Profile cover photo
Profile photo
Gyermekleukémia Alapítvány
19 followers -
A napnak minden egyes percében azért küzdünk, hogy egy olyan világban élhessünk, amelyben a gyermekleukémia egy nem létező fogalom.
A napnak minden egyes percében azért küzdünk, hogy egy olyan világban élhessünk, amelyben a gyermekleukémia egy nem létező fogalom.

19 followers
About
Posts

Post has attachment
30 millió forintos támogatás - Betegfigyelő monitor rendszert kapott a SOTE II. számú Gyermekgyógyászati Klinika (Tűzoltó utca)
Forrás: RTL Klub 2017.11.15
Add a comment...

Post has attachment
A Gyermekleukémia Alapítvány célja a Magyarország területén élő leukémiás és egyéb rákos megbetegedésekben szenvedő gyermekek életkörülményeinek javítása, gyógyulásra való esélyük növelése. 14 éve segítünk a leukémiás gyermekek helyzetén, így tanúi vagyunk, hogy egyre több rákos gyermeket tud az orvostudomány hatásosan kezelni. Ehhez azonban elengedhetetlen feltétel egyrészt a modern orvostechnikai eszközök elérhetősége, az érintett családok anyagi, valamint lelki támogatása.
Add a comment...

Post has attachment
A 15 éves Alex története
Alexnek és családjának már eddig is sok megpróbáltatáson kellett keresztülmennie, olyanokon, amik egyenként is életre szóló sérülést okozhatnak egy embernek. A fiú édesanyjának öt gyermeke született, Linda immár 20, Roland 18, Alex 15, Krisztián pedig 14 éves. Az ő ikertestvére, Milán egy súlyos fejlődési rendellenesség miatt három évvel ezelőtt hunyt el. 
Ezt a szörnyű veszteséget épp, hogy elkezdték valamilyen formában feldolgozni, amikor tavaly decemberben feltűnt, hogy egy nagy csomó jelent meg Alex nyakán. Ekkor az orvosok azt mondták, hogy megnagyobbodott nyirokcsomó, idővel elmúlik… Januárig azonban semmi pozitív változás nem történt, ezért újra az orvosnál kötöttek ki. Alapos kivizsgálás után felfedeztek a fiú egyik veséjén egy több centiméter átmérőjű cisztát, ezzel aztán továbbküldték őket Szegedre. 
A szakorvos tájékoztatása szerint, bár ijesztőnek tűnt a veseciszta, a nyaki nyirokcsomó duzzanat azonban sokkal több aggodalomra adott okot. Végül a műtét mellett döntöttek. Február közepén műtötték, még a 15. születésnapja előtt. Nem sokkal ezután derült ki, hogy az eltávolított daganat rosszindulatú. A kemoterápiát egy hétig tartó teljes kivizsgálás után kezdték el, ami azóta is tart. A diagnózis: non-Hodgkin limfóma.
A harmadik kemo után Alex sajnos nagyon súlyos állapotba került, elkapott egy komoly bakteriális fertőzést, a sejtszáma pedig csaknem nullára csökkent. Láza is volt, egész nap folyamatosan aludt, semmihez nem volt ereje. Jelenleg is elég rossz állapotban van, többféle antibiotikummal kezelik, aftás lett a szája, és a tápcsatornája is.

„Sohasem láttam őt feladni. Ökölbe szorított kézzel és potyogó könnyekkel csinálja végig a szájkezelést.” – mesél fia megrendítő akaraterejéről és fájdalomtűrő képességéről az édesanyja.
Alex hat éves kora óta focizik, öccsével mindketten bejutottak az Akadémiára. A sport küzdelemre és kitartásra tanította őt. A mostani helyzet lelkileg talán az édesanyát viseli meg leginkább, hiszen kisebbik fia, Milán halálát is épp elég volt elviselni. Ráadásul pár hete temették el a nagymamáját, aki nagyon közel állt hozzá, mintha az édesanyja lett volna. Őt daganatos betegség vitte el… 
A nagybeteg limfómás fiú mellett legtöbbet a nevelőapja van a kórházban, az ő erős, apai jelenlétét igényli most Alex a legjobban. Ahogyan a munka mellett az ideje engedi, minden nap bemegy a kórházba. 
Alex betegsége óta a saját albérletből a család kénytelen volt összebútorozni a nagylánnyal és családjával, akik éppen babát várnak. A kis lakásban, ahol ennyien kénytelenek együtt élni, nehéz lesz  megteremteni a megfelelően steril körülményeket addigra, mire a fiút hazaengedik, ami remélhetőleg minél hamarabb lesz. Sajnos anyagi támogatást nagyon nehéz szerezni, a fiú édesanyja már fontolgatja a nyilvánossághoz fordulás lehetőségét is. Mert a gyermeke egészsége a legfontosabb.
Alex imádja a focit, Real Madrid drukker, a kedvence Cristiano Ronaldo, a világ talán leghíresebb futballistája. 
Most élete legnagyobb küzdelmét vívja, segítsünk együtt Alexnek, hogy ő kerüljön ki győztesen!
Alex 2015. április 1. óta családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
A 14 éves Timi története

Annak ellenére, hogy az egész tavalyi nyarat aktívan töltötte, és úgy tűnt minden rendben van, augusztus környékén az akkor 13 éves Timi elkezdett egyre fáradékonyabbá válni. Feltűnt ez az édesanyjának is, ezért elvitte egy általános orvosi vizsgálatra, de ebből semmi rendkívüli nem derült ki. 
Sajnos a kislány tünetei később sem csillapodtak, sőt, szeptember elejétől három-négynaponta jelentkező hányás is társult hozzájuk. Ekkor az orvosok refluxra és lisztérzékenységre gyanakodtak, ezért be is utalták őt a kórházba, hogy kivizsgálhassák. Mivel azonban ez a gyanú is hamisnak bizonyult, kezdték azt hinni, hogy Timinek pszichoszomatikus tünetei vannak, feltételezték, hogy túlságosan fél az iskolakezdéstől, szorong miatta. 
Egy hónapon keresztül járt pszichológushoz, aztán október elején új, még ijesztőbb tünetek jelentkeztek nála. Timi állapota hirtelen rosszabbodni kezdett, kettős látása lett. Nyilvánvalóvá vált, hogy komolyabb okokat kell keresni a tünetek mögött, ezért azonnal bevitték egy CT- majd ezt követően egy MR vizsgálatra. Ekkor derült ki, hogy a kislánynak agydaganata van.
A sokkoló hírt villámszerű történések követték. Még felocsúdni sem volt idő, Timi már a műtőben találta magát. Az első műtétet egy héten belül követte a második, így a két beavatkozás során, minden rosszindulatú elváltozást sikeresen el tudtak távolítani a szakemberek a daganatos kislány agyából.
A műtéteket követő lábadozás után Timi el is kezdte a protokoll szerinti kemoterápiát. Az első kezelés után nagyon rosszul lett, sajnos egy tüdőfertőzést is elkapott, az emiatt kialakuló szövődmények okán pedig intenzív osztályra került. Hatalmas élni akarással és lelki erővel legyőzte a kórt, a későbbiekben pedig már jobban viselte a kemoterápiát, olyannyira, hogy semmilyen rosszullét, hányinger, vagy egyéb mellékhatás nem jelentkezett nála. Természetesen vitaminokat és az ismert immunerősítő táplálék-kiegészítőket azért szedte a gyógyszerek mellett. Összesen 10 kemóra volt szükség. Ezután pedig 30 darab sugárkezelés következett. A kislány hősiesen csinálta végig az összes beavatkozást, a különböző vizsgálatokat. 
Mivel Timi anyukája egyedül neveli három gyermekét (a kislánynak két, 15 és 16 éves bátyja van), nem engedhette meg magának, hogy otthagyja a munkahelyét, így csak munkaidő után tudott a gyermek mellett lenni a kórházban. Amikor ő nem tudott ott lenni, akkor a nagymama helyettesítette őt.
Most újra kórházban van, de hál’ istennek nem rossz hírek miatt. Épp ellenkezőleg. Mivel sikeresen véget értek a kezelések, és a leletei is jók, ezen a héten sor kerülhet az őssejt-átültetésre. A szöveteket még tavasszal vették le Timitől, tehát saját donoros beavatkozás lesz. A műtét előtti felkészítő, utolsó kezelést kapja meg most a kórházban. 
Mivel a tavalyi iskolaév kezdetén kezdtek sűrűsödni a kislány tünetei, egyre ritkábban tudott már csak bejárni az iskolába a rendszeres rosszullétek miatt. A közel egy éven át tartó kezelés miatt pedig végül kénytelen volt kihagyni az egész évet, így most újra kezdte a hetedik osztályt. 

Timi egyik bátyja tízedikes egy vendéglátó iskolában, ahol csupa olyan dolgot tanul, ami a kislánynak is megtetszett. Innen jött az ötlet, hogy Timi cukrászmesternek szeretne majd továbbtanulni.
A teljes gyógyuláshoz, és a céljaid sikeres megvalósításához kívánunk nagyon sok szerencsét, erőt, egészséget és kitartást Timi!
Timi 2014. szeptember óta családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
A hét éves kislány, Betti története
Betti betegsége idén januárban kezdődött. Ekkor a kislánynak nyirokcsomó-gyulladása lett. Később vették észre, hogy a lépe és a mája is megnagyobbodott. Először a ceglédi kórházban vettek Bettitől vért, azonban akkor még nem tudták, mi okozza a tüneteket. 
Másnap átszállították a kislányt Budapestre, ahol már bent kellett maradnia éjszakára a kivizsgálások miatt. Harmadnapra kiderült, hogy Betti sajnos leukémiás. Az orvosok részletesen tájékoztatták az édesanyát a betegséggel és a várható kezeléssel kapcsolatban, elősegítendő a hosszú, küzdelmes időszakra való felkészülésüket.
Napokon belül elkezdték a leukémiás kislány kemoterápiás kezelését, ami már az első alkalom után sokkszerűen hatott kicsinyke szervezetére. Ahogy teltek múltak a napok, hetek, Betti egyre jobban viselte a kemoterápiát, de azért később is előfordultak visszaesések, nehezebb időszakok, amikor már-már úgy tűnt, nem bírja tovább a harcot. Az aggódó édesanyja végig mellette volt a kórházban, és igyekezett tartani a súlyos beteg kislányban a lelket. 
Az első időszakban minden egyes nap a kezelésről, rosszullétekről, és a kórterem négy faláról szólt. A kiábrándító bezártságot, bármily kedves emberek is foglalkoztak Bettivel, bizony nehéz volt elviselni. Amíg a leukémiás kislány nagyon gyenge volt, szinte csak a rajzfilmek jelentettek egy kis szórakozást neki. Ha pedig jobban érezte magát, a kórház játszósarkában töltötte az időt, a többi kis betegtársával. Később aztán, ahogy az egészségi állapota megengedte, időnként hazautazhattak pár napra. Ezekben a napokban anya és lánya egyaránt igyekezett feltöltődni úgy testileg, mint lelkileg a következő csata előtt.
Betti szeptember elején kapta az utolsó kemót, azóta otthon van, de még rendszeresen vissza kell járnia kontrollra, és az ellenőrző vizsgálatok után két hétre következő gerincvelői lumbálásra. Még kettő alkalom van hátra, amikor lumbálni kell. Szerencsére elég jól érzi magát, kezd megerősödni, de sajnos a járása a kezelések vége óta megromlott. Az okokat egyelőre nem találják az orvosok, egy decemberi MR vizsgálat után talán sikerül fényt deríteni a rejtélyre. 
Betti nagyon szeret játszani, legújabb kedvencei a Monster High figurák. Az anyukája, a nagyszülők segítségével igyekszik mindent megadni Betti számára, amire szüksége lehet, de ez nagyon nehéz úgy, hogy egyedül neveli a gyermekét, mert sajnos az édesapára nem számíthatnak. A betegség miatt korábbi lakásukból a nagyszülők otthonának egyik lakrészébe kényszerültek költözni, ami egyelőre megfelel az alapvető követelményeknek, de nyilvánvalóan nem maradhat örökké így. Rengeteg pénz elmegy az utazási költségekre, táplálék-kiegészítőkre a kislány számára. Mivel a gyermek mellett kell lennie 24 órában, az édesanya jövedelme kizárólag az álláskeresési járadékból és a családi pótlékból áll. Ezek miatt az anyagi körülményeik szinte lehetetlenné váltak.
Nagyon drukkolunk Bettinek ahhoz, hogy minél hamarabb meggyógyuljon, a karácsony pedig már egészségben, nyugalomban és szeretetben teljen!
2014. július 1. óta családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk. 
Photo
Add a comment...

Post has attachment
A hat éves Ádi története

Adriánnak tavaly novemberben bedagadt a bal füle mögötti rész, emiatt a háziorvos Ceglédre küldte őket tovább kivizsgálásra. Itt pajzsmirigygyulladással kezdték kezelni a kisfiút. Egy hét elteltével a gyermek aggódó édesanyja, a leletekkel átvitte a kisfiút a Heim Pál Gyermekkórházba, ahol a nyaki CT vizsgálat során kiderült, hogy sokkal nagyobb a baj, mint gondolták, mert Ádinak daganata van.
A kezdeti sokkot még felfogni sem volt idő, ugyanis a mellkasi CT újabb daganatokat, áttéteket mutatott ki… A szövettani vizsgálat is visszaigazolta, hogy egy rendkívül agresszív, gyorsan terjeszkedő daganattípusról van szó. Nem sokkal ezután megműtötték a kisfiút, jelentős mennyiségű rákos szövetet távolítva el.
A kemoterápiához szükséges portot is beültették januárban a kisfiúnak, aztán pedig el is kezdődött a kezelés. Sajnos ez idő alatt Ádi hasnyálmirigy- és tüdőgyulladást, valamint egy súlyos gombafertőzést is kapott, így az alapbetegséggel egy időben, ezeket is kezelni kellett. És, ha ez nem lett volna elég, a jobb oldalán lévő port begyulladt, elfertőződött, így át kellett helyezni a bal oldalára.
„Ahány mellékhatás létezik, sajnos mindegyikbe beleestünk az Adriánnal…” – mesélte a gyermek édesanyja.
Ádi a sok megpróbáltatást és a nehéz körülményeket elég jól viselte, ebben minden bizonnyal nagy szerepe volt édesanyjának, aki végig mellette volt, szinte egy percre sem hagyta magára a kisfiút a kórházban, leste minden kívánságát. Ha Ádi valami különleges ételt megkívánt, már csörgött is a telefon otthon a nagymamánál, hogy mi legyen a menü másnap. Míg a kórházban voltak a kezelések miatt, Ádit és édesanyját két bátyja is nagyon hiányolta, akiknek ez idő alatt a nagyszülők viselték gondját.
A kemoterápiának vége, Ádi most már otthon van, jelenleg tünetmentes. Ezen a héten vár még rá egy MR vizsgálat, aminek az eredménye eldönti, hogy mi a teendő a továbbiakban. Ha jó lesz az eredmény, akkor decemberben már véglegesen ki lehet venni a portot. Bár a kezelésre jól reagált, a kemoterápia alatt a kisfiú rengeteget fogyott. Szerencsére fenntartó kezelésre nem volt szükség, immunrendszer erősítésre és táplálék-kiegészítőkre a gyors regenerálódáshoz viszont igen, így a kisfiú mára már visszanyerte a betegség előtti súlyát.
Januártól Adrián még visszamehetne egy évre óvodába, de sajnos nem a régi helyre. Mivel fejlődésbeli elmaradást állapítottak meg nála, szakemberek tanácsára egy speciális óvodába kell mennie. Azonban nagyon megszokta már a régi ovit, ezért most a változás, az új környezet, az ismeretlen helyzetek miatt Ádi nagyon izgul. Ha módjában állna, a régi ovijába menne vissza inkább.
Adrián nagyon szeret kirakózni, és a foglalkoztató fejlesztő füzetekben lévő feladatok is érdeklik. Gyakran ő hívja fel az édesanyja figyelmét arra, hogy bizony, itt a tanulás ideje. Igazi kíváncsi, érdeklődő gyermek. Imádja az akcióhősöket, de a rendőröket, tűzoltókat is csodálattal figyeli.
Szívből kívánjuk Ádinak, hogy a jövő évet már makkegészségesen kezdje az oviban!
Ádi 2014. szeptember 1. óta családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk.
Add a comment...

Post has attachment
A 4 éves Benji harca

Áprilisban gyulladtak be a kis Benji nyirokcsomói a füle mögött, ami nagy fájdalommal járt. Ekkor még senki sem gondolt a legrosszabbra. Először a manduláit, két hétre rá pedig a nyirokcsomóit is eltávolították. Miután megjött a szövettani vizsgálat eredménye, kiderült, hogy a kisfiúnak rosszindulatú daganata van.
A műtétek után hosszú, komplikációktól sem mentes felépülési időszak következett. A műtéti heg sajnos többször bevérzett. Három hónap múlva tudták csak megkezdeni a kemoterápiát. Ez eleinte jól ment, de pár kezelés elteltével Benji képtelenné vált a táplálkozásra, az utolsó előtti kezelés idején kénytelenek voltak gyomorszondát beültetni neki, és ezen keresztül táplálni őt. Egy gyomortükrözés során derült csak ki később, hogy amikor bevérzett a műtéti heg a nyakánál, és az orvosok igyekeztek minél gyorsabban elzárni az artériát, véletlenül megsérült egy ideg, és ez okozta az étkezési zavart a daganatos kisfiúnál. Ezen kívül a szokásos hányinger és rosszullétek is végigkísérték Benjit a gyógyulás felé vezető rögös úton.
„Folyamatosan bent voltunk a kórházban, jóformán haza se jöttünk. Benji megváltozott, sokat komolyodott. Néha olyanokat mond, mint egy felnőtt ember.” – meséli a gyermek édesanyja.
A kisfiú a kórházban összebarátkozott egy doktor bácsival, aki nagy türelemmel és közvetlenséggel viseltetett a kis beteg iránt. Benji kihasználta az új barátság adta lehetőségeket, és igyekezett minél többet megtudni a férfilét dolgairól, így például arról, hogy a szakállas doktor bácsi miért nem borotválkozik meg, és, hogy szokott-e sört inni. Tetszettek neki a válaszok, így hamarosan elhatározásra jutott: ő is orvos akar lenni felnőtt korában. Így teltek múltak a hetek és hónapok a klinikán. Amíg a kisfiú és az anyukája bent voltak a kezelések miatt, addig az otthon maradt három gyermekről az édesapjuk gondoskodott a munkája mellett.
Az orvosok szerint Benji nagyon jól reagált a kezelésre, és a nemsokára elvégzendő MR vizsgálattal kapcsolatban minden ok megvan a reménykedésre.
Benji ma már otthon van. Sokat erősödött a kezelések befejezte óta, és már járhat közösségbe is, de az édesanyja még nagyon félti, nehogy elkapjon valamit. Nagyon vágyik már ő is az óvodába, nehéz neki látni, ahogy reggelente a testvérei elindulnak az óvodába, iskolába, ő mégsem tarthat velük. A gyomorszondához beültetett tag-re sincs már szükség szerencsére, Benji étvágya már kitűnő, így hamarosan ez is eltávolításra kerül. A záró vizsgálat miatt pedig most mindenki izgul. Ha az eredmények jók lesznek, akkor az idei karácsonyt, és Benji december 10-ei születésnapját már teljes nyugalomban és békében ünnepelhetik együtt.
Benjinek most a legnagyobb vágya egy kis bicikli, de sajnos ez egyelőre elérhetetlennek tűnik. A hosszan tartó betegség, a sok járulékos költség nagyon megterheli a családi kasszát, ráadásul Benjivel együtt összesen négy gyermeket kell eltartani a két szülőnek.
Tiszta szívből kívánjuk, hogy az idei év megnyugvással, egészségben és boldogságban teljen Benji számára családja körében!
2014. július 1. óta családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk.
Add a comment...

Post has attachment
A 14 éves Gergely története

A betegség Gerinél is jellegzetes tünetekkel kezdődött, időnként fájlalta az oldalát, karját, lapockáját, az érzés nem volt túl erős, inkább olyan volt, mint a növekedési fájdalom. Egyik nap aztán fürdés után vette észre az édesanyja, hogy a fiú mellkasán élénk kéken látszanak az erek. Ekkor mentek el a gyermekorvoshoz, aki megállapította, hogy nem hallható bal oldali tüdőhang. Az ultrahangos- és a Röntgenvizsgálat is folyadék jelenlétét mutatta ki a tüdőben.
Továbbküldték őket a Heim Pál Gyermekkórházba, ahol a CT vizsgálat során daganatot találtak a gyermek tüdejében, ez okozta a vizenyőt. Csontvelőmintát és folyadékmintát is vettek, a szövettani vizsgálatból derült ki, hogy limfómáról van szó.
A lesújtó hír hallatán még feleszmélni sem volt idő, hiszen azonnal elkezdték az akkor 13 éves daganatos kisfiú kemoterápiás kezelését. Előfordult, hogy hetente egyszer infúzióval, más időszakokban pedig az előbbiek mellé napi adagolásban, szájon át bevehető tabletta formájában is kapta a gyermek a gyógyszereket. A mellékhatások hullámzó fizikai és mentális állapotot idéztek elő nála, néha jobban, máskor kevésbé tudta elviselni a kemoterápiát.
„Néha annyira gyenge volt, hogy úgy kellett húzni-vonni, ugyanis magától alig volt képes mozogni. Állandóan noszogatni kellet, hogy egyen, közel 17 kilót fogyott a kezelések alatt.” – meséli a megpróbáltatásokat a gyermek édesanyja.
Egy alkalommal nagyon súlyos trombózis alakult ki Gerinél, máskor a mája nagyobbodott meg, és majdnem feladta a szolgálatot, annyira leterhelődött a kemoterápiától, természetesen ezt azonnal kezelni kellett. Előfordult, hogy a be nem tervezett rosszullétek, komplikációk miatt több mint 50 napot kellett folyamatosan a kórházban lenniük.
Ezek miatt több mint nyolc hónapra húzódott el a kezelés időszaka. Szeptember végén kapta a kisfiú az utolsó kezelést. E hónap elején végzik el a szükséges záró-vizsgálatokat, amiknek az eredménye december elejére várható, akkor fog kiderülni, mennyire volt sikeres a kezelés.
„Én biztos vagyok benne, hogy jók lesznek az eredmények.” – mondta Geri anyukája. „A trombózis szövődményei miatt a járása még borzalmas, de már megkezdtük az iskolába való visszaszokást. Egyelőre még megyek én is vele, mert előfordul, hogy nap közben többször kimerül, elfárad, ilyenkor hazajövünk. Ezen kívül reggeli rosszullétek is előfordulnak még időnként, szóval vannak még problémák, de napról napra jobban van.”
A fenntartó kezelést tabletta formájában még 1-1,5 évig folytatni kell, ezen kívül még májvédőt, vitaminokat és a lábára is kell gyógyszert szednie. Geri nagyon szeret olvasni, mostanság pedig sokat számítógépezik. Két kisebb testvére hiányzott neki legjobban, amíg nem mehetett haza. Pici korában apuka, most pedig már mérnök foglalkozású apuka szeretne lenni, ha nagy lesz.
Örömmel tölt el minket, hogy Geri már túl van a nehezén, és mi is drukkolunk, hogy az idén lezáruljon számára ez a megpróbáltatásokkal teli időszak.
Geri 2014. június 1. óta családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk.
Add a comment...

Post has attachment
A 7 éves Zsombi harca a betegséggel

Zsombi máig tartó hosszú küzdelme még 2011 decemberében kezdődött. Annak ellenére, hogy külsőleg semmit nem lehetett észrevenni rajta, a kisfiú köhögni kezdett, és az év utolsó előtti napján belázasodott. Még aznap el is vitte az édesanyja az orvoshoz.
„Akkor még úgy gondoltuk, hogy kap rá valami gyógyszert, és minden rendben lesz.” – meséli az édesanyja. „De miközben vizsgálta az orvos, észrevette, hogy a veséjével van a probléma.”
Ezután egyből továbbküldték őket Szegedre, ahol bizonyossá vált, hogy Zsombinak vesedaganata van. Egy hónapig tartó kemoterápiás kezelés következett, ami után megműtötték a kisfiút. A daganatot a jobb oldali veséjével együtt tudták eltávolítani. A beavatkozás után pedig lezárásként újabb egy hónap kemoterápia következett.
Márciusra befejeződött a kemo, utána pedig már-már úgy tűnt, minden visszatérhet a régi kerékvágásba. Zsombi szeptembertől folytathatta az óvodát. Sajnos nem tartott sokáig a család nyugalma, ugyanis novemberben a kisfiú újra elkezdett csúnyán köhögni. A háziorvos, csakúgy, mint a szülők, ekkor még nem gondolt a legrosszabbra, mert a tüdőhangok alapján tüdőgyulladásra gyanakodott.
Hiába volt az optimizmus, mert hamarosan kiderült, hogy a kisfiúnak áttétek jelentek meg a tüdejében. Ezúttal hat blokkos protokollt írtak ki a daganatos kisfiúnak, a tervek szerint a negyedik után elvégzendő műtéttel.  Zsombi szervezete nagyon jól reagált a kezelésre, a negyedik kemo után pedig már a PET CT vizsgálat sem tudta kimutatni az áttétek nyomát, így sebészeti beavatkozásra ezúttal nem volt szükség, de a biztonság kedvéért azért megkapta még az utolsó két blokkot is.
Márciusban mehettek haza. Zsombi kezdett megerősödni, minden jel arra mutatott, hogy kitűnő egészségnek örvend, jó étvágya volt, rengeteget játszott a barátaival. Az egyik nyári kontrollvizsgálaton azonban újra felfedezték a rettegett ellenséget: sötét foltokat a tüdőn…
A kis rendíthetetlen harcos újra felvette a csatabárdot, és négy kemoterápiás blokk után 2013 novemberében tüdőműtéten esett át. A tüdő jobb felső lebenyét kellett eltávolítani.
Idén januárban pedig a műtéti hegnél bőr alatti csomót vett észre az édesanyja a kisfiú hátán. Mint hamarosan kiderült, a tüdőben is újra megjelentek az áttétek, a tüdő bevizesedett… Újabb három kemoterápiás kezelés következett. A harmadik blokk után ismét kimutathatatlanná váltak a tumorok.
Júniusban a kisfiú saját donoros csontvelő-átültetésen esett át. Ezután hosszú ideig kórházban, sterilkamrában kellett lennie, ahonnan augusztusban engedték haza. Sajnos ezzel még mindig nem ért véget a küzdelem, mert szeptemberben a betegség újból visszatért…
Zsombi azóta már túl van 28 sugárkezelésen, jelenleg pedig egy hónapos szüneten van. A kezelés alatt többször volt szüksége trombocita pótlásra, most pedig várni kell, és folyamatosan ellenőrizni az állapotát.
„Decemberben lesz három éve, hogy ezt csináljuk… Nagyon ügyes, fegyelmezett, jó kedélyű kisfiú. Aki nem ismeri, és csak úgy találkozik vele, az nem is gondolja, hogy min ment már, és min megy éppen keresztül. Büszke vagyok rá, mert szerintem nagyon jól csinálja, jól veszi az akadályokat.” – meséli a kisfiú édasnyja.
Zsombinak most a lego és a playmobil játékok a kedvencei, és annak ellenére, hogy nemrég egy tüdőgyulladást is ki kellett hevernie, nincs letörve, igazi kis életrevaló legény. Továbbra is kitart három éves kora óta dédelgetett álma mellett, hogy egyszer igazán híres mesterszakács válik belőle!
Szívből kívánjuk, hogy mihamarabb meggyógyulj, és teljesüljön az álmod, Zsombi!
Zsombi 2013. március 1. óta családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk.
Add a comment...

Post has attachment
A 6 éves Palika története

Már tavalyelőtt történt, hogy Palika bekerült a kórházba. Előtte fejfájásra panaszkodott, étvágytalanná vált, emésztési problémái voltak és gyakran hányt is. Mindez elég furcsa volt, ugyanis azelőtt a kisfiúnak kitűnő volt az étvágya. Rövid idő múlva megjelentek a másodlagos tünetek: erős kézfájás, ami miatt szinte képtelenné vált bármit erősen megfogni.
Ekkor vitte el az édesanyja orvoshoz, aki már a fiziológiai vizsgálat során észrevette, hogy a gyermeknek apró vérpöttyök voltak a bőrén. Azonnal továbbküldte őket a Gyermekklinikára, ahol vért vettek a kisfiútól, majd a másnap délutáni csontvelővizsgálat kiértékelése után bebizonyosodott, hogy a gyermek leukémiás.
Még aznap beültették a kemoterápiás gyógyszerek adagolásához szükséges portot, másnap pedig el is kezdődött a hosszadalmas kezelés.
„Senkinek nem kívánom azt az érzést, amikor közölték velem a hírt… Teljesen összetörtem.” – emlékezett vissza a gyermek édesanyja. „Sokat jelentett nekünk az orvosunk és a többi kórházi dolgozó odaadó, pozitív hozzáállása.”
„Nem sok olyan gyereket láttam, aki így bírta volna a kezelést. Palikán alig látszott, min megy keresztül. Hál’ istennek nem sokat volt rosszul, persze ő is szenvedett, de magát a kemoterápiát nagyon jól bírta. Nagyon szerencsések vagyunk!”
Az első harminc nap a honvágy miatt is embert-próbáló volt. Amikor pedig egy hónap után először mehettek haza a kezelés alatt, alig tudták elhinni, hogy végre otthon lehetnek. Később két-három hetente már egy-két napra haza lehetett menni, ha a leukémiás kisfiú állapota megfelelő volt.
„Egy idő után már annyira berendezkedtünk a kórteremben, hogy olyan érzés volt, mintha saját szobánk lenne.”
A kemoterápia hét teljes hónapon át zajlott, ezután pedig otthon kellett szedni a fenntartó kezelés részeként felírt gyógyszereket.
Palika szeptember 30-án vettek be az utolsó gyógyszert, már otthon van. Nemsokára újabb csontvelő-vizsgálatot fognak elvégezni rajta, aminek remélhetőleg jó lesz az eredménye. Azután pedig nincs más hátra, mint hogy leteljen az a bizonyos „bűvös” hat év… Mivel Palika még csak négy éves volt, amikor megbetegedett, ki kellett hagynia az óvoda utolsó éveit. Ezért, ha már jól lesz, még egy év óvoda vár rá az iskolakezdés előtt.
„Eddig is vigyáztunk rá, de ezek után még jobban fogunk. Palika az egy szem gyermekünk.” – meséli az édesanyja. „Most visszanézve az egészre, szinte alig hiszem el, hogy miken mentünk keresztül.”
Palika nagyon várja már, hogy újra az oviban lehessen, hiszen két éven át, szinte csak felnőttek vették körül. Előtte egy igazi kis örökmozgó volt, így ez az öröm is nagyon hiányzott már neki a betegeskedés alatt. Amióta pedig látta, hogy az anyukája hogyan festi be a nagymamája haját, azóta nagyon érdeklődik a fodrász szakma iránt, néha még meg is engedik neki, hogy próbából ő is kifessen egy-két hajtincset a család vállalkozó kedvű hölgytagjain.
Őszintén reméljük, hogy Palika minél hamarabb, végleg meggyógyul, és továbbra is ugyanolyan vidám és kedves gyermek lesz, mint amilyen eddig volt.
Palika 2014. szeptember 1. óta családtámogatási programunkban vesz részt, amely programot az adó 1 százalék felajánlásokból finanszírozunk.
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded