Profile cover photo
Profile photo
Nazry Lamborghin
135 followers -
Impossilble Is Nothing...Just Do It Right !
Impossilble Is Nothing...Just Do It Right !

135 followers
About
Communities and Collections
View all
Posts

Post has attachment
Nazry Lamborghin commented on a post on Blogger.
Jgn nanti baru terhegeh-hegeh melutut mohon join PAS semula...malu ooo mana nak letak muka
Add a comment...

Post has shared content
Not human in suit..Ehh...??
This is a robot doing the Robot.

Now that we have your attention… check out the Black Market's new Jester gear set.
Animated Photo
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...

Post has shared content
Noted that..
Originally shared by ****
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Amazing..
Add a comment...

Post has shared content
Add a comment...

Post has attachment
Disebalik Penutupan Bank Di Greece. Ini Perkara Yang Korang Kena Tahu



Ramai sebenarnya yang tahu kisah sebenar penutupan bank di Greece. Media massa, cikgu, ahli politik dan juga orang bank tidak akan memberitahu anda perkara ini, biar saya yang bagitahu anda supaya anda membuka mata hati dan lebih celik melihat perkara sebenar yang berlaku di dunia yang telah dikaburi ini.

Hari ini saya nak terangkan tentang Fractional Reserve System (FRS). Satu sistem dimana perbankan di seluruh dunia mencipta duit. Duit yang kita miliki bukan lagi disandarkan dengan 'simpanan emas - gold standard' bermula dari tahun 1971 lagi (Bretton Woods), tetapi duit kita hari ini tak kira lah duit fizikal atau duit elektronik tidak disandarkan dengan apa-apa lagi. Ianya di panggil duit fiat - duit yang dihasilkan atas persetujuan kuasa-kuasa tertentu. Semakin banyak duit dicipta, semakin jatuh nilai duit tersebut. Semakin jatuh nilai duit berkadaran langsung dengan peningkatan inflasi. Semakin tinggi inflasi, semakin tinggi harga barang dan service dan ini menyebabkan kita makin miskin dan miskin. Faham? Secara dasarnya kita kena tahu dari mana duit dicipta dan kita harus bersama hapuskan sistem ini. Apa yang saya nak terangkan ini tidak diajar disekolah dan di universiti, bahkan orang-orang besar bank pon kebanyakkan tak tahu sistem ini. Anda akan belajar sesuatu yang besar hari ini. InsyaAllah ilmu ini akan dapat membantu anda.

Awak bayangkan di Malaysia ini ada satu bank sahaja untuk memudahkan penyampaian cerita saya. Dan bank tersebut saya gambarkan seperti di gambar diatas. Ikut turutan nombor yang disediakan;

(1). Carl ada RM1000 hasil berniaga dan simpan duit tersebut ke dalam bank dan dalam buku akaun dia tertulis Carl dah deposit RM1000 ke dalam bank. Melalui sistem FRS, bank akan simpan 10% (RM100) duit Carl di dalam reserve bank dan 90% (RM900) lagi bank akan memberi loan kepada orang yang memerlukan.

(2), (3) & (4). Belle membuat personal loan dari bank sebanyak RM900. Duit yang Belle pinjam itu terus bank masukkan ke dalam akaun Belle secara elektronik dan dalam buku akaun dia tertulis Belle mempunyai deposit sebanyak RM900. Melalui sistem FRS, bank akan simpan 10% (RM90) duit Belle di dalam reserve bank dan 90% (RM810) lagi bank akan memberi loan kepada orang yang memerlukan.

(5), (6) & (7). Apa yang berlaku kepada Belle, sama berlaku kepada John and Steve. Sehingga (8) pihak bank memutuskan untuk tidak teruskan lagi memberi pinjaman kepada orang seterusnya (memudahkan cerita).

(9). Jika diperhatikan dengan teliti di dalam kotak hitam (reserve bank), bank hanya mempunyai duit sebanyak RM1000 sahaja (RM100 + RM90 + RM81 + RM729) seperti jumlah asal yang Carl masukkan ke dalam bank. Tetapi jika dikira melalui buku akaun peminjam dan termasuk Carl, duit mereka secara total adalah sebanyak RM3439! (RM1000 + RM900 + RM810 + RM729). Bank berjaya membuat duit dari RM1000 menjadi RM3439 secara digital tanpa anda sedar. Begini lah caranya bank membuat duit melalui simpanan dan pinjaman anda.

(10). Itu kalau saya stop sampai Steve sahaja. Kalau saya teruskan lagi dengan bank memberi pinjaman demi pinjaman, melalui (FRS - 10%) ini, pihak bank mampu membuat dari deposit sebanyak RM1000 menjadi RM9,999. Dan lebih dasyat lagi RM1,000,000 menjadi RM9,999,999!

Disebabkan ini lah punca sebenar kenapa nilai duit kita makin jatuh hari demi hari. Semakin banyak duit dipasaran, semakin jatuh nilai duit. Barang menjadi semakin mahal. Yes bank itu institusi paling kejam di dunia, dan sistem yang terbina atas dasar 'riba' ini merupakan satu sistem yang amat berbahaya sekali dan tetapi jauh lebih kejam jikalau anda sendiri yang menyokong sistem ini. Anda menyimpan ke dalam bank dan membuat loan dengan bank. Penggunakan kad kredit dan kad debit adalah penyumbang terbesar kepada sistem ini. Tanpa anda, sistem ini pasti akan musnah. Kalau tak percaya, apa kata kita semua rakyat Malaysia keluarkan duit dari bank-bank di Malaysia. Hanya 10% sahaja orang yang akan dapat duit mereka disebabkan bank memang tiada duit, mereka hanya cipta duit secara maya sahaja melalui digit-digit dalam buku akaun dan akaun online anda.

Kalau nak simpan duit, saya galakkan tukarkan duit tersebut kepada komoditi seperti emas atau perak. Kerana barangan komoditi ini tidak akan hilang nilai. Semakin jatuh nilai duit, semakin tinggi harga komoditi. Kena jadi bijak dan percaya kepada Allah.

p/s: Now dah tau kenapa sebenarnya rakyat Greece mengeluarkan wang mereka dari Bank? Dah tahu kenapa saya begitu memperjuangkan anti-riba. Kenapa saya tidak menggalakkan penggunaan elektronik money (debit & kredit kad)? Jarang menggunakan khidmat bank? Tiada kad kredit? Mana yang saya boleh elak saya elak dan kalau lagi best kita sama-sama beri kefahaman ini kepada seluruh orang Islam kita. Jatuhkan institusi kewangan ini dan naikkan institusi kewangan Islam. Ingat, zaman kegemilangan Islam tiada institusi bank.

SEBARKAN. MOGA ALLAH MERAHMATI PERJUANGAN KITA DI BULAN RAMADHAN INI. ALLAH ALWAYS NO 1.
Photo
Add a comment...

Post has shared content
Diorang ingat angkasa lepas ni depa punya ka..? Nauzubillah...
Israel and the United States were the only two countries to vote against a UN resolution calling for the prevention of an arms race in outer space.

The US and Israel were also the only two countries to vote against a separate UN resolution calling for a prohibition on the development and manufacture of new types of weapons of mass destruction.

That resolution passed with 174 countries voting in favor and a single abstention, Ukraine.

The resolution was among several dealing with international disarmament passed by the General Assembly on 2 December, including one calling on Israel to join the Nuclear Non-Proliferation Treaty and bring its rogue nuclear program under international supervision.

China and India, which both have space programs, along with the member states of the European Space Agency, voted for the initiative aimed at keeping space free of weapons.
Add a comment...

Post has attachment
Hello semua...,
 
Pernah tak anda mendengar tentang revolusi media sosial yang sangat hebat ketika ini - YOBSN?
 
Ia mempunyai banyak fungsi yang sangat hebat diperlukan pada zaman ini selain fungsinya sebagai  laman bersembang dan bersosial termasuklah fungsi tambah rakan dan dapat ganjaran.
Selain daripada itu terdapat banyak bahan ilmiah rujukan dari 3 universiti terkemuka dunia yang amat-amat diperlukan oleh pelajar Malaysia pada waktu ini.

Anda juga akan menerima banyak aplikasi-aplikasi hebat yang lain dalam laman sosial tersebut yang menawarkan mata ganjaran dan hadiah percuma seperti komputer, iPad, wang dan banyak lagi!
Ia juga mempunyai banyak permainan maya (online games) yang sangat interaktif yang mana anda juga berpeluang menang besar dapat mata ganjaran atau mungkin juga hadiah!
  
Semua ini adalah percuma untuk anda!! 
Ayuh bersama-sama sertainya dan menikmati kegembiraan ini.
 
Apabila anda turut serta, saya dan anda akan diberi mata ganjaran Social Point (SP) percuma sebab anda dijemput oleh saya. Mata ganjaran ini boleh digunakan untuk menebus sebarang hadiah yang kita inginkan. Anda juga diberi mata ganjaran ‘berganda’ sekiranya menjemput rakan-rakan lain turut serta sama seperti anda. Laman media sosial ini sungguh berbeza jika dibandingkan dengan laman-laman sosial yang lain. Sungguh tak terkata dibuatnya!!!

Terdapat banyak cara lain untuk menjana wang dan mata ganjaran di laman sosial YOBSN ini yang mana anda boleh dapatkannya dengan cara yang mudah. 

Setakat ini sudah lebih USD 10,000 nilai hadiah dan wang tunai diberikan kepada pemilik akaun YOBSN seluruh dunia yang mana anda berhak untuk memenanginya. WOW..!!! Tunggu sebentar, ada seperkara lagi yang perlu diberitahu !!!

Jika anda sertai sekarang bersama keluarga ‘Smart Media Technology’ (pereka YOBSN), anda dapat menjana keuntungan besar sepertimana pengguna-pengguna YOBSN lain melalui pakej yang kami tawarkan. Kami sentiasa memperbaharui kualiti laman sosial kami dengan pelbagai fungsi baru dan hadiah-hadiah hebat menanti anda setiap hari, setiap minggu dan setiap bulan!

Kami sentiasa memandang jauh kehadapan untuk kecemerlangan anda… 
 Sila klik sini untuk bermula: http://worldstarz.yobsn.com

(Selamat Datang ke Dunia Smart Media Social yang baru YOBSN)
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded