Profile cover photo
Profile photo
ILIAS GINOSATIS (Ηλίας Γκινοσάτης)
14 followers
14 followers
About
Posts

Post has attachment
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Commenting is disabled for this post.

Post has attachment
Περιεδρικό απόστημα

Γενικά, απόστημα ονομάζεται η συλλογή πύου σε μια κλειστή κοιλότητα την οποία δημιουργεί ο οργανισμός με σκοπό να εγκλωβιστούν μολυσματικά και μη υλικά για να μην εξαπλωθούν στους γύρω ιστούς.
Τα περιεδρικά αποστήματα εντοπίζονται γύρω από τον πρωκτό και είναι συχνότερα στους άνδρες. Εμφανίζονται ως ερυθρές και ευαίσθητες στην ψηλάφηση σκληρίες στο δέρμα του πρωκτού. Το περιεδρικό απόστημα αποτελεί την οξεία φάση μιας ορθοπρωκτικής λοίμωξης, ενώ αντίστοιχα το περιεδρικό συρίγγιο είναι η χρόνια φάση της. Τα μικρόβια που συνήθως ευθύνονται για αυτές τις λοιμώξεις είναι τα κολοβακτηρίδια E. Coli, ο στρεπτόκοκκος και ο σταφυλόκοκκος κ.α.

περιεδρικό απόστημα
 
Τα περιεδρικά αποστήματα δεν είναι τα μοναδικά στην περιοχή του πρωκτού είναι όμως τα πιο συχνά. Ανήκουν σε μια γενικότερη κατηγορία αποστημάτων που ονομάζονται Ορθοπρωκτικά. Η ταξινόμιση τους γίνεται με βάση την ανατομική θέση στην οποία εντοπίζονται.

1. Περιεδρικά ή περιπρωκτικά - Περιφερικά του πρωκτού.

2. Ευθυϊσχιακά - Στον ευθυϊσχιακό βόθρο (μεταξύ πρωκτού και ανελκτήρων μυών)

3. Υποβλεννογόνια - Μεταξύ του βλεννογόνου του πρωκτού και του έσω σφιγκτήρα.

4. Ενδοσφιγκτηριακά - Μεταξύ του έσω και του έξω σφιγκτήρα.

5. Ορθοπυελικά - Πάνω από τους ανελκτήρες μύες.
 
περιεδρικό απόστημα
 
Αίτια
- Φλεγμονή των θυλάκων των τριχών του πρωκτού.
- Φλεγμονή των σμηγματογόνων και των ιδρωτοποιών αδένων.
- Οι εκδορές που δημιουργούνται από έντονο κνησμό της περιοχής.
- Παθήσεις όπως: η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα και η φυματίωση του εντέρου.
- Η ραγάδα δακτυλίου και οι αιμορροΐδες.
- Χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή.
 
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα είναι ανάλογα με τη θέση του αποστήματος.
Τα επιφανειακά αποστήματα είναι ιδιαίτερα επώδυνα. Ο πόνος που νιώθει ο ασθενής αυξάνεται με τη βάδιση αλλά και το κάθισμα.
Όταν τα αποστήματα εντοπίζονται σε βαθύτερα σημεία ως προς το δέρμα, μπορεί ο πόνος να είναι ηπιότερος, όμως εμφανίζονται σηπτικά φαινόμενα όπως είναι ο υψηλός πυρετός με ρίγος.
 
Διάγνωση
Η διάγνωση όταν πρόκειται για επιφανειακά αποστήματα, βασίζεται στο ιστορικό του ασθενή, στην επισκόπηση της περιοχής, τη ψηλάφηση και τη δακτυλική εξέταση. Για βαθύτερα αποστήματα χρειάζεται πρωκτοσκόπηση, διορθικό υπερηχογράφημα και σε ορισμένες περιπτώσεις αξονική ή μαγνητική τομογραφία.
 
Θεραπεία
Από την εποχή του Ιπποκράτη γνωρίζουμε ότι η θεραπεία του αποστήματος είναι η χειρουργική διάνοιξη. Με τη διάνοιξη το πύον παροχετεύεται και απομακρύνεται από τον οργανισμό. Ο ασθενής ανακουφίζεται άμεσα, τα συμπτώματα υποχωρούν και για την προφύλαξη του από ενδεχόμενη σηψαιμία χορηγούνται αντιβιοτικά.

Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διάνοιξη εξαρτάται από τη θέση και τις διαστάσεις του αποστήματος. Τα μικρότερα σε μέγεθος αποστήματα διανοίγονται εύκολα στο ιατρείο με τη χρήση ενός τοπικού αναισθητικού. Για τα μεγαλύτερα αποστήματα είναι απαραίτητη η εισαγωγή του ασθενή στο νοσοκομείο όπου εκεί η διάνοιξη πραγματοποιείται στο χειρουργείο με περιοχική (επισκληρίδιο) ή γενική αναισθησία.

http://www.ginosatis.com/periedriko-apostima.html
Commenting is disabled for this post.

