Profile cover photo
Profile photo
Манастир Подмаине (Podmaine Monastery)
28,277 followers -
Манастир Српске Православне Цркве у Црној Гори (Monastery of Serbian Orthodox Church in Montenegro) - Cetine's Archdiocese
Манастир Српске Православне Цркве у Црној Гори (Monastery of Serbian Orthodox Church in Montenegro) - Cetine's Archdiocese

28,277 followers
About
Posts

Post has attachment

Post has attachment
Уколико би свако од нас смислено погледао на свој живот, стално би видео то чудо Божјег присуства. То непрекидно и свакодневно чудо, када се наша душа, сломљена и потопљена, подиже са дна, веће је чудо него човек који иде по води. Тако мало полажемо наде у молитву, а Он чује тада када му ми заиста вапијемо. Једио је потребно, вапијући, дати му свцело срце, а не попут Петра, који је кренуо, али је окренуо очи од Христа Спаситеља, погледао на таласе који су му беснели под ногама и одмах је почео да тоне. Истог тренутка када је погледао на те страшне таласе, а не на Христа, изгубио је чудесну способност да иде по води… Тако и ми сви, добивши подршку и помоћ Божју, почињемо да се колебамо и мислимо: „Могуће да је ово случајност, могуће да је тако и требало, можда би било и неизбежно?“ Одмах почињемо да објашњавамо све на основу свога (расуђивања), по људској логици, и одмах све у нама поново почиње да се урушава. Богу треба дати све или ништа.

Post has attachment
Не понавља ли се исто чудо и са милостивим људима? И то веома често. По мери давања и њима Господ даје десет, двадесет и стотину пута више. Веран је Господ у свим речима својим (Пс. 44, 13).
Али данашње Јеванђеље нас нарочито поучава томе да је наш истински хлеб, хлеб не овог привременог, већ вечног живота, Господ Исус Христос и да ми треба да се побринемо не само за трулежну храну, већ много више за нетрулежну, која души даје вечни живот – заправо за Причешће пречистим Телом и Крвљу Христовом, слушање и читање Речи Божије – које јесте духовна храна наших душа, молитву која освећује душу и насићује је благодаћу.

Post has attachment
Данашње Јеванђеље нам напомиње да наша молитва треба да буде спојена са несумњивом вером. Христос пита слепце: „Верујете ли да могу то учинити?“ и одговара им: „По вери ва­шој нека Вам буде“. Он би могао, каже св. Јован Златоусти, једном речју одмах исцелити све слепе, неме и глуве по свој земљи. Али који би био смисао тога? Човек би био постављен на исту раван са неразумним животињама, без слободне воље и слободног избора, лишен свог узвишеног предназначења. Али човек је управо зато човек, што стоји пред избором добра и зла. Уколико изабере добро, ступа у зајеницу са Богом и постаје син светлости, наследник Његовог небеског Царства. Уколико изабира зло, постаје униженији од неразумних створења, погружавајући се у таму најкрајњу.

Post has attachment
О злом духу који наводи неосећајност на душу, да ли треба што говорити? Ја се бојим да о њему пишем. Како то душа излази из свога личног састава у то време када он долази и страх Божји и сваку побожност одбацује од ње; о страшном Суду и вечној муци спомиње као о простој речи и потсмева се огњеном преврату, који ће заиста све потрести и мада исповеда Бога, но заповести Његове неће ни да чује. Бијеш се у груди када се душа покреће на грех и она не осећа; говориш јој из Светог Писма, но она као глува не чује и као слепа не види; престављаш јој укор и срамоту од људи, она тај стид ни зашта не рачуна и не чује слично свињи која је, затворивши очи, изломила ограду. Овога злога духа доводе помисли славољубља, ако допустимо да се оне у нама дуго задрже. Од њега ако не би била скраћени дани они нико се не би спасао (Мат. 24, 20).
монах Евагрије
Photo

Post has attachment

Post has attachment
Човек отвара улаз злим силама и уколико злоупотребљава алкохол или употребљава наркотике. Дуготрајно деловање великих количина алкохола, а о наркотицима и да не говоримо, може довести до страшних последица, међу којима је и усељавање демона у човека. Улаз демонима се открива и блудом и осталим гресима повезаним са неверством у браку, прељубом – нарушавањем седме заповести Божије. Људи који су искусили нешто слично, знају како је страшно изгубити целомудреност и чистоту, и колико је потом труда потребно уложити, да би се поново успоставио однос са Богом.

Post has attachment
http://manastirpodmaine.org/radio/
НАЈАВА ПРОГРАМА
за недељу 09.07.2017 (26.06.2017.)
12:00 Јеванђеље, Апостолске посланице, Књига пророка Језекиља, Мисли за сваки дан, Охридски Пролог за 09.07.(26.06.)
12:40 Житија светих за 09.07.(26.06.)
14:00 ОМИЛИЈЕ на 5. недељу по Духовима, свети владика Николај (реприза)
15:00 Монах Арсеније (Јовановић): ПРАВОСЛАВЉЕ – ПРВО И ПОСЛЕДЊЕ УТОЧИШТЕ (реприза)
16:00 Јеванђеље, Апостолске посланице, Књига пророка Језекиља, Мисли за сваки дан, Охридски Пролог за 09.06.(26.06.) (реприза)
17:00 Проповед јеромонаха Василија на 5. недељу по Духовима, 09.07.2017. манастир Подмаине
18:00 Византијско појање (глас 4.) – о. Нектарије, хиландарски скит Буразери, Света Гора
19:00 Предавање проф. Павла Ботића на 5. недељу по Духовима, 09.07.2017. манастир Подмаине
20:00 Јеромонах Рафаило (Бољевић): ВРХОВИ, 09.07.2017. манастир Подмаине (уживо)
22:30 Јеванђеље, Апостолске посланице, Књига пророка Језекиља, Мисли за сваки дан, Охридски Пролог за 10.07.(27.06.)
23:00 Житија светих за 10.07.(27.06.)
23:30 Православно црквено појање
Photo

Post has attachment

Post has attachment
Wait while more posts are being loaded