Profile cover photo
Profile photo
Stanimir Karavelikov
86 followers -
Web Designer & Photographer
Web Designer & Photographer

86 followers
About
Posts

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Скоро не бях писал в блога, но тази грешка ме амбицира да дам решение за всички, които ще се сблъскат с нея.
Add a comment...

Post has attachment

Леле, тук влизам толкова рядко, че едва ли някой изобщо ме следва... :)
Add a comment...

Post has attachment
Рядко пиша тук, но защо пък да не ви пусна няколко снимки на висулки, които щракнах тази вечер... #icicles
PhotoPhotoPhoto
1/20/16
3 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment

Post has attachment
Stanimir Karavelikov commented on a post on Blogger.
Понеже в Twitter не е мястото, а и 140 символа не стигат, ще го пусна като коментар тук.
1. Авторът абсолютно несправедливо обвинява сборно български граждани от по-малки общини, че НЕ плащат НИКАКВИ данъци, осигуровки и такси. За това си изказване дори може да отнесе групов иск за клевета.
2. Местни данъци и такси се наричат така, защото остават на място в общината, а не влизат в държавния бюджет. Благодарение на тях в София копаят метро, асфалтират булеварди и благоустрояват паркове. В Пловдив положението е същото. И всяка община разполага с толкова, колкото й е населението. Отидете в малка община и вижте дали има асфалтирани улици, работеща канализация и дали извозват (въобще) боклука на хората!
3. Големите общински градове събират доста повече такси от малките такива. В т.ч. таксите за синя зона, които ВСЕКИ, посетил града, плаща и влизат в местния бюджет. Същото е и с таксите, събирани в музеите, библиотеките и т.н. Дори и аз плащам на софиянци, пловдивчани и т.н., когато посетя града им.
4. В местния бюджет влизат и всички такси за обработка на документи, издаване на справки и т.н. Големите общини обработват документите на много повече жители от малките. Таксите се определят на местно ниво. Така например такса за обработка на определен докумен в София е 2лв., а в Пазарджик е 5лв.! Различен е и размерът на данъците за автомобили във всяка област.

Има много методи, по които дадена община събира местни данъци и такси в СОБСТВЕН бюджет и това се гласува от местния парламент. За справка чл.9а, ал.3 от Закон за местните данъци и такси.

Що се отнася до размера на данък сгради, проверете Наредба
за определяне на размера на местните данъци, приета от Столична община, където в Чл. 15. пише: "Размерът на данъка върху недвижимите имоти се определя в размер на 1,875 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот." На прост език - колкото по-голям имот, толкова повече пари в местната хазна. Няма да навлизам в детайли как се прави данъчна оценка на имот, но ще кажа, че в с. Косово, пловдивско е много по-малка на кв.м. от тази в центъра на Пловдив примерно!

Що се отнася до осигуровките, данък печалба и т.н., те се плащат от юридически лица и физически лица със свободни професии и парите влизат в НАЦИОНАЛНИЯ бюджет, независимо къде е седалището на фирмата и в колко града или села е отворила работни места.

От статията съм лично обиден и аз като гражданин на малка община и предприемач, тъй като плащам всички данъци, такси и осигуровки, отредени от закона, а авторът ме обвинява, че не го правя, тъй като не живея в София и не карам кола, произведена в Ловеч!

Нека престанем с тази омраза и голословни нападения и да погледнем реално! Едно село с 10 баби и 3ма дядовци, в което асфалт има само на "главната" улица, няма канализация и кметството е едновременно бакалия, аптека и кръчма, няма как да събира високи местни данъци и такси, а няма и на какво основание да ги събира, нито от кого. Нима твърдите, че трябва да оставим тези хора на волята на Господ? Пожелавам ви Съдбата да ви отреди да изкарате старините си на подобно място. Тогава ще очаквам коментар по темата.

Приятна вечер!
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Първото ми сглобено видео с 55D-то :)
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded