Profile cover photo
Profile photo
Bursa Avocatilor
92 followers -
Bursa Avocatilor - puntea de legătură dintre clienţi şi avocaţi
Bursa Avocatilor - puntea de legătură dintre clienţi şi avocaţi

92 followers
About
Posts

Post has attachment
Lungul drum in obtinerea de despagubiri pentru imobilele confiscate

Despagubirea pentru imobilele preluate abuziv in anii comunismului, fie ea in natura sau prin echivalent, nu este intotdeauna o procedura facila. Cel putin nu pentru cei indreptatiti sa solicite despagubiri, in vreme ce institutiile statului par a nu face altceva decat sa puna bete in roate. Cazul concret este o cerere de restituire, care are in spate inca din 2008 o dispozitie a primarului, dar pentru care concret nu s-a facut nimic. Exceptand aici diligentele partii indreptatite la despagubiri, care de cativa ani se lupta in instanta.
In 2008, o femeie din Vrancea a primit o dispozitie emisa de primarul municipiului Focsani, prin care s-a propus despagubirea pentru o casa de locuit si terenul aferent de aproximativ 2.500 mp. Cum totul parea simplu, ulterior, dispozitia, impreuna cu documentatia aferenta, a fost trimisa la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor – CCSD, unde a fost inregistrata. Insa atat, pentru ca, pana la data chemarii in judecata, nu a fost stabilita valoarea de despagubire si nici nu a fost emis titlul aferent.
Invariabil, femeia a ajuns acolo unde merg toti cei care isi cauta dreptatea: in instanta. In noiembrie 2011, vranceanca s-a adresat instantei civile a Curtii de Apel Galati, pe atunci competente sa solutioneze cauza, obligatia de a face. Prin cererea de judecata, reclamanta, aparata de avocata Mioara Flenchea, solicitase ca instanta sa dispuna obligarea paratei la evaluarea imobilului notificat si sa emita decizia care sa contina titlul de despagubire. Imobil care a fost preluat abuziv in 1973, prin Decret de expropriere, casa fiind demolata ulterior.
Insa aici, in prima faza, lucrurile nu s-au desfasurat asa cum spera reclamanta. CCSD a sustinut ca actiunea trebuie respinsa, intrucat ordinea solutionarii dosarelor de despagubire este determinata de data inregistrarii cererilor. Iar dosarul reclamantei va fi solutionat abia dupa finalizarea procedurii administrative prevazute la Titlul VII din Legea 247/2005.
Scuza? Procedura dureaza mult timp din cauza numarului mare de dosare de acest fel. Initial, CA Galati a respins cererea ca nefondata, retinandu-se ca, potrivit modificarilor si completarilor aduse Legii 247, dispozitiile autoritatilor publice locale vor fi centralizate pe judete, la nivelul prefecturilor, transmise mai apoi secretariatului Comisiei Centrale, “insotite de referatul continand avizul de legalitate al Institutiei Prefectului, precum si alte inscrisuri, care atesta imposibilitatea atribuirii in compensare de alte bunuri si servicii, detinute de entitatile notificate“.
In acelasi timp, instanta a remarcat ca, in septembrie 2008, aceeasi Comisie Centrala a stabilit doua categorii de dosare, adica cele transmise Secretariatului inainte de aparitia OUG 81/2007, precum si cele transmise inainte de intrarea in vigoare a actului normativ mentionat. Si, cum dosarul reclamantei face parte dintre cele transmise inainte de intrarea in vigoare a ordonantei, ordinea de solutionare este data de data inregistrarii dosarului. Instanta a apreciat ca nerezolvarea dosarului nu este din neglijenta, ci este vina volumului mare de munca si procedurilor complicate.
Comisia care a vrut, dar n-a putut sa ridice exceptii
Recursul impotriva acestei sentinte a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a hotarat insa sa scoata cauza de pe rol si trimita dosarul spre judecare la aceeasi CA Galati, dar nu sectiei civile, ci celei de contencios, instanta devenita competenta sa solutioneze cauza.
Aici, instanta a apreciat recursul ca fiind fondat. In sprijinul reclamantei venise de aceasta data si Legea 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului cominist in Romania.
Si, potrivit noului act normativ, principalele atributii privind emiterea deciziei de compensare revin Comisiei Nationale pentru Compensarea Imobilelor.
In plus, Curtea a constatat ca, intre data emiterii dispozitiei primarului si data aparitiei Legii 165 au trecut 5 ani, “timp in care parata nu a depus nici o minima diligenta pentru emiterea titlului de despagubire“. Asa incat, in noiembrie 2013, recursul a fost admis, “modifica in tot sentinta nr. 131/20.03.2012 pronuntata de Curtea de Apel Galati si in rejudecare: Admite actiunea formulata de reclamanta. Obliga CNCI la indeplinirea atributiilor ce ii revin potrivit art. 21 si 34 din Legea nr. 165/2013“.
Ulterior insa, anul acesta CNCI a facut contestatie in anulare, in baza art. 317 alineatul 1 punctul 1 al art. 318 cpc. CNCI a sustinut in actiune ca “a fost invocata si sustinuta exceptia de ordine publica a prematuritatii cererii de chemare in judecata, exceptie ce nu a fost analizata de instanta“.  Si acesta ar fi un motiv al contestatiei in anulare. Mai departe insa, aceeasi Comisie arata ca “instanta de fond nu s-a pronuntat asupra exceptiei de prematuritate.
Mentionam ca aceasta exceptie nu putea fi invocata la data formularii recursului, avand in vedere faptul ca Legea 165/2013 a fost publicata in MO din 17 mai 2013“.  Adica am vrut, dar n-am putut, pentru ca nu exista baza legala, dar nici instanta nu s-a pronuntat.
Si, in plus, a sustinut CNCI in contestatia in anulare, dosarul de despagubire nu ar face parte din categoria dosarelor aprobate carora li se aplica procedura specifica CCSD prevazuta la art 41 alineatul 3 din Legea 165/2013.
“In cazul contestatiei in anulare, aceasta poate fi exercitata numai pentru motivele strict si limitativ prevazute de lege, in caz contrar cererea trebuie respinsa ca inadmisibila“, se arata in intampinarea vrancencei. In acelasi timp, intimata, prin avocata Mioara Flenchea, a aratat ca “o contestatie in anulare intemeiata pe dispozitiile art 318 cpc impotriva deciziei pronuntate in recurs poate fi promovata doar de partea care a exercitat calea de atac a recursului“.
“Cat priveste sustinerile referitoare la faptul ca instanta nu s-a pronuntat asupra unei presupuse exceptii de prematuritate ce n-a putut fi invocata deoarece Legea 165/2013 nu era in vigoare la data formularii recursului de catre noi, sunt motive formulate cu rea credinta de neprofesionisti”, a mai aratat in instanta avocata Flenchea.
Concluzia instantei a fost de a respinge contestatia in anulare ca nefondata. Ceea ce inseamna, cel putin pe hartie, ca dosarul vrancencei trebuie rezolvat.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Incepand din 10 aprilie 2014 certificatele constatatoare se vor putea obtine online

Conform unui comunicat de presa ONRC obtinerea online a certificatelor constatatoare si a furnizarilor de informatii din registrul comertului devine functionala, incepand din 10 aprilie 2014, prin intermediului portalului Oficiului National al Registrului Comertului.

Certificatele Constatatoare eliberate de Oficiul National al Registrului Comertului cuprind informatii privind:

starea la zi a unei companii,
informatii esentiale de natura statutara, financiara si a domeniului de activitate .

Aceste certificate sunt necesare, si, de multe ori obligatorii, in a demonstra legitimitatea companiei si in desfasurarea activitatilor autorizate. Acestea devin documente esentiale pentru companie in relatia cu institutii publice sau alte entitati (de exemplu: in cazul participarii la licitatii, solicitarii de credite bancare, sau in fata instantelor judecatoresti, etc).

Noul serviciu electronic specializat de tip e-Guvernare, InfoCert, a fost dezvoltat cu scopul de a creste gradul de operativitate in relatia cu beneficiarii serviciilor ONRC (cetateni, mediu de afaceri, administratie publica, alte entitati), prin furnizarea de documente cu semnatura electronica, in mod automat, fara interventia operatorului de date, 24/24 ore, 7/7 zile. Plata se realizeaza electronic, prin utilizarea unui card bancar, solicitantul obtinand o factura electronica.

Documentele furnizate prin serviciul online InfoCert se supun dispozitiilor Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica, cu modificarile si completarile ulterioare. Datele continute de certificatul constatator/furnizarea de informatii obtinute prin InfoCert sunt protejate, astfel incat sa asigure:

- Autenticitatea: documentul obtinut este semnat electronic si contine elemente de siguranta, precum codul de bare unic la nivel ONRC si marcajul grafic de pe fundal;
- Integritatea: informatiile continute in document nu pot fi modificate dupa ce acesta a fost emis, continutul fiind incriptat si restrictionat;
- Data sigura a emiterii: se cunoaste precis momentul in care certificatul a fost emis, prin aplicarea unei marci temporale unice;
- Verificarea: documentul poate fi verificat la o data ulterioara obtinerii acestuia, prin utilizarea codului de bare aplicat pe document.

Noul serviciu InfoCert este parte a sistemului informatic integrat al ONRC pentru asigurarea de servicii online destinate comunitatii de afaceri, prin intermediul portalului dedicat - https://portal.onrc.ro. Accesul in portal este securizat si se realizeaza pe baza de user si parola.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Firmele, pedepsite de Fisc daca isi aleg gresit partenerii de afaceri si care este efectul cresterii accizelor si a birurilor pe case si masini

Protest fata de modificarile la legea privind clauzele abuzive, la Parlament, scrie economica.net.
Trei asociatii care apara drepturile consumatorilor au anuntat, pentru 28 aprilie, o actiune de protest, in fata Parlamentului, fata de modificarile si completarile la Legea privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatorii de servicii financiare.
Firmele, pedepsite de Fisc daca isi aleg gresit partenerii de afaceri, titreaza capital.ro.
Desi tranzactiile cu parteneri inactivi inseamna costuri mari pentru firme, cum ar fi pierderea dreptului de deducere a cheltuielilor si a TVA, sunt greu de evitat. Modul in care Fiscul publica listele cu inactivi si criteriile de declarare a inactivitatii forteaza companiile sa-si asume riscuri incalculabile.
Firmele care nu depun nicio declaratie intr-un semestru, sau au sediu fictiv sunt declarate inactive de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
Efectul cresterii accizelor si a birurilor pe case si masini: deficitul statului se reduce, anunta evz.ro.
Deficitul bugetar dupa primul trimestru al acestui an s-a redus la 0,14% din PIB, fata de 0,67% din PIB in aceeasi perioada a anului precedent, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP).
"La sfarsitul trimestrului I 2014 se inregistreaza un sold primar pozitiv de 0,23% din PIB fata de un sold primar negativ de 0,18% din PIB aferent trimestrului I 2013 (soldul primar al bugetului general consolidat reprezinta soldul bugetului general consolidat din care au fost deduse platile de dobanzi aferente datoriei publice). Deficitul bugetului general consolidat pe primele trei luni ale anului ne asigura incadrarea in tintele agreate cu organismele financiare internationale”, precizeaza MFP.
Optimism debordant la presedintele Basescu: Economia poate creste in acest an cu 4-5%, chiar daca Guvernul a tras „frana de mana“ prin noi taxe, informeaza adevarul.ro.
Presedintele Traian Basescu este mai optimist decat economistii si crede ca Produsul Intern Brut al Romaniei ar putea urca in acest an cu patru sau cinci procente daca si agricultura ar performa. Seful statului a criticat, insa, politica Executivului de a introduce noi taxe, el afirmand si ca FMI „putea fi un mai bun consultant pentru Guvern“.
Basescu a declarat, duminica, la o dezbatere a Fundatiei Miscarea Populara, ca politica Guvernului de a introduce 35 de taxe noi este gresita, „ca si cum ai trage frana economiei“, el precizand ca este, cu toate acestea, optimist in privinta cresterii economice in 2014.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Victor Ciorbea a fost ales noul Avocat al Poporului

In sedinta de plen reunit a celor doua Camere ale Parlamentului a fost ales noul Avocat al Poporului, in persoana fostului premier Victor Ciorbea.

Acesta a primit 306 voturi "pentru" si doua voturi "impotriva", in conditiile in care Legea 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului prevede ca e numit ca Avocat al Poporului candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi ale deputatilor si senatorilor prezenti.

Victor Ciorbea a fost propus pentru aceasta functie de grupurile parlamentare ale PSD din Parlament.

Mandatul sau va fi de cinci ani de la data numirii, putand fi reinnoit o singura data .
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Din 2015 toate autovehiculele vandute in UE trebuie sa poata apela automat serviciile de urgenta

Noi reguli care spun ca din 2015 toate autovehiculele vandute in UE trebuie sa poata apela automat serviciile de urgenta atunci cand sunt implicate intr-un accident grav vor fi votate de deputatii europeni de la comisia pentru piata interna pe 14 februarie.

Cum va functiona: un autovehicul implicat intr-un accident grav va apela automat serviciile de urgenta. Apelul poate fi declansat si manual. Sistemul va transmite date despre locul si ora accidentului.

“Noul sistem eCall ar putea salva pana la 2.500 de vieti pe an si acest argument mi se pare decisiv pentru intoducerea acestui serviciu de apelare de urgenta in toata UE“, a spus raportoarea Olga Sehnalova (S&D, Cehia).

In momentul de fata, 0,7% din autovehiculele pentru pasageri din UE sunt echipate cu sisteme de apelare automata a numerelor de urgenta. Se estimeaza ca instalarea sistemului eCall va costa aproximativ 100 de euro pentru fiecare masina.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Legi in materie penala si procesual penala – pachetul reformei penale

La data de 1 februarie 2014 a intra in vigoare un pachet de sapte legi in materie penala si procesual penala – pachetul reformei penale, a carui elaborare si adoptare a constituit o continuare fireasca a efortului societatii romanesti de reformare, inceput prin adoptarea si implementarea noilor coduri civil si de procedura civila.

Astfel, subsecvent adoptarii celor mai importante acte normative din cuprinsul pachetului, respectiv noul Cod penal (Legea nr. 286/2009) si noul Codul de procedura penala (Legea nr. 135/2010), au fost adoptate alte cinci legi organice in materie penala, procesual penala si executional penala, menite sa completeze amplul proces de reforma in acest domeniu:

- Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal;

- Legea nr. 252/2013 privind organizarea si functionarea sistemului de probatiune;

- Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a masurilor educative si a altor masuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal;

- Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal;

- Legea nr. 255/2013 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale.

Prin adoptarea noului Cod penal au fost introduse o serie de institutii noi in sistemul legislativ national, fiind aduse, de asemenea, o serie de modificari importante institutiilor deja existente in reglementarea anterioara:

- a fost introdusa institutia zilelor-amenda in ceea ce priveste pedeapsa amenzii, amenda devenind o alternativa viabila la pedeapsa inchisorii, putand fi dispusa in mai multe situatii fata de reglementarea anterioara, uneori chiar cumulativ cu pedeapsa inchisorii;

- au fost introduse noi modalitati alternative la executarea pedepsei in regim de detentie, precum renuntarea la pedeapsa, amanarea pronuntarii pedepsei, suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere;

- s-a realizat reducerea unor pedepse, coroborata cu o mai buna individualizare a acestora;

- s-a agravat regimul sanctionator al concursului de infractiuni si al recidivei (spre exemplu, in caz de concurs de infractiuni, in privinta pedepsei principale, se aplica sistemul cumulului juridic cu spor obligatoriu si fix);

- au fost reglementate numai masuri educative pentru minori;

- s-a realizat extinderea si eficientizarea pedepsei amenzii penale;

- au fost introduse noi pedepse complementare constand in: interzicerea dreptului de a se apropia de locuinta, locul de munca, scoala sau alte locuri unde victima desfasoara activitati sociale, in conditiile stabilite de instanta de judecata;

- a fost regandit si redimensionat rolul serviciilor de probatiune, pe durata termenelor de incercare a diferitelor modalitati de executare, acestea urmand a avea o interventie activa si atributii sporite.

Noul Cod de procedura penala confera, pe de o parte, un cadru procesual-penal modern, apt sa asigure eficienta si celeritate procedurilor judiciare penale, iar pe de alta parte, asigura transpunerea in dreptul intern a actelor comunitare in materie.

Astfel:

- au fost introduseproceduri suple si eficiente, ce vor permite desfasurarea anchetelor cu celeritate, dar si cu garantarea respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale;

- au fost reglementate principiile fundamentale ale procesului penal, introducandu-se o serie de principii noi, precumdreptul la un proces echitabil desfasurat intr-un termen rezonabil, principiul separarii functiilor judiciare in procesul penal, principiul obligativitatii actiunii penale strans legat de cel subsidiar al oportunitatii, principiul non bis in idem, dreptul la libertate si siguranta si principiul loialitatii in obtinerea probelor;

- institutiile noi ale judecatorului de drepturi si libertati si judecatorului de camera preliminara sunt menite a valoriza drepturile fundamentale ale omului si principiul legalitatii;

- a fost reglementata o noua masura preventiva, arestul la domiciliu, in vederea extinderii posibilitatilor de individualizare a masurilor preventive;

- au fost facute modificari de substanta in materia cailor extraordinare de atac. Ca urmare a acestor modificari, recursul in casatie devine o cale extraordinara de atac, exercitata doar in cazuri exceptionale, numai pentru motive de nelegalitate;

- au fost cuprinse elementele recent adoptate la nivelul Uniunii Europene si a fostcreata o procedura penala eficienta si rapida, care sa permita respectarea cerintelor CEDO;

- practica judiciara unitara este asigurata prin intermediul recursului in interesul legii si al unei institutii noi, sesizarea inaltei Curti de Casatie si Justitie in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor probleme de drept;

- a fost consolidat rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie ca instanta de casatie;

- a fost introdusa institutia acordului de recunoastere a vinovatiei;

- au fost reglementate proceduri speciale menite a asigura accesul justitiabililor la mijloace si forme procedurale mai simple, avandu-se in vedere accelerarea procedurii, pentru asigurarea celeritatii solutionarii cauzelor.

Intrarea in vigoare a codurilor penale reprezinta indeplinirea angajamentului Romaniei fata de Uniunea Europeana, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare . De altfel, inca din iulie 2009, Comisia Europeana recomanda intrarea rapida in vigoare a celor patru coduri, o mentiune expresa privind data de 1 februarie 2014 pentru codurile penale regasindu – se si in raportul publicat la inceputul anului trecut.

Elaborarea codurilor si pregatirea profesionala a magistratilor pentru intrarea in vigoare a noilor reglementari a necesitat, in ultima perioada, eforturi sustinute si un dialog interinstitutional permanent pentru identificarea celor mai bune solutii, astfel incat noul cadru legislativ in materie penala, procesual penala si executional penala sa fie unul modern, in acord cu standardele europene si internationale in materie.

Ministerul Justitiei va continua dialogul cu reprezentantii sistemului judiciar, pentru a asigura resursele necesare derularii procesului de implementare, in cele mai bune conditii .
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de CHITOIU LAURA ELENA, director al Directiei Avizari din cadrul A.S.F

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de CHITOIU LAURA ELENA, director al Directiei Avizari din cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (A.S.F) la data faptelor, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Din Rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora, in perioada 10-16 iunie 2013, la cererea unei persoane (membru neexecutiv in conducerea ASF, reprezentand interesele unei societati de asigurari) invinuita Chitoiu Laura Elena, director al Directiei Avizari din cadrul A.S.F., a devansat interviul pentru ocuparea functiei de director general al acelei societatii de asigurari. Astfel, desi interviul era stabilit pentru data de 10 iulie 2013, in urma demersurilor invinuitei Chitoiu Laura Elena, interviul a fost devansat pentru data de 19.06.2013. Pentru a se asigura ca functia de director general va fi ocupata de o anumita persoana care ii fusese indicata, Chitoiu Laura Elena a modificat componenta comisiei de examinare, asigurandu-se ca membrii care o vor examina pe candidata nu vor pune intrebari incomode, facilitand acesteia ocuparea functiei de director general al societatii de asigurari.

In acest fel, Chitoiu Laura Elena si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, asigurandu-i persoanei care a ocupat functia de conducere la societatea de asigurari pentru care s-a facut interventia un folos nepatrimonial, lucru de natura sa creeze o tulburare insemnata Autoritatii de Supraveghere Financiare, institutie care este reglementata sa vegheze asupra indeplinirii conditiilor legale de functionare de catre societatile de asigurari de pe teritoriul Romaniei, in vederea asigurarii stabilitatii pietei de asigurari.

La data de 28 ianuarie 2014, invinuitei Chitoiu Laura Elena i s-au prezentat acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala.

In cauza sunt cercetate si alte persoane .

Facem precizarea ca inceperea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Modificare a noului Cod de procedura civila referitoare la executarea silita, propusa de CSM

Propunerile CSM din data de 23 ianuarie 2014, sesizarea ministrului justitiei pentru initierea unui proiect de act normativ de modificare a noului Cod de procedura civila:

1. Art. 433 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(1) Hotararea judecatoreasca are putere executorie, in conditiile prevazute de lege .
(2) Hotararile judecatoresti vor fi investite cu formula executorie, daca legea nu prevede altfel. Formula executorie are urmatorul cuprins:
“Noi, Presedintele Romaniei,
Dam imputernicire si ordonam executorilor judecatoresti sa puna in executare titlul (Aici urmeaza elementele de identificare a titlului executoriu.) pentru care s-a pronuntat prezenta incheiere de incuviintare a executarii silite. Ordonam agentilor fortei publice sa sprijine indeplinirea prompta si efectiva a tuturor actelor de executare silita, iar procurorilor sa staruie pentru ducerea la indeplinire a titlului executoriu, in conditiile legii. (Urmeaza semnatura presedintelui instantei si a grefierului.)“
(3) Cererea de investire a hotararii cu formula executorie se solutioneaza de catre presedintele instantei sau de catre judecatorul desemnat de acesta, in camera de consiliu, fara citarea partilor.
(4) Incheierea prin care se respinge cererea de investire cu formula executorie a hotararii judecatoresti sau a altui inscris poate fi atacata cu apel numai de catre creditor, in termen de 5 zile de la comunicare .
(5) Incheierea prin care se admite cererea de investire cu formula executorie a hotararii judecatoresti sau a altui inscris in cazurile prevazute de lege nu este supusa niciunei cai de atac.
(6) Hotararea investita se va da numai partii care a castigat sau reprezentantului ei.

2. La art. 650, alin. (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(1) Instanta de executare este judecatoria in circumscriptia careia se afla domiciliul sau sediul creditorului, in afara cazurilor in care legea dispune altfel.

3. Art. 664 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 664 Inregistrarea cererii de executare De indata ce primeste cererea de executare, executorul judecatoresc va dispune inregistrarea acesteia in registrul general de dosare.

4. La art. 665, alin. (1), (2), (3),(5), (6) si (7) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
(1) In termen de maximum 7 zile de la inregistrarea cererii, executorul judecatoresc va dispune incuviintarea executarii.
(2) Cererea de incuviintare a executarii silite se solutioneaza de executorul judecatoresc prin incheiere, fara citarea partilor, iar motivarea incheierii se face in cel mult 7 zile de la pronuntare.
(3) Incheierea va cuprinde, in afara mentiunilor prevazute la art. 656 alin. (1), aratarea titlului executoriu pe baza caruia se va face executarea, suma, cu toate accesoriile pentru care s-a incuviintat urmarirea, cand s-a incuviintat urmarirea silita a bunurilor debitorului, modalitatea concreta de executare silita, atunci cand s-a solicitat expres aceasta, si autorizarea creditorului sa treaca la executare .
(5) Executorul judecatoresc poate respinge cererea de incuviintare a executarii silite numai daca: 1. cererea de executare silita este de competenta altui organ de executare decat cel sesizat; 2. hotararea sau, dupa caz, inscrisul nu constituie, potrivit legii, titlu executoriu; 3. inscrisul, altul decat o hotarare judecatoreasca, nu intruneste toate conditiile de forma cerute de lege; 4. creanta nu este certa, lichida si exigibila; 5. debitorul se bucura de imunitate de executare; 6. titlul cuprinde dispozitii care nu se pot aduce la indeplinire prin executare silita; 7. exista alte impedimente prevazute de lege .
(6) Incheierea prin care executorul judecatoresc admite cererea de incuviintare a executarii silite nu este supusa niciunei cai de atac. Incheierea prin care se respinge cererea de incuviintare a executarii silite poate fi atacata exclusiv cu apel numai de creditor, in termen de 5 zile de la comunicare .

5. La art. 665, alin. (7) se abroga.

6. La art. 711, alin. (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(3) De asemenea, cei interesati sau vatamati pot cere, pe calea contestatiei la executare, si anularea incheierii prin care s-a admis cererea de incuviintare a executarii silite, daca a fost data fara indeplinirea conditiilor legale.
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded