Profile cover photo
Profile photo
Stichting Maastricht Vestingstad
SMV draagt zorgt voor het behoud en kennisdoorgave van de Vestingwerken
SMV draagt zorgt voor het behoud en kennisdoorgave van de Vestingwerken
About
Stichting Maastricht Vestingstad's posts

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment
Open Monumentendag zaterdag 12 september 2015. 
Wethouder Gerdo van Grootheest geeft het startschot in fort Willem voor het Open Monumentenweekend Maastricht. Na de toelichting van de informatieborden door Jos Notermans (Stichting Menno van Coehoorn) start de eerste rondleiding met They Provaas (Stichting Maastricht Vestingstad). De Vereniging Historische Artillerie Maastricht trok veel bekijks met hun kanonnenploeg in historische uniformen. Met dank aan de praeses en leden van studentenvereniging TRAGOS voor hun ontvangst en opruimwerk in het fort.

Post has attachment
SMV heeft in het voorjaar een start gemaakt met Microsoft Sharepoint als communicatiemiddel tussen alle SMV-vrijwilligers onderling. Jacques Wahlen van de ICT-werkgroep gaf aan de vrijwilligers op 28 en 30 juli een introductie-cursus over deze nieuwe vorm van communiceren.
PhotoPhotoPhoto
2015-08-03
3 Photos - View album

Post has attachment
EINDELIJK LAATSTE EER VOOR ELENA
Uit: De Limburger, woensdag, 6 mei 2015
door: Stefan Gijbels
ONGEVAL Herdenkingssteen voor Spaanse studente die in 2000 omkwam door vallend luik uit Helpoort.

In 2000 overlijdt Elena Garcia Hernando als een losgemaakt luik in de Helpoort haar treft. Nu, vijftien jaar later, is er eindelijk een gedenkplek voor de studente.
Als ze langs de Helpoort loopt, schiet ze vol. Meteen.
Piedad Garcia Hernando.
Samen met haar echtgenoot Argimiro en zoon Javier overgekomen uit het Spaanse Zaragoza. Om hun in 2000 tragisch om het leven gekomen dochter Elena (22) de laatste eer te bewijzen.
De laatste eer in het door hen zo vervloekte Maastricht. De stad waar Elena, die toerisme studeert in Tilburg, hen in 2000 rondleidt op de dag dat ze 24 jaar getrouwd zijn. De Helpoort wordt de hel.
Een jongeman, later veroordeeld tot cel en tbs voor zijn daad, wrikt een zwaar luik los uit het dak van een van de torentjes. Het stort omlaag en treft Elena dodelijk.
Overmand door emoties nemen vader Argimiro en moeder Piedad nu plaats in café d’n Hiemel. Uitgenodigd door stichting Maastricht Vestingstad, die de Helpoort beheert, en Hub Dolmans, honorair consul van Spanje. Vijftien jaar na de gitzwarte dag wordt er bij de Helpoort een gedenksteen voor Elena onthuld. „Dat vinden we mooi, maar aan de andere kant heel zwaar”, vertelt broer Javier als zijn ouders opnieuw bevangen worden door verdriet. „Maar we hopen dat Maastricht Elena hierdoor zal gedenken.”
Javier kent een mix van emoties.Woede, nog steeds, om wat zijn zusje overkwam. Verdriet, uiteraard. Maar ook verwarring. „Omdat we eigenlijk nog altijd niet weten wat er die dag is gebeurd met Elena. We hebben veel vragen, maar nog niemand heeft ons écht de antwoorden kunnen geven.”
They Provaas, tegenwoordig vicevoorzitter van de vestingstichting, was in 2000 voorzitter. Hij herinnert zich die 7 juli nog als de dag van gisteren. „Opeens sta je midden in de storm. Emoties, woede, schuldvraag, verdriet. Bij de familie, maar ook bij mij.” Provaas zou de Garcia’s maar wat graag antwoorden geven. „Bekend is dat die jongeman het luik heeft losgetrapt, mogelijk om van die hoogte de stad te bekijken. Maar precies weten wij het ook niet.” Ook voor Provaas en huidig voorzitter van de stichting Koos Consten is het een memorabele dag. „Want ook voor onze medewerkers waren de afgelopen jaren zwaar”, zegt Consten. „Niet te vergelijken met het verdriet van de familie uiteraard, maar toch. Dit is het laatste dat je wilt als vrijwilligersstichting. Daarom wilden we die periode waardig afsluiten.
Zodat iedereen verder kan” Vijftien jaar na dato. Laat, vindt ook Consten: „Maar je mag nou eenmaal niet zomaar een herdenkingssteen plaatsen, en zeker niet bij een monument. Gelukkig heeft het stadsbestuur nu medewerking verleend.” Elena wordt herdacht met een steen in de grond. Zwart.
Met de tekst: A la Memoria de Elena Garcia Hernando, 1978-2000.
Consten: „Dit is voor ons ook een teken van verbondenheid tussen de familie Garcia en de stad, hoe emotioneel die band ook is. Maastricht zal Elena niet vergeten.
Photo
Photo
Uit De Limburger, woensdag, 06 mei 2015
2 Photos - View album

Post has attachment
Lezing door Jos Notermans van de stichting Menno van Coehoorn met als thema: de bouw van het Fort Willem I en de ontwikkeling van de nieuwe Bossche Fronten.
Vond plaats op: zaterdag 2 mei 2015, om 14.00 uur in Café d’n Hiemel naast de Helpoort:
Nieuwe Bossche Fronten en fort Koning Willem I
Het voormalige noordelijke vestingfront van Maastricht staat tegenwoordig volop in de belangstelling. De gemeente Maastricht gaat de infrastructuur in deze omgeving ingrijpend op de schop nemen en probeert de resten van de verdedigingswerken hierin tot hun recht te laten komen. Stichting Maastricht Vestingstad en Stichting Menno van Coehoorn doen hun best om de historische vestingbelangen te behartigen. Er spelen echter ook andere belangen zoals de natuur, het verkeer en het industriële verleden. Parallel daaraan is er natuurlijk altijd het vervelende probleem dat het allemaal geld kost en dat dit nog altijd niet onbeperkt voorhanden is. Vast staat in elk geval dat het gebied dat lange tijd een van de best bewaarde geheime plekken in de stad leek te zijn, de komende jaren volledig ontsloten zal worden en een prettige omgeving moet worden om te ontspannen.
Reden genoeg dus om het noordelijke vestingfront in historische zin eens onder de loep te nemen. Het is de bedoeling in vogelvlucht door de ontwikkeling van het Bossche Front te lopen vanaf de tweede stadsmuur tot aan de Nieuwe Bossche Fronten die in de negentiende eeuw in de laatste grote moderniseringsoperatie van de vesting werden aangelegd. Uiteraard krijgt ook de opheffing van de vesting, de sloop en de gevolgen voor dit gebied de aandacht.
Het fort Koning Willem I dat een vooruitgeschoven post vormt net op de overgang van Hoge naar Lage Fronten krijgt eveneens aandacht. Dat gebeurt enerzijds omdat het fort in de branding van de nieuwe infrastructuur ligt en anderzijds omdat we dit jaar kunnen herdenken dat de bouw van het fort tweehonderd jaar geleden begon.
PhotoPhotoPhotoPhoto
Nieuwe Bossche Fronten en fort Willem I
4 Photos - View album

Post has attachment
Scholenproject:  De Geschiedenis van een stad leren kennen, kan best “super-cool”zijn!
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
Scholenproject : De Geschiedenis van een stad leren kennen, kan best “super-cool”zijn!
8 Photos - View album

Post has attachment
Op maandag, 6 april 2015, tweede paasdag, opende de Stichting Maastricht Vestingstad weer opnieuw de Helpoort. Deze is dan weer dagelijks te bezoeken van 13.00 tot 16.30 uur.
Traditioneel wordt die opening verricht met een tweetal schoten met het stichtingskanon in het parkje tussen Pesthuis en Poort Waerachtig. Dat alles onder regie van leden van de Vereniging Historische Artillerie Maastricht. Dhr.Th.Provaes ontbrandde dit keer het tweede schot !!

Post has attachment
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
Vestingwerken in winters landschap (jan.2015)
11 Photos - View album
Wait while more posts are being loaded