Post has attachment

Σκωληκοειδεκτομή
(Χειρουργική αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης)
 
Τι είναι η Σκωληκοειδής απόφυση ?
Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένας μικρός εντερικός σωλήνας με μήκος περίπου 8εκ. που ξεκινάει από το τμήμα του παχέος εντέρου που ονομάζεται Τυφλό. Το ένα άκρο της είναι ανοικτό και επικοινωνεί ελεύθερα με το παχύ έντερο ενώ το άλλο είναι κλειστό.
σκωληκοειδεκτομή
 
Η λειτουργία της σκωληκοειδούς απόφυσης στον ανθρώπινο οργανισμό δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη. Παλαιότερα υπήρχε η αντίληψη ότι πρόκειται για ένα υπολειμματικό όργανο που στα πλαίσια της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους έχασε σταδιακά τις λειτουργίες του.
Πρόσφατες μελέτες ανατρέπουν αυτή την άποψη και αποδεικνύουν ότι η σκωληκοειδής απόφυση βοηθάει την άμυνα του οργανισμού και λειτουργεί ως αποθήκη για βακτήρια που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εντέρου.
 
Οξεία σκωληκοειδίτιδα 
Είναι η αιφνίδια μικροβιακή φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης. 
Παρουσιάζεται πιο συχνά σε ενήλικες από 20 έως 40 ετών.
Αρχικό αίτιο θεωρείται η απόφραξη του αυλού της η οποία μπορεί να προκληθεί από:

- Στένωση από υπερπλασία του υποβλεννογόνιου χιτώνα του οργάνου. 
- Απόφραξη από σκληρά κόπρανα ή ξένο σώμα. ( -> σχήμα) 
 
σκωληκοειδεκτομή
 
Η απόφραξη προκαλεί ταχύτατη ανάπτυξη μικροβίων και βλέννης στο εσωτερικό του οργάνου, έντονο οίδημα και διόγκωση. Στη συνέχεια προκαλείται ισχαιμία και νέκρωση του τοιχώματός της από το οποίο τα μικρόβια μεταναστεύουν στους γύρω ιστούς (γαγγραινώδη σκωληκοειδίτιδα). 
Αν δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως προκαλείται ρήξη του οργάνου και γενικευμένη περιτονίτιδα - διάχυτη φλεγμονή της κοιλιακής χώρας.
Συμπτώματα

- Κοιλιακό άλγος:
  Αρχικά είναι ακαθόριστο. Σταδιακά εντοπίζεται γύρω από τον ομφαλό, στη 
  συνέχεια αυξάνεται η ένταση του και μετατοπίζεται στο δεξί κάτω τμήμα 
  της κοιλιακής χώρας.
- Ανορεξία, ναυτία ή και έμετος.
- Πυρετός, περίπου 38°C
- Προοδευτική σύσπαση των κοιλιακών μυών.

Σε περίπτωση ρήξης της σκωληκοειδούς απόφυσης.
Αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος 39° - 40°C και ο καρδιακός ρυθμός - ταχυκαρδία. Ο πόνος γίνεται πιο έντονος και διάχυτος. Οι κοιλιακοί μύες βρίσκονται σε έντονη και συνεχή σύσπαση. Ο ασθενής έχει εμφανή την εικόνα του βαρέως πάσχοντα. 
 
Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται κυρίως με βάση την κλινική εξέταση και το ιστορικό του ασθενούς. 
Οι αιματολογικές εξετάσεις (γενική αίματος κ.α.) συνήθως αποκαλύπτουν στοιχεία μικροβιακής φλεγμονής όχι όμως σε όλους τους ασθενείς. Σε περίπτωση που υπάρχουν αμφιβολίες ως προς τη διάγνωση γίνεται υπερηχογράφημα ή και αξονική τομογραφία κοιλίας.
 
Θεραπεία
Η θεραπεία της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι χειρουργική - Σκωληκοειδεκτομή.
 
 
Σκωληκοειδεκτομή - Η Επέμβαση.
 
Η επέμβαση περιλαμβάνει την εκτομή - αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης και τον καλό καθαρισμό της περιοχής από τυχόν νεκρωμένους ιστούς ή πύον.

- Η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε με την Κλασσική είτε με τη Λαπαροσκοπική χειρουργική.
σκωληκοειδεκτομή
 
Κλασσική τεχνική: Μια τομή μήκους 2 - 3 εκ.
Λαπαροσκοπική τεχνική: Δύο τομές μήκους 0,5 εκ. & Μία τομή στον ομφαλό μήκους 1εκ.
(Τι είναι η Λαπαροσκοπική?)
Στη σκωληκοειδεκτομή η λαπαροσκοπική τεχνική δεν υπερέχει ιδιαίτερα καθώς η τομή της κλασσικής τεχνικής είναι εξίσου μικρή και ο τραυματισμός των ιστών ελάχιστος.

- Η επέμβαση και στις δύο τεχνικές γίνεται με γενική αναισθησία. 
- Η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου 30 - 40 λεπτά. 
- Η νοσηλεία στο νοσοκομείο διαρκεί 24 ώρες. 
- Τα συμπτώματα υποχωρούν σχεδόν άμεσα μετά την επέμβαση. 
- Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και αντιμετωπίζεται με ήπια παυσίπονα. 
- Ο ασθενής σύντομα επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες. 

Σε περίπτωση που υπάρχει ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης - περιτονίτιδα η διάρκεια του χειρουργείου αλλά και της νοσηλείας καθορίζεται από τη βαρύτητα της επέμβασης και της γενικής κατάστασης του ασθενή.

http://www.ginosatis.com/skolikoidektomi.html
Commenting is disabled for this post.

Post has attachment
Διαφραγματοκήλη
 
διαφραγματοκήλη
Το διάφραγμα είναι μια μυική μεμβράνη σε σχήμα θόλου η οποία διαχωρίζει ανατομικά και λειτουργικά το θώρακα από την κοιλιά. Η αδιάκοπη κίνηση του διαφράγματος (πάνω - κάτω) είναι βασική για τη λειτουργία της αναπνοής.
Ο οισοφάγος είναι ο φυσικός αγωγός που ενώνει τη στοματική κοιλότητα με το στομάχι. Λειτουργεί σαν αντλία προωθώντας του τις τροφές και τις στοματικές εκκρίσεις. Περνάει από το θώρακα στην κοιλιακή χώρα διαμέσου μιας μικρής σχετικά οπής στη μεσότητα του διαφράγματος. Στο σημείο αυτό δημιουργείται η διαφραγματοκήλη. 
διαφραγματοκήλη
Η διαφραγματοκήλη δημιουργείται όταν ένα τμήμα του στομάχου διαμέσου του διαφράγματος εισέρχεται στο θώρακα. (όπως φαίνεται στο πάνω σχήμα)
 
Ανάλογα με το τμήμα του στομάχου και τον τρόπο που αυτό ανεβαίνει προς το θώρακα, οι διαφραγματοκήλες χωρίζονται σε:
Τύπος Ι - Ολισθαίνουσα διαφραγματοκήλη.
Τύπος ΙΙ - Παραοισοφαγοκήλη.
Τύπος ΙΙΙ - Μικτή διαφραγματοκήλη.
 
διαφραγματοκήλη
 
 
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα είναι συνήθως ανάλογα με τον τύπο της διαφραγματοκήλης. Σε αρχικά στάδια είναι ήπια και πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτά από τους ασθενείς. Αυτά είναι:

- Παλινδρόμηση των υγρών του στομάχου ή της τροφής. 
- Αίσθημα καύσου στον οισοφάγο. 
- Πόνος στο στομάχι. 
- Πόνος στο στέρνο. 
- Βραχνή φωνή. 
- Δυσφαγία. 
- Έμετος. 
 
Διάγνωση
Ο συνηθέστερος τρόπος διάγνωσης είναι η γαστροσκόπηση. Πρόκειται για μια σχετικά εύκολη εξέταση που γίνεται από τον γαστρεντερολόγο με μέθη και ο ασθενής δεν ταλαιπωρείται.
Ένας λεπτός σωλήνας (γαστροσκόπιο) που έχει στο μπροστινό τμήμα του μια video-κάμερα, περνάει από το στόμα στον οισοφάγο και στο στομάχι. Ο γαστρεντερολόγος έτσι, μπορεί εύκολα να δει την κατάσταση του στομάχου και την παρουσία ή όχι διαφραγματοκήλης. 
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν επιπλέον εξετάσεις όπως ακτινολογικός έλεγχος με σκιαγραφικό υγρό, αξονική τομογραφία κ. α.
 
 
Θεραπεία
Όταν η διαφραγματοκήλη είναι μικρή και δεν υπάρχουν συμπτώματα τότε δεν χρειάζεται θεραπεία. 
Συνήθως οι μικρές διαφραγματοκήλες αντιμετωπίζονται συντηρητικά με φαρμακευτική αγωγή ανάλογη με τα συμπτώματα. Κυρίως χορηγούνται φάρμακα που μειώνουν την παραγωγή του γαστρικού οξέως. 

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι έντονα και τα φάρμακα δεν είναι ικανά να τα αντιμετωπίσουν, τίθεται θέμα χειρουργικής αποκατάστασης. 
 
 
Χειρουργική αποκατάσταση Διαφραγματοκήλης & Γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης.
διαφραγματοκήλη
Η συνηθέστερη επέμβαση για την αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης και της γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ) είναι η θολοπλαστική κατά Nissen. 
Στην επέμβαση αυτή ο χειρουργός αρχικά, επαναφέρει στη θέση του το τμήμα του στομάχου που βρίσκεται στη θωρακική κοιλότητα. Τοποθετεί ράμματα και στενεύει το στόμιο μέσα από το οποίο περνάει φυσιολογικά μόνο ο οισοφάγος. Έτσι δεν αφήνει περιθώριο στο στομάχι να επιστρέψει στο θώρακα. Στο δεύτερο στάδιο της επέμβασης ο χειρουργός περιστρέφει κατά 360° μοίρες το στομάχι γύρω από τον οισοφάγο και το καθηλώνει με ράμματα. (όπως φαίνεται στο σχήμα) Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένας βαλβιδικός μηχανισμός που δεν επιτρέπει στα γαστρικά υγρά και στις τροφές να παλινδρομούν στον οισοφάγο.
 
- Το χειρουργείο πραγματοποιείται Λαπαροσκοπικά (τι είναι η Λαπαροσκοπική?)
- Γίνεται υπό γενική αναισθησία. 

- Ο χρόνος της επέμβασης είναι περίπου 1ώρα. 

- Η νοσηλεία στο νοσοκομείο διαρκεί 24 - 48 ώρες. 

- Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος. 

- Άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα.
 
http://www.ginosatis.com/diafragmatokili.html
Commenting is disabled for this post.

Post has attachment
Κύστη κόκκυγα - (Κύστη κόκκυγος / Τριχοφωλεακό συρίγγιο)

Είναι μια κύστη που δημιουργείται στην ιεροκοκκυγική περιοχή όπως φαίνεται στην εικόνα, η οποία περιέχει ελεύθερες τρίχες και υπολείμματα άλλων ιστών. Είναι συχνότερη στους άνδρες σε αναλογία 4:1 και ιδιαίτερα στις ηλικίες μεταξύ 16 -26. Στην παιδική ηλικία είναι συχνότερη στα κορίτσια. Η παχυσαρκία και η έντονη τριχοφυΐα στην περιοχή αποτελούν παράγοντες κινδύνου. 
Εμφανίζεται ως απόστημα κάτω από το δέρμα και ως συρίγγιο με ένα ή περισσότερα εξωτερικά στόμια.

κύστη κόκκυγος
 
Συγγενής κύστη κόκκυγα - Kύστη κόκκυγα που εμφανίζεται στα νεογνά μετά τον τοκετό. Είναι σπάνια και συνήθως οφείλεται σε μικρές ανωμαλίες της εμβρυϊκής ανάπτυξης των ιστών της περιοχής. 
 
Αίτια
Μέχρι σήμερα, τα αίτια δεν είναι πλήρως γνωστά. Οι περισσότεροι ιατροί πιστεύουν ότι δημιουργείται από τρίχες που υπάρχουν στην περιοχή οι οποίες λόγω τριβής και πίεσης (στενά ρούχα, καθιστική ζωή κ.α.) διεισδύουν στο δέρμα το οποίο αντιδραστικά δημιουργεί γύρω από αυτές μια κύστη. Μια ακόμη εξήγηση είναι ότι σε φάσεις έντονης κινητικότητας κάποιων βαθύτερων δερματικών στοιβάδων γίνεται ρήξη των θυλάκων που δημιουργούν τις τρίχες και έτσι διαμορφώνεται η κύστη.
 
 
Συμπτώματα
Η πάθηση εμφανίζεται με εξάρσεις και υφέσεις. Για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματική με μοναδική εκδήλωση μια μικρή εισολκή (λακκούβακι) στο δέρμα ανάμεσα στους γλουτούς.
Οξεία μορφή
- Εικόνα φλεγμονής στην περιοχή.
- Εκροή πύου ή οροαιματηρού υγρού που διαβρέχει τα εσώρουχα.
- Πόνος τοπικά που επιδεινώνεται με το κάθισμα.
- Πυρετός - σε ορισμένες περιπτώσεις.
 
Χρόνια μορφή
- Ήπιος πόνος ανά περιόδους.
- Εκροή υγρού ανά περιόδους.
- Παρουσία ενός ή περισσοτέρων οπών στο δέρμα ανάμεσα στους γλουτούς.
 
 
Θεραπεία 
Στην οξεία μορφή πρέπει άμεσα να γίνει χειρουργική διάνοιξη της αποστηματικής κοιλότητας προκειμένου να απομακρυνθεί το πύον που περιέχει. Η διάνοιξη γίνεται στο ιατρείο ή στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου με τοπική αναισθησία. Η φλεγμονή και τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα.
Η πλήρη εκτομή της κύστεως στο χειρουργείο πρέπει να γίνεται αφού υποχωρήσει η φλεγμονή. Είναι πιθανό όμως, με τη απλή διάνοιξη να επέλθει η ίαση. Σε περίπτωση υποτροπής προγραμματίζεται χειρουργική επέμβαση.
Στην χρόνια μορφή όπως και στην περίπτωση υποτροπής της οξείας γίνεται προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.
Στο χειρουργείο με τοπική ή γενική αναισθησία γίνεται πλήρης αφαίρεση της κύστης σε βάθος και των συριγγίων που έχουν σχηματιστεί. Η διάρκεια της είναι περίπου 15 λεπτά και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα. 
Δίνεται φαρμακευτική αγωγή με αντιβίωση και ήπια παυσίπονα για τις πρώτες ημέρες.
Με τη συχνή καθαριότητα και την περιοδική απομάκρυνση των τριχών της περιοχής περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό η πιθανότητα της υποτροπής. 
Υπάρχουν αρκετές χειρουργικές τεχνικές για την αντιμετώπιση της νόσου. Όλες περιλαμβάνουν την πλήρη εκτομή της κύστης αλλά και των οπών (στομίων) που πιθανόν υπάρχουν στο δέρμα. Η διαφορά βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο κλείνουν τα χείλη του τραύματος που προκύπτει από την αφαίρεση της κύστεως.
1. Δεν τοποθετούνται ράμματα και το τραύμα παραμένει ανοικτό. Η επούλωση γίνεται σταδιακά με συχνές αλλαγές τις πρώτες ημέρες στο ιατρείο και στην συνέχεια στο σπίτι. Το χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη επούλωση είναι 4 - 8 εβδομάδες. Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις που το διάστημα αυτό είναι μεγαλύτερο. Το ποσοστό υποτροπής της νόσου είναι μικρό.
2. Τοποθετούνται ράμματα τα οποία δεν κλείνουν πλήρως το δέρμα απλά συμπλησιάζουν τα δύο χείλη έτσι ώστε ο χρόνος που θα διαρκέσει η επούλωση να είναι λιγότερος.
3. Το τραύμα κλείνει άμεσα την ώρα του χειρουργείου με ράμματα. Όταν κατά την αφαίρεση ευμεγέθους κύστης δημιουργείται μεγάλο δερματικό έλλειμμα υπάρχει πιθανότητα τα χείλη του τραύματος να μην πλησιάζουν εύκολα. Στην περίπτωση αυτή γίνεται κρημνός από το παρακείμενο δέρμα ώστε το τραύμα να κλείσει σωστά χωρίς τάση. 
 
 
Παράγοντες προφύλαξης
- Καθαριότητα της περιοχής.
- Καλό στέγνωμα μετά το μπάνιο.
- Τοπική αποτρίχωση 1 φορά την εβδομάδα με ξυραφάκι ή αποτρ. κρέμα.
- Αποφυγή πολύωρης καθιστικής στάσης.
- Απώλεια βάρους.
 
http://www.ginosatis.com/kisti_kokigos.html
Commenting is disabled for this post.

Post has attachment
Ραγάδα δακτυλίου

Είναι μια πάθηση που εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Πρόκειται για μια επώδυνη επιμήκη σχισμή που δημιουργείται στο βλεννογόνο του πρωκτού. Συνήθως είναι μονήρης. Όταν εμφανίζονται περισσότερες από μια τότε συνυπάρχει και άλλη πάθηση όπως ελκώδης κολίτιδα ή νόσος του Crohn.
ραγάδες δακτυλίου
 
Διακρίνεται σε:
1. Οξεία Ραγάδα - Είναι επιφανειακή, ιδιαίτερα επώδυνη και πρόσφατη (μέχρι 1μήνα)
2. Χρόνια Ραγάδα - Είναι βαθιά με σκληρά χείλη και παλαιότερη από ένα μήνα. 
&
1. Πρωτοπαθής - Όταν εμφανίζεται για πρώτη φορά και δεν είναι αποτέλεσμα άλλης πάθησης.
2. Δευτεροπαθής - Όταν η εμφάνιση του οφείλεται σε άλλη πάθηση του πρωκτού ή του εντέρου.

Αίτια
Αίτια πρωτοπαθών ραγάδων
- Τραυματισμός από τη δίοδο σκληρών κοπράνων.(σε χρόνια δυσκοιλιότητα)
- Αυξημένη τονικότητα του σφιγκτήρα με αποτέλεσμα τη μόνιμη σύσπαση και τη μείωση της αιμάτωσης του βλεννογόνου του πρωκτού. 
- Τραυματισμός κατά τη διάρκεια σεξουαλικής πράξης.
- Αιμορροϊδοπάθεια. (εξέλκωση ή θρόμβωση αιμορροΐδων)
- Επεμβάσεις στην περιοχή του πρωκτού.
Αίτια δευτεροπαθών ραγάδων
- Νόσος του Crohn.
- Ελκώδης κολίτιδα.
 
Συμπτώματα
1. Έντονος πόνος στον πρωκτό - Συνήθως αρχίζει μετά από κάθε κένωση και η διάρκεια του είναι από 1 μέχρι 6 ώρες. 
Ο πόνος προκαλεί σπασμό του σφιγκτήρα του πρωκτού ο οποίος επιδεινώνει τα συμπτώματα και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. 
2. Εμφάνιση μικρής ποσότητας αίματος στα κόπρανα.
3. Πυώδης έκκριση και κνησμός - Συνήθως στη χρόνια ραγάδα.
4. Απόστημα - Παρουσιάζεται στη χρόνια ραγάδα και προκαλεί συνεχόμενο πόνο.
 
Θεραπεία 

Οξεία ραγάδα
Η θεραπεία της είναι συντηρητική και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση:
1. Του πόνου - τοπική εφαρμογή αναισθητικής αλοιφής και κορτιζόνης.
2. Της δυσκοιλιότητας - χρήση ήπιων καθαρτικών σκευασμάτων και βελτίωση της διατροφής με αύξηση της ποσότητας των τροφών που περιέχουν φυτικές ίνες.
Ιδιαίτερα ωφέλιμο για τις ραγάδες του δακτυλίου είναι το ζεστό μπάνιο (σε μπανιέρα) το οποίο βελτιώνει την αιμάτωση του βλεννογόνου του πρωκτού και ανακουφίζει από τον πόνο. Για το λόγο αυτό, συνιστάται καθημερινά 2 με 3 φορές.
*Σε περίπτωση που τα παραπάνω δε φέρουν αποτελέσμα η ραγάδα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως η χρόνια. 

Χρόνια ραγάδα
Αρχικά αντιμετωπίζεται συντηρητικά με την τοπική εφαρμογή ειδικής φαρμακευτικής αλοιφής που προκαλεί τη χάλαση του σφιγκτήρα και βελτιώνει ταυτόχρονα την αιμάτωση του πρωκτικού βλεννογόνου. Δίνει έτσι την ευκαιρία στον οργανισμό να επουλώσει τη ραγάδα ευκολότερα.
Μια θεραπεία που εφαρμόζεται τον τελευταίο καιρό με πολύ καλά αποτελέσματα είναι η τοπική έγχυση τοξίνης της αλλαντίασης η αλλιώς Botox. Η τεχνική βασίζεται στην προσωρινή παράλυση που προκαλεί η συγκεκριμένη τοξίνη στο σφιγκτήρα του πρωκτού. Η εφαρμογή του Botox γίνεται με τοπική ένεση και η διαδικασία δεν είναι επώδυνη αφού χρησιμοποιείται αναισθητική αλοιφή.
Σε περίπτωση που η συντηρητική αγωγή αποτύχει και η νόσος επιμείνει ή υποτροπιάσει τότε αντιμετωπίζεται χειρουργικά.
 
Χειρουργική αντιμετώπιση
Οι ραγάδες αντιμετωπίζονται χειρουργικά συνήθως με δύο τεχνικές.

1. Διαστολή του πρωκτικού δακτυλίου - Με γενική η περιοχική αναισθησία γίνεται διαστολή 4-6 δακτύλων. Είναι επέμβαση απλή, λίγων λεπτών, ανακουφίζει γρήγορα τον ασθενή και η νοσηλεία στο νοσοκομείο διαρκεί λίγες ώρες. Τα τελευταία χρόνια δεν εφαρμόζεται συχνά καθώς έχει σχετικά αυξημένη πιθανότητα να προκαλέσει ακράτεια αερίων και σπανιότερα κοπράνων.

2. Πλάγια έσω σφιγκτηροτομή - Είναι η επέμβαση εκλογής με υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Η τεχνική περιλαμβάνει τη μερική διατομή του έσω σφιγκτήρα. Η αφαίρεση της ραγάδας δε θεωρείται απαραίτητη. Η επέμβαση πραγματοποιείται με περιοχική ή γενική αναισθησία, διαρκεί λίγα λεπτά και ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα. Όταν συνυπάρχει αιμορροϊδοπάθεια αντιμετωπίζεται και αυτή χειρουργικά στην ίδια επέμβαση.
 

http://www.ginosatis.com/ragades_daktyliou.html
Commenting is disabled for this post.

Post has attachment
Αιμορροΐδες

Η αιμορροιδοπάθεια είναι μια από τις συχνότερες παθήσεις καθώς ταλαιπωρεί το 20 με 30% του πληθυσμού. Προσβάλει άνδρες και γυναίκες διαφόρων ηλικιών. Είναι όμως συχνότερη στους άνδρες, στις ηλικίες μεταξύ 40 και 50.

Οι αιμορροΐδες είναι φυσιολογικά ανατομικά στοιχεία του πρωκτού που παρομοιάζονται με αγγειακά «μαξιλάρια». Υπάρχουν τρεις μεγάλοι αιμορροϊδικοί όζοι και μερικοί μικρότερου μεγέθους. Ο ρόλος τους είναι κυρίως η ενίσχυση του σφιγκτηριακού μηχανισμού για την αποφυγή της ακράτειας.

Η αιμορροιδοπάθεια προκαλείται όταν οι αιμορροΐδες (αιμορροϊδικοί όζοι) διογκώνονται και μετατοπίζονται σταδιακά σε χαμηλότερο σημείο του εντέρου. Σε πιο προχωρημένο στάδιο, εμφανίζονται και εκτός του σφιγκτήρα του πρωκτού σχηματίζοντας τις προπίπτουσες αιμορροΐδες.
 
αιμορροϊδες
 
Αιτίες
 
* Κληρονομική προδιάθεση.
* Διαταραχές των κενώσεων - κυρίως η Δυσκοιλιότητα και σε μικρότερο βαθμό η Διάρροια.
* Διατροφικές συνήθειες - Καρυκεύματα - Οινοπνευματώδη ποτά.
* Καθιστική ζωή.
* Βαριά χειρωνακτική εργασία.
* Χρόνιος βήχας.
* Εγκυμοσύνη.
   
Συμπτώματα
 
* Αιμορραγία σε ποσοστό 81%. Εμφάνιση ερυθρού αίματος χωρίς θρόμβους κατά το τέλος της κένωσης.
* Δυσφορία και πόνος σε ποσοστό 64%.
* Κνησμός (φαγούρα) σε ποσοστό 62%.
* Πρόπτωση και διόγκωση των αιμορροΐδων σε ποσοστό 50%.
* Έκκριση - προκαλεί διαβροχή των εσωρούχων, δυσοσμία και κνησμό
 
Θεραπεία - Αντιμετώπιση
Μέχρι σήμερα έχουν εφαρμοστεί αρκετές τεχνικές για την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας τόσο συντηρητικές όσο και χειρουργικές. Καμία όμως δεν θεωρήθηκε η ιδανική καθώς είτε τα ποσοστά επιτυχίας δεν ήταν μεγάλα είτε η τεχνική ήταν ιδιαίτερα επώδυνη για τον ασθενή με πολυήμερη ανάρρωση.

Τα τελευταία χρόνια έκανε την εμφάνιση της μια νέα, επαναστατική μέθοδος που ονομάζεται LONGO.( Dr. A. Longo) Έχει 100% επιτυχία και ελάχιστο πόνο μετεγχειρητικά.
 
Τεχνική LONGO
Με την μέθοδο αυτή η αιμορροιδοπάθεια αντιμετωπίζεται χωρίς εξωτερικές τομές με τη χρήση ενός ειδικού αυτόματου συρραπτικού εργαλείου. Γίνεται εσωτερική συρραφή των αγγείων που τροφοδοτούν με αίμα τις αιμορροΐδες και ταυτόχρονη αφαίρεση του πλεονάζοντος ιστού. Με τον τρόπο αυτό οι αιμορροϊδικοί όζοι αλλά και ο εντερικός ιστός(βλεννογόνος) επιστρέφουν στη φυσιολογική τους θέση. Η τεχνική εφαρμόζεται με τοπική ή γενική αναισθησία στο νοσοκομείο και η διάρκεια της είναι περίπου 20-30 λεπτά.
 
Πλεονεκτήματα Τεχνικής LONGO 

* Ανώδυνη τεχνική.
* Καλύτερη αποδοχή από τον ασθενή.
* Μικρή παραμονή στο νοσοκομείο - 24 ώρες.
* Γρήγορη επάνοδο στην εργασία και στις δραστηριότητες.
* Εξαιρετικά σπάνια η εμφάνιση υποτροπή
* Ελάχιστες επιπλοκές.
 
 http://www.ginosatis.com/aimoroides.html
Commenting is disabled for this post.

Post has attachment
Βουβωνοκήλη
 
Βουβωνοκήλη ονομάζεται η διόγκωση (μόρφωμα) που εμφανίζεται στο κάτω δεξί ή αριστερό πλάγιο τμήμα της κοιλιάς και συγκεκριμένα στην περιοχή που ονομάζεται βουβωνική χώρα. Υπάρχει εξίσου η πιθανότητα να εμφανιστεί ταυτόχρονα και δεξιά και αριστερά. (αμφοτερόπλευρη βουβωνοκήλη)
βουβωνοκήλη
 
Το περιεχόμενο της βουβωνοκήλης είναι συνήθως τμήμα εντέρου και περιτοναϊκού (ενδοκοιλιακού) λίπους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να περιέχει τμήμα της ουροδόχου κύστεως.
(περισσότερα για τις κήλες εδώ>>)
Η βουβωνοκήλη είναι η πιο συχνή από τις υπόλοιπες κήλες του κοιλιακού τοιχώματος ποσοστό περίπου 80%. Παρουσιάζεται στο 27% του συνόλου του ανδρικού πληθυσμού και στο 3% του γυναικείου.
 
Αίτια
- Ατελής σύγκλειση του βουβωνικού στομίου (μικρό στόμιο στο κοιλιακό τοίχωμα μέσα από το οποίο διέρχονται οι όρχεις στον άνδρα και ο σύνδεσμος της μήτρας στη γυναίκα)
- Διάταση του βουβωνικού στομίου.
- Χαλάρωση και αδυναμία των ιστών που καλύπτουν το στόμιο.
- Αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση (χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, έντονη σωματική άσκηση).

Σε πολλές περιπτώσεις συνυπάρχουν περισσότερα από ένα αίτια.
 
Συμπτώματα
- Χωρίς συμπτώματα. (Υπάρχει πιθανότητα μια μικρή κήλη να παραμένει χωρίς συμπτώματα για πολλά χρόνια)
- Εμφάνιση διόγκωσης, μόνιμης ή διαλείπουσας, στο αντίστοιχο τμήμα της κοιλιακής χώρας.
- Ήπιος πόνος στην περιοχή.
- Αύξηση της έντασης του πόνου με την κίνηση ή το βήχα.

Η ερυθρότητα του δέρματος της περιοχής σε συνδυασμό με αιφνίδιο έντονο πόνο είναι ένδειξη περίσφιξης της κήλης. Πρόκειται για επιπλοκή που χρήζει επείγουσα χειρουργική επέμβαση.
(περισσότερα για την περίσφιξη εδώ >>) 
 
 
Θεραπεία 
Η θεραπεία της βουβωνοκήλης είναι χειρουργική.

Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο με την κλασσική χειρουργική όσο και με τη λαπαροσκοπική.

Για τη λαπαροσκόπηση είναι απαραίτητη η γενική αναισθησία ενώ για την ανοικτή μέθοδο (κλασσική χειρουργική) υπάρχει η δυνατότητα της επισκληριδίου ή της τοπικής αναισθησίας.

Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 30 - 60 λεπτά.

Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι 24ωρη.

Στο χειρουργείο γίνεται επαναφορά του περιεχομένου της κήλης στο εσωτερικό της κοιλιάς, συρραφή του χάσματος και τοποθέτηση συνθετικού ή απορροφήσιμου πλέγματος.
 
Πλεονεκτήματα εφαρμογής πλέγματος

- Μείωση του ποσοστού επανεμφάνισης της κήλης.
- Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου.
- Γρήγορη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.


http://www.ginosatis.com/boubonokili.html
Commenting is disabled for this post.

Post has attachment
Ομφαλοκήλη
 
Η ομφαλοκήλη εμφανίζεται ως διόγκωση - μόρφωμα στην περιοχή του ομφαλού. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Παρουσιάζεται επίσης στα νεογνά, στα περισσότερα όμως υποχωρεί από μόνη της μέσα στο πρώτο έτος της ζωής τους. Αν δεν υποχωρήσει μέχρι την ηλικία των 4 ετών τότε προτείνεται η χειρουργική αποκατάσταση προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές επιπλοκές.
ομφαλοκήλη παιδιά
Στους ενήλικες η ομφαλοκήλη εμφανίζεται είτε λόγω ατελούς σύγκλεισης του ομφαλού κατά τη βρεφική ηλικία είτε λόγω διάτασης κάποιου σημείου περιμετρικά του ομφαλού. Η διάταση αυτή συνήθως προκαλείται από το αυξημένο σωματικό βάρος, τους πολλαπλούς ή εργώδεις τοκετούς και γενικά την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης. (χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, βαριά χειρωνακτική εργασία)

περισσότερες γενικές πληροφορίες για τις κήλες εδώ >>
 
Συμπτώματα
- Κοιλιακή δυσφορία
- Αίσθημα βάρους
- Πόνος ανά διαστήματα
- Εμφανή διόγκωση χωρίς άλλα συμπτώματα.

* Ο έντονος πόνος από μόνος του ή σε συνδυασμό με ερυθρότητα του δέρματος στο σημείο της κήλης αποτελεί ένδειξη περίσφιξης και χρήζει επείγουσας χειρουργικής αντιμετώπισης. 
(περισσότερα για την περίσφιξη εδώ >>)
 
Θεραπεία
Η θεραπεία της ομφαλοκήλης είναι χειρουργική. 
Η επέμβαση μπορεί να γίνει με τη λαπαροσκοπική ή την κλασσική χειρουργική. Η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται από: 

- το μέγεθος της κήλης 
- τη γενική κατάσταση του ασθενή 
- προηγούμενες επεμβάσεις (παρουσία συμφύσεων) 
- την επιθυμία του ασθενή Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι μικρές σε μέγεθος κήλες μπορούν να χειρουργηθούν με τοπική αναισθησία - όχι όμως λαπαροσκοπικά. 

Η επέμβαση διαρκεί συνήθως 30 - 60 λεπτά και η νοσηλεία στο νοσοκομείο 24 ώρες. 

Στο χειρουργείο ο χειρουργός επαναφέρει το περιεχόμενο της κήλης στην κοιλιακή χώρα και ράβει το στόμιο της (χάσμα). Στη συνέχεια τοποθετεί πάνω από το στόμιο ένα μικρό πλέγμα το οποίο ασφαλίζει τη συρραφή και μειώνει το ποσοστό επανεμφάνισης της κήλης. (εικόνα κάτω δεξιά) Υπάρχουν διάφορα είδη πλέγματος απορροφήσιμα ή όχι και χρησιμοποιούνται κατ´ επιλογή του χειρουργού.
Υπάρχουν διάφορα είδη πλέγματος απορροφήσιμα ή όχι και χρησιμοποιούνται κατ επιλογή του χειρουργού.
ομφαλοκήλη πλέγμα
 
 
Η αποκατάσταση της ομφαλοκήλης δεν θεωρείται επώδυνη επέμβαση και χάρη στην τοποθέτηση πλέγματος η επάνοδος του ασθενή στην καθημερινότητα είναι σχεδόν άμεση.


http://www.ginosatis.com/omfalokili.html
Commenting is disabled for this post.
Wait while more posts are being loaded