Profile cover photo
Profile photo
Mr.GREEN ltd.
17 followers -
Вертикални градини, Водни ефекти, Озеленяване. Проектиране, изпълнение, поддръжка. Скални аранжировки, преместване на дървета. Vertical Gardens, Water Effects, Landscaping. Design, implementation and maintenance. Rock arrangements, Transplanting trees
Вертикални градини, Водни ефекти, Озеленяване. Проектиране, изпълнение, поддръжка. Скални аранжировки, преместване на дървета. Vertical Gardens, Water Effects, Landscaping. Design, implementation and maintenance. Rock arrangements, Transplanting trees

17 followers
About
Posts

Post has shared content

Post has shared content

Post has shared content

Post has shared content

Post has shared content

Post has attachment
ВОДНИ ЕФЕКТИ
 
Водата като декоративен елемент все повече навлиза и в нашето обкръжение. Малко са парковете и градините по света, в които да не открием водна пластика, било то под форма на фонтан, каскада, разпрашаване, комбинация от тези елементи или на естествена природна форма. Безкрайно е разнообразието от ефекти, получени на базата на промяната на формата и състоянието на водата, нейното осветяване, комбинирано със звуци и мелодии ... - архитектура на водата.
 
Не по-малко привлекателна, обаче е гледката на естествените природни образувания: малко езерце с изворче; водно течение, проправящо си път в интересна скална структура; планинско поточе с водопад или пък разлята бавна рекичка. В този аспект японското градинско – парково изкуство е може би най-достойно за подражание. Неповторими са японските градини в пресъздаването на природни форми, задължително с участието на вода, в някой случаи умело наподобявана с пясък. Декоративен елемент, свързан с водата е японското каменно фенерче. То създава приятно чувство за уют...
 
Оказва се, че една такава ‘малка водна площ’ не е никак безобидно съоръжение. Водният ефект трябва да съвмести в себе си ред инсталации и да отговори на куп условия, за да бъде удобен и безопасен за експлоатация: Водоплътност, автоматизирано допълване, преливник и връзка с канал, помпа и тръбна разводка, аерация, филтрация, подгряване на водата, подводно осветление, електро инсталация със защита срещу токови удари... , и какво ли още не.
 
Разбира се, най-важно за едно такова творение, е то да наподобява дадена природна форма до такава степен, че наблюдателя от пръв поглед да го асоциира с нея. Паркостроителят е изправен пред не лека задача : да създаде убедителна аранжировка като се помести в няколко квадратни метра. Тук веднага си проличава професионализма. Всички са виждали ‘бетонна локвичка’ с няколко камъка и помпа с фонтанче, замазана на две на три от местния селски майстор. Съвсем различно е “нежно ромолене на високопланинско поточе” да освежава обяда на открито. Така би трябвало да “звучи” едно изделие, пипнато професионално.
Не всеки може да си позволи уникална аранжировка на място от естествени материали. Фирма mr. Green предлага и друга техника за ефектна имитация на скални форми - отливки от фибростъкло : след оформяне на модел от парчета скални повърхнини, може да се свалят произволен брой отливки, доста по-приемливи като цена.
Водата в градината може да се яви и като друг елемент - чешмата(със или без тази реална функция), силно застъпена в нашия бит.  Едно грубо каменно корито, комбинирано с ефектна бамбукова чешмичка, могат да произвеждат нежен и приятен звук – типичен японски елемент. Представляват бърза за монтаж, ефектна комбинация.
Изграждането на един такъв елемент в дадена градина, не винаги се оценява правилно от инвеститора в България, но несъмнено увеличава лукса и комфорта неимоверно много. Екстри като : подводно осветление, отглеждане на декоративни шарани (koi), водни лилии, регулиране на замръзването на водата през зимата (с цел формиране на ледена пластика в каскадите) не са по джоба на всеки клиент.
 
л.арх. Камен Попов
www.mrgreenbg.com
Add a comment...

Post has attachment
ВЕРТИКАЛНИ ГРАДИНИ - Едно модерно понятие по света последното десетилетие.
 
 
Всичко започва, когато френски ботаник провежда серия от експерименти с различни видове растения.  По време на своите експедиции по цял свят, той наблюдава, че някой от растенията се развиват еднакво добре и на вертикални повърхности. Открива метод за отглеждане на растения  в тънък 2мм вертикален пласт. Така аерацията на корените е добра и те се развиват оптимално. Овлажняването на този вегетационен пласт става по гравитачен път, като през оределен период от време се подава хранителен разтвор в най-горна точка /перфорирана тръба/. Растенията се подхранват с подходящи изкуствени торове, като по този начин може да се контролира техния естествен цикъл на развитие. Широка е гамата от видове, които могат да се използват. Основно такива са : мъхове; папрати; перенни цветя; ниски, джуджести иглолистни и широколистни храсти.                                              
 
Вертикалните градини могат да бъдат разположени вън или вътре.
Градската среда е богата на СО2, което стимулира развитието на растенията правопропорционално. А те, от своя страна отделят огромно количество О2, което е полезно за хората. Редуцират значително влиянието на слънчевата радиация и ветровата ерозия върху фасадата на сградата.
Вътре, интериорно, увеличават атмосферната влажност. Развиват се добре и на изкуствено осветление.
Леки и бързи за монтаж, до 30кг/м2, с развита растителност. Необходимо е наличието на вода и ток.
 
Във вертикалната градина растенията се развиват /разпространяват/ по коренно различен начин, в сравнение с хоризонталната : някой провисват надолу, други нарастват нагоре, а трети настъпват във всички посоки.  Тук важат съвсем различни принципи на аранжиране/проектиране. Интересно, от естетическа гледна точка е възприемането на растенията в изглед, а градината в план. Практически една истинска градина, парк,  зелена площ се възприема в повечето случаи от височина 170cm – среден човешки ръст, получава се силно скъсено перспективно изображение – ракурс, тоест възприемаме растенията в изглед, и градината в изглед.
При вертикалните градини в повечето случаи гледаме към фасадата от определено разстояние – в план. Това интересно съчетание, като че ли дава на наблюдателя „още едно измерение” и засилва неимуверно въздействието на вертикалната аранжировка.
 
                                                                                              л.арх. Камен Попов
www.mrgreenbg.com
Add a comment...

Add a comment...
Wait while more posts are being loaded