Profile cover photo
Profile photo
Teo Merras
83 followers -
Apple-orientoitunut kuorolaulua harrastava ortodoksinen pappi
Apple-orientoitunut kuorolaulua harrastava ortodoksinen pappi

83 followers
About
Teo's interests
View all
Teo's posts

Matkalaskun koostaminen iPadilla on helppoa ja soveltuu hyvin paluumatkan puuhaksi.

Lähtökohtana ovat VR:n sähköpostiin (liput tietysti hankittu VR:n mobiilisovelluksella) lähettämät kuitin. Lisäksi muut, kuten ravintola- tai kauppakuitit skannataan iPhonen skannerisoftalla, ja viedään sopivaan pilvipalveluun, josta ne on helppo poimia myöhemmin muualle.

Alkuun kaikki PDF:t kootaan yhteen paikkaan iPadissa. Itse suosin PDF-Expert -nimistä softaa. Itse matkalasku laaditaan Numbersilla valmiiseen pohjaan summat taulukkoon lisäämällä. Lopulta laskentataulukko viedään PDF:nä samaan softaan kuin laskun liitteet.

PDF-Expert on loistava sovellus, joka tarjoaa usean PDF:n yhdistämistoiminnon (merge). Nyt yhdistetään kaikki PDF:t (ensimmäiseksi kannattaa laittaa itse lasku ja sitten liitteet), ja PDF-Expertistä valitaan syntyneen koontitiedoston lähettäminen sähköpostilla.

Yksinkertainen ja nopea prosessi vie aikaa pari minuuttia eikä tarvitse enää muistella laskun laatimista myöhemmin. 

Post has attachment
Asiakasta autetaan, vaikka sitten pakolla, jos tämä ei tajua itse apua tarvitsevansa. Eli asiakaspalvelua ala Apple:
"My name is XX and I am glad to help you today..."

Mitä vielä. Täytyy siis todistaa tälläkin viestillä, että ao. juttu ei oe totta.

http://m.tietoviikko.fi/_article_/855377

Post has attachment
Navigaattoreista

Oma tutustumiseni navigaattorien maailmaan alkoi vuosia sitten Nokia N70 ja GPS-mokkula yhdistelmällä. Kyseinen viritys oli hetkittäin toimiva, mutta suurimmaksi osaksi toimintaa kuvasi lause: "Tee U-käännös mikäli mahdollista" keskellä suoraa 5-tietä. Yksi syy laitteen hitauteen oli myös A-GPS:n puute.

Ensimmäinen edes vähän käytettävämpi navigaattori oli Nokia N90 kommarissa, tosin senkin käyttö oli tuskaa ajoittain: Kreikan lomamatkalle latasin laitteeseen kartat ja hankin Nokialta maksullisen turn-by-turn opastuksen (silloin se ei vielä sisältynyt Nokian kartat ominaisuuksiin) sillä seurauksella, että kertaakaan koko matkan aikana en saanut satelliittifixiä saatika minkäänlaista opastusta toimimaan. (Jälkeenpäin ajateltuna vika taisi olla siinä, että olin ottanut dataroaming pois, ja Nokian kartat kaipasi kuitenkin datayhteyttä, mene ja tiedä...)

Nykyään Nokian kartat ja navigaattori alkaa olla jo ihan hyvä yhdistelmä, vaikka oma viimeisin kokemukseni on E52 puhelimesta. Siinäkin se jo toimi. 

Seuraavaksi siirryin askeleen lähemmäs oikeaa navigaattoria hankkimalla iPhoneen Navigon sovelluksen. Tämä oli ihan hyvä ja toimiva ratkaisu, vaikka kesäkuumalla iPhone kuumenikin niin, ettei suostunut ottamaan virtaa. Navigointi toimi siis akun keston verran.

Lopulta päätin antaa periksi ostaa autoni kojelaudan komistukseksi oikean navigaattorin. Perimmäinen syy oli edessä häämöttävä lomamatka Espanjaan. Siellä jos missä navigaatoria oikeasti tarvitaan. Itseäni kun oli jo pitkän aikaa huvittanut suomalainen kulttuuri, jossa kotoa ruokakauppaan ajetaan navigaattori kojelaudalla nököttäen. Espanjassa navigaattori toimikin kuten pitää, vaikka viimeisimmällä mahdollisella kriittisellä hetkellä se niiasi tai sitten kuski ei ollut tarkkana lähetyttäessä lännestä A7:lla Malagan lentoasemella vievää liittymää.

Hankin siis keväällä Stockkan Hulluilta Päiviltä TomTom Go 1000 Live- navigaattorin. Laitteessa on sisäänrakennttu SIM-kortti, joka mahdollistaa ajantasaiset liikennetiedot vuodeksi ja tämän jälkeen maksullisen tilauksen kautta.

Seuraavassa muutamia huomioita TomTomin käytöstä:

1. Live HD traffic ominaisuus
Varmasti tästä jossain on hyötyä, mutta Suomessa joko sen toimintaan ei ole panostettu tai se ei oikeasti vaan toimi. Ensimmäistä kertaa Lahden motaria ajaessa laite jo Helsingistä lähtiessä ilmoitti, että Mäntsälän kohdalla on ongelmia: isoja eläimiä tiellä. Hienoa, ajattelin, hyvä tietää tällaisista asioista. Nyt kymmenettä kertaa ja kolmea kuukautta myöhemmin sama ilmoitus joka kerta navigaattorissa alkaa lähinnä itkettää. Arvatkaapa onko niitä eläimiä siellä näkynyt?

Idea tässä on hyvä: tiedotetaan autoilijoita ruuhkista ja muista ongelmista. Uskottavuus vaan menee kovin nopeasti, kun edellämainitun kaltaisia täysin turhia ilmoituksia näkyy jatkuvasti.

2. Käyttöliittymä
Navigaattoreita on ollut markkinoilla jo vuosia. Samoin kosketusnäytöllisiä älypuhelimia. Miten on mahdollista, että navigaattorien käyttölogiikka on edelleen kivikaudelta peräisin? Kun laitteen avaa, tarjotaan ensin kotiin navigointia. Miksi minä aina haluaisin navigoida kotiin? Yleensä tarvitsen ohjeita tuntemattomiin paikkoihin.

Uusien kohteiden etsiminen, tallentaminen laitteen muistiin ja niiden nopea hakeminen on tuskallisen vaikeaa. Osoitteen tai kohteen lisääminen suosikkeihin vaatii useita painalluksia eikä ole lainkaan intuitiivista. Miksi ei määränpään kohdalla voi suoraan olla painiketta "lisää suosikkeihin"?

Itse haluan nähdä myös reitin etukäteen, jotta voin päättää valitsenko sen vai jonkin mieluisamman. Nyt IQ-routes tekee valinnan puolestani ja vaatii U-käännöstä, jos valitsen ajaen oman reittini (esim. jos toinen reitti on puoli minuuttia hitaampi...) Reitin tarkastelu on ylipäätään kankeaa ja hankalaa.

Kun laite ilmoittaa, että valitsemallani reitillä on viivytyksiä ja että vaihtoehtoinen reitti on yhden minuutin nopeampi, en saa mitenkään nähtyä mikä tuo vaihtoehtoinen reitti on. Minua se kiinnostaa, näköjään ei kuitenkaan TomTomin normikäyttäjää.

Reitin suunnittelu ennakolta on kaikkein haastavinta. Vaikka välietappeja voi lisätä, ei tiettyjen teiden tai paikkojen lisääminen matkan varrelle ole lainkaan niin helppoa. Ylipäätään kartan tarkastelu ja kohteiden määrittely kartalta on todella vaikeaa.

Summa summarum, navigaattorina TomTom on nopea ja toimintavarma, jahka sen saa päälle ja osoitteen syötettyä. Navigaattorikäytössä tärkeää on mielestäni olla itse myös perustasolla selvillä reitistä, jotta kartta- ja navigointivirheet voi välttää. Tässä kaikilla valmistajilla olisi vielä parannettavaa. Kuvaavaa on esim. se, että kotiini saavuttaessa navi käskee kääntymään oikealle, vaikka kartta ja siinä oleva nuoli sekä tie ihan oikeasti kaartaa risteyksessä vasemmalle...  

Post has attachment
Olen viimeaikoina pariinkin otteeseen tutustunut lukien iBookstoren valikoimiin. Sinänsä iPad2 on oiva lukulaite, joskin fontin tarkkuus voisi olla parempikin (en ole kokeillut vielä Uutta iPadia).

Sisältöäkin on saatavilla ihan kiitettäväsi. Parasta kuitenkin on se, että useista kirjoista voi ladata ns. preview-version. Näin ei tarvitse ostaa kirjaa, joka ei sitten olekaan hyvä.

Viimeisen lukukokemukseni olikin todellinen napakymppi, käsittämättömän kiinnostava ja koukuttava tarina: Before I Go to Sleep (by SJ Watson) (http://en.wikipedia.org/wiki/Before_I_Go_to_Sleep). Osta napin painamista ei previewn jälkeen tarvinnut miettiä sekuntiakaan.

Kirja kertoo naisesta, joka herää joka aamu muistamatta mitään menneisyydestä tai eilestä. Muisti pyyhkiytyy nukkuessa. Tarina etenee, kun nainen päiväkirjan avulla alkaa selvittää menneisyyttään lukien seuraavana päivänä mitä edellisenä tapahtui tai oli saanut elämästään selville.

