Profile cover photo
Profile photo
Bina Blog Dot Com Sendiri
61 followers
61 followers
About
Posts

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Nak buat duit dari blog. Ini idea untuk anda.
Add a comment...

Post has attachment
Untuk anda semua yang ada buat bisnes internet.
Add a comment...

Post has attachment
Dah boleh update.
5 Perkara Baru Dalam WordPress 4.2
5 Perkara Baru Dalam WordPress 4.2
binablogdotcomsendiri.com
Add a comment...

Post has attachment
Tutorial terbaru di Bina Blog Dot Com Sendiri. Kali ini tentang Contact Form untuk memudahkan pembaca blog menghubungi admin blog.
Add a comment...

Post has attachment
Cara tukar background color dalam blog. Dah cuba?
Add a comment...

Post has attachment
WordPress bukan sekadar blogging software sebenarnya. Macam-macam jenis website boleh kita buat dengannya.
Add a comment...

Post has attachment
Aplikasi Android Percuma Untuk Kira Anggaran Bandwidth Web Hosting - Nak Cuba?

PAKEJ MANA YANG OK?

Antara soalan paling popular dari pelajar & pembaca +Bina Blog Dot Com Sendiri yang selalu singgah di inbox FB & emel saya adalah:

"...berapa bandwidth akaun web hosting yang patut saya ambil untuk mulakan blog pertama? 1GB, 5GB, atau 10GB?"

Saya akan memberi matematik mudah seperti berikut sebagai balasan:

"...katakan saiz purata setiap page blog adalah 5MB (ini pun sudah besar sebenarnya - kecuali anda seorang jurugambar).

Katakan seorang visitor buka 3 page untuk setiap kali visit:
5MB x 3 page = 15MB/visitor.

Jika blog akan dilawati 2000 visitor sehari, maka:
2000 visitor sehari x 15MB = 30,000MB (bersamaan 30GB) sehari.

Untuk sebulan:
30GB sehari x 30 hari = 900GB (bersamaan 0.9TB) sebulan.

Jadi, pakej web hosting yang tawarkan bandwidth sekitar 900GB - 1TB adalah paling sesuai untuk anda.
Cuba guna formula ini."

Ia matematik mudah sahaja.

Bukan maksud saya kalau nak mulakan blog kena langgan pakej web hosting bandwidth 1TB.

Itu contoh sahaja.

Cuma, sebagai seorang yang baru nak bermula, kita tidak begitu yakin dengan angka-angka ini dan malas nak kira.

Kan?

KAN MUDAH KALAU ADA ALAT BOLEH KIRA

Selepas acap kali saya terima soalan seperti ini, hati saya rasa terpanggil untuk membantu anda supaya lebih mudah membuat anggaran dan pilihan akaun web hosting untuk bermula.

Daripada itu, saya dapat idea untuk hasilkan aplikasi Android ini.

Saya namakan sebagai Hosting Bandwidth Calculator (HBC).

Dengan HBC ini:

✔ Anda boleh kira anggaran bandwidth bulanan yang blog anda perlukan.
✔ Anda akan dapat cadangan pakej web hosting yang paling sesuai untuk bermula berdasarkan kiraan anggaran di atas. Tak perlu beli pakej besar, last-last banyak quota lebih dan tidak digunakan.
✔ Boleh guna di smartphone dan tablet pada bila-bila masa anda mahu, biarpun tanpa WiFi atau data plan. HBC ini boleh berfungsi tanpa internet.

HARGA APLIKASI?

Aplikasi HBC ini masih dalam 'oven' dan 'half-baked'.

Saya masih belum buat keputusan sama ada mahu senaraikan aplikasi ini sebagai aplikasi berbayar atau aplikasi percuma di Google Play.

Jika berbayar, berapa cadangan harga yang sesuai?

Atau, jika saya tawarkan percuma untuk masa yang terhad, ada yang berminat nak cuba dan simpan di dalam telefon masing-masing?

Jika anda berminat untuk cuba aplikasi ini secara percuma, tinggalkan komen "HBC".

Saya akan follow-up apabila aplikasi ini sudah siap nanti.

Sekali lagi, aplikasi ini MUNGKIN berbayar. Dan, mungkin juga percuma.

Bergantung pada keadaan dan response yang saya bakal terima.

Jika ramai yang berminat, saya akan pertimbangkan untuk jadikan aplikasi ini percuma. Mungkin untuk masa terhad.

SEBARKAN KEPADA RAKAN-RAKAN

Jika anda ada kawan yang baru nak memulakan blog atau website dan dalam dilema tak tahu nak pilih pakej web hosting yang mana satu, share post ini kepada mereka.

Mesti mereka suka.

Dan, jangan lupa tinggalkan komen "HBC".
Photo
Add a comment...

Post has attachment

Post has attachment
Salah seorang peserta personal coaching blog kami bertanya:

"...macamana nak letak Facebook kita di blog? Dan, bila ada orang klik, mereka dibawa terus ke Facebook kita."

Jawapannya adalah dengan menggunaka Facebook Profile Badge. Ia amat mudah sekali untuk dipasang.

Lihat bagaimana untuk memasangnya di dalam tutorial berikut.
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded