Profile cover photo
Profile photo
Stichting Maastricht Vestingstad
SMV draagt zorgt voor het behoud en kennisdoorgave van de Vestingwerken
SMV draagt zorgt voor het behoud en kennisdoorgave van de Vestingwerken
About
Posts

Post has attachment
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Lezing door Bram Borsboom.
Veel interessante informatie over artillerie door de eeuwen heen in de lezing van Bram Borsboom voor Vrienden van de Vesting en vrijwilligers SMV. Ook de (harde) praktijk in veldslagen en het gebruik van kannonnnen en musketten vanuit zijn jarenlange ervaring met de kanonnenploeg van de Vereniging Historische Artillerie Maastricht (VHAM). Met dank aan de Maestrichtsche Dienst Doende Stadsschutterij 1815 voor het beschikbaar stellen van het Stadssjottershoes (Brusselsestraat 10 D) voor deze lezingen.
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Open Monumentendag zaterdag 12 september 2015. 
Wethouder Gerdo van Grootheest geeft het startschot in fort Willem voor het Open Monumentenweekend Maastricht. Na de toelichting van de informatieborden door Jos Notermans (Stichting Menno van Coehoorn) start de eerste rondleiding met They Provaas (Stichting Maastricht Vestingstad). De Vereniging Historische Artillerie Maastricht trok veel bekijks met hun kanonnenploeg in historische uniformen. Met dank aan de praeses en leden van studentenvereniging TRAGOS voor hun ontvangst en opruimwerk in het fort.
Add a comment...

Post has attachment
SMV heeft in het voorjaar een start gemaakt met Microsoft Sharepoint als communicatiemiddel tussen alle SMV-vrijwilligers onderling. Jacques Wahlen van de ICT-werkgroep gaf aan de vrijwilligers op 28 en 30 juli een introductie-cursus over deze nieuwe vorm van communiceren.
PhotoPhotoPhoto
2015-08-03
3 Photos - View album
Add a comment...

Post has attachment
EINDELIJK LAATSTE EER VOOR ELENA
Uit: De Limburger, woensdag, 6 mei 2015
door: Stefan Gijbels
ONGEVAL Herdenkingssteen voor Spaanse studente die in 2000 omkwam door vallend luik uit Helpoort.

In 2000 overlijdt Elena Garcia Hernando als een losgemaakt luik in de Helpoort haar treft. Nu, vijftien jaar later, is er eindelijk een gedenkplek voor de studente.
Als ze langs de Helpoort loopt, schiet ze vol. Meteen.
Piedad Garcia Hernando.
Samen met haar echtgenoot Argimiro en zoon Javier overgekomen uit het Spaanse Zaragoza. Om hun in 2000 tragisch om het leven gekomen dochter Elena (22) de laatste eer te bewijzen.
De laatste eer in het door hen zo vervloekte Maastricht. De stad waar Elena, die toerisme studeert in Tilburg, hen in 2000 rondleidt op de dag dat ze 24 jaar getrouwd zijn. De Helpoort wordt de hel.
Een jongeman, later veroordeeld tot cel en tbs voor zijn daad, wrikt een zwaar luik los uit het dak van een van de torentjes. Het stort omlaag en treft Elena dodelijk.
Overmand door emoties nemen vader Argimiro en moeder Piedad nu plaats in café d’n Hiemel. Uitgenodigd door stichting Maastricht Vestingstad, die de Helpoort beheert, en Hub Dolmans, honorair consul van Spanje. Vijftien jaar na de gitzwarte dag wordt er bij de Helpoort een gedenksteen voor Elena onthuld. „Dat vinden we mooi, maar aan de andere kant heel zwaar”, vertelt broer Javier als zijn ouders opnieuw bevangen worden door verdriet. „Maar we hopen dat Maastricht Elena hierdoor zal gedenken.”
Javier kent een mix van emoties.Woede, nog steeds, om wat zijn zusje overkwam. Verdriet, uiteraard. Maar ook verwarring. „Omdat we eigenlijk nog altijd niet weten wat er die dag is gebeurd met Elena. We hebben veel vragen, maar nog niemand heeft ons écht de antwoorden kunnen geven.”
They Provaas, tegenwoordig vicevoorzitter van de vestingstichting, was in 2000 voorzitter. Hij herinnert zich die 7 juli nog als de dag van gisteren. „Opeens sta je midden in de storm. Emoties, woede, schuldvraag, verdriet. Bij de familie, maar ook bij mij.” Provaas zou de Garcia’s maar wat graag antwoorden geven. „Bekend is dat die jongeman het luik heeft losgetrapt, mogelijk om van die hoogte de stad te bekijken. Maar precies weten wij het ook niet.” Ook voor Provaas en huidig voorzitter van de stichting Koos Consten is het een memorabele dag. „Want ook voor onze medewerkers waren de afgelopen jaren zwaar”, zegt Consten. „Niet te vergelijken met het verdriet van de familie uiteraard, maar toch. Dit is het laatste dat je wilt als vrijwilligersstichting. Daarom wilden we die periode waardig afsluiten.
Zodat iedereen verder kan” Vijftien jaar na dato. Laat, vindt ook Consten: „Maar je mag nou eenmaal niet zomaar een herdenkingssteen plaatsen, en zeker niet bij een monument. Gelukkig heeft het stadsbestuur nu medewerking verleend.” Elena wordt herdacht met een steen in de grond. Zwart.
Met de tekst: A la Memoria de Elena Garcia Hernando, 1978-2000.
Consten: „Dit is voor ons ook een teken van verbondenheid tussen de familie Garcia en de stad, hoe emotioneel die band ook is. Maastricht zal Elena niet vergeten.
Photo
Photo
Uit De Limburger, woensdag, 06 mei 2015
2 Photos - View album
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded