Profile cover photo
Profile photo
Ivan Shishman
7 followers
7 followers
About
Ivan's posts

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment
ЛеЗ 0004337  Antologija FENIKS 6. internet izdanje -   Прве недеље јуна 2009. године, завршено је публиковање интернет издања антологије српске поезије 20. века Антологија ФЕНИКС (6. прелазно издање) Мирослава Лукића, које је приредила за публиковање Лукићева сарадница, К.И.Ш.(уредник Блога „Уметност махагонија“). Ово издање је строго и репрезентативно (заступљено је у њему тридесетак и кусур песника српских који су живели и објављивали у 20. веку). За разлику од претходних издања, у овом интернет издању објављене су и фотографије изабраних песника, као и био-библиографске белешке о њима. Антологија ФЕНИКС је састављена абецедним редом. Антологија започиње песмама Милутина Бојића, а завршава се песмама Леонида Шејке. Ово је једна од игнорисаних Лукићевих књига, зато што је можда најстрожија антологија српског песништва 20. века. У овом издању има пуно изненађења. Изостављена су многа имена из претходног петог издања ..... 

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment
(ПРВА СРПСКА РЕНЕСАНСА) Требало би затворити и прозоре, а кaмоли врата, непозванима / Бранко Лазаревић
LXХ
Несрећа је што једно дело, једном пред свет и јавност, није нека врста затвореног дома у који могу да ућу самопозвани. Оно је, стварно, „јавна зграда“. Сваки ту може да уђе. Уђе се у књижару, изложбу, концертну салу, купи се књига, или слика, и чује музика или говор — и да се мишљење.
Изазива грч то казивање мишљења. И најнепозванији и најнеизабранији казују своју реакцију на један облик. Међутим, критичари су тако исто тако ретки, кад су велики, као и остали велики.

Post has attachment
Снег на Балкану Светислав Стефановић
О, зашто си се снегом умотала,
Несрећна земљо, претворнице грозна?
Зар мислиш, ‘вако нема ко да позна
Трагове твојих несрећа и зала?
Зар под том кором нема чуда триста,
Крваве игре, проигране крви?
У свакој груди тма неправди врви,
А ти се правиш рухом бела, чиста…
О носи, само, носи то одело,

Post has attachment
(ПРОТИВОТРОВ) Из рукописа романа „Шифра: ЈЕГУЉА“ / Бела Тукадруз

Из „КЊИГЕ ДВАНАЕСТЕ“, напомене Белатукадруза

…. Завртело ми се у глави. Препознао сам стил. Али да у Циганима не бих побудио сумњу, прегледао сам још двадесетак страница и видео да је ту у целини Сенковићев рукопис – драматизација „Коцкара“ по роману Достојесвог. Повезао сам брзо ствар. Завезао фасциклу, претурао по врећи, видео да и на другим фасциклама има назнака „предмет Јегуља“. И пошао даље. Видевши да нисам одушевљен садржајем врећа, Циганин смањи цену: „Ево, даћу све вреће за педесет евра, толико сматрам вреди, ко један метар дрва. Целе зиме можете да потпаљујете ватру…“
– Откуда вам све ово? Где сте то конфисковали?
– Спасли, господине! Неки лудак се -тамо преко где ми пецамо – предозиро, замало да изгори. Не пије само виски, него шмрче и бели прах. Да се нисмо затекли на лицу места, кукала би му мајка. Али ми смо га некако изнели из запаљене викендице, па смо успели да спасемо и књиге и папире неке, и прозоре, и двоја врата, ова.
– Навратићу мало касније, идем да потражим оно због чега сам дошао на пијац, рекох Циганину. И удаљих се, да се у ствари приберем.
Шта се догодило са пуковником Амарилисом? Јер највероватније да је то била његова викендица преко Дунава? Шта је изгорело, а шта је спашено?
Wait while more posts are being loaded