Profile cover photo
Profile photo
Homer MakeDonski
39 followers
39 followers
About
Homer MakeDonski's posts

Post has attachment
Зборот блъгар ОЗНАЧУВА ВЛАВ
BAPTISM OF THE BULGARIANS. The baptism of Boris I, Khan of Bulgaria, in 865. Slavonic manuscript illumination, 1345, with Cyrillic inscription. Пишува дека Кановите им се покрстени од : Carstvo Vasilia MAKEDONIANINAS - Kingdom of Basil the MACEDONIAN. Се ра...

Post has attachment
Избугарено семе
ДИГИТАЛЕН РЕЧНИК НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК избугарат Вид збор:  Глагол, свршен 1.  расипе Англиски:   spoil   Албански:   prish Примери: Ја   избугари   работата . Слично со:  расипе (св.)   2. ( се   избугари )  се   расипе ,  се   измелези Албански:   prish П...

Post has attachment
Грција го признала постоењето на македонскиот јазик уште во 1923 г.
Официјален грчки документ Документот е официјален договор од Воденскиот Јавен Нотар , во 1923 година, меѓу македонски жители на село Платани и грчката држава ,
за купување на земја и имоти од државата во село Платани, кое е
основано во 1907 од жителите на...

Post has attachment
Споредби со Адам и Ева
  Околу оние споредби што ќе се прават секогаш кога некој ќе спомне нешто за едните, а друг контрира со примерикај другите,има еден мноогу запишан сликовит пример .. Од Стар Завет за сите времиња е .. Кога видел Бог дека забраната е прекршена , го праша л А...

Post has attachment
Една слика илјада зборови Јане старкио
Под фотографијата на големиот македонски
револуционер Јане Сандански, објавена во Бугарија како разгледница
набргу по неговото убиство во 1915 година, стои следниов текст, напишан
на бугарски јазик, веројатно затоа да можат полесно да си го читаат и
пос...

Post has attachment
Склавинија како назив
 Околку терминот Склавинија lat.  Sclaviniæ  - "oblast" Откако Рим ја поробил Македонија после тн Трета Македо-Римска Војна,
победувајќи го Персеј, Македонското Антигонско Царство престанало да постои , а
наместо него победникот формирал воено административ...

Post has attachment
Терминот Византија или Бизант македонски превод
Терминот Византија или Бизант, го измислил германскиот „историчар“ Хероним Волф во 1557 година, а приказната ја раширил Монтескје и ватиканските агенти, кои сакале славата на Рим да ја присвојат исклучиво за себе. Таа нивна измислена Византија за 1000 и неш...

Post has attachment
Втора Битолска Плоча
И за оваа велат дека била од Црквата Св.Недела во Битола

Post has attachment
Najveća istorijska laž: Vizantija nikada nije postojala
Termin Vizantija ili Bizant izmislio je nemački „istoričar“ Heronim Volf 1557. godine, priču je raširio Monteskje i vatikanski agenti koji su hteli da slavu Rima prisvoje isključivo za sebe. Ta njihova izmišljena Vizantija se za 1000 i kusur godina postojan...

Post has attachment
МАКЕДОНСКИ vs. ХЕЛЕНСКИ ЈАЗИК
МАКЕДОНСКИ vs. ХЕЛЕНСКИ ЈАЗИК "Овој пост дава објаснување зошто етимолошки и суштествено македонскиот
јазик е различен од хеленскиот. На тој начин им го избиваме едниот од
главните “аргументи’’ на Грците (нео-Хелените) за наводниот грчки
карактер на Мак...
Wait while more posts are being loaded