Profile

Cover photo
Nazry Lamborghin
Works at MX3 Asia
Attended University Technology of Malaysia
Lives in Batu Pahat
134 followers|34,709 views
AboutPostsPhotosVideos

Stream

Nazry Lamborghin

Shared publicly  - 
 
Disebalik Penutupan Bank Di Greece. Ini Perkara Yang Korang Kena Tahu



Ramai sebenarnya yang tahu kisah sebenar penutupan bank di Greece. Media massa, cikgu, ahli politik dan juga orang bank tidak akan memberitahu anda perkara ini, biar saya yang bagitahu anda supaya anda membuka mata hati dan lebih celik melihat perkara sebenar yang berlaku di dunia yang telah dikaburi ini.

Hari ini saya nak terangkan tentang Fractional Reserve System (FRS). Satu sistem dimana perbankan di seluruh dunia mencipta duit. Duit yang kita miliki bukan lagi disandarkan dengan 'simpanan emas - gold standard' bermula dari tahun 1971 lagi (Bretton Woods), tetapi duit kita hari ini tak kira lah duit fizikal atau duit elektronik tidak disandarkan dengan apa-apa lagi. Ianya di panggil duit fiat - duit yang dihasilkan atas persetujuan kuasa-kuasa tertentu. Semakin banyak duit dicipta, semakin jatuh nilai duit tersebut. Semakin jatuh nilai duit berkadaran langsung dengan peningkatan inflasi. Semakin tinggi inflasi, semakin tinggi harga barang dan service dan ini menyebabkan kita makin miskin dan miskin. Faham? Secara dasarnya kita kena tahu dari mana duit dicipta dan kita harus bersama hapuskan sistem ini. Apa yang saya nak terangkan ini tidak diajar disekolah dan di universiti, bahkan orang-orang besar bank pon kebanyakkan tak tahu sistem ini. Anda akan belajar sesuatu yang besar hari ini. InsyaAllah ilmu ini akan dapat membantu anda.

Awak bayangkan di Malaysia ini ada satu bank sahaja untuk memudahkan penyampaian cerita saya. Dan bank tersebut saya gambarkan seperti di gambar diatas. Ikut turutan nombor yang disediakan;

(1). Carl ada RM1000 hasil berniaga dan simpan duit tersebut ke dalam bank dan dalam buku akaun dia tertulis Carl dah deposit RM1000 ke dalam bank. Melalui sistem FRS, bank akan simpan 10% (RM100) duit Carl di dalam reserve bank dan 90% (RM900) lagi bank akan memberi loan kepada orang yang memerlukan.

(2), (3) & (4). Belle membuat personal loan dari bank sebanyak RM900. Duit yang Belle pinjam itu terus bank masukkan ke dalam akaun Belle secara elektronik dan dalam buku akaun dia tertulis Belle mempunyai deposit sebanyak RM900. Melalui sistem FRS, bank akan simpan 10% (RM90) duit Belle di dalam reserve bank dan 90% (RM810) lagi bank akan memberi loan kepada orang yang memerlukan.

(5), (6) & (7). Apa yang berlaku kepada Belle, sama berlaku kepada John and Steve. Sehingga (8) pihak bank memutuskan untuk tidak teruskan lagi memberi pinjaman kepada orang seterusnya (memudahkan cerita).

(9). Jika diperhatikan dengan teliti di dalam kotak hitam (reserve bank), bank hanya mempunyai duit sebanyak RM1000 sahaja (RM100 + RM90 + RM81 + RM729) seperti jumlah asal yang Carl masukkan ke dalam bank. Tetapi jika dikira melalui buku akaun peminjam dan termasuk Carl, duit mereka secara total adalah sebanyak RM3439! (RM1000 + RM900 + RM810 + RM729). Bank berjaya membuat duit dari RM1000 menjadi RM3439 secara digital tanpa anda sedar. Begini lah caranya bank membuat duit melalui simpanan dan pinjaman anda.

(10). Itu kalau saya stop sampai Steve sahaja. Kalau saya teruskan lagi dengan bank memberi pinjaman demi pinjaman, melalui (FRS - 10%) ini, pihak bank mampu membuat dari deposit sebanyak RM1000 menjadi RM9,999. Dan lebih dasyat lagi RM1,000,000 menjadi RM9,999,999!

Disebabkan ini lah punca sebenar kenapa nilai duit kita makin jatuh hari demi hari. Semakin banyak duit dipasaran, semakin jatuh nilai duit. Barang menjadi semakin mahal. Yes bank itu institusi paling kejam di dunia, dan sistem yang terbina atas dasar 'riba' ini merupakan satu sistem yang amat berbahaya sekali dan tetapi jauh lebih kejam jikalau anda sendiri yang menyokong sistem ini. Anda menyimpan ke dalam bank dan membuat loan dengan bank. Penggunakan kad kredit dan kad debit adalah penyumbang terbesar kepada sistem ini. Tanpa anda, sistem ini pasti akan musnah. Kalau tak percaya, apa kata kita semua rakyat Malaysia keluarkan duit dari bank-bank di Malaysia. Hanya 10% sahaja orang yang akan dapat duit mereka disebabkan bank memang tiada duit, mereka hanya cipta duit secara maya sahaja melalui digit-digit dalam buku akaun dan akaun online anda.

Kalau nak simpan duit, saya galakkan tukarkan duit tersebut kepada komoditi seperti emas atau perak. Kerana barangan komoditi ini tidak akan hilang nilai. Semakin jatuh nilai duit, semakin tinggi harga komoditi. Kena jadi bijak dan percaya kepada Allah.

p/s: Now dah tau kenapa sebenarnya rakyat Greece mengeluarkan wang mereka dari Bank? Dah tahu kenapa saya begitu memperjuangkan anti-riba. Kenapa saya tidak menggalakkan penggunaan elektronik money (debit & kredit kad)? Jarang menggunakan khidmat bank? Tiada kad kredit? Mana yang saya boleh elak saya elak dan kalau lagi best kita sama-sama beri kefahaman ini kepada seluruh orang Islam kita. Jatuhkan institusi kewangan ini dan naikkan institusi kewangan Islam. Ingat, zaman kegemilangan Islam tiada institusi bank.

SEBARKAN. MOGA ALLAH MERAHMATI PERJUANGAN KITA DI BULAN RAMADHAN INI. ALLAH ALWAYS NO 1.
 ·  Translate
1
Add a comment...

Nazry Lamborghin

commented on a video on YouTube.
Shared publicly  - 
 
Senyum je Hang Tuah... 
 ·  Translate
1
Newship Yamato's profile photo
 
Laksamana Cheng Ho (Zheng He) pun senyum juga...
 ·  Translate
Add a comment...

Nazry Lamborghin

commented on a video on YouTube.
Shared publicly  - 
 
Yeah...like Capt. Jack Sparrow fall in love with Syrena (a mermaid one)...Arrr~~ 
5
Natya Shastra's profile photoNewship Yamato's profile photoThe Josesit0's profile photoSavannah J. (No Drought Missez)'s profile photo
4 comments
 
Lim nbh
Add a comment...

Nazry Lamborghin

Shared publicly  - 
 
Hello semua...,
 
Pernah tak anda mendengar tentang revolusi media sosial yang sangat hebat ketika ini - YOBSN?
 
Ia mempunyai banyak fungsi yang sangat hebat diperlukan pada zaman ini selain fungsinya sebagai  laman bersembang dan bersosial termasuklah fungsi tambah rakan dan dapat ganjaran.
Selain daripada itu terdapat banyak bahan ilmiah rujukan dari 3 universiti terkemuka dunia yang amat-amat diperlukan oleh pelajar Malaysia pada waktu ini.

Anda juga akan menerima banyak aplikasi-aplikasi hebat yang lain dalam laman sosial tersebut yang menawarkan mata ganjaran dan hadiah percuma seperti komputer, iPad, wang dan banyak lagi!
Ia juga mempunyai banyak permainan maya (online games) yang sangat interaktif yang mana anda juga berpeluang menang besar dapat mata ganjaran atau mungkin juga hadiah!
  
Semua ini adalah percuma untuk anda!! 
Ayuh bersama-sama sertainya dan menikmati kegembiraan ini.
 
Apabila anda turut serta, saya dan anda akan diberi mata ganjaran Social Point (SP) percuma sebab anda dijemput oleh saya. Mata ganjaran ini boleh digunakan untuk menebus sebarang hadiah yang kita inginkan. Anda juga diberi mata ganjaran ‘berganda’ sekiranya menjemput rakan-rakan lain turut serta sama seperti anda. Laman media sosial ini sungguh berbeza jika dibandingkan dengan laman-laman sosial yang lain. Sungguh tak terkata dibuatnya!!!

Terdapat banyak cara lain untuk menjana wang dan mata ganjaran di laman sosial YOBSN ini yang mana anda boleh dapatkannya dengan cara yang mudah. 

Setakat ini sudah lebih USD 10,000 nilai hadiah dan wang tunai diberikan kepada pemilik akaun YOBSN seluruh dunia yang mana anda berhak untuk memenanginya. WOW..!!! Tunggu sebentar, ada seperkara lagi yang perlu diberitahu !!!

Jika anda sertai sekarang bersama keluarga ‘Smart Media Technology’ (pereka YOBSN), anda dapat menjana keuntungan besar sepertimana pengguna-pengguna YOBSN lain melalui pakej yang kami tawarkan. Kami sentiasa memperbaharui kualiti laman sosial kami dengan pelbagai fungsi baru dan hadiah-hadiah hebat menanti anda setiap hari, setiap minggu dan setiap bulan!

Kami sentiasa memandang jauh kehadapan untuk kecemerlangan anda… 
 Sila klik sini untuk bermula: http://worldstarz.yobsn.com

(Selamat Datang ke Dunia Smart Media Social yang baru YOBSN)
 ·  Translate
1
Add a comment...

Nazry Lamborghin

commented on a video on YouTube.
Shared publicly  - 
 
mohon share
 ·  Translate
1
Add a comment...

Nazry Lamborghin

commented on a video on YouTube.
Shared publicly  - 
 
Teringat jasad kanak-kanak yang dikendong ibunya menjadi mangsa kekejaman Rejim Zionist Israel...(sedih)
 ·  Translate
2
Add a comment...
Have him in circles
134 people
Keysha Hary's profile photo
Lorraine Joubert's profile photo
wan saupi wan ishak's profile photo
mnky boii's profile photo
Abhishek Bhamare's profile photo
Sarah Maamor's profile photo
Newship Yamato's profile photo
Bryce Horejsi's profile photo
apande giresse's profile photo

Nazry Lamborghin

commented on a video on YouTube.
Shared publicly  - 
 
Semasa Portugis hendak menawan Melaka, ramai orang-orang laut dan orang-orang selat yang setia kepada Hang Tuah membina kubu dan kota pertahanan di setiap pulau sepanjang selat Melaka dengan bertujuan untuk menyerang hendap setiap kapal-kapal perang milik Portugis yang lalu lalang di perairan. Tetapi penjajah dan pengkaji sejarah luar mengatakan orang-orang selat adalah lanun.
 ·  Translate
1
Add a comment...

Nazry Lamborghin

commented on a video on YouTube.
Shared publicly  - 
 
Nay Malays Bereft On Earth...
1
Add a comment...

Nazry Lamborghin

commented on a video on YouTube.
Shared publicly  - 
 
Tiada apa yang nak dihairankan, setiap hari makin ramai anak muda yang jatuh muflis dan makin ramai juga yang jadi bujang terlajak. Semuanya akan jadi mangsa keadaan sekiranya kita tiada EQ dan IQ kewangan. Kesudahannya, semua orang akan tahu jawapannya apa akan jadi pada negara di masa hadapan...   
 ·  Translate
1
Add a comment...

Nazry Lamborghin

Shared publicly  - 
 
Diorang ingat angkasa lepas ni depa punya ka..? Nauzubillah...
 ·  Translate
 
Israel and the United States were the only two countries to vote against a UN resolution calling for the prevention of an arms race in outer space.

The US and Israel were also the only two countries to vote against a separate UN resolution calling for a prohibition on the development and manufacture of new types of weapons of mass destruction.

That resolution passed with 174 countries voting in favor and a single abstention, Ukraine.

The resolution was among several dealing with international disarmament passed by the General Assembly on 2 December, including one calling on Israel to join the Nuclear Non-Proliferation Treaty and bring its rogue nuclear program under international supervision.

China and India, which both have space programs, along with the member states of the European Space Agency, voted for the initiative aimed at keeping space free of weapons.
UN calls on Israel to join nuclear weapons treaty and allow inspection of its facilities “without delay.”
1
Add a comment...

Nazry Lamborghin

commented on a video on YouTube.
Shared publicly  - 
 
share gak...
1
Add a comment...

Nazry Lamborghin

commented on a video on YouTube.
Shared publicly  - 
 
Teringat jasad kanak-kanak yang dikendong ibunya menjadi mangsa kekejaman Rejim Zionist Israel...(sedih)
 ·  Translate
2
Add a comment...
People
Have him in circles
134 people
Keysha Hary's profile photo
Lorraine Joubert's profile photo
wan saupi wan ishak's profile photo
mnky boii's profile photo
Abhishek Bhamare's profile photo
Sarah Maamor's profile photo
Newship Yamato's profile photo
Bryce Horejsi's profile photo
apande giresse's profile photo
Education
  • University Technology of Malaysia
Basic Information
Gender
Male
Looking for
Friends, Dating, A relationship, Networking
Relationship
Engaged
Other names
Muhd Nazri Bakir
Story
Tagline
Impossilble Is Nothing...Just Do It Right !
Introduction

Hi Everyone...Such People Had Their Own Dream. Guest What.. Man or Woman With Their Dream Will Not Been Denied. I Discover Thousand Of Fan Around The Globe And Their Interest About Owning Their Lamborghini Cars. Let Me Share With You Another Secret To Becoming Powerful Wealth To Buy A First Model. It's About Most Powerful Tools You Must To Have It...YOBSN Smart Social Media! But, First... All I Wanna Show You The Main Stream Strategy. It Creates Many Phenomenon To Lift Up Your Potential Start From Zero To Hero...”It’s Not A Secret Again…It’s a YOBSN community project” Please PM me for other information at 017-7007521 or Directly Move To My Creative Website www.WorldStarz.GoYobsn.com or www.WorldStarz.yobsn.com or http://WorldStarz.SmartMediaTechnologies.com

Bragging rights
Everyone needs to beloved & give love...Lets Make World A Better Place..
Work
Occupation
General Commission Agency & Wealth Developer
Skills
Management & Development
Employment
  • MX3 Asia
    Netizen Trader, 2015 - present
    We are proud of our diverse and well-balanced team of professionals. With extensive experience and high level of investment knowledge and expertise, their insight into the world of investment is solid and rapier sharp. Our system is instant and fully automated, so you can withdraw your money whenever, any time, or you can reinvest it into our program. As part of the wider MX3, we are committed to acting with Intergrity, Accountability and Respect in everything we do and strive for. Our values of MX3 is [Passion] [Innovation] [Transparency] [Trust]. Passion We are passionate about the markets, and we are actively focusing on being a client-centric organization. This is why, in all our interactions with our clients, passion is a key ingredient. Innovation At MX3, we are driven to be innovators, and it shows in the way we approach our clients, our products and the market. We strive to be at the forefront in developing new product and services, and encourage all our employees to tap into their entrepreneurial talents. Transparency We are transparent in all our actios, dealings and interactions - whether with clients, business associates or other stake holders. We adhere at all times to the rules of government regulation, as well as to other applicable legislation and codes of conduct. Trust Trust is our lifeblood at MX3, we prize relationships above all, with our clients, our colleagues and our partners. We know trust is earned over time, and work hard to ensure our every deed reinforces this precious foundation. At MX3, we know how important it is to select an experienced manager's and associate partners's who understands the value of your trust. Our goal is to earn that trust each and every day to deliver our 100% services and commitment.
  • YOBSN
    Professional Plus Owners/Agent, 1 - present
    http://worldstarz.smartmediatechnologies.com/
  • Toiron Technology Resources
    C.E.O, 1 - present
  • Lamborghini Fan Club Freedom (LFCF)
    Wealth Conductors, present
  • Bamboo Motors Club
    Dragger & Drifter, 2012
Places
Map of the places this user has livedMap of the places this user has livedMap of the places this user has lived
Currently
Batu Pahat
Previously
Kota Kinabalu