Profile cover photo
Profile photo
Gábor Alföldy
Feszített fóliás megoldások, led-es vonalvilágítások és sok más különlegesség.
Feszített fóliás megoldások, led-es vonalvilágítások és sok más különlegesség.
About
Posts

Post has attachment
Tökéletes világítás?

A titok a részletekben rejlik. Válaszd mindenből a legjobbat és tedd hozzá az álmaid!

A fény láthatatlanul átölel minket és nap mint nap befolyásolja hangulatunkat. Gyakran tudomást sem veszünk róla, természetes számunkra. A természetes fény – csakúgy mint a jó megvilágítás – emeli kedélyállapotunkat.

A fény életünk része, segít tájékozódni és információkat gyűjteni környezetünkről. Jelenléte megszokott, csak a hiányát vesszük észre. Ezért világítunk, mikor nem találjuk elegendőnek.

Felkapcsoljuk a lámpát és már kész is. Probléma letudva. De tényleg csak ennyi? Azt kapod amire vágytál? Ugyanaz a hangulatod mesterséges világításnál?

Indulj ki magadból!

Lépj egyet hátra és gondold át a következőket:

Hol érzed magad a legjobban?
Hol nem érzed jól magad?
Mikor van hiányérzeted?
Csak a fény mennyiségével van problémád?
Amikor a tökéletes fény körülvesz, szabadnak érzed magad. Érzékeled a környezet minden rezdülését, azzal egy hullámhosszra kerülsz. Megérintenek az élmények, látod a színek ezerarcú kavalkádját.

Kellemes és nyugodt hangulatban vagy. Igen, pont ilyen érzés kint lenni a szabadban, a tiszta égbolt alatt.

Ez a közérzet azonban törékeny. Olvasol, de vakít a könyv fehér lapja a tűző napon, behúzodsz egy fa alá az árnyékba. Szemedbe tűz a nap, vagy éppen lemegy. Aztán beborul az ég, csökken a fény mennyisége és menekülni szeretnél. Megannyi változás, ami befolyásolja hangulatod.

Leírható, paraméterezhető az igényünk?

Az emberi szem a szabad éghez igazodott. A nap fénye az a közeg, ahol a legjobban látsz, a legtöbb információt kapsz arról a világról, mely körülvesz téged. Itt érzed magad a legjobban.

A természetes fény fizikai paraméterekkel leírható, amit érdemes figyelembe venni.

Feszített fóliás világítás, Korona Bridge

Fényerő.
Színhőmérséklet.
Színvisszaadás.
Árnyék mennyisége és kontraszt.
Kápráztatás.
Mesterséges világítás esetén még egy lényeges paraméter adódik, a design kérdése. Vagyis hogyan illesszünk be a környezetbe a lámpatestet.

Hol tartunk jelenleg?

Fényerővel egészen jól állunk. A fényforrások egyre több fényt képesek kibocsájtani egyre kevesebb energiafelhasználás mellett. Régebben ha izzót választottunk, azt néztük meg először, hogy hány Wattos. Ez volt a varázsszám. Mostanában kezdjük használni a Lumen-t, ami a kibocsájtott fény mennyiségét adja meg. Az igazi világítás tervezés azonban Lux-ban számol, ami a tér adott pontjainak megvilágítottságát írja le.

Színhőmérséklet. A meleg fehér, hideg fehér fogalma leegyszerűsítve. A nap fénye alapvetően kevert fény, délben erősen hideg fehér, ami 6500 Kelvin-t jelent. Késő délután ez az érték 4000 K körüli, majd estére naplementekor egészen 2500 K-ig csökken. Általában a meleg fehér a számunkra legkellemesebb a maga 3000 K értékével, de dolgozni 4000 K értéknél a legjobb. Az igényesebb gyártók már feltűntetik a színhőmérséklet értékét is a lámpatesteken. Ha nincs Kelvinben megadva, az EU szabvány 830, 840 számsorában az utolsó két jegy utal rá.

Színvisszaadás. Ezen a ponton átlépünk a mennyiségi paraméterekről a minőségire. A gyártók többsége ezt nem adja meg és az eladónak, akiknek ezért – tisztelet a kivételnek – halvány fogalmuk sincs róla. Ugye a nap fénye kevert fény. A fényforrások valamilyen hullámhosszban világítanak. A színek adott hullámhosszhoz tartoznak. Vagyis, ha a fény nem tartalmazza adott hullámhosszt, akkor az a szín számunkra láthatatlan. Látásunk nagyon fontos eleme a színek gazdagsága, részletessége.

Árnyék és kontraszt. Szemünk ugyan szépen igazodik a fényerő változáshoz, de ezt a környezet átlag fényerejéhez képest teszi. Ha valami árnyékban van, akkor az sötét marad. Ha sötét, nem látjuk jól. Minél erősebb a kontraszt környezetünkben, annál több részlet tűnik el számunkra. Kicsit menjünk vissza ahhoz a részhez, ahol hangulatként átéltük a szabadság érzését és a nyugalmat. Hol voltunk ekkor? Kint a természetben úgy, hogy nem vakított közben a nap? Ezt hívjuk szakmai nyelven homogén és árnyékmentes fénynek.

Kápráztatás. Ha erősen süt a nap és kénytelenek vagyunk vele szemben haladni, akkor az bizony erősen vakít. Ugyanezt érezzük az egyszerűbb lámpatesteknél, ahol csak az olcsóság és a csillogó design számít. A problémát az okozza, hogy az ilyen fényforrás pontszerű. Általában takarással orvosolják, vagy hosszabb fényforrással, például fénycsővel vagy LED-szalaggal. Az igazi megoldás azonban nem ez. Megvan még az előző pillanat? Szabadság és a természetes kék ég? Nem egy pontból jön a fény, hanem több irányból szórtan. Egy fényforrás pontszerűen világít, nekünk pedig a 360 fokos bevilágítás a legkellemesebb. Vagyis minél nagyobb a világítási felületünk, annál kevésbé kápráztat.

Bocsásd meg nekem, ha kissé hosszúra nyúlt ez a szakmai bemutató. Fontosnak tartom megmutatni azt, hogy mitől igazán jó egy világítás, azaz mitől lesz szinte már tökéletes.

Te mit szeretnél?

Nyugalmat, otthonosan érezni magad. Látni, amit látni szeretnél, kellemes közérzetet. Szabadságot és teret, ami körülölel, mintha a természetben lennél. A világítás kövesse a hangulatod, igazodjon hozzád pillanatról pillanatra. Nem szeretnéd szervízelni, és villanykörtét sem szeretnél cserélni akár évtizedekig sem. Észrevétlenül szolgáljon téged! Ezt szeretnéd?

Amit adhatok neked.

Évtizedek óta foglalkozom világítással. A szórakoztató iparban kezdtem, később színházaknál folytattam. Otthonokban, irodákban és szállodákban építettünk világítást. Mindig az volt a kérdés, hogy a megszokott megoldásokon túl, hogyan lehet még jobbat csinálni. Milyen finomságokon lehetne módosítani, hogy ne csak egyszerűen lámpát adjunk, hanem valóban jól világítsuk be a teret, varázsoljuk valami mást, valami jobbat.

Nagyságrendileg 15 évvel ezelőtt találkoztam egy olyan módszerrel, megoldással, ami valóban más volt. Közben persze a technológia is fejlődött, így szinte tökéletessé lehetett fejleszteni. A feszített fóliás világítás ma már az egyik legjobb módszer. Én legalábbis annak tekintem, nem csak egy egyszerű lámpának, amit felakasztok valahova.A feszített fólia a tökéletesség élményét nyújtja. Nem zavar, csendben szolgál téged. Védi a családod szemét és örömteli hangulatba hoz. A Barrysol fóliás világítása abszolút homogén fényt ad, nem csillog, nem kápráztat, csak lágyan körülölel. Belesimul a design-ba, azzal egységet képez, látvány és funkció tökéletes összhangját teremti meg.

Feszített fóliás világítás.

Homogén felület, mely egybeolvad a térrel.
Minőségi anyagokból felépített, hogy tényleg tökéletes legyen.
Árnyékmentes, nincsenek sötét foltok.
Hozzád igazodik, fényereje szabályozható.
Egyedit alkotunk, a Te elképzeléseidet támogatjuk.
Egyszeri beruházás, gondtalan életút.
Hogyan leszel Te a feszített fóliás világítás középpontja?

Egy otthon vagy bármely más épület építése a tervezéssel kezdődik.

A lakberendező feldíszíti, a belsőépítész egyensúlyt teremt design és funkció között, az építész kitalálja az alapokat, a teret. Vagy fordítva? Ugye Te sem hívnál lakberendezőt, hogy díszítsen fel egy barlangot?

Minden nálad kezdődik, tőled indul ki. Megszületik egy álom, amit egy építész kidolgoz. Tér és funkció rendben. Következik a belsőépítész, aki felöltözteti. Egyensúlyba hozza a design-t és a funkciót külső szakemberekkel együtt dolgozva. Itt következem én is. Megismerem az igényt funkcióra és a design-ra egyaránt, ami alapján koncepciót adok a megvalósításra. Nem lámpát árulok, a Te álmaidhoz keresem meg a megoldást.

Ez egy közös munka! Tőled származnak az igények, ami alapján én javaslatot teszek. Optimalizálunk mindent, hogy a legjobbat kaphasd. Látványt és technológiát együtt. Természetesen ebben a bekerülés optimalizációja is benne van. Naponta vesztek el ügyfeleket azért, mert lebeszélem őket a feszített fóliás világításról. Igen. Ha úgy érzem, hogy nincsenek meg a feltételek ahhoz, hogy a végén egy nagy WOW érzést kapjon, inkább ne csináljuk. Hihetetlen? Pedig igaz.

Egy kézben tartom a tervezést és a kivitelezést. Komplett szállítom számodra beépítve. Nincs vita a kivitelezők között, nincs másikra mutogatást. A garanciát is egyben kezelhetjük így. Ha kérdésed vagy gondod van, csak egy telefon, a többi az én dolgom.

A kivitelező csapat is rád figyel. Rugalmasan igazodnak az építkezés üteméhez, figyelnek az egyedi igényekre. Minőségi anyagok, minőségi eszközök, minőségi világítás. A kivitelezés nem egy újabb feladat, amit gyorsan le kell tudni. Alkotni szeretnek, már már mániákusan is néha. Le nem cserélnék azt az érzést, amit egy elégedett ügyféltől kaphatnak, amikor először felkúsznak a fények és elégedett mosolyt csalnak az arcodra!

Feszített fóliás világítás. https://www.feszitett-folia.com

Tökéletes homogén fény. A fólia és a LED-ek egy egységet képeznek. Nagy felületen világít, felülete egyenletes fényt szór.
Fényereje lenyűgöző. A LED mennyiséget a kellő homogenitáshoz méretezzük, ami általában magas megvilágítási szintet ad.
Szabályozható fényerő. Ez nálunk alap. Mert hozzád kell hogy igazodjon! A rendszer plusz hozadéka a fogyasztás átlagosan 20%-ra való csökkentése, az élettartam pedig 10 év felett várható.
Minőségi Osram LED-ek. Nem kísérletezünk bizonytalan forrásokkal. A színvisszaadás 80% feletti érték, az élettartam pedig korrekten az EU szabványoknak megfelelő.
A fólia alapanyaga Németországból származik a Renolit gyárából és 10 év garanciával rendelkezik anyagát tekintve. A Barrysol is ezt használja.
Mosható, vízálló, savval és lúggal szemben a szükséges mértékben ellenálló.
Bs1-d0 tűzvédelmi besorolással bír, hogy bárhol alkalmazható legyen.
Jól láttad. Ötöd annyi fogyasztás a beépítetthez képest és 10 év feletti élettartam, mivel a LED-et nem a maximumon égetjük folyamatosan. Beépítjük és csak élvezed, élvezed, ….

Igazi varázslat!

Mert az álmodat valósítjuk meg. Egyedi tervezés, egyedi kivitelezés. Minden hozzád igazítva.

Nincs szebb pillanat, mint amikor tágra nyílt szemekkel fedezed fel, amit neked készítettünk.

Kinyitja körülötted a teret, hogy szabadabbnak érezhesd magad.

Funkció és látvány teljes összhangja, mert mindkettő fontos a tökéletes világításhoz.

Mindig úgy ölel át a fény, ahogy éppen szeretnéd. Csendben szolgál téged.

Készen állsz?

Képzelj el egy olyan környezetet, ahol jól érzed magad. Formáld egy kicsit, majd írd le. Küldd el nekem, hogy én is formálhassam. Számomra öröm, ha segíthetek álmaid megvalósításában, de tiéd az első lépés.

Küldj nekem információt az elképzelésedről, hogy ajánlhassak néhány megoldási verziót, ami mentén tovább haladhatunk!
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
feszitett folia Design es Vilagitas 1
feszitett folia Design es Vilagitas 1
feszitettfolia.blogspot.be
Add a comment...

Post has attachment
Élettartam garancia LED világításra?

Ugye Te sem úgy vásárolsz, hogy éveken belül cserélni szeretnéd az új lámpádat? Mi lenne, ha hamarabb megunnád a design-t, mint hogy elromlana a világítás?

