Profile cover photo
Profile photo
Alles over tuinieren! Hobby pagina
17 followers -
Tuinieren, Tuinen, Planten, Bloemen
Tuinieren, Tuinen, Planten, Bloemen

17 followers
About
Posts

Dinsdag 1 mei lanceerde Sanoma Media het crossmediale platform tuinieren.nl. Hiermee verbindt de uitgever het tuintijdschrift Tuin&Co aan een website, webshop en videokanaal. Daarnaast is tuinieren.nl actief op verschillende social media.

Martijn van der Neut, adjunct uitgever Home Deco, licht de lancering toe: ‘We zien dat tuinieren bij zowel consumenten als bij adverteerders letterlijk en figuurlijk een “levend onderwerp” is. Waarover je praktische informatie wilt op verschillende momenten, manieren en via diverse mediumtypen. Van achtergrondinformatie tot bewegend beeld, van kort en bondig tot uitgebreid.’

De instructievideo’s worden gepresenteerd door Jurgen Smit, bekend van televisieprogramma’s als Tuinieren met Kijkers en RTL Tuinmagazine. Ze zijn te zien op tuinieren.nl, Youtube en Zie.nl en geven in anderhalve minuut uitleg over uiteenlopende tuinklussen.
Add a comment...

Wat zijn bloembollen?

Bloembollen of bolgewassen zijn planten die ondergronds bestaan uit een bol. In deze bol worden in de winter de voedingsstoffen opgeslagen.

In het voorjaar lopen de bollen weer uit en komen in bloei. Na de bloei moeten de bladeren aan de bol afsterven.

De voedingsstoffen worden dan aan het blad onttrokken (dit veroorzaakt de gele verkleuring van het blad) en vervolgens weer opgeslagen in de bol.

Er zijn een aantal bekende bolgewassen, die geschikt zijn voor consumptie. De ui is hier een goed voorbeeld van, maar ook knoflook is een bolgewas.

Voorjaarsbloeiende bloembollen

De eerste bloembollen bloeien al in het vroege voorjaar. De voorjaarsbloeiende bloembollen zijn eigenlijk de bekendste bolgewassen. Ze geven als één van de eerste planten kleur en nieuw leven in de tuin.

Bekende voorjaarsbloeiende bloembollen zijn Eranthis hyemalis (Winterakoniet), Galanthus nivalis (Sneeuwklokje), Muscari (Blauw druifje) en natuurlijk Narcisssus (Narcis).

Voorjaarsbloeiende bloembollen zijn in de herfst in de tuincentra volop te koop. De beste planttijd is oktober of november. Het volgende voorjaar zullen ze al rijkelijk bloeien.

Zomerbloeiende bloembollen

Ook onder de zomerbloeiende planten komen veel bloembollen voor. We zijn er ons dan niet altijd zo van bewust, omdat ze soms ook gewoon als plant in een pot worden aangeboden.

De zomerbloeiende bloembollen verschijnen in het voorjaar massaal in de tuincentra. De beste planttijd ligt in de periode maart/april.

Bekende zomerbloeiende bloembollen zijn Canna, Corydalis (Helmbloem), Dahlia, Lilium (Lelie) en Oxalis (Klavertje).

Bloembollen voor verwildering

Veel bloembollen vermeerderen zich door de vorming van kleine bolletjes aan de ondergrondse bol. Maar ook door zaadvorming vindt vaak vermeerdering plaats.

Deze bloembollen zijn zeer geschikt voor verwildering en vragen een plek waar ze zich naar hartenlust uit kunnen breiden. Ze worden dan ook vaak onder bomen toegepast. Vooral onder de voorjaarsbloeiende bloembollen komen veel soorten voor die zich gemakkelijk vermeerderen. En in het voorjaar zijn de bomen nog vrij van bladeren, waardoor de bloemen dus volop in de zon staan.

Bloembollen die geschikt zijn voor verwildering zijn Allium carinatum (Berglook), Anemone blanda (Bosanemoon), Corydalis solida (Vingerhelmbloem), Fritillaria meleagris (Kievitsbloem), Scilla siberica (Sterhyacint) en Tulipa sylvestris (Bostulp).

Planten van bloembollen

De beste standplaats voor bloembollen is een niet te vochtige plek in de zon of de halfschaduw. Zorg dat de bloembol goed tegen de aarde wordt aangedrukt, zodat de wortels contact kunnen maken met de grond. Alleen dan kunnen ze voedingsstoffen opnemen en gaan groeien.

De gewenste plantdiepte verschilt per bloembol en is afhankelijk van de afmeting van de bol. Op de verpakking staat de juiste plantdiepte altijd precies aangegeven.
Add a comment...

Tuinieren populairder dan zonnen en barbecueën

Bijna de helft van de Nederlanders met een voor- en achtertuin houdt deze wekelijks of zelfs dagelijks bij. Nederlanders werken liever in hun tuin dan dat ze er zonnen of barbecueën. Ook staat het genieten van de tuin en vogels hoog op de lijst van favoriete tuinbezigheden.

Dit blijkt uit onderzoek van Marktplaats.nl naar activiteiten in de tuin onder 1.417 Marktplaats-gebruikers.

Buren bron voor ergernis
Bijna één op de tien ondervraagden geeft aan zich te ergeren aan de buren als men in de tuin is. “Mogelijk houd dit verband met het ongestoord willen genieten van de eigen tuin en de vogels. Geluid en activiteiten van de buren kunnen dan zorgen voor ergernis”, zegt David Verschoor, Marketing Manager bij Marktplaats.nl. Andere bronnen van irritatie zijn hardnekkig onkruid en kattenuitwerpselen.

Mannen lui, voor vrouwen te zwaar
Voor ruim 85 procent van de mensen is tuinieren een hobby, maar ze doen niet alles zelf. Het liefst schakelen tuinbezitters iemand in voor het bestraten van de tuin. Mannen hebben hier simpelweg geen zin in, of vinden het te veel werk. Vrouwen besteden klussen vooral uit, omdat het werk in de tuin te zwaar is.

Opgeruimde tuin geeft rust
Voor bijna driekwart van de Nederlanders is een mooi aangelegde tuin belangrijk en van de ondervraagden is 45 procent tevreden over de huidige inrichting van de tuin. 85,2% is het eens met de stelling 'Ik word blij van een verzorgde tuin'. Daarnaast geeft een opgeruimde tuin rust in het hoofd voor bijna 70 procent van de tuinbezitters. Ook al moet de tuin er verzorgd uitzien, het budget is niet onbeperkt: bijna 70 procent van de respondenten zegt maximaal 250 euro per jaar aan de tuin uit te geven.

Tuinattributen
Naast reguliere tuinbegroeiing is er meer aanwezig in de gemiddelde Nederlandse tuin. Zo hangt in meer dan de helft van de tuinen een vogelhuisje, maar ook bijzondere bomen, planten en tuinhuisjes zijn populair. De bekende tuinkabouter waakt overigens nog over ruim één op de acht tuinen.
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded