Profile cover photo
Profile photo
Mansarda
3 followers
3 followers
About
Mansarda's posts

Post has attachment
Iako je termin holokaust u osnovi grčkog porekla i unutar religijskog konteksta označava žrtvu prinetu spaljivanjem gde bi se veličina žrtve merila potpunom, temeljnom izgorelošću onoga što je prineto na žrtvu (Laqueur & Tydor Baumel 2001, xiii; Agamben 1999, 31; Lang 2005, 101), tek od Drugog svetskog rata holokaust postaje Holokaust – jasno određeno ciljano genocidno uništenje svih onih društvenih, političkih, etničkih i religijskih entiteta koji su označeni kao nepodobni nacionalsocijalističkom – nacističkom i fašističkom režimu Nemačke i njenih političkih pristalica.

Post has attachment
Ivan Ninic: Pre parlamentarnih izbora na palestinskim teritorijama moguća pobeda Hamasa delovala je kao noćna mora u Izraelu. Niko, istinski, nije verovao u takvu mogućnost. Dan posle, svi su bili u šoku. Međutim, tenzija je brzo pala i većina danas govori - možda je ovako bolje.

Post has attachment
Mladenka Ivanković:Drugi svetski rat je, pored posledica koje su se osetile na svim poljima unutrašnjeg zivota, kako država koje su bile direktno angažovane u vojnim operacijama, tako i ostalih koje su, formalmno, ostale nezahvaćene i van zone neposrednih ratnih sukobljavanja, doveo i do izmena u hijerarhiji velikih svetskih sila. Predratni poredak u medjunarodnopolitičkim okvirima, u kojem su, kao dominantne, “svojim“ teritorijama vladale velike kolonijalne sile, od kojih su se najvise isticale Velika Britanija i Francuska, bio je poremećen pojavom novih velikih sila na svetskoj pozornici. Bile su to Sjedinjene Američke Države (u daljem tekstu SAD) i Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika (u daljem tekstu SSSR ili Sovjetski Savez).

Mladenka Ivanković :Od velikih evropskih kolonijalnih sila na Bliskom istoku su svoje interese imale Velika Britanija i Francuska. 16. maja 1916. godine one su svoje pretenzije uobličile i formulisale tajnim ugovorima Siks-Pikot (Sykes–Picot) po kojima je Francuska dobila kontrolu nad libanskom i sirijskom obalom, a Velika Britanija je pod svoju upravu, pored južne Mesopotamije (sa Bagdadom) još i luke Akru i Haifu, na teritoriji Palestine.

Post has attachment
Još uvjek nosim u sebi slike iz najranijeg djetinstva iz vrmena prije Drugog svjetskog rata. Sjećam se posjeta kod none Beje na “Nad Milne”, posjeta noni i dedi Albahari koji su stanovali u ulici Vuka Karadžića 21. Sjećam se radnje sa žitom na Baščaršiji od nekog strica Elazara, koga sam posjećivao sa mamom. Imam sasvim jasna sjećanja. Kako je izgledala kuća u kojoj smo stanovali i dvorište u kom sam se igrao u ulici Kovačevoj br.9. Ipak, najsanije mi je sjećanje na putovanje fijakerom u bolnicu, crna soba očnog doktora kod koga su me vodili, jer me je udario konj pored oka.

(2005) Ivan Ninić: Za nekoliko dana, 15. avgusta 2005. godine odvijaće se jedinstveni politički dogadjaj na Bliskom istoku u modernoj istoriji sveta. Planeri ove mirovne operacije u ratnim uslovima predvidjaju da će proces, u prvoj fazi, trajati 48 časova, do 17. avgusta. U toku dva dana treba svi jevrejski stanovnici u Pojasu Gaze, koji to do sada još nisu učinili, da se odsele, pod kontrolom izraelske armije i policijskih snaga.

Post has attachment
mr Ivan Čerešnješ: Istorijski događaji u 20-om stoljeću uništili su veliki dio Jevrejskog kulturnog naslijeđa Evrope, a i dobar dio onoga što je preživjelo namjerna razaranja u II Svjetskom ratu danas nestaje brže nego što smo u stanju sačuvati. Na žalost, Jevrejska vizuelna baština danas je najugroženija na svijetu i mora se reći da je više nestalo u posljednjih 50 godina nego tokom Holokausta.

Post has attachment
Ivan Ninic :Jerusalim je glavni grad Izraela i sveti grad jevrejskog naroda. Prvi put se pominje u Egipatskim proklinjanjima iz 19-18. veka pre nove ere. U doba kralja Davida, oko 1.000 g.p.n.e., grad se zvao Jebus. Jerusalim se pominje u Postanju kao Salem. Središnje mesto i značaj Jerusalima u judaizmu rezultat je vladavine kralja Davida. Posle njegovog osvajanja grada, on se u Bibliji naziva Davidov grad. Nakon toga je Jerusalim promenio mnoge vladare. Prvo veliko uništenje bilo je 586. g.p.n.e., a obnovljen je četrdesetak godina kasnije.

Post has attachment
Ivan Ninic: U čemu je tajna Zida plača, jedinog dokaza postojanja Hrama koji je uništio rimski imperator Tit, podsetnik na doba religijske i nacionalne slave Izraela? Taj zid je simbol jevrejskog naroda, pomoću koga je savladavana milenijska tuga nad razorenim domom. Zapadni zid je najveća svetinja judaizma, temelj hiljadugodišnjeg postojana jevrejskog naroda na ovom prostoru i zamena za nacionalni dom. Prema tradiciji, položaj na kome se nalazi Zid je Akedat Jichak, mesto gde je Isak bio vezan, kada je njegov otac Avraham hteo da ga žrtvuje Bogu. Kralj David je tamo sagradio oltar, ali je tek njegov sin, kralj Solomon, podigao Hram i time ostvario san svoga oca, četiristo osamdeset godina nakon izlaska Izraelaca iz Misira. Gradnja je trajala sedam godina.

Post has attachment
mr Ivan Čerešnješ: Istorija Dubrovnika pocinje 614 godine kada su Rimske izbjeglice iz razorenog Epidaurusa (današnjeg Cavtata) osnovale naselje na stjenovitom ostrvcu zvanom Lauš. Na kopnu, nasuprot toj lokaciji, u podnožju brda Srđ Slaveni su razvili svoje naselje zvano Dubrovnik. Kanal koji ih je dijelio postepeno je zasut i oba naselja su se spojila u grad Raguzu / Dubrovnik u 10 stoljeću.
Wait while more posts are being loaded