Profile cover photo
Profile photo
Любомир Розенщайн
378 followers -
Освободи си пространство. Дишай. Усмихни се. Носи розово! http://changewire.info/
Освободи си пространство. Дишай. Усмихни се. Носи розово! http://changewire.info/

378 followers
About
Posts

Post has attachment
Пранаяма 3 с Любомир Розенщайн - клас дихателни техники за напреднали. Жизнена енергия чрез осъзнато дишане - трети диск от Пълен курс за самостоятелни занимания с йога-ачаря Любомир Розенщайн в серия от три диска.
http://radio.changewire.info/?page_id=628

За кого е предназначена пранаямата за напреднали? Докато встъпителният и основният клас са препоръчителни и съществени за възстановяване и поддържане на физическото и психичното здраве на всеки в днешния свят, напредналата пранаяма практика е само за хора, които искат да продължат пътешествието си навътре – отвъд измеренията на делничния живот. Хилядолетия тези хора са се наричали йоги. В йога вътрешният път се изминава съзнателно, последователно и дисциплинирано. Сега пранаяма техниките са познати и публични, не са малко онези, които просто искат да опитат някакво ново преживяване и започват една или друга техника без да са готови за това. Към тях е отправено предупреждението: любопитството може да е много полезно, стига да е съчетано с разум, а не да върви ръка за ръка с глупостта.
Напредналата практика започва с капалабхати и завършва с бхастрика. По време на кахалабхати не се прилагат бандхи. Дишането с редуване от основната практика продължава. Не е необходимо удължаване на развитата техника от основния клас, задържането се осъществява с прилагане на трите бандхи. Позицията на езика по време на прилагане на бандхите е или кхечари мудра в олекотен вариант/извит и прилепен назад и нагоре доколкото е възможно/, или плътно прилепен нагоре към края на горното небце точно по основата на зъбите. Това се отнася за всички упражнения с бандхи. Слънчевото дишане – сурия бхеда, включено преди уджаи, е допълнителен активатор на вътрешния огън, необходим за събуждане на кундалини. Вдишвайте само през дясната ноздра, задържайте с бандхи. Бхастрика се въвежда много постепенно – от 3 пъти по 10 повторения, докато се стигне до 3-5 пъти по 30-50 повторения, задържането между тях се увеличава до минута – минута и половина с прилагане на бандхите. Не е необходимо вдишването и издишването да са до максималния капацитет на дробовете, важно е обаче да се спазва ритъмът и равномерността на мускулното усилие при вдишване и издишване : за разлика от капалабхати тук имаме съзнателна мускулна работа и при вдишване. Позицията на тялото трябва да остава стабилна и изправена, явления като треперене на гръбначния стълб или цялото тяло, движения на тялото в различни посоки, усещания за топлина, иглички или тръпки по продължение на гръбнака и в главата са обикновено индикация, че процесът е започнал и протича правилно.
При съмнения непременно прекратете практиката и се обърнете към опитен учител! Никога не практикувйте бхастрика с познати физически или психични проблеми!
Напредналата пранаяма е силна енергийна работа, практиката трябва да завърши с мантри, йога нидра или дълбока релаксация за да се намести новопридобитата енергия и да се предотвратят натрупвания и блокажи. Спазвайте лек, вегетариански режим на хранене. Най-ефективни резултати се постигат при съчетаване на напредналите техники с пост. Не натоварвайте тялото и психиката с нищо излишно. Избягвайте излишни контакти, информация,забавления – тялото и психиката стават в процеса на тази практика изключително чувствителни. Не практикувайте в горещо време, най-доброто място за тези занимания е в усамотение и високо в планината. Следвайте указанията от дисковете в серията Пълен курс за самостоятелни занимания с йога-ачаря Любомир Розенщайн в серия от три диска за да усвоите упражненията и да улесните изпълнението им.

Прочетете целия текст на авторския сайт на Любомир Розенщайн http://changewire.info/?p=2320

https://youtu.be/2eZoy4-XFtc
Add a comment...

Post has attachment
Пранаяма 2 основен клас е вторият диск от пълен курс пранаяма за самостоятелни занимания с йога ачаря Любомир Розенщайн
http://radio.changewire.info/?page_id=628

Промяната в начина на дишане е най-бързият и познат на човечеството от хилядолетия начин за съзнателно изменение на психичните състояния. Редовната, систематична пранаяма практика премахва напрежението, тревожността, депресията и ни изпълва с вътрешна сила, лъчезарност и жизненост.

Пранаяма Основен клас съдържа практиките:
Пълно йогийско дишане
Капалабхати – пречистване на белите дробове
Дишане с редуване – балансиране на енергията
Подготовка за бандхи (мула бханда)
Ситхали – охлаждане и уравновесяване
Психично дишане (уджаи)

Общо времетраене: 53 мин

Изпълнявайте практиките от този диск редовно и достатъчно време за да ги усвоите добре, преди да преминете към класа за напреднали. За да постигнете ефект, правете упражненията всеки ден.

Внимание: курсът за самостоятелна работа е предназначен за физически и психически здрави хора и не замества лечение!

Както във всяка йога-практика, така и в пранаяма, съществуват три основни стъпки или цели: пречистване, балансиране и събуждане. Пречистването е фокусът на встъпителния пранаяма клас и затова неговите инструменти са най-вече дълбокото дишане и капалабхати. Пречистването е физиологическо – от замърсявания, токсини и шлаки в организма, които, с помощта на промяната в дишането, започват да се изхвърлят ускорено като отпадъци. С встъпителната пранаяма се възстановяват нормалните защитни сили на тялото срещу замърсявания отвън. Заедно с това се осъществява и началото на пречистването на системата от енергийни канали – нади. Подобно на телесните органи и системи, в надите също се отлагат натрупвания и шлаки – но от блокирана енергия и те възпрепятстват свободното движение на прана. Енергийните канали остават без достатъчен приток на енергия, отслабват и дегенерират, това от своя страна води до отслабване и дегенериране на органите и системите във физическото тяло, свързани със съответната нада. Пречистването на енергийните канали означава едновременно и те да бъдат усилени, укрепени и оздравени.

Прочетете целия текст на авторския сайт на Любомир Розенщайн http://changewire.info/?p=2312 | Любомир Розенщайн - ChangeWire

https://youtu.be/cUlTaERzzgk
Add a comment...

Post has attachment


Пранаяма с Любомир Розенщайн - встъпителен клас. Жизнена енергия чрез осъзнато дишане
Пранаяма встъпителен клас е първият диск от пълен курс пранаяма за самостоятелни занимания с йога ачаря Любомир Розенщайн
http://radio.changewire.info/?page_id=628
Промяната в начина на дишане е най-бързият и познат на човечеството от хилядолетия начин за съзнателно изменение на психичните състояния. Редовната, систематична пранаяма практика премахва напрежението, тревожността, депресията и ни изпълва с вътрешна сила, лъчезарност и жизненост.

Встъпителният клас съдържа практиките:
Въведение в пранаяма
Дълбоко коремно дишане
Дишане с редуване
Бързо дишане (капалабхати)

АУДИО ДИСК Общо времетраене: 42 мин

Изпълнявайте практиките от този диск редовно и достатъчно време за да ги усвоите добре, преди да преминете към основния клас. За да постигнете ефект, правете упражненията всеки ден.

Внимание: курсът за самостоятелна работа е предназначен за физически и психически здрави хора и не замества лечение!

Пълен курс за самостоятелни занимания с йога-ачаря Любомир Розенщайн в серия от три диска
https://www.youtube.com/watch?v=21Yh-AKG9OM
https://www.youtube.com/watch?v=21Yh-AKG9OM
Add a comment...

Post has attachment
Added photos to Планина и облаци - подкрепете предстоящата изложба.
Commenting is disabled for this post.

Post has attachment
"Планината принадлежи към облаците, така както и облаците към планината. Планината е най-смелият, съвършен и краен опит на земята да достигне небето. Облаците са най-близкото и непосредствено физическо и видимо докосване на небето до земята. Когато облаците обгръщат в непрестанната си промяна и движение застиналите планински върхове, ставаме свидетели на любовта в нейното абсолютно космическо измерение. Тази среща е вълнуваща и дълбоко трансформираща, тя носи послание за границата между вечно променящото се и покоя, между невидимото и видимото, между онова, заради което си мислим, че съществуваме в делника и дълбоката, непоклатима основа на мирозданието. ”
Любомир Розенщайн

ПЛАНИНА И ОБЛАЦИ - новата изложба фотография на Любомир Розенщайн предстои! Ще бъде показана в София след като се съберат необходимите средства за подготовката на изложбата. Включете се с дарение още днес за да направите събитието възможно.

Вие можете да участвате в създаването на новата изложба на Любомир Розенщайн ПЛАНИНА И ОБЛАЦИ чрез дарение като използвате посочените тук линкове - http://changewire.info/?p=2803
Средствата ще бъдат използвани за отпечатването на творбите и организацията на изложбата в София. Дарителите получават правото да придобият при изложените условия безплатно отпечатък от една от изложените творби след закриването на изложбата.

Как да осъществите подпомагането - използвайте тази връзка
http://changewire.info/?p=2803
Планина и облаци - подкрепете предстоящата изложба
"Планината принадлежи към облаците, така както и облаците към планината. Планината е най-смелият, съвършен и краен опит на земята да достигне небето. Облаците са най-близкото и непосредствено физическо и видимо докосване на небето до земята. Когато облаците обгръщат в непрестанната си промяна и движение застиналите планински върхове, ставаме свидетели на любовта в нейното абсолютно космическо измерение. Тази среща е вълнуваща и дълбоко трансформи...
events
Add a comment...

Post has attachment
ПЛАНИНА И ОБЛАЦИ – се казва новата изложба, която подготвям в момента.
Тя ще бъде показана в София след като се съберат необходимите за отпечатването и организацията средства. Включете се с дарение още днес за да направите събитието възможно. Дарителите получават право да придобият безплатно според условията отпечатък от една от изложените творби след закриването на изложбата. Подробностите в посочения линк.

В процес на търсене съм на подходяща галерия или зала в центъра на София – ако имате идея или предложение, изпратете ми лично съобщение. Благодаря за подкрепата!

“Планината принадлежи към облаците, така както и облаците към планината. Планината е най-смелият, съвършен и краен опит на земята да достигне небето. Облаците са най-близкото и непосредствено физическо и видимо докосване на небето до земята. Когато облаците обгръщат в непрестанната си промяна и движение застиналите планински върхове, ставаме свидетели на любовта в нейното абсолютно космическо измерение. Тази среща е вълнуваща и дълбоко трансформираща, тя носи послание за границата между вечно променящото се и покоя, между невидимото и видимото, между онова, заради което си мислим, че съществуваме в делника и дълбоката, непоклатима основа на мирозданието. ”
Любомир Розенщайн

http://planinaioblaci.changewire.info/index.html
Photo
Add a comment...

Post has attachment
ПЛАНИНА И ОБЛАЦИ – се казва новата изложба, която подготвям в момента.
Тя ще бъде показана в София след като се съберат необходимите за отпечатването и организацията средства. Включете се с дарение още днес за да направите събитието възможно. Дарителите получават право да придобият безплатно според условията отпечатък от една от изложените творби след закриването на изложбата. Подробностите в посочения линк.

В процес на търсене съм на подходяща галерия или зала в центъра на София – ако имате идея или предложение, изпратете ми лично съобщение. Благодаря за подкрепата!

“Планината принадлежи към облаците, така както и облаците към планината. Планината е най-смелият, съвършен и краен опит на земята да достигне небето. Облаците са най-близкото и непосредствено физическо и видимо докосване на небето до земята. Когато облаците обгръщат в непрестанната си промяна и движение застиналите планински върхове, ставаме свидетели на любовта в нейното абсолютно космическо измерение. Тази среща е вълнуваща и дълбоко трансформираща, тя носи послание за границата между вечно променящото се и покоя, между невидимото и видимото, между онова, заради което си мислим, че съществуваме в делника и дълбоката, непоклатима основа на мирозданието. ”
Любомир Розенщайн

http://planinaioblaci.changewire.info/index.html
Планина и облаци - Новата изложба фотография на Любомир Розенщайн
Планина и облаци новата Изложба фотография на Любомир Розенщайн, визуален артист,поет, журналист и учител по медитация и йога. Автор е на книгите „Розовите очила на душата“, „Планетата на щастието“, „Оранжево сърце“, „Вътрешният лечител“. След „Рила. Живата планина“, „Дърво от вечност“ и „Планетата на щастието“, „Планина и облаци“ е четвъртата му самостоятелна изложба.
planinaioblaci.changewire.info
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Ф. Шопен. Прелюдия ми минор op. 28 № 4
Изпълнение - Святослав Рихтер, Клаудио Арау, Иво Погорелич, Даниил Трифонов и Марта Аргерич
Планински фотографии на Любомир Розенщайн, Радио за личностно развитие ChangeWire 2018 http://radio.changewire.info/

https://www.youtube.com/watch?v=IsAY9sCkDYc
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded