Profile cover photo
Profile photo
Japanske prepelice Farma Draganić
5 followers
5 followers
About
Posts

Post has attachment
Malo je poslova u kojima se na uloženih 4.500,00 dinara za mesec dana može zaraditi 24.000,00 dinara, a upravo ovoliko novca donosi uzgoj japanskih prepelica.
Isplativost uzgoja japanskih prepelica ogleda se u malom utrošku hrane, jer prepelica pojede 2,7 kg koncentrata da bi snela oko 90 jaja, kaze vlasnik mini-farme ekonomista Nikola Draganić. Jaje na tržištu vredi od 10 do 12 dinara. Primera radi od jaja koja snese sto japanska prepelica za mesec dana može se zaraditi i 24.000,00 dinara, dok se za njihovu ishranu utroši oko 4.500,00 dinara. Zarada se ostvaruje pošto se prvo uloži u opremu i matično jato japanskih prepelica.
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
RECEPTI

10 prepeličijih jaja, 1kg limuna, 1kg meda, ½ L domaće ljute rakije. Iscediti limun i u sok staviti cela jaja. U soku od limuna jaja stoje 7 dana i za to vreme se otopi ljuska. Potom se jaja odvoje od meke opne i vrate u limunov sok, s tim što se u tu masu dodaju med i rakija i sve dobro umuti. Svaki dan pije se rakijska čašica ovog napitka, ujutru, na prazan želudac. Postupak se može ponavljati više puta na dan.
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Jaja se konzumiraju odjednom i to ujutro na prazan stomak. Mora da prođe najmanje pola sata do uzimanja neke druge hrane. Od jaja se može pripremiti vrsta koktela da bi ga bolesnici lakše konzumirali. Mogu se uzeti nezaslađena ili zasladiti šecerom ili medom. Mogu se umutiti kako bi se dobila pena (ručno ili mikserom). U jaje se može, po želji, dodati sok od višnje, limunova kora, nastrugana jabuka, vanila, cimet, mlevena kafa, kakao itd. Prilikom pripreme, važno je da budu u sirovom stanju i da se upotrebi žumance i belance.
Add a comment...

Post has attachment
Kalifornijska prepelica ( Lophortyx californica)
Gambelova ili pustinjska prepelica ( Lophortyx gambeli)
Mirnova prepelica ( Curtanux monterumae)
Pegava prepelica ( Curtanux ocellatus)
Planinska prepelica ( Oreortyx pictus)
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Farmsko gajenje:

Farmsko gajenje prepelica u svetu je relativno malo zastupljeno, iz razloga što veći deo ljudske populacije nema naviku da konzumira njihovo meso i jaja. Broj ovih ptica je u stalnom porastu, ali je njihovo držanje još uvek na niskom nivou, lišeno u većini slučajeva naučne i stručne pomoći. Popularizacija proizvoda prepelica utiče na njihovo omasovljenje i gajenje ovih ptica ima šanse da poprimi karakter industrijskog živinarstva. Farmsko gajenje prepelica je još uvek puno nepoznanica i nedorečenosti.
Add a comment...

Jaje japanske prepelice sadrži:


1. 74% voda
2. 13% belančevine
3. 11.2% masti
4. 1.1% minerala, od toga 0.5% kalijuma
5. 2.2% fosfora
6. 3.2% gvožđa
7. skalu vitamina A1, B6 i naročito važne enzime
Add a comment...

Post has attachment
Pored koristi i lekovitosti za nabrojane organe, mora se posebno naglasiti da su jaja i meso japanske prepelice vrlo korisni:

1. za decu u razvoju
2. kao korisna hrana za dijetalce
3. za regulaciju i podmlađivanje organizma
4. za rekovalescente
5. za atletičare
6. za osobe koje se oporavljaju od bolesti…
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded