Profile cover photo
Profile photo
Béla Zsolt dr. Vidákovics
About
Posts

Post has attachment

Post has shared content
KÖLTSÉGVETÉSI CSALÁS

Milliárdos számlagyárra csapott le a NAV! 
Előzetesbe helyezték, mert eltitkolta áfa fizetési kötelezettségét! 
Cigaretta csempészt kaptak el a határon! 
Hallani egyre gyakrabban a hírekben.

De ez mit jelent pontosan? És milyen következményei lehetnek?

Előfordul, hogy olyan súlyos, amire az ember nem is gondolna. Tudta, hogy a költségvetési csalást akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik? Ismeri a költségvetési csalás bűntett elkövetésének valamennyi esetét? 

Post has attachment
HAMIS VÁD

Feljelentés megtétele előtt szinte mindenkinek megfordul a fejében annak a lehetősége, hogy mi történik akkor, ha nem lehet bizonyítani a sérelmére elkövetett bűncselekmény elkövetését. Vajon hamis vád miatt felelősségre fognak vonni?

Hamis vádnak minősül, ha az ittas vezetést elkövető tettes azt állítja, hogy nem ő, hanem egy józan személy vezette a gépkocsit?
Halott, kitalált személyt, vagy esetleg magamat vádolhatom hamisan?

Mi történik, ha tetten érnek egy cselekmény elkövetése során, és nem a saját adataimat adom meg a rendőrségnek?

A hamis vádat, mint minden más bűncselekményt bizonyítania kell az eljáró hatóságoknak. Nem minősül hamis vádnak, ha megtörtént cselekmény miatt teszek feljelentést, de azt nem sikerül bizonyítani, és ezért az eljárást megszüntetik, vagy az elkövetőt felmentik.

Hogy mi minősül hamis vádnak? http://www.vidakovics.hu/cat-buntetojog/hamis-vad/

Post has attachment
A TEK miatt meszelhetik el Magyarországot Strasbourgban
Az Emberi Jogok Európai Bírósága befogadta azt a panaszt a magyar állam ellen, amely szerint sérti a jogot, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) bírói jogkör nélkül végezhet titkos megfigyelést – írja az Index.

A panaszosok szerint sérti a magánélethez fűződő alkotmányos jogukat, ha a terrorelhárítási szervek, bírói engedély nélkül megfigyelik őket. Míg a bűnüldözési célú megfigyelésnél kell a bíróság engedélye, addig egy 2012-es módosítás értelmében a nemzetbiztonsági ügyekben elég az igazságügyi miniszter beleegyezése.
http://hvgorac.hu/sites/portal/jogihirek_2014_08.html#3279

Post has attachment
HAMIS TANÚZÁS

Mindenkivel megeshet, hogy közúti baleset, garázdaság, testi sértés, rablás, vagy egyéb bűncselekmény tanúja lesz, aminek eredményeként tanúként kívánja kihallgatni a nyomozó hatóság. 

Hogy milyen buktatói lehetnek a vallomástételnek? Mi az a pont, amikortól valaki hamisan tanúskodik? Mit csináljunk, ha véletlenül valótlan dolgot állítottunk? Van olyan személy, aki nem büntethető hamis tanúzásért? Mekkora a hamis tanúzás büntetése, és mikor évül el?

Hamis tanúzás Btk. 272. § magyarázata közérthetően. http://www.vidakovics.hu/cat-buntetojog/hamis-tanuzas/

Post has attachment

Post has attachment
ZSAROLÁS Btk. 367. §

Zsarolásnak minősül-e, ha valakit azért fenyegetünk meg rendőrségi feljelentéssel, hogy az általa - szabálysértéssel - okozott kárt megtérítse?

Milyen cselekmény minősül  zsarolásnak? Zsarolás miatt 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki jogtalan haszonszerzés végett mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamint tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és ezzel vagyoni hátrányt okoz.

Ha szeretné megismerni a részleteket látogasson el az alábbi linkre.

Post has attachment
Pert nyert az ügyfél, az Erste ajánlatot tett!

Jogerősen pert nyert az Erste Bank ellen az egyik ügyfele, majd ezt követően pénzintézet ajánlatot is tett. Az ügyben eljáró Léhmann György mérföldkőnek nevezte a történteket.

A siófoki ügyvéd a Sonline megyei hírportálnak úgy kommentálta az eseményeket, hogy nagyon közel állnak ahhoz, hogy megoldást találjanak – az egyoldalú szerződésmódosításból fakadó – jogi útvesztőre. Az Erste által jegyzett kommünikében az áll: „az elszámolás alapja az, hogy a semmisségi okot kiküszöböljük, azaz olyan helyzetet szimuláljunk, mintha az ügylet során nem történt volna a szerződés rögzítetten túl kamatemelés. Ez azt jelenti, hogy az elszámolásban végig az induló, azaz a kamatemeléseket nem tartalmazó részletezést mutatunk ki.” A korábban több hasonló ügyön is dolgozó Léhmann azt mondta erről, a bank nem terjesztett elő felülvizsgálati kérelmet a Kúria felé, hanem elismerte egyes, általa diktált szerződési feltételek érvénytelenségét.
http://hvgorac.hu/sites/portal/jogihirek_2014_05.html#2738

Post has attachment
ORGAZDASÁG

Szia István! 

Na mit gondolsz, mi „esett le” a teherautóról? Vessél csak rá egy pillantást! Aprópénzért megveheted, okosban megoldjuk. 

Hogy mit vehet István „aprópénzért”? Mindjárt kiderül http://www.vidakovics.hu/cat-buntetojog/orgazdasag/

Post has attachment
Így mossák a pénzt Magyarországon - jelentett a NAV

Elkészítette éves összefoglalóját a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Központi Hivatalának Pénzmosás Elleni Információs Irodája.

Tavaly havonta átlagosan 1143 bejelentés és adatszolgáltatás érkezett a Pénzmosás Elleni Információs Irodához - derül ki a NAV éves összefoglalójából. A 13 716 bejelentés igen nagy része a bankok ellen szólt, egészen pontosan 11 443, biztosítási szolgáltatókat 539, takarékszövetkezeteket 350, egyéb hitelintézeteket 57 esetben jelentettek fel, de 3 ügyvédet, 4 közjegyzőt, illetve 16 könyvelőt is érintettek a bejelentések, míg közben egy adószakértő, kaszinó, vagy könyvvizsgáló ellen sem érkezett bejelentés.
http://hvgorac.hu/sites/portal/jogihirek_2014_04.html#2418
Wait while more posts are being loaded