Profile cover photo
Profile photo
Erik van Heeswijk
1,112 followers -
Hoofdredacteur VPRO Digitaal
Hoofdredacteur VPRO Digitaal

1,112 followers
About
Posts

Post has attachment
Youtube is al een tijd onder de radar bezig om hun videodienst Youtube en hun social medium Google+ te laten versmelten. En dat is een ontwikkeling die door heel veel mensen wordt onderschat. Sterker nog, het is een voorbeeld van een beweging die heel invloedrijk gaat worden: curatie. En het lijkt erop alsof zelfs Google dat ook nog onvoldoende op het netvlies heeft. Laat ik minder in raadselen spreken en op een rijtje zetten hoe ik dat zie. 

Youtube gaat ongetwijfeld een belangrijke rol spelen in de toekomst van TV. Nu al kijken jongeren vaker op laptops, tablets en hun mobiel, en voor interesses als muziek is het vaak al hun eerste startplek. En ook: als Youtube de juiste contentpartijen aan zich  weten te binden en via de connected TV toegang krijgen tot de huiskamer ontstaat een eindeloze veelheid aan AV die direct concurreert met de kabel. 

Maar dat is dan ook direct het grote probleem van Youtube; het is een eindeloze veelheid. De videodienst is een vergaarbak van een miljard video’s van wisselende kwaliteit en het is behoorlijk tijdrovend om er voor jou relevante content uit te halen. Je hebt curatoren nodig, kenners, gezichten, redacties die naast of in plaats van content produceren zich al taak hebben gesteld te gidsen door de videojungle. Dat is de belangrijkste uitdaging voor Youtube. Hoe zal Alexander Klöpping de beste startup video’s selecteren? Wat vindt 3voor12 de meest verrassende muziekvideo’s? Kan PSV laten zien welke fanvideo’s zij geweldig vinden? Zoeken is minder belangrijk geworden, geordend aanbieden daarentegen cruciaal. 

Deze gidsen kunnen redacties of bedrijven zijn, maar steeds vaker zijn het mensen, een duidelijke smaak bij een herkenbaar gezicht. En daar wordt de integratie van Google+ met Youtube interessant. 

In de eerste plaats lijkt Google op weg om van het Google+ account de constante te maken in het gebruik maken van alle diensten: Drive, maps, Agenda etc. Deze ‘single sign-on’ functie is belangrijk omdat het de Google accounts upgrade naar iets persoonlijkers. Daarnaast zorgt de samensmelting van Google+ en Youtube er met name voor dat je video’s op een betere manier bij je eigen achterban krijgt. Je hoeft niet meer te subscriben op een YouTube channel, als je ‘vriend’ bent, zie je de video in je timeline vanzelf verschijnen. Of je kunt je cirkels verschillende video’s voorschotelen. Dat zorgt voor een boost voor Google+, dat zorgt voor meer samenhang in de Google diensten. Beiden zijn ongetwijfeld nodig, maar dat is niet mijn belangrijkste punt. 
    
Veel interessanter, deze fusie maakt het noodzakelijk dat Google gaat nadenken hoe ze curatoren ondersteunt. Youtube ondersteunt het embedden van een video in je eigen channel, maar de waardering loopt niet synchroon. Als Wired een video maakt en in Youtube plaatst, krijgt ze een deel van de advertentie-omzet. Maar als Jeff Jarvis die video opneemt in zijn toppers en daardoor de video vertienvoudigt, krijgt hij niks. Terwijl de bijdrage van Jarvis aan de informatie-infrastructuur op dat moment ook heel groot is. Google+ bevat wel 100.000 mensen die het in zich hebben om een belangrijke curator te zijn op hun eigen gebied. Ja, zelfs een eigen zender te zijn. Hoe gaat Google dat stimuleren en financieel belonen? Krijgt een invloedrijke curator ook een deel van de taart?

Daarnaast inhoudelijk, welke redactionele middelen heeft een curator op Google+ en Youtube tot zijn beschikking? Kan hij video’s in de etalage zetten, bundelen, becommentariëren, vragen om interactie van zijn volgers? Kan hij raten of gemakkelijk lijstjes maken? Hoe goed kan hij die content eigenlijk vinden? Kan hij preferred  videopartners maken?  En commercieel: kan hij er eigen sponsoren bij vinden? Of er een donatiemodel aan koppelen? En zit dat in een aantrekkelijk design over alle platforms? En last but not least: krijgt een curator ook de gegevens van zijn doelgroep (kijkcijfers, platforms, individuele kijkers) zodat ie de impact van zijn redactionele beleid zo goed mogelijk kan vergroten. 

Het voordeel en nadeel van Youtube is de veelheid, en de uitdaging is er door goede curatie weer een schaarste van te maken, mooie relevante bundelingen. Zenders 2.0 als je wil. Maar als je dat serieus neemt, zie je al snel dat daarvoor de middelen ontbreken. De integratie van Google+ en Youtube is een eerste stap, maar roept direct belangrijke vragen op, die ik door Google nog niet beantwoord zie. Maar als die antwoorden komen, heeft klassieke TV een probleem.  
Add a comment...

Post has attachment

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment

Zojuist twitterde ik “Vandaag opent Google de aanval met GoogleTV. Het verlangen de eerste te zijn heeft het gewonnen van productontwikkeling. #nietaf
Dat klinkt een beetje streng. Maar laat ik dat eens even toelichten. 

De TV-markt betreden is een grote wens van giganten als Google en Apple. Dat is geheel niet vreemd. De content is een grote driver van hardware, van businessmodellen. Er liggen honderden miljaren voor het opscheppen, en kabelaars en broadcasters laten veel steken vallen. Ze zijn te hebben.

Aan de andere kant is de wereld van omroepen en kabels hen ongelooflijk tegengevallen. Al 2 jaar geleden kwam Google met een eerste versie van GoogleTV, en de moedeloosheid straalde daar een beetje van af. Ik was bij de presentatie voor Europese publieke omroepen in Geneve, en schrok ervan dat zelfs een live demo door Google niet werd gewaagd. Er warden grote woorden gesproken, maar het woud aan regels, rechten en ondoorzichtige belangen was voor de zoekgigant te veel gebleken en GoogleTV 1.0 was een draak van een systeem. Aan het feit dat een echte Apple TV al jaren wordt aangekondigd, kun je aflezen dat ook zij worstelen met de sector.

Inmiddels is Google al weer twee jaar terug geweest naar de tekentafel, en vandaag proberen ze het weer: GoogleTV wordt de nieuwe revolutie in TV-land, lees ik in de krant. Ik betwijfel het.

Niet dat ik niet geloof in de kracht van een TV met internetkabel, of dat ik een uniform besturingssysteem op de TV niet aanmoedig, integendeel. Android die de TV-wereld verovert biedt voornamelijk kansen. En ongetwijfeld gaat de TV-wereld langs deze lijnen de komende 10 jaar veranderen. Maar ook GoogleTV is nog niet af, het is nog niet op niveau dat je van een wereldspeler als Google mag verwachten. En dus verwacht ik problemen op de consumentenmarkt.

Een duidelijk voorbeeld daarvan is de navigatie, toch een van de kernfunctionaliteiten van zo’n aparaat, en vaak de kwetsbare plek. Google heeft ervoor gekozen om een grijs qwerty toetsenbordje bij te leveren om je ervaring te regelen. Afschrikwekkend. En dat heeft consequenties. Ze hebben alle androidapplicaties die automatisch op de TV zouden moeten verschijnen gescheiden in applicaties die zich met toesten laten bedienen en applicaties die echt de amartphone of tabletervaring nodig hebben. De laatste categorie is voorlopig verwijderd en aanbieders worden gevraagd om applicatie geschikt te maken. En dat lijkt me een grove fout. De TV moet zich aanpassen aan de nieuwe wereld, aan mijn gedrag en niet omgekeerd.

Iedereen die maar eens een middag heeft nagedacht over TV 2.0 snapt dat de smartphone en de tablet juist de aanjagers moeten zijn van het scherm. Dat zijn bovendien de platforms die je een gepersonaliseerde ervaring kunnen geven. Die het mogelijk maakt dat je met je vrienden kijkt. Dan kun je nog een afstandbediening bij leveren voor hen die tecnologisch nog niet zover zijn, maar dat is wel de volgorde der dingen. 

Op de vraag waarom dat na 2 jaar onbeperkte budgetten nog niet gerealiseerd, was het laconieke antwoord dat dat nog kwam en dat ze al wel de simple functies hadden geregeld met een app. Als Google weer een enorme achterstand wil oplopen op Apple is dit de manier.

Als je daarbij optelt dat zoeken in live kanalen alleen in de VS werkt omdat ze in Europa nog steeds geen EPG gegevens hebben sweeten te bemachtigen, dan popt dat ‘net niet’ gevoel iets te duidelijk op. Daar zijn ongetwijfeld allemaal geode redenen voor, maar daar heeft de consument geen boodschap aan.

En dat is zonde. Want Android op de TV is ongetwijfeld een stap in de geode richting en GoogleTV ziet ere en beetje saai, mar wel degelijk uit. Google blijft duidelijk een technologiebedrijf en gebruikersinterfaces zijn niet hun sterke punt; ook op de TV niet. Als Google wat strenger tegen zichzelf is, kan het de komende jaren uitgroeien tot iets moois.

Erik van Heeswijk
[Koop nu Mediastorm op http://www.erikvanheeswijk.nl/]
Add a comment...

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Jort Kelder en het snelle geld in 6 minuten...
Add a comment...

Post has shared content
Originally shared by ****
Mooie beelden!
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded