Profile cover photo
Profile photo
Eirik Newth
7,847 followers -
Writer, lecturer, astrophysicist, futurologist, dad, husband, ailurophile.
Writer, lecturer, astrophysicist, futurologist, dad, husband, ailurophile.

7,847 followers
About
Eirik's posts

Post has attachment
Eirik Newth commented on a post on Blogger.
Når jeg leser slike saker sjekker jeg automatisk SSBs kommunefakta, og ikke minst befolkningspyramidene so derpresenteres. Med et raskt blikk bekreftes det at Loppas ordfører har fullstendig rett: fra et demografisk synspunkt er det økonomisk galimatias for en liten kommune med aldrende (og mannsdominert) befolkning å ikke slå seg sammen med en mye større kommune med yngre (og mindre kjønnsskjev) befolkning når den får sjansen. Svelviks sammenslåing med Drammen er et kroneksempel på sunn demografisk fornuft i så måte...

Post has attachment

Post has attachment
Eirik Newth commented on a post on Blogger.
Hei igjen, syns innlegget ditt var så inspirerende at jeg blogget noen kommentarer: http://newth.net/eirik/2016/08/01/befolkning-europa/ :)

Post has attachment
Eirik Newth commented on a post on Blogger.
Takk for viktig påminnelse om et fenomen som har lett for å drukne i haugen av andre problemer vi står overfor. Som du påpeker angår dette Europa, men vi må ikke glemme at det nå gjelder mer enn 100 land, inklusive økonomiske og strategiske giganter som Kina, Russland, og Japan: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_and_dependent_territories_by_fertility_rate

Hva mer er: Selv om nordiske land med gunstige foreldreordninger kommer bedre ut på statistikken enn mer tradisjonsorienterte land som Japan og Italia, klarer heller ikke vi å komme opp i - enn si over - de 2,1 barn per kvinne som trengs for å holde befolkningen ved like. I det hele tatt tyder erfaringene "der ute" på at det er svært vanskelig å få til ny og varig vekst når fallet først er et faktum. (I Norge har vi da heller ikke sett fruktbarhet på 2-tallet siden tidlig søttitall).

Nå er det ingen umiddelbar krise for menneskeheten som sådan. Vi er over sju milliarder nå, og det kan bli nesten dobbelt så mange av oss før bølgen som treffer Europa skyller over hele kloden. Vi kan tåle en lang periode med lave fødselstall før vi behøver å bekymre oss for slektens overlevelse, og Jordas øvrige økosystem vil få et høyst tiltrengt pusterom.

For de neste tre-fire generasjonene vil dette derfor mest være et økonomisk problem. Ikke bare de økte pensjonsforpliktelsene man ofte snakker om, men også den generelle økonomiske veksten, som jo i stor grad er knyttet til en i historisk perspektiv unikt rask befolkningsvekst. Vi kan importere ung arbeidskraft, men vi ser nå at det er en løsning med betydelige politiske kostnader - og den er uansett midlertidig (før eller siden vil veksten stanse i alle aktuelle "leverandørland").

Ny teknologi, som autonome systemer, kunstig intelligens og roboter, kan i kombinasjon med en kraftig satsing på eldres helse utsette de verste økonomiske ringvirkningene. Men jeg tror også at vi må ta inn over oss at demografisk nullvekst vil påvirke samfunn og økonomi i langt større grad enn vi ser for oss idag.

Post has attachment
Eirik Newth commented on a post on Blogger.
Ah, artig gjensyn dette. Kevin Kelly var obligatorisk lesning for oss som mente nettrevolusjonen innvarslet en større omveltning av samfunnet, og jeg husker ikke minst hvordan hans tanker om fritt innhold ("Follow the free") og oppmerksomhetsøkonomi ga meg nye tanker.

At han ikke vektla mobilteknologi i særlig grad henger vel også sammen med at han er amerikaner - det er glemt nå, men lenge lå amerikanerne langt bak europeere både i generell bruk av og tenkning rundt mobilteknologi. Det preget også meg da jeg skrev min bok om fremtiden samme år, der jeg gir uttrykk for langt større tro på på mobil kommunikasjon og datamaskiner i lommeformat enn Kelly hadde.

Ellers syns jeg "New Rules for the New Economy" er en fin påminnelse om at fremtidstenkningens viktigste rolle ikke er å gjette riktig om fremtiden, men snarere å forberede oss på den ved å gi oss det riktige mindsettet, å få tankene inn på fruktbare spor om man vil. Og det tror jeg vi vel trygt kan si at Kelly oppnådde, Paul? :)

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment
Gikk til anskaffelse av Das Keyboard idag. Det var et positivt bekjentskap!
Wait while more posts are being loaded