Profile cover photo
Profile photo
Stefan Pallantzas
778 followers -
Certified Passive House Designer
Certified Passive House Designer

778 followers
About
Stefan Pallantzas's posts

Post has attachment
Το σπίτι του 2020 είναι εδώ και λειτουργεί. Πολύ χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση και ισιοπαραγωγή για το συνολο της ενέργειας απο ΑΠΕ. 

Post has attachment
Το αφιέρωμα της Greenpeace Greece στο κτίριο μας.

Post has attachment

Post has attachment
Οι διαφημίσεις αφυγραντήρων στα media είναι ακόμη και τώρα τις γιορτές πιο πολλές από αυτές του JUMBO για χριστουγεννιάτικα παιχνίδια. Οι μόνοι ανταγωνιστές ίσως ειναι οι ενναλλακτικοί πάροχοι ρεύματος, οι οποίοι βεβαια "τρίβουν τα χέρια τους" με κάθε αφυγραντήρα που μπαίνει σε ένα σπίτι.
Για να έχουμε μια εικόνα του κόστους να πούμε, πως συμφωνα με εργαστηριακές μετρήσεις ένας καλός αφυγραντήρας, σαν αυτούς που διαφημίζονται, καταναλώνει 1,33 kWh για κάθε λίτρο νερού που παράγει, δηλαδή το κάθε λιτρο νερού μας κοστίζει περίπου 0,30 ευρώ.
Αν σε ένα σπίτι συλλεγονται 15 λίτρα νερό κάθε βδομάδα, την περιοδο του χειμώνα, αυτό σημαίνει ότι το κόστος της αφυγρανσης το χειμερινό εξάμηνο (26 εβδομάδες) θα είναι της τάξης των 117 ευρώ.
Επομένως μέχρι τώρα εχουμε πληρώσει την αγορά του αφυγραντήρα και θα πληρώσουμε και την κατανάλωση του. Τι θα κερδισουμε?
Οι διαφημίσεις ισχυρίζονται τα εξής :
- Μειώνει την υγρασία! Φυσικά για αυτό τον πήραμε. Το θέμα είναι γιατί έχουμε υγρασία στο σπίτι κι αν αυτή η μέθοδος ειναι οικονομικά συμφέρουσα.
- Μειώνει τα εξοδα θέρμανσης. Η μισή αλήθεια. Είναι προφανές ότι η μείωση της σχετικής υγρασίας μας δίνει την αίσθηση ότι δεν κάνει τόσο κρύο και έτσι χαμηλώνουμε την θέρμανση. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι έχουμε την ιδανική θερμοκρασία στο χώρο μας. Αντιθέτως αυτή η κίνηση αυξάνει τελικά την σχετική υγρασία και άρα την αναγκη αφύγρανσης, επομένως και το κόστος κατανάλωσης.
- στεγνώνει τα ρούχα. Πάλι η μιση αληθεια. Αυξημένη υγρασία λογω των υγρών ρούχων, σημαίνει πάλι αυξημένη κατανάλωση.
- Καθαρίζει την εσωτερική ατμόσφαιρα. Αυτό κι αν είναι μυθος. Καμια ανακύκλωση αέρα, εφόσον δεν συνδυάζεται με εισαγωγή νωπού, δεν "καθαρίζει" την ατμόσφαιρα.
- Μειώνει τα φαινόμενα μουχλας στους τοιχους. Αλήθεια είναι αυτό, μόνο που κοστίζει πολύ. Και τέλος πάντων δεν τα εξαφανίζει.
- Εξαφανίζει τις οσμές. Ανέκδοτο...κανένα περαιτέρω σχόλιο.
Είναι λοιπον αυτός ο ιδανικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε την υγρασία στο σπίτι μας? Και πότε τελικά θα αποσβεστεί, αν αποσβεστεί ποτέ?
Για να βρούμε τη σωστή λύση θα πρέπει να κατανοήσουμε το φαινόμενο.
Η αυξημένη υγρασία μέσα στο σπίτι μας οφείλεται κύρια σε δυο λόγους :
- την ελλειπη μονωση του κτιρίου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ψυχρές επιφάνειες τοίχων, πατωμάτων και οροφών και ακόμη περισσότερο τζαμιών στις οποίες ο υγρός εσωτερικός αέρας υγροποιείται.
- τον ελλειπή αερισμό του κτιρίου, την ελλειπή ανανέωση του αέρα λόγω των πιο αεροστεγανών κουφωμάτων που υπάρχουν πια στα σπίτια και των ελάχιστων στιγμών που τα ανοιγουμε για να αερίσουμε. Και καλά κάνουμε, διότι αυτό το χειμώνα θα κοστίσει σε θέρμανση.
Πως λοιπον θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα?
Η λύση είναι ο μηχανικός αερισμός με ανακτηση θερμότητας (και υγρασίας αν το θέλουμε). Για να έχουμε μια εικόνα συγκρισης, με ένα τέτοιο συστημα μηχανικού αερισμού το κόστος ενός λίτρου νερού αφυγρανσης θα είναι 0,0083 ευρω. Και επομένως το συνολο του εξαμήνου θα κοστίσει μόλις 3 ευρώ και το όφελος δεν θα ειναι μόνο η αφυγρανση!
Σημαντική διαφορά ε?
Αξίζει όμως τον κόπο να εγκαταστησουμε ένα συστημα κόστους 2.000 ευρώ στο σπίτι μας αντί για έναν αφυγραντήρα των 200 ευρώ?
Ιδού τα οφέλη του μηχανικού αερισμού με ανάκτηση ενέργειας :
- Μείωση της υγρασίας, το ειπαμε ήδη, με κόστος υποεκατονταπλάσιο του αφυγραντήρα.
- Σωστή ανανέωση του αέρα. Το σπίτι ανανεώνει πλήρως τον εσωτερικό αέρα του κάθε τρεις ώρες, διατηρώντας τα σωστά επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας, χωρίς να υπάρχει ανάγκη ούτε τα παράθυρα να ανοιξουμε.
- Εξαφάνιση κάθε ειδους οσμών, μια και ο αέρας ανανεώνεται συνεχώς.
- Εισαγωγή νωπού αέρα φιλτραρισμένου και επομένως κορυφαίας ποιότητας 24/7/52
- και το σημαντικότερο, μειωση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση έως και 50%.
Με αυτά τα πλεονεκτήματα, αν το δούμε απλά αριθμητικά, ένα τέτοιο συστημα αερισμού θα αποσβεστεί το πολύ σε 5 χρόνια. Είναι όμως τα ποιοτικά πλεονεκτήματα που το κάνουν να υπερέχει, μια και η ποιότητα εσωτερικής ατμόσφαιρας στο σπίτι μας είναι κορυφαία και ασύγκριτη με το οτιδήποτε έχουμε βιώσει στο παρελθόν.
Αν δε αυτό το συστημα συνοδευτεί με βελτίωση της μόνωσης και της αεροστεγανότητας του σπιτιού μας, τότε τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά.
Ενα παθητικό σπίτι που είναι καλά μονωμένο , δεν έχει θερμογέφυρες, είναι επαρκώς αεροστεγανό, έχει συστημα μηχανικού αερισμού με ανάκτηση ενέργειας και εκμεταλεύεται με τον καλύτερο τρόπο τα ηλιακά κέρδη, συχνά δεν έχει καθόλου ανάγκη απο θερμανση. Ένα τέτοιο σπιτι μπορεί να έχει συνολικό κόστος θέρμανσης και αφυγρανσης κάτω απο 200 ευρώ κάθε χρόνο.
Δεν είναι υψηλή επιστήμη. Δεν είναι διαστημικές τεχνολογίες. Είναι απλή φυσική του κτιρίου. Ρωτήστε τους ειδικούς και θα σας το τεκμηριώσουν.
Photo

Post has attachment

Post has attachment

Διατίθεται Πτυχιο ΜΕΚ για στελέχωση Εργοληπτικής Επιχείρησης
Υδραυλικά : Δ
Οδοποιία : Γ
Οικοδομικά : Β
Λιμενικά - Βιομηχανικά Ενεργειακά : Α
Για πληροφορίες στείλτε μου μηνυμα.

Post has attachment

Post has attachment
Συνάδελφε Μηχανικέ!
Σχεδιάζεις καινούργια κατοικία για πελάτη σου? Ανακαινίζεις υφιστάμενο κτίριο? Βγάζεις άδεια με βάση τον ΚΕΝΑΚ?
Θέλεις να προσφέρεις στον πελάτη σου τις προδιαγραφές των κτιρίων ΝΖΕΒ που θα ισχύουν σε 4 μόλις χρόνια? Και μάλιστα σε ένα προσιτό κόστος, ίσως μικρότερο από μια συμβατική κατασκευή?

Η PROJECT15 σε συνεργασία με την ομάδα Passivistas.com προσφέρει πλήρεις υπηρεσίες ενεργειακής απόδοσης κτιρίων σύμφωνα με το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου και του ΝΖΕΒ σε όλη την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα η PROJECT15:
- Μοντελοποιεί το κτίριο με το λογισμικό PHPP 9 με στόχο την ικανοποίηση του προτύπου παθητικού κτιρίου.
- Ορίζει τις προδιαγραφές όλων των Δομικών Στοιχείων και των συστημάτων του κτιρίου.
- Σχεδιάζει και υλοποιεί όλα τα Η/Μ συστήματα του κτιρίου ώστε να ικανοποιούν τις προδιαγραφές.
- Επιβλέπει τις ειδικές εργασίες για την διασφάλιση της ποιότητας και την επιτευξη των στόχων του προτύπου.
- Διενεργεί όλους τους ελέγχους διασφάλισης ποιότητας όπως θερμογραφήσεις, τεστ υποπίεσης, πιστοποιητικά υλικών και εξοπλισμών.
- Συντάσσει φάκελο πιστοποίησης του κτιρίου ως Passive House ή
EnerPHit ολοκληρώνει όλη τη διαδικασία Πιστοποίησης από το Hellenic Passive House Institute που είναι εξουσιοδοτημένος πιστοποιητής παθητικών κτιρίων.
- Παρέχει σε συνεργασία με την GreenEvolutionSA τις κορυφαίες πιστοποιήσεις τουριστικών υποδομών και αειφόρου τουρισμού.

Η PROJECT15 προσφέρει στους συνεργαζόμενους Αρχιτέκτονες και Μηχανικούς τη δυνατότητα πιστοποίησης ως ΣΧΕΔΙΑΣΤΗ ΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ μέσω της υλοποίησης έργων Παθητικών Κτιρίων.

Παθητικά Κτίρια. Κτίζουμε το μέλλον ΣΗΜΕΡΑ!

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα 21 4081109 και 6932 578085.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
2016-06-30
6 Photos - View album

Post has attachment
Wait while more posts are being loaded