Profile cover photo
Profile photo
Dan Nicolau
1 follower
1 follower
About
Communities and Collections
Posts

Locul chirurgiei Laser in tratamentul metatstazelor pulmonare multiple

În urma marilor progrese tehnice înregistrate în lumea medicală, metastazele şi implicit stadiile IV ale neoplasmelor au cunoscut o mare schimbare de paradigmă. Dacă până în urmă cu câţiva ani stadiul IV al neoplasmelor însemna o condamnare din cauza soluţiilor limitate, astăzi metastazele multiple cu localizări multiple organice au început să aibă soluţii reale obiectivizate statistic prin rate de supravieţuire spectaculoase.

Material şi metoda:
Studiul cuprinde un număr de 241 de pacienţi succesivi, cu vârste între 14 şi 86 de ani, la care s-au practicat 306 intervenţii chirurgicale pentru tratamentul chirurgical al metastazelor pulmonare multiple în perioada noiembrie 2013-aprilie 2018. La toţi pacienţii s-a practicat extirparea metastazelor pulmonare folosind tehnologia Laser, numărul metastazelor pulmonare multiple variind de la 2 la 327. La toţi pacienţii s-au efectuat determinări histopatologice din produsele biologice extirpate.

Rezultate:
Media numărului de metastaze pulmonare extirpate/operaţie a fost de 31. Drenajul pleural postoperator a fost unic în 67%. Durata medie de spitalizare postoperatorie a fost de 76 de ore. S-a înregistrat un singur deces postoperator sub 30 de zile. Studiul randomizat a arătat o supravieţuire de 73 % la 4 ani, faţă de 34% pentru pacienţii ne-operaţi.

Discuţii:
Intervenţiile laser pentru cura metastazelor multiple pulmonare a fost introdusă în România de către autori în noiembrie 2013. Autorul a implementat metodă în Ungaria începând cu decembrie 2016. Părintele laserului în chirurgia toracică este Keyvan Moghissi din Marea Britanie. Metodă este foarte bine implementată în Marea Britanie şi Germania. Rezultate în timp arata o dublare a procentului de supravieţuire.

Concluzii:
1. Abordarea chirurgicală a metastazelor pulmonare multiple cu tehnologie laser este un progres tehnologic şi tehnic care conduce la prelungirea speranţei de viaţă pentru pacienţii cu cancere în stadiul IV.
2. Chirurgia metastazelor pulmonare multiple nu este o alternativă terapeutică ci vine să complecteze posibilităţile terapeutice pentru pacienţii cu neoplasme în stadiul IV.
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded