Profile cover photo
Profile photo
Mastercoaching punctRO
Puternici împreună!
Puternici împreună!
About
Posts

Post has attachment

Poporul american a ales...

Așa cum am promis, din dorința de a arăta clienților și cititorilor noștri cum vedem noi lumea evenimentelor importante, astăzi scriem despre rezultatul alegerilor din Statele Unite.
Pe segmentul consultanță de imagine, momentul alegerii din Statele Unite are foarte multe teme pentru clienții noștri. Nu vom discuta aici despre cât de politically correct a fost ca actualul președinte american să se implice activ în sprijinirea unui candidat, nu vom discuta aici cât de echilibrat a fost ca principalele canale media să o sprijine pe Hillary Clinton și cât de oportun a fost ca serviciile să declanșeze un adevărat jihad prin agenții din media externă pentru demonizarea lui Trump. Pentru a purcede în mod echilibrat la tema noastră conexă consultanței, vom numi derapajele de mai sus libertatea absolută instituțională, cu efectele diverse (pozitive și negative) care decurg din aceasta.

Poporul american a ales

În condițiile în care toți repetorii media pretindeau că Hillary are locul de la Casa Albă asigurat, totuși în acea țară poporul a hotărât altceva și a putut să exprime altceva. Nu doresc să preamăresc democrația statului american, dar sunt sigur că există multe țări pe glob unde, dacă toate forțele erau ostile unui candidat, acesta ar fi reușit să câștige alegeri prin votul popular.
Vom reveni la prima aserțiune și anume aceea că, pe un fond mediatic cvasi unilateral, poporul american a ales altceva. Cred că aceasta este adevărata libertate. Nu suntem adepții libertății fără limite, a libertății haotice de dragul haosului general. Dar, dacă un sistem, conform procedurilor, a lansat doi candidați, libertatea de a alege între cei doi trebuia să fie posibil de exprimat, și spunem răspicat: A FOST.
Pare simplu și redundant de exprimat aceasta post eveniment. Dar cu nici 24 de ore înainte, în Statele Unite, lumea se aștepta să sărbătorească altceva în cel mai grandios construct media din câte am văzut (sediul de campania al doamnei Hillary Clinton). Banalul fapt că voturile poporului american s-au numărat corect este extraordinar. Mai extraordinar este că, într-o lume media din care mulți spun că este imposibil de evadat, poporul a ales altceva. Iar acest comportament, oarecum anacronic, este un semnal. Acest semnal noi credem că este unul important și credem că se va propaga peste tot în lume; implicit recomandăm luarea lui în serios.
Atât de tare s-au aliniat forțele mai sus menționate, încât după rezultatul surprinzător nu au avut reacție. Practic nu au analizat suficient această alternativă și majoritatea s-au blocat. Ei s-au blocat, dar la noi am asistat, cu multă jenă, cum câțiva primitori de dolari din plic, bine așezați în presa de la noi, chiar și după evidența rezultatului, au continuat pe aceeași linie, cea a denigrării candidatului Trump. Noi credem în spiritul critic. Folosim spiritul critic în analize și credem în el. Dar acest spirit critic are limitele lui. Una dintre limitele lui este rezultatul votului. Cu riscul de a fi din nou redundanți, dar analiștii lipsiți de etică nu au înțeles că rezultatul votului reprezintă alegerea/dorința cetățenilor americani, cu drept de vot, la data de 9 noiembrie 2016, iar această alegere trebuie respectată. Politically corect așa este, să respecți alegerea unui popor. Poți să fii de acord cu ea sau poți gândi altfel, adevărat, dar aceea este alegerea ta, nu a poporului. Noi aici vorbim de alegerea poporului american. Iar alegerea unui popor, indiferent de momentul istoric la care se întâmplă aceasta, trebuie respectată. Democrația are câteva coordonate prin care există. Una dintre aceste coordonate este respectarea voinței populare exprimată prin vot liber.
Vom reveni la rostul didactic al temei și vom spune că trebuie bine să conștientizăm atât motivele pentru care poporul american a reacționat invers influențelor, cât și această dezagregare instituțională a factorilor neechidistanți.
Nu putem nega faptul că o componentă importantă a succesului lui Trump a avut-o modul aspirațional la care s-au raportat americanii față de bogăția materială și feminină a acestuia. Acest mod de raportare nu este cel mai erudit, dar nici nu îl poți condamna. Dar credem că un rolul fundamental, în fața votului, a avut-o reacția antisistem. Votul antisistem nu a fost propagat nici de servicii, nici de media, nici de președintele în funcție. Avem și proba. Dacă ar fi operat invers, celebrele case de analiză statistică nu ar fi estimat atât de imprecis rezultatele, iar președintele Obama ar fi fost mai rezervat în modul ne echidistant în care s-a implicat în campanie.
Atunci, de unde votul antisistem?
Din păcate trăim într-o lume în care sistemul nu mai oferă garanțiile pe care le așteaptă cetățeanul. Dacă încercăm o abordare mai profundă, pe de o parte nu le oferă de-a dreptul, pentru că sistemul atât s-a complicat încât reponderent se servește pe sine, pe de altă parte nici cetățeanul nu se plasează pe un format în care poate beneficia de aceste garanții. Când pragul critic al acestui fenomen a fost atins, s-a întâmplat ce ați văzut.
Mai spunem noi că acest vot antisistem este doar vârful aisbergului. Viitorul președinte american, instituțiile media și serviciilor vor trebui să depună eforturi deosebite pentru a înțelege acest fenomen și a ameliora relația. Un popor nu va putea funcționa normal cu o atitudine permanent antisistem a majorității. Bine ar fi ca acest semnal să fie înțeles și în alte locuri pe glob.
Fără obiectivul de a finaliza într-o cheie a optimismului absolut, încheiem această temă cu bucuria de a vedea că în Statele Unite democrația a funcționat. Împotriva tuturor elementelor sistemului, poporul a putut alege. De acum înainte este proba media, a serviciilor, de a-și adapta modul de lucru după rezultatul voinței poporului. Altfel, aisbergul enunțat mai sus va ieși mai mult la suprafață.
Am scris cele de mai sus pentru a vă arăta că noi cunoaștem și înțelegem bazele pe care funcționăm. Programele noastre de consultanță sunt adaptate situațiilor reale și anticipează scenariile probabile.


Photo
Add a comment...

Add a comment...

Post has attachment
„Într-o dimineaţă stăpânitorul unei cetăţi fu trezit de nişte strigăte care se auzeau din piaţă: – Hai la mere! Mere dulci! Ridicându-se indispus din pat, văzu un târgoveţ care vindea mere, înconjurat de o mulţime de muşterii. „Trebuie să fie tare bune merele alea”, îşi spuse mai-marele. Atunci îl chemă pe primul său sfetnic şi îi porunci: – Ia 5 galbeni şi mergi în piaţă să cumperi mere de la târgoveţul acela. Sfetnicul îl chemă pe paharnic şi îi spuse: – Uite 4 galbeni, du-te şi cumpără mere. Paharnicul se adresă stolnicului: – Poftim 3 galbeni, să cumperi mere pentru Stăpân. Stolnicul îi dădu 2 galbeni primului străjer şi îl trimise în piaţă. Acesta dădu un galben unui străjer de rând. Acela se duse la târgoveţ şi îl luă la rost: – Hei, ce tot strigi aşa? Ai tulburat somnul mai-marelui, iar drept pedeapsă mi-a poruncit să-ţi confisc căruţa asta cu mere. Întors la şeful său, străjerul se lăudă: – Am făcut un târg grozav! Cu un galben am cumpărat o jumătate din căruţa cu mere! Primul străjer merse la stolnic: – M-am târguit, şi cu cei 2 galbeni pe care mi i-ai dat am reuşit să cumpăr un sac întreg cu mere! Stolnicul urcă repede la paharnic: – Cu 3 galbeni am luat o tolbă întreagă cu mere! Paharnicul dosi jumătate şi apoi merse la sfetnic: – Iată, cei 4 galbeni mi-au ajuns doar pentru o jumătate de tolbă cu mere. Iar sfetnicul se înfăţişă dinaintea Stăpânitorului şi glăsui: – Măria Ta, am îndeplinit porunca. Numai că de acei 5 galbeni n-am reuşit să târguiesc decât 5 mere. Mai-marele cetăţii muşcă dintr-un măr şi cugetă: „Hmm… 5 mere pentru 5 galbeni… scump, foarte scump! Şi, cu toate astea, târgoveţul avea o mulţime de cumpărători. Înseamnă ca pentru a umple cămara domnească pentru la iarnă cu un car de mere, va trebui sa-i dau sfetnicului un car de galbeni”.
Chiar dacă tema aleasă induce un mesaj destul de dur, am ales să o folosim ca preambul al acestei secțiuni întrucât, din motive diverse, am regăsit-o des în firmele de la noi.
O gamă variată de disfuncționalități identificate dar și de soluții implementate cu succes de noi veți găsi exemplificate în blog, la secțiunea Achiziții.
Dorim să spunem că, în politica noastră de suport, am acordat o atenție foarte mare acestei componente întrucât achiziția de resurse are o influență directă în rezultatul final al exercițiului financiar. Dacă pentru 2-3 procente în plus sunt necesare intervenții consistente în sistem, timpi suplimentari de muncă, oportunități impredictibile de piață, creșteri susținute de productivitate, 2-5-10 procente se obțin foarte ușor din buna și strategica funcționare a departamentului de Achiziții.
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded