Profile cover photo
Profile photo
Bulgarian Association
1,867 followers
1,867 followers
About
Posts

Post has attachment
Днес отбелязваме 109 години от обявяването на Независимостта на България.
На 22 септември 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд обявява Независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя.
Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България - една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта пет века забвение.
Условията за обявяване на Независимостта на младата българска държава в началото на ХХ век били изключително благоприятни: през лятото на 1908 г. младотурска революция в Османската империя завършва с успех за реформистите. Австро-Унгария - една от Великите сили наложили Берлинският договор, се готвела да анексира двете от провинциите на империята - Босна и Херцеговина - т.е. да го наруши. Затова и българският княз Фердинанд, по време на гостуване във Виена, се обърнал директно към император Франц-Йосиф да съгласуват действията си.

Post has attachment

Post has shared content
ИСТОРИЯ В ШЕВИЦИ: Старина от "Hand Arbeit " - 1985 г.

Българската народна бродерия е една от най-богатите в света. Тя е необикновено разнообразна! Шевиците от различните райони удивително се различават стилово една от друга.  Правилата им са изключително много. Невъзможно е да не се влюбите. За съжаление, за българските шевици, както за руските, украинските…и т.н. да ги разберете в дълбочина от интернет е практически невъзможно. Прекалено е нищожно отразяването на едно такова велико явление.

И какви са източниците на знанието? 

Случайни прашинки в добра библиотека. Ако нямате възможност да идете лично до България, където, както ме информира моя нов приятел с шевицата практически сега не се занимават - знак за глобалния варваризъм, враждебен към традиционната култура. Всичко е същото като у нас, в Русия. Така че ще ви разкажа за онези трохи на знанието, до които се добрах.

Списание „Hand Arbeit“ (1985, № 1)

Тъй като в старите времена на съветската стагнация тематиката за ръкоделието беше за мен отдушник, аз събирах информация за везбата - всичко, до което можех да се "докопам". Веднъж в моите ръце попадна списание от ГДР (разбира се на немски език, казва се "Hand Arbeit" (1985, № 1). Това беше преди цели 23 години! Разглеждах списанието известно време и го поставих на съхранение в шкафа си. Нищо особено не привлече вниманието ми. И тъй като от време на време обичам да прелиствам стари списания за ръкоделие, един ден след много години (някъде след 20!), преоткрих тази скромна публикация - и бях буквално поразена! Как е възможно да не съм видяла ТОВА??? Гледам и не вярвам на очите си!!! Много са странни законите на човешкото възприятие. Можете да гледате нещо и да не го виждате !!!
Материалът беше поместен на две страници А4 една до друга. Текст имаше съвсем малко. Затова пък имаше отлични снимки.

Ето първата от тях:


Кликнете върху изображението, за да уголемите.

Тук виждаме интереснa вещ – може би покривка или нещо друго, но важното е, че това е сглобка от фрагменти, запазени от стари български ризи (дали има фрагменти от други елементи освен ризи - не мога да кажа).

На втората страница са някои от тези фрагменти дадени поотделно – в по-голям размер.
За съжаление е трудно да се разбере каква везбарска техника е била използвана за изработването на тази ярка и своеобразна феерия. 


Кликнете върху изображението, за да уголемите.

Слабо различимо, но все пак се вижда, че това е някакъв вид гладко „тъкана“ техника - видими са вертикално насочени, паралелни конци (или линии, образувани не просто от свободно лежаща нишка, а от някакъв вид бод?)

Същото важи и за следващия фрагмент. Изглежда, че това е един и същ похват на везба (един стил). Но слабо видимите вертикални линии вече не представляват нишки, а вертикални ромбчета, образувани от редовете на някакви, вероятно наклонени, бодове:


Кликнете върху изображението, за да уголемите.

Между другото, леко наклонените щрихи е възможно да показват, че не е наклонен бод, а дебел усукан конец.
Ех, да можех да го пипна с ръка -  да го въртя в ръцете си,  да го разгледам под лупа и от двете страни!!!


А ето и парче в друга стилистика: 


Кликнете върху изображението, за да уголемите.
Тук вече има категорична прилика с чувашката бродерия:

- първо: изобразителните мотиви, тяхното настроение, "геометричността"  на формите (подразбира се, че тези изобразени фигури се състоят от сегменти от прави линии, хоризонтални, вертикални и под 45 градуса) 
- второ: преобладаващите цветове са кафяв (авторката мисли състареното червено за кафяв цвят - бел. пр.) , черна контурна линия, редки импрегнации на жълто и зелено, нюанси на естествени багрила - същото като в чувашката бродерия
- На трето място: тези везбарски техники и тяхната комбинация, а именно контур, сегменти с права линия (в хоризонтално и вертикално направление) и движения (в наклонени посоки) се бродира с шев "Рисуван" и пълнеж, най-вероятно (практически съм уверена въпреки, че не виждам на живо фрагмента и не мога да кажа на 100%), че това е кос бод (диагонален), който също е по-характерен за бродерията на чувашите.
И още един кадър - върху него има малки парченца от ризи, на които се виждат различни техники:


Кликнете върху изображението, за да уголемите.
Оригиналната публикация е написана на руски език и публикувана на 01 September 2008 / 07:25 pm във форум за традиционен текстил (tradtextil.livejournal.com). Можете да прочетете публикацията на руски и да видите изображенията в мащаб ТУК .  

Авторката е видяла фрагментите, публикувани в източно-германско списание „Hand Arbeit“ , през 1985г. в брой № 1.

В един от показаните фрагменти може да бъде видян архаичен мотив на "раждащата червена Богиня майка" Подобна аналогия неотдавна ви показахме от находка на Маргарита Георгиева.
Публикацията можете да прочетете ТУК.


Червената Богиня / Схеми: Славян Стоянов. Визуално ляво: Мотив от Софийска шевица от пола на женска риза. Фрагментът е притежание на Маргарита Георгиева. / Визуално дясно: Фрагмент от мотива, вероятно също от Софийски регион, публикуван през 1985г. в източно-германското списание "Hand Arbeit"
На следващите две схеми можете да видите реконструкция на целия мотив:Червената раждаща Богиня майка / Схеми: Славян Стоянов.
Схемата в голям размер можете да видите ТУК.

Основните бодове, използвани за шевицата, са полегат бод с водене на конец и контурен бод.

Post has attachment
Какво показват изследванията ви в с. Оходен, променя ли се историята от последните разкрития?

Това са праисторическите редовни изследвания. Малко са обектите, на които има регулярни археологически проучвания от години наред. Тези около Оходен се случват вече 16 години, което е голямо постижение предвид на финансовата оскъдица и липсата на държавна подкрепа. Откритията касаят едни от най-ранните гробни съоръжения с човешки индивиди от първата земеделска цивилизация, която се формира на Балканския полуостров. При Оходен е любопитно, че анализите показват, че възрастните индивиди принадлежат към две антропологически групи. Едната е тази на медитарианците, което потвърждава частично теорията за средиземноморския миграционен процес от Мала Азия към Балканите. Но пък другите открития показват наличие на протоевропеиден антропологичен тип.

Тоест имаме автохтонно население?

Много добре разбирате какво имам предвид. Това означава, че има местно - автохтонно развитие. Този праисторически обект дава представа за формирането на тази култура, на тази цивилизация от много интересно преплитане на двете общности, което се е случило, поне в този регион тук, по съвсем мирен път. Нямаме никакви следи от насилие, което пък само по себе си показва, че местната общност е била на достатъчно високо ниво в своето културно и технологично развитие, така че при съприкосновение с пришълците да имат синхрон. Това е нашата интерпретация, защото обикновено когато имаме среща на две цивилизации и на две културни общности на различно стъпало в развитието си, както е с латиноамериканските индианци, знаете какво се случва с тях, тогава имаме конфликт.

http://portal12.bg/Nahodkite-ot-Ohoden-dokazvat-nalichieto-na-edinna-tsivilizatsiya-na-Balkanite.p4143

Post has shared content

Post has shared content
БЪЛГАРСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ Е ПО- ДРЕВНА ОТ ЕГИПЕТСКАТА !- Робърт Бовал

Учени се обединяват около тезата, че има много признаци, че по българските земи е съществувала цивилизация, която е била в пълен разцвет още преди времето на Древен Египет.

В галерия Credo Bonum беше представен предпремиерно филмът „Забравена цивилизация”, който е заснет по време на научно посещение на светилищата на Белинташ, Харман Кая и Татул в Източните Родопи. В екипа участват проф. Ана Радунчева от Археологическия институт към БАН, археоастрономът Робърт Бовал, геологът д-р Робърт Шок и астрофизикът от НАСА Томас Брофи.

След прожекцията зрителите имаха възможност да разговарят по скайп с Робърт Бовал. В разговора той сподели, че „в България има изключително интересни праисторически обекти с конкретни астрономически характеристики, които наподобяват това, което откриваме в Египет.

Интересното е, че някои от обектите в Северна България са датирани в епоха значително по-стара от традиционното ни разбиране за египетската цивилизация и може да се окаже, че влиянието е дошло от българските земи към Египет.”

Също така археоастрономът разказа легенда, според която египетския сфинкс е бил посветен на жена на египетски фараон от Тракия, на име Родопи.

От свое име и от името на колегите си д-р Шок и д-р Брофи, Робърт Бовал изрази възхищението от обектите, които са посетили в България. Със съжаление учените са установили, че тези обекти са почти неизвестни извън страната, затова искат да помогнат да се даде една по-голяма международна гласност за българските обекти. „Международната научна общност не знае какво се намира в България. България е terra incognita за нас.”, каза професор Бовал.

"Следващата стъпка е да предприемем по-задълбочени проучвания, обстойни геоложки и астрономически проучвания.”, сподели археоастрономът.

Той направи и важното уточнение, че с неговите колеги нямат за цел да дойдат и да превземат работата на българските учени. „Напротив! Искаме да използваме това, което те са създали и да му дадем международна гласност, независимо дали ще е през публикации, телевизия или интернет, защото това което имате в България представляват изключителни обекти, за които си заслужава светът да научи.”...
БЪЛГАРСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ Е ПО- ДРЕВНА ОТ ЕГИПЕТСКАТА !- Робърт Бовал

Учени се обединяват около тезата, че има много признаци, че по българските земи е съществувала цивилизация, която е била в пълен разцвет още преди времето на Древен Египет.

В галерия Credo Bonum беше представен предпремиерно филмът „Забравена цивилизация”, който е заснет по време на научно посещение на светилищата на Белинташ, Харман Кая и Татул в Източните Родопи. В екипа участват проф. Ана Радунчева от Археологическия институт към БАН, археоастрономът Робърт Бовал, геологът д-р Робърт Шок и астрофизикът от НАСА Томас Брофи.

След прожекцията зрителите имаха възможност да разговарят по скайп с Робърт Бовал. В разговора той сподели, че „в България има изключително интересни праисторически обекти с конкретни астрономически характеристики, които наподобяват това, което откриваме в Египет.

Интересното е, че някои от обектите в Северна България са датирани в епоха значително по-стара от традиционното ни разбиране за египетската цивилизация и може да се окаже, че влиянието е дошло от българските земи към Египет.”

Също така археоастрономът разказа легенда, според която египетския сфинкс е бил посветен на жена на египетски фараон от Тракия, на име Родопи.

От свое име и от името на колегите си д-р Шок и д-р Брофи, Робърт Бовал изрази възхищението от обектите, които са посетили в България. Със съжаление учените са установили, че тези обекти са почти неизвестни извън страната, затова искат да помогнат да се даде една по-голяма международна гласност за българските обекти. „Международната научна общност не знае какво се намира в България. България е terra incognita за нас.”, каза професор Бовал.

"Следващата стъпка е да предприемем по-задълбочени проучвания, обстойни геоложки и астрономически проучвания.”, сподели археоастрономът.

Той направи и важното уточнение, че с неговите колеги нямат за цел да дойдат и да превземат работата на българските учени. „Напротив! Искаме да използваме това, което те са създали и да му дадем международна гласност, независимо дали ще е през публикации, телевизия или интернет, защото това което имате в България представляват изключителни обекти, за които си заслужава светът да научи.”...


Post has shared content

Post has attachment
През есента на 343 година синовете на св. Константин Велики свикват в древна Сердика Вселенски събор, на който присъстват 318 епископи от цялата Римска империя. В остра борба срещу еретиците ариани се утвърждава православното учение за Светата Троица. Най-видната фигура в него е свeти Атанасий. Той е един от големите застъпници за чистотата на Христовата вяра и активно участва в борбата срещу арианството (отричане на божествената равнопоставеност на Иисус Христос). В онзи период Мизия и Тракия представляват една от основните арени на борбата между двете тогавашни течения на християнството.

Следващата година на път към Константинопол той спира за пренощуване в стара римска крепост край село Златна ливада. Намира местното тракийско население в ужас – страшна епидемия пълзи наоколо. Св. Атанасий остава там, уединявайки се за пост и молитва в скална пещера на около 300 м от крепостта. Той призовава народа да построи храм, за да се спаси от чумата и основава обител на мястото на древно тракийско светилище в близост до главния път Константинопол-Сердика („Виа Диагоналис“).

Епидемията наистина отминава и местните стават ревностни християни. Те не забравят своя благодетел и след смъртта му през 373 година манастирът приема неговото име. Това се потвърждава от житието на светеца, от аналите на Александрийската патриаршия, както и от останките на „Римския манастир“, както го наричат хората от този край, което ни дава основание да вярваме, че присъствието на светеца по тези земи не е само легенда.

Post has attachment
Здравейте,

На 05.10 от 18:30 – Българска Асоциация в Северна Ирландия и Migrant Center NI, с подкрепата на ArtsEkta организираме събитие на тема “Как да имаме по-добри интернет, мобилни и застрахователни договори“ или как да се доближим до финансова независимост. Някои от темите: „10 начина да намалим застрахователните разноски за нашата кола“, „Cheap Sim-only Deals“, „Ефтини интернет оферти“, „Как да сравним офертите за Газ и Електричество от различните фирми“.

Post has attachment
При тиреите символични жертвоприношения се извършват в есхари под форма на табла за играта на дама или като мандали.

Фигурите в есхарата са два квадрата един в друг и кръг в средата.

Есхарата основно изпълнява функциите на олтар

Мистериалната обредност върху есхарата се е извършвала от жрец с миро, вино, вода и огън- четирите стихии и елементи на живота- въздух, вода, огън, земя.

С обредът се постига единение с Бога.

Есхарите са два вида:

1.на равнището на земята;

2.изградени (високи есхари). Високите есхари обикновенно са изграждани извън храма;

Първоначално есхарата е изграждана извън храма до VIII – VII в.пр.Хр., а след това започват да изграждат есхари вътре в храма.

Храмовете са ситуирани на запад от есхарата (на изток). Участниците в мистериалния обред застават с лице към есхара (олтара) и с гръб към храма. Отначало култът е аниконичен или липсва визуална представа за Бог.

След VIII в.пр.Хр. в храма редом с есхарата са се поставяли статуи на Аполон, Артемида и Лето.

Интерес представляват есхарите тип олтар-кератон, върху които са поставяни статуи на Аполон, Артемида и Лето.

Някои от мистериите са организирани в дома на владетеля, какъвто е случая с Евмолп в Елевсина, от чийто род е избиран хиерофантът в Елевсинското светилище на Деметра и Коре. В залата за мистериите (телестерион) има друга зала за посвещаване (анакторон).

Жертвоприношенията към Бог с миро, вино, вода и огън са безкръвни и символични. Това са и четерите елемента на живота според всички Духовни школи. Например, когато си взаимодействат огънят и земята се получава лава, лава и вода- скала и т.н.

Тайнствеността им е свързана с Мистериалната обредност на нашите предци!

Днес ще разгледаме един пример от нашата стара столица- Плиска, или както я нарича Омир –Паласа ( От старата звезда) ! Несъмнено е, че Плиска е по- стар град , а не както е датирана от нашите историци!
Wait while more posts are being loaded