un món millor que certament presenta –com s'afirma al llibre- molts interrogants des de la perspetiva econòmica i laboral, però que també és responsabilitat de totes i tots, i de manera clara dels futurs adults ara adolescents, que aquest món que totes i tots volem sigui molt més habitable, molt millor.

Casulleras, a qui conec pel fet de ser docent com jo a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, en el seu cas a la Facultat d’Empresa i Comunicació, aporta en aquest interessant i amè llibre, una visió crítica de l’economia d’avui amb l’objectiu de provocar la reflexió i el diàleg entre pares i fills, educadors, estudiants, …. En aquest sentit destaco també del llibre el valent pas que fa en molts dels seus passatges, allunyant-se del revolcar-se en les ferides com massa sovint estem acostumats, i l’aposta per propostes d’actuació que van a cavall de la macroeconomia i també la microeconomia. I més enllà de les clares i convençudes anàlisis i interpretacions que fa de la realitat econòmica actusal a nivell mundial, aposta per propostes que podem adoptar totes i cadascun de nosaltres des de casa i en el nostre dia a dia, com ara les reflexions que aporta en relació al clàssic amb IVA o sense.

Del llibre també en destaco la seva claredat, concisió i senzillesa, així com la manera en què com aquell que no vol la cosa (o sí!), de manera pràcticament provoca en el lector com en el meu cas profà en la matèria mica en mica es vagi endisant en el complex entramat de les polítiques econòmiques, les seves intencions i les seves conseqüències. I a fe que ho ha de manera molt entenedora, fet que agraeixo profundament, ja que no és tasca sens dubte fàcil. Casulleras penso que ha sapigut passar de manera àgil, entenedora i gràfica, de la categoria (teoria) al cas (quotidiana) molt reeixidament. I a més ho ha fet tot fent gala de la seva gran expextesa i coneixement no només de la disciplina econòmica, el seu fort, sinó també de la mirada històrica i geopolítica, ja que el llibre, de manera també molt amena i agradable, constitueix un amè i instructiu repàs a la nostra història contemporània al mateix temps que una explicació acurada dels principals moviments econòmics, polítics i socials que han marcat la societat mundial d’ençà de l’aparició del capitalisme.

A mode de relació en cap cas exhaustiva dels temes que tracta l’autor al seu llibre destacaria les interessants anàlisis i reflexions que de manera molt objectiva i, també, de manera també molt compromesa i crítica per part seva amb l’actual statu quo, fa sobre l’economia de mercat; el món de les finances o el paper de la banca i el caràcter necessàriament ètic que brilla per la seva absència; els acords comercials internacionals o la al seu parer malentesa globalització . I un cop fet tot el repàs als temes cabdals que configuren la raó i acció de l’economia a nivell mundial, Casulleras aposta als capítols finals per a la recerca d’un món millor, un món millor que passa per la sostenibilitat, per no estirar més el braç per la màniga o com ell mateix sosté ja al final del llibre amb la necessitat d’un pacte fiscal per a una fiscalitat més justa i una indispensable transició energètica. I tot plegat acompanyat d’una no només senssibilització a títol individual des de la ciutadania, sinó també, i de manera absolutament necessària, el compromís i la responsabilitat individual, amb les nostres accions en el nostre dia a dia, que apuntin, i aquí rau altre cop l’interès d’aquestes temàtiques per als adolescents, a la conquesta d’un món millor.

Ja per acabar el meu comentari, no em vull estar de fer arribar la meva nova felicitació a aquesta petita però tenaç i perseverant editorial per dedicar tots els seus esforços a apropar al gran públic, i en especial a les famílies i als docents (tema que com sabeu centra el meu central d’interès), aquests grans temes i alhora saber-los fer propers al dia a dia dels lectors de la mà d’autors i autores com avui l’Enric Casulleras i en anteriors ocasions, com en alguns casos me n’he fet també ressò en aquest lloc, d’altres dones i homes experts en la matèria d’estudi i de reflexió. I trot plegat en un format de publicació assequible i, sobretot, digerible. Enhorabona, doncs, a tots dos, editorial i autor!

No em vull resistir a tancar aquest comentari fent-me especial ressò d’una reflexió entre les moltes que Casulleres fa al seu llibre i que en aquest cas es centra en la idea d’emprenedoria i la idea d’innovació, termes tots dos controvertits (me n’he fet ressò en anteriors entrades en aquest lloc) i que m’atreveixo a dir que fins i tot de tant emprar-los penso que s’han pervertit o si més no porten a confusions que cal no oblidar. Doncs bé, Casulleras, del qual destaco també la seva trajectòria de treball des de la mateixa UVic_UCC amb alumnes de Batxillerat d’arreu del territori a través de la seva vinculació als treballs de recerca que es realitzen en acabar aquests estudis, fa esment al llibre a través de la interessant pregunta sobre si “els emprenedors i els innovadors ens solucionaran el món?” i la dèria actual de voler convertir qualsevol jovenet en emprenedor i sobre la qual ell es posiciona en contra i apunta que les brillants idees necessiten ser posades a prova als solvets i brillants laboratoris dels quals potser estem mancats.

http://static.fnac-static.com/multimedia/Images/ES/NR/6c/f8/13/1308780/1507-1.jpg

http://eumoeditorial.com/parlem-economia-amb-els-joves-171793

En aquests moments en què jo he fet i comparteixo la lectura el meu cap dona voltes a àrees temàtiques relacionades amb l’assignatura que en breu compartiré a la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes sobre Sociologia de l’Educació, i més concretament sobre temes relacionats amb la jústicia, la igualtat i l’equitat, temes que tenen molt a veure amb la mirada que ens proposa el llibre. Una mirada que agraeixo i que estic segur que contribuirà a què juntament amb els i les estudiants amb qui treballo puguem arterrar-ho al nostre àmbit fonamental d’interès i que constitueix la nostra raó per treballar plegats: l’educació.
Shared publicly