Építkezzünk!
Mindenki életében eljön a pillanat, amikor vesz egy lakást, vagy építtet egy házat, esetleg felújítja a meglévő otthonát. Ilyenkor arra gondolunk, hogy ez örökké fog tartani. Minden, amit beépítünk sok sok éven át fog számunkra örömöt okozni.
Egy épület élettartam 50-100 év közé tehető, a burkolatok is több tíz évig szolgálnak minket. A beépített technológia viszont általában jó esetben is csak 10-20 évig működik.

Milyen lámpatestet vásárolhatsz?
A lámpatesteket régebben úgy gyártották, hogy a fényforrások cserélhetők voltak. Elvileg választhattunk rövidebb és hosszabb élettartamú izzók között. Ez csak kisebb bosszúságot okozott, mivel pár 100 Ft.os értékük nem okozott gondot a családi költségvetésben.
A technológia fejlődésével eljutottunk a LED-es világításhoz. A gyárak ontják magukból a LED-es eszközöket, csillárokat, design LED lámpatesteket. Miközben a gyártás egyre olcsóbb, követve a vásárlói szokásokat a tucat termékeké a főszerep.
Igen ám, de ez a fajta világítás egyszer használatossá vált. Már nem tudunk izzót cserélni egy asztali lámpában, ha a LED-ek elfáradtak. Akadnak ugyan olyan világítótestek, amik LED betétje cserélhető, de ezek jószerint ipari alkalmazások és a beszerzést sem iktathatjuk be a hétvégi bevásárlás sorába, hiszen csak speciális boltok forgalmazzák. Vagyis, ha egyszer kialudt a lámpa, akkor sorrendben a kuka után jöhet egy komplett új lámpa megvétele.
Van megoldás! Neked nem kell feltétlenül ezt az utat járnod. De előbb egy kis fizika, persze csak módjával.

Miért ég ki a LED?
Annyiban hasonlítanak a régi izzószálas villanykörtékhez a LED chipek, hogy mindkettőt a forró üzemeltetés öregíti, végül pedig tönkreteszi. A gyártás során optimalizálják, hogy a lehető legtöbb fényt biztosítsa a fényforrás a vásárló számára elviselhető műkődési élettartam mellett.
Ide lehetne fűzni néhány össze esküvés elméletet is, hogy mennyire érdekük hosszú élettartamút gyártani, de ezen lépjünk most át. Tehát adott minőségű anyagokból, adott fényteljesítménnyel a fényforrás meghatározott hőmérsékleten üzemel és öregszik.
Ez az öregedés nem egyenesen arányos a LED melegedésével. Vagyis, ha mondjuk fél fényerőn működik, akkor az élettartama legalább a 3-6 szorosára nő.

Mitől nem ég ki a LED?
A megoldás kulcsa a fényerő szabályzás, szakmai nyelven a dimmerelés. A fizika után, most következzék egy kis matek. Vegyük sorra a vásárlás és az üzemeltetés paramétereit, fejezzük ki ezt Forintban:
Elégséges fényerő. Itt azt vedd figyelembe, hogy milyen megvilágítás mellett nem vágod el az újjad mondjuk a konyhában.
- A lehető legolcsóbb ár adott design és minőség mellett.
- Hosszú élettartam. Valamit ígérnek neked.
- Fogyasztás, avagy mennyire pörög az a bizonyos villanyóra.
- Üzemeltetési költség. Ide tennénk az izzócserét, de manapság gyakorlatilag új lámpa vételéről beszélhetünk.

Mennyibe kerül
Vegyünk egy példát. Adott egy helyiség világítása legyen a
- fényforrás 140W
- napi üzemidő 10 óra (5 nap hetente)
- 20%on üzemeltetett fényforrás
éves megtakarítás 15 000,
megtérülési idő 8 hónap.
Vagyis a fényerő szabályzás beépítése 8 hónap alatt visszahozza az árát, utána folyamatosan termeli számodra a pénzt.
Magyarázat
a számokhoz, mert gondolom kételkedsz.
- A fényerő meghatározásakor abból indultam ki, hogy mi az a maximum, ahol kényelmesen olvashatsz, rajzolhat a gyerek vagy éppen biztonsággal szeletelheted a húst az ebédhez. Így a 140 W nem sok, még LED-es világítással sem.
- Napi üzemidő. Sokallod? Te az vagy aki mindig minden világítást lekapcsol? Sokan gondolják ezt. De erre nem is lesz szükséged, ha szabályozod a világítást. Már csak a kényelem fog számítani!
- Csak 20 %? Nem lesz az kevés? Én otthon 12 éve használom a rendszert. Jellemzően 10-20 % közötti értékre van programozva a világítás és működik a dolog. Nem kevés a 20%, mert bármikor feltekerheted, ha szükséged van több fényre.
- 15 000,- megtakarítás egy helyiséggel évente? Ebben benne van sok minden. Például az is, hogy a fényforrás által termelt hőt a légkondinak nem kell kivinni a házból.
- Ami nincs benne a megtakarításban, az a fényforrás cseréje. Az ára, el kell érte menni, valakinek ki kell cserélni, ezek már csak a bónuszok.

Ne hagyd ki, élvezd!
Ha vásárláskor nem csak a pillanatnyi spórolás vezérel, akkor gondold át a fentieket. Cserébe komfortosan érezheted magad, a világítás pedig teszi a dolgát, teszi a dolgát, … Nincs több karbantartás vagy izzócsere.
A cikk elején azt kérdeztem tőled, hogy mi lenne, ha hamarabb unnád meg a design-t, mint hogy elromlana a világítás? A fényerő szabályzással ezt megoldhatod. A LED-ek élettartama így használva legalább öt-tíz év. Többet azért nem írok, mert még nincs rá tapasztalat, olyan gyorsan fejlődik a LED-es világítás technológiája.
Kis befektetés, nagy haszon. Ha segítségre lenne szükséged, keress. Szívesen segítek!

Már csak hab a tortán, hogy végre pont annyira van világos, amennyire Te szeretnéd. A reggeli kávét nem hunyorogva vagy sötétben iszogatod, mert túl sok a fény. De látod, amit kell, ha éppen azt akarod. Ez az igazi luxus és közben pénzt is termel.

https://www.feszitett-folia.com/

Mi nem lámpát árulunk, hanem megoldást nyújtunk egyedi elképzeléseidre!
Add a comment...

Post has attachment
Barrisol LED világítás fürdőszobában. Érdekessége, hogy tervezője jó arányban használta a fürdőszoba mennyezetéhez képest. A gipszkarton álmennyezetnek csak az a része világít, ami a kád felett van. A LED világítás önmagában is teljesen IP védett, azaz érintésvédelmileg megfelelő, ezt a zárt Barrisol feszített fólia csak fokozza. Fényereje szabályozható, öt év Osram garancia, de ennél sokkal tovább fog működni karbantartás nélkül.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Barrisol vagy más gyártó terméke? Egyre kisebb a különbség, mert alapvetően ugyanazt az alapanyagot használják. Inkább a kreativitás az, amivel feljebb léphetünk. Legyen az feszített fóliás álmennyezet vagy világítás. Egy szép példát mutatnék:
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Egyedi megoldás a tükör feletti nagy világító felület. Nem kápráztat, bármekkora fényerőre képes, szabályozható és nem kápráztat. Design-ja belesimul a környezetbe, azzal együtt él. Barrisol, vagy más gyártó terméke, attraktív homogén felület.

Stretched wall lights with Osram backled, non Barrisol foil. Homogeneous, extra fine quality, dimmable and dynamic design.
Photo
Add a comment...

Post has attachment

Post has attachment
Átvilágítós feszített fólia

A XVII. kerületi kormányablakban dolgoztunk. Az ügyféltér egy részén, a lépcsőház előtt raktunk a mennyezetre kér csík feszített fóliát. Jól sikerült munka, élveztük.

- A tervező keskeny csíkot álmodott meg. Így kellően dinamikus lett relatív alacsony költségek mellett.
- A kivitelező mindent megtett, hogy kisajtolja nekünk a mennyezetben a tiszta 18 cm-es mélységet.
- A kartonos kollégák szépen dolgoztak, stabil hátteret teremtettek a feszített fólia profiljainak.
- A dimmereknek köszönhetően sikerült a környezet fényviszonyihoz hangolnunk a látványt.

Ez a fólia már Bs1-d0-ás minősítéssel rendelkezik, így a tűzoltók is elfogadják bármilyen térben a felhelyezését. Akár világító álmennyezetről van szó, akár más matt vagy fényes feszített fóliáról.

A kellően homogén világításról az Osram back-ledjei gondoskodnak 5 év helyszíni garancia mellett.

További ötletet a https://www.feszitett-folia.com/ lapon találsz a témában.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Wait while more posts are being loaded