Itseäni ovat jostain syystä kiehtoneet nämä muistinmenetystarinat (ala Bourne identity), joissa päähenkilö kuin yhdessä lukijan kanssa selvittää omaa menneisyyttään. Nyt lukemassani tarinassa tämä oli viety vielä kerta luokkaa pidemmälle mainitun amnesian erityisominaisuuden myötä. Todella kiehtova tarina. Suosittelen erittäin lämpimästi.

Niin, siitä iPad lukukokemuksesta vielä, että iBooks ohjelmassa on kätevä Yö-teema, joka kääntää fontin ja taustan värin päinvastaiseksi. Näin ei vaimokaan häiriintynyt kovin, kun kirjaa ei vain iltaisin malttanut jättää kesken.

Leffaa odotellessa.

Voice of Finlad -kisan jäänyt minulta katsomatta ja hyvä niin. Tänään nimittäin jouduin seuraamaan osan kisasta (ei päästetty katsomaan uutisia, vaikka olisin halunnut), ja koko homma on täyttä kuraa. Mihin on kadonnut oikea, hyvään johtava itsekritiikki laulajilta? Samoin tuomariston täysin estoton kehumislinja johti siihen, että kun ylisanoja ei enää ollut, pompittiin penkiltä ylös kymmenen kertaa kuin työpaikan taukojumpassa.

Ärsyttävintä oli kuitenkin äänestämisen pakkotuputtaminen. Jäin miettimään sitä, kumpi onkaan ohjelman tavoite: löytää uusia, oikeasti hyviä kykyjä, vai kattaa TV-yhtiön tappioita?

Luin juuri Steve Jobsin elämänkerran. Hämmästyttävintä koko lukukokemuksessa oli se, että missään vaiheessa ei epäilyttänyt herran käytöksen oikeudenmukaisuus. Niin vahvasti myös lukija saatiin hyväksymään se, että tarkoitus pyhittää keinot. Hetkittäin toki mielessä viipyi ajatus, että miten ylipäätään Apple koskaan sai aikaan niin käsittämättömän paljon muita parempia tuotteita, kun lähes järjestään jokaista tuotetta muutettiin vielä viime hetkillä pienenpienten päähänpistojen seurauksena. Puhtaasti humaanista näkökulmasta tarkasteltuna Jobs ei toki ollut läheskään täydellinen. Mutta visionäärinä...

Ehdottomasti parasta antia oli kuitenkin Applen yrityskulttuurin kuvaus. Se, jos mikä vakuuttaa todella, että Apple tulee selviämään jatkossakin - myös ilman Jobsia. Kirja myös oivalla tavalla avasi silmä näkemään sen, mistä kotoisen Nokiamme ongelmat pitkälti johtuvat. Kuvaukset ensimmäisen Macin, iPhonen tai ipadin suunnittelusta ja lanseeraamisesta suorastaan imivät mukaansa. Itse olen kyllä Jobsin kanssa samaa mieltä siitä, että hyvä käyttäjäkokemus vaatii suljettua ympäristöä ja että kaikki eivät välttämättä ole kiinnostuneita laitteiden avaamisesta... Sekin aika on kyllä tullut koettua.

Hyvä lukukokemus. Suosittelen lämpimästi.

http://daringfireball.net/2011/12/seeing_it

Tämä on kyllä niin totta. Loppujen lopuksi, kuinka paljon pelkällä prosessoriteholla on enää merkitystä, jos kokonaisuus ei toimikaan toivotulla tavalla. Lisäksi laitteen kaunis design ja käytännön toteutus tekee käytöstä miellyttävää.

Post has attachment

Web AppStore iPad - erityisesti iPadille (ja toki myös muille iOS laitteille) optimoidut html5 pohjaiset sovellukset ovat kiehtova lisä Applen välittämille natiivisovelluksille. Tällä hetkelläkin monet mediatalot ovat päätyneet web app pohjaisiin tilausmalleihin välttääkseen Applen ottaman siivun sovelluskaupassaan. Näistä web app -sovelluksissa on kuitenkin niin moneen muuhunkin. Ja lisäksi ne voidaan ohjelmoida ns. koko näytön tilaan näyttäen tällöin aivan natiivisovelluksilta painikkeineen ym.

Tunnetuin web appeja tarjoava taho lienee Google, mutta loistava sovellus löytyy myös Financial Timesilta. Kannattaa kokeilla, niin saa hyvän kuvan asiasta. Lisää sovelluksia odotellessa:
http://web.appstorm.net/roundups/30-awesome-web-apps-for-your-ipad/
Wait while more posts are being loaded