Profile cover photo
Profile photo
RiS Sarajevo
37 followers
37 followers
About
Posts

Post has attachment
16 pitanja o kojima trebate voditi računa pri stilizaciji branda

Vodič stilizacije branda može pomoći pri kontroli i definisanju cjelokupnog marketinga prodaje, što obezbjeđuje da identitet i personalizacija vašeg branda nikada ne nestanu. Dok kreirate 'ličnost' vašeg branda putem vodiča za stilizaciju, isti vam se čini obeshrabrujuće i kao zadatak bez kraja, ali je on veoma značajan za kreiranje jasne i dosljedne poruke. S vama ćemo podijeliti 16 značajnih pitanja koja su uključena u vodič za stilizaciju branda.

1. Boje loga i dimenzija

Kako bi ste osigurali da vaš logo ne bude korišten na pogrešan način, veoma je važno jasno definisati boje i dimenziju dizajna. Treba formulisati boje Pantone, RGB i CMYK skale kako bi se uklonila svaka nedoumica i nepouzdanost pri reproduciranju loga online ili pri printu.

2. Korporativne boje

Određivanje korporativnih primarnih, sekundarnih i terciarnih boja može pomoći pri kreiranju konzistentnosti u svim marketing i branding outputima (o ovome je bilo više govora u prethodnom blogu – 'Značaj prepoznatljivosti boja u brandingu'). Kako bi smo uklonili nedosljednost i nedoumice, definisanje ovih boja je po značaju na istom nivou sa definisanjem samog logotipa.

3. Raspoređivanje

Za ljude koji se ne bave dizajnom, raspoređivanje se ne čini nečim oko čega se treba pretjerano brinuti, međutim ono može imati veliki uticaj na prezentaciju samog branda. Jasno definišite razmak (prazan prostor) oko loga ili zaglavlja na korporativnim dokumentima.

4. Fontovi

Veoma je važno da definišete asortiman fontova koji će se koristiti kroz sve korporativne materijale – treba propisati veličinu, njihov razmak i gdje se isti trebaju koristiti. Ovo dalje može kreirati konzistentnost u svim outputima.

5. Hijerarhija tipografije

Kada ste se odlučili za određenu grupu fontova koju ćete koristiti, definišite njihovu ulogu u skladu sa temom kreirajući hijerarhiju tipografije. Odlučite koji font će biti korišten za naslove, koji će biti korišten za podnaslove, koji će biti korišten za uvodne, a koji za glavne dijelove teksta. Ovo će olakšati čitateljima prepoznavanje dijelova teksta pri pregledu većih dijelova nekog vašeg dokumenta.

6. 'Tipični' kupci

Definisanje target kupaca kreiranjem 'tipičnih' kupaca može pomoći piscima i dizajnerima da oblikuju svoj rad prema tome. Tipičan kupac bi trebao predstavljati vaš auditorij – uključujući sve demografske detalje i ukuse.

7. 'Ton' poruke

Nakon kreiranja 'tipičnog' kupca, treba odrediti 'ton' kojim se brand 'obraća' auditoriju. Isti bi trebao kreirati emotivnu vezu između branda i auditorija. Jedan od brandova koji se uspješno ističe na taj način je Brew Dog (vodeći proizvođač piva u UK - 'THINGS STARTED GETTING CRAZY FOR US IN 2008. THEY HAVE STAYED CRAZY, OR PERHAPS GOT EVEN CRAZIER, EVER SINCE’) – njihov 'ton' je drzak, ponekad zajedljiv, pankerski.

8. Uzor(i)

Da bi se pojednostavio 'ton' poruke – predstavite ga kroz odabrane uzore. Ponudite auditoriju javnu ličnost sa stavom koja najbolje predstavlja vaš brand i koja će najbolje prezentovati poruku vaše kompanije.

9. Formatiranje sadržaja

Čitatelji mogu biti iznervirani nekonzistentnim formatiranjem i rasporedom na printanim ili digitalnim dokumentima. Osigurajte da je vaše formatiranje uvijek konzistentno, prema tačnim uputama. Razmislite i jasno definišite kako slijedeće treba biti predstavljano kroz sve vaše poslovne i marketing outpute:
- Zaglavlja,
- Stranice,
- Brojevi,
- Pravila za poglavlja, oblik i zaglavlje tabela,
- Datumi i vrijeme.

10. Formatiranje tabele

Ukoliko prezentujete veliki broj podataka, uradite to putem tabela, to je puno lakše za razumjeti. Kreirajte jasan i konzistentan format za tabele kako bi ste osigurali da čitatelji ne budu zbunjeni informacijama koje želite da usvoje. Ovo uključuje sređivanje kolona i redova tabele, te strogu kontrolu sadržaja iste.

11. Fotografije

Standardi koji se odnose na fotografije od svjetlosti do oštrine, kao i selekcija modela trebaju biti jasno definisani kako bi se nastavilo sa konzistentnošću branda. Ovo se naročito odnosi na lifestyle brandove koji se čvrsto oslanjaju na fotografije kako bi reklamirali i predstavili svoje proizvode i usluge.

12. Web tasteri

Tasteri i linkovi su veoma značajni online korisnicima tako da isti moraju biti što jasnije definisani – da osiguraju da novi (i postojeći) korisnici jednostavno koriste vašu stranicu. Kreirajte unificirani stil za tastere i linkove kako bi ste se jednostavnošću istakli kod korisnika.

13. URL

Jednostavni za prepoznati URL-i mogu dalje pojednostaviti pretraživanje – pomažući korisnicima da pronađu proizvod ili uslugu koje traže i kako da kasnije pronađu put nazad. Specijalisti za online pretraživanje, MOZ, predlažu slijedeće što se tiče URL-a:
- Koristite kratke, čitljive URL-ove sa opisnim ključnim riječima,
- Postavite sadržaj na istoj poddomeni (naziv nakon https://) kako bi ste pojednostavili pretraživanje.

14. Ono što je potrebno i ono što je zabranjeno

Pored liste sa stvarima koje trebate napraviti, veoma je važno da se detaljno definiše šta članovi tima i vanjski saradnici ne smiju činiti. Ovo pomaže da brand izbjegne marketing katastrofe i sramotne situacije koje ne bi na najbolji način predstavile kompaniju.

15. Alati

Kako bi ste uvećali šanse da se dizajneri i marketing tim drže vodiča kojeg ste uspostavili, uključite im alate i pristup resursima kako bi imali sve što im je potrebno za postavljanje standarda kojeg želite postići za brand.

16. Kontakti

Konzistentnost kada su u pitanju kontakt podaci, u smislu strukture i detalja, pomaže da se unaprijedi efikasnost od poziva do realizacije. Odredite najbolje kontakte za sve upite i navedite sve potrebne detalje. Ukoliko brandom želite smanjiti potrošnju papira, uklonite adresu kontakta.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
R&S d.o.o. Sarajevo u užem izboru nominovanih za nagradu DOBRO

Svečana ceremonija dodjele nagrada DOBRO za filantropiju se približava, a u užem izboru za pobjednike nalazi se 29 osoba i 22 kompanije. Nakon procesa verifikacije, dobila su se imena osoba i kompanija među kojima se nalaze i ovogodišnji pobjednici. Još se ne zna ko su, jer u narednom koraku nezavisna komisija donijet će odluku o tome, na osnovu svih prikupljenih podataka.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Istina o toalet papiru

Začuđujuće je kako je ova stvar koju često uzimamo zdravo za gotovo, morala da bude patentirana.
Prije nego što je osmišljena perforacija, cijepanje toalet papira moralo je da se radi ručno, i sudeći po kreatoru Vileru, trošilo se mnogo više papira.

Njegova ideja je bila jednostavna. "Listići papira su samo djelimično odvojeni, a njihova tačka spajanja je u novom načinu, pri čemu će se svaki novi list odvojiti kako izlazi iz rolne. Tako se sprječava dodatno trošenje papira", rekao je Viler.

To je bar bila njegova ideja. Vilerova kompanija toalet papira u Olbaniju je prva kompanija za proizvodnju papira, a crtež njegovog patenta je toliko ubjedljiv da niko ne može da mu nađe zamjerku.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Neiskorišteni potencijal vašeg radnog prostora

Iskoristite potencijal „neprepoznatog“, omogućite pristup bežičnoj mreži,namještaj primjeren kratkim sastancima te razne flipcharte i vizuelna pomagala okačena na zid.

Većina kompanija koristi svoj ured na tradicionalan način, pa tako u gotovo svakom uredu možemo pronaći, u manjoj ili većoj mjeri uobičajene cjeline. Pri tome većina kompanija ne prepoznaje vrijednost jednog skrivenog dijela prostora na koji ponekad otpada i više od 20% prostora koji uz to skupo plaćaju!                                      

Recepcija je mjesto je gdje dočekujete posjetitelje i šaljete prvu poruku o firmi. Mnoge firme nastoje što je razumljivo, ostaviti što bolji dojam.

Konferencijske prostorije su slijedeća i često posljednja stanica koju vidi svaki posjetitelj, no već i u njima nalazimo neiskorišteni potencijal, susrećući se sa dva nedostatka, ili su prevelike i nefleksibilne , pa ih zauzme mala skupina korisnika i tako blokira pristup ostalim kolegama, ili su pak premale, što u konačnici rezultira istim posljedicama...nedovoljno mjesta za sastanke. Konferencijske bi sale trebale ponuditi dovoljno priključaka za struju, mrežu i prezentaciju, izvedeno na jednostavan i intuitivan način. To također često nije slučaj pa nije rijetkost zateći prizor kolegice koja klečeći na podu traži utičnicu, lomeći nokat u pokušaju da podigne poklopac s podne kutije.

Radni prostori su slijedeća cjelina koju nalazimo u svakom uredskom prostoru gdje radi po nekoliko zaposlenika, ili pak njih više desetaka, ovisno o veličini kompanije.
Oni su u pravilu dobro iskorišteni, no ostavljaju izazove vezane uz privatnost, koncentraciju, prekidanja i slično. Tradicionalno, također nalazimo prostore za pojedinačan rad, u pravilu zatvorene prostore namjenjene managementu, ponekad i pojedinim službama (ljudski resursi, finansije i sl.).

Gdje leži skriveni potencijal?
Potencijal koji većina kompanija ne prepoznaje leži u preostalim međuprostorima koji se nalaze između navedenih cjelina. Više od 20% iskoristive površine ureda otpada često na hodnike, prostore za osvježenje, prostore ispred liftova, različite čekaonice ili prevelike recepcijske prostore koje u pravilu koristi samo jedna osoba. Ti su prostori idealno mjesto za kratke, neformalne sastanke u manjim grupama, kakvi su vrlo često najkraći i najproduktivniji, ali tu činjenicu treba osvijestiti. Sjetite se koliko ste puta i sami s kolegama uz kafu u 10 minuta riješili problem i otišli s osmijehom, za razliku od drugih napornih službenih sastanaka.

Stoga iskoristite potencijal „neprepoznatog“, omogućite pristup bežičnoj mreži , namještaj primjeren kratkim sastancima te razne flipcharte i vizuelna pomagala okačena na zid  i pratite koliko ih ljudi rado koriste.
I budite uvjereni da ćete uvidjeti da Vam uopšte ne nedostaje konferencijska sala!
PhotoPhotoPhotoPhoto
Neiskorišteni potencijal vašeg radnog prostora
4 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Kompanija R&S d.o.o. Sarajevo, je bila ponosni sponzor Savjetovanje arhivskih radnika koje je održano u hotelu “Hollywood” na Ilidži kod Sarajeva od 20. do 22. maja 2015. godine. Domaćin ove godine bio je Historijski arhiv Sarajevo.

Jedan od predstavnika kompanije R&S, voditelj prodaje kancelarijskog namještaja Mensur Trebinjac je održao kratko izlaganje o firmi i njenom načinu poslovanja.

Neke od tema koje su pomenute na savjetovanju su „Registratura građe u nastajanju u vremenu tranzicije“, „Obrada arhivske građe i arhivski standardi“. Dio programa savjetovanja bio je i otvaranje izložbe dan prije, 20. maja, u sarajevskom Brusa bezistanu. Radi se o izložbi “Veliki rat: od atentata u Sarajevu do ulaska talijanske vojske u Zadar”, autora Ante Gverića i Denisa Martinovića, iz Historijskog državnog arhiva u Zadru. Izložba je rezultat saradnje Historijskog arhiva Sarajevo i Historijskog državnog arhiva u Zadru.

Također, održana je izvještajna skupština Arhivističkog udruženja Bosne i Hercegovine, kao i izborna i izvještajna skupština Arhivističkog udruženja u Federaciji Bosne i Hercegovine.
PhotoPhotoPhoto
Savjetovanje arhivskih radnika 2015
3 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Peta po redu Branding konferencija održava se u Sarajevu, 12. juni 2015. godine, Gradska Viječnica. To je jedini strukovni događaj koji se organizuje u BiH, a koji je okupio eksperte specijalizovanih znanja u oblasti marketinga.

Čast da otvori konferenciju pripala je gradonačelniku Sarajeva Ivi Komšiću koji je kazao da je nakon današnjeg događaja i Vijećnica definitivno brandirana. On je rekao kako mu je čast i zadovoljstvo što se danas u Vijećnici nalazi i veliki broj međunarodnih stručnjaka iz oblasti marketinga, brandinga i komunikacija, te pozvao sve da nakon današnje konferenciju daju svoj doprinos u brandiranju grada Sarajeva.

Ovogodišnja, peta po redu, Branding konferencija, pokazat će da se radi o značajnom edukativnom događaju za podršku, unapređenje i razvoj brandinga. Branding konferencija se iz godine u godinu razvija i povećava svoj utjecaj na lokalno ali i regionalno tržište koju u prosjeku posjeti 341 sudioni iz 11 zemalja uz objave i reportaže u više od 60 medija.

Firma R&S d.o.o. je jedna od partnera ovogodišnje konferencije.
PhotoPhotoPhotoPhoto
Peta Branding konferencija u Sarajevu
5 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
Kompanija R&S d.o.o. Sarajevo, je bila ponosni sponzor drugog poslovnog foruma o porodičnim firmama u Banja Luci. Centar za edukaciju "Pro Educa" Banja Luka organizovao je drugi poslovni forum o porodičnim firmama 27. maja u Narodnom pozorištu Republike Srpske i okupio je 150 učesnika. 

Predavači na poslovnom forumu su bili prof.dr Jaka Vadnjal, Boris Vukić, Natalija Pekić, Robert Ličen, Tomaž Pavlica, Robert Čoban i Veselin Jevrosimović.

Na poslovnom formu je naglašeno da porodične firme jedine mogu obezbijediti održivost i stabilnost domaće privrede u narednim godinama, samo ukoliko se uspješno suoče s izazovima koji ih očekuju.  Značajna većina kompanija tek u sljedećim godinama treba da se suoči s generacijskom tranzicijom, angažmanom spoljnih menadžera, odlučivanjem o daljem razvoju ili prodaji i mnogim drugim specifičnim izazovima za sve porodične firme u svijetu.
PhotoPhotoPhotoPhoto
FORUM - Porodične firme
4 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment

Post has attachment
Hemijska promo Ungaro Livourne - UST8315 – 28,00 KM
Hemijska promo Cerruti Heritage Gun - NST0994 – 29,00 KM
Hemijska promo Cerruti Escape Rollerball - NSL9195 – 29,00 KM
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded