Profile cover photo
Profile photo
Zeeda Aziz
24 followers
24 followers
About
Posts

Post has attachment

Post has attachment

Baru2 ni ipar dan biras datang bercuti di SP. Banyak yang diborakkan. Biras aku pula seorang penulis novel melayu. Genre cinta. Bila aku baca sedikit hasil penulisannya, baru aku sedar kenapa aku tak mampu nak habiskan walau satu chapter pun novel bahasa kita.
1. Novel cinta melayu adalah untuk golongan pertengahan dan bawahan yang mengimpikan kehidupan kaya raya selepas bercinta dengan anak hartawan. Atau kalau dalam versi P.Ramlee, kisah Ahmad Albab. Melayu ingin kaya segera.

Aku pun bukanlah dari golongan atasan. Kais pagi makan esok pagi jua. Cuma kebanyakan idea novel melayu lebih kepada mengharapkan kekayaan dari sumber mudah, bukannya dari tulang empat kerat sendiri. Membawa pembaca berangan yg suatu hari nanti akan ada jejaka berbinkan Datuk, Tan Sri, Tunku etc terpaut hati dengan wajah desa ini. Dengan itu keluarlah heroin dari kemelut kemiskinan/duit memanjang tak cukup. Cinta dua insan dari kelas pertengahan tidak romantik bagi kebanyakan kita. Bosan kerana tiada candle light dinner, atau babak anak VIP itu menjemput heroin di rumah dengan menaiki kereta BMW. Kekurangan plot mahal seperti itu membuatkan impian pembaca untuk merasa hebatnya hidup sebagai orang berharta, tidak kesampaian.

akan bersambung

Post has attachment
Aku dan FB
 I'm officially free from facebook...yeay! Melepaskan fb seperti melepaskan jawatan hakim, peguam, pendakwaraya,  wartawan, jurugambar, ustazah, pakar motivasi, pakar psikologi, guru, chef  dan askar tanpa senapang.  Such a relief! Sekarang ni aku cuma meme...

Post has attachment
Ice Bucket Challenge
ALS Ice Bucket Challenge. Segelintir kita hanya dapat melihat kebodohan beberapa individu menerima cabaran menyimbah ais ke atas tubuh. Sempit. Berfikir dalam tempurung. Sekelompok lagi tertarik untuk mengetahui apa itu ALS. Mengambil inisiatif untuk menamb...

Post has attachment
Homemade Playdough Recipe
Resipi ini pernah dikongsikan di laman fb aku suatu ketika dulu.( Recipe of fb ) Aku kongsi kembali resipi ini di dalam blog supaya pencariannya lebih mudah. Aku telah mencuba pelbagai resipi playdough, pelbagai bahan, macam2 cara penyediaannya. Ada resipi ...

Post has attachment
Kebaikan arang aktif (Activated charcoal benefits)
Menconteng arang ke muka, adalah satu peribahasa yang membawa maksud negatif iaitu m elakukan sesuatu perbuatan buruk yang boleh memberikan aib atau mencemarkan nama baik ibu bapa atau keluarga. Rugi juga orang dulu2 tak nak conteng arang kat muka. Depa tak...

Post has attachment
Pembantu rumah Melayu
Bukan sekali aku dengar rungutan tentang pekerja Melayu kita ni. Malas, demand pun lebih2. Kerja takda kualiti. Ala kadar. Masalah sikap ketuanan tak kena tempat. Contohnya, ini baru terjadi tidak lama dulu. Aku tawarkan peluang kerja sebagai pembantu rumah...

Post has attachment
FB off, Blog On!
Kali terakhir aku menulis di ruang ini ialah pada bulan Disember 2012. Sekarang sudah menghampiri penghujung Ogos 2014. Hampir 2 tahun aku membiarkan laman in bersawang. Aku cuma aktif di laman sosial fb, menulis, meluah, berkongsi cerita di situ. 2 tahun d...

Post has attachment
**
Don't be limited by what you see from where you are Climb to a higher place and you will see how unlimited your future can be
Wait while more posts are being loaded