Profile cover photo
Profile photo
Манастир Подмаине (Podmaine Monastery)
26,656 followers -
Манастир Српске Православне Цркве у Црној Гори (Monastery of Serbian Orthodox Church in Montenegro) - Cetine's Archdiocese
Манастир Српске Православне Цркве у Црној Гори (Monastery of Serbian Orthodox Church in Montenegro) - Cetine's Archdiocese

26,656 followers
About
Posts

Post has attachment
Сећај се две помисли и бој их се. Једна ти говори: „Ти си свет човек“, а друга: „Нећеш се спасти“. И једна и друга долазе од ђавола и нису истините. Ти мисли овако: „Ја сам велики грешник, али је Господ милостив и воли људе и Он ће ми опростити грехе“.
Веруј тако и Господ ће ти опростити. Немој се надати на своје подвиге, чак и ако се много подвизаваш. Један подвижник ми је говорио: „Сигурно ћу се спасти пошто сваког дана вршим толико метанија“. Међутим, када је дошла смрт, растргао је кошуљу коју је имао на себи.
Према томе, Бог нас не милује због наших подвига, већ једино по Својој благости. Господ хоће да је душа смирена, незлобива и да свима са љубављу опрашта. Тада ће и Господ опростити са радошћу. Господ све воли и ми треба да Га подражавамо, и да све волимо. Ако смо немоћни, молимо се Господу и Он нас неће одбити, него ће нам помоћи Својом благодаћу.
свети Силуан Атонски
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Многобројна и разнолика су имена којима се уважено сабрање црквених проповедника труди да похвали Приснодевствену Владичицу, желећи да обзнани Њену велику славу. Један од њих је именује сунцем, зато што, овенчана зрацима Божије благодати, сија јаче од свих небеских светила. Други је назива месецом, зато што због свога великог и чудесног сјаја, она, као Царица, прима поклоњење од читавог збора тајанствених звезда. Називају је извором, јер напаја Цркву потоком небеских дарова. Називају је кипарисом, јер захваљујући Своме прирођеном миомирису она је далека свакој трулежи. Називају је крином, јер није изгубила своју чисту лепоту, премда је и узрасла посред трњака свеопште туге. Називају је небом, јер је просијала Сунце правде. Називају је вртом закључаним, куда се сатанска змија није дрзнула да пролије смртоносни отров. Рајем, јер је процветала Дрво Живота; високом гором светости, коју никада није преплавио потоп греха. Али ни један од ових назива не приличи Дјеви у тој мери као онај којим Ју је назвао Дух Свети у Песми над песмама: јутро, зора: „Ко је она што се види као зора“ (Пес. 6, 10)?
Add a comment...

Post has attachment
Диши Богом, и Бог ће владати целим твојим бићем. Као што плућима удишеш и издишеш ваздух, тако мислима и срцем издиши себе из себе а удиши живога Бога. Тако ће се Он уселити у тебе, Победоносни, Непобедиви, и употребиће те за оруђе своје победе над злом у теби и изван тебе. Будите у мени и ја ћу у вама. Како то? Слично као што смо ми у ваздуху и ваздух у нама. Бог је дух, а дух може ући у човека кад човек отвори себе према Богу.
свети владика Николај
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Ако човек прими неправилну мисао о Богу, например, да је Бог неки компјутер који пребројава наше најситније грешке и који је спреман само да кажњава - такав ће његов живот и бити, такви односи ће се и изградити са Богом, односи као код роба и господара. Уколико човек прими неправилну мисао о томе да је духовни живот не свакодневна борба са страстима, која је испуњена крајњом трезвеношћу и опрезношћу него да су духовни живот чуда, виђења, знамења краја света, „осећања благодати“, путовања по светим местима, купања у изворима, старце и старице, онда хришћанство нестаје а место њега се појављује незнабожтво православног обреда. Човек ће стећи мишљење да у друштвено-политичком устројству света, једна или друга његова форма или национална припадност имају религиозно значење и кренуће да тражи масоне и да обнавља монархију сматрајући управо то благочестивим делом. И тако даље и томе слично.. При томе, такви људи себе у потпуности могу сматрати истински православнима. Но шта је то Православље? Оно је правилан, истинит однос човека ка Богу, ка свету, ка ближњима, ка самом себи. И наш задатак јесте да управо будемо православни хришћани који веру истински поседују и који истински живе по њој. Ка томе ће бити и усмерени сви наши напори.
Игуман Петар Мешчеринов
Photo
Add a comment...

Post has attachment
У првим вековима је постојао обичај да су исповедници имали право да опраштају грехе. И када би људи тешко сагрешили и када би их због тога одлучивали од Цркве, они су ишли исповедницима који су били прогањани, страдали, затварани у тамнице, протеривани у изгнанство и просили њихове молитве, молили њихово заступништво. И уколико би га исповедник заступао пред Црквом, овога су човека опет прихватали и разрешавали му да се причешћује. У наше време, свакако никога не одлучују. Насупрот: иди, спасавај се како знаш. Али да ли ово значи да је завршено са исповедништвом у Цркви? Никако. И ово погодно време у коме сада живимо неће дуго трајати. Оно и не може потрајати дуго, јер огроман део нашег народа није заиста православан, већ само толерише Цркву. Зато ће се ова толеранција још неко време наставити а онда ће нестати, јер ни сатана неће ни у ком случају дозволити да овде Црква процвета, да се овакакв раскошан живот на духовном плану настави: ако хоћеш – исповедај се, ако хоћеш – причешћуј се.
Add a comment...

Post has shared content

Post has shared content
Pomozite u obnovi konaka Manastira Svetog Nikolaja u Draževini.
ŽIRO RAČUN – 562-00680-841467-50
I devizni račun za uplate iz Srbije i inostranstva
Devizni :BA 395620-0680-84147526
NLB Banka a.d. Banja Luka
Помогите отремонтировать ночлег в Монастыре Св. Николая в Дражевине. Расчетный счет :562-00680-841467-50 Номер счета для перевода из Сербии и зарубежом: Валютный счет: BA 395620-0680-84147526 NLB Banka a.d. Banja Luka
Photo
Add a comment...

Post has shared content
Pomozite u obnovi konaka Manastira Svetog Nikolaja u Draževini.
ŽIRO RAČUN – 562-00680-841467-50
I devizni račun za uplate iz Srbije i inostranstva
Devizni :BA 395620-0680-84147526
NLB Banka a.d. Banja Luka

http://www.visegradlive.com/izgorio-zadnji-sprat-konaka-manastira-u-dobrunskoj-rijeci-kod-visegrada/
Add a comment...

Post has attachment
Попустљивост греховима грешника доводи до помрачења здравог разума у њему. Он постаје духовно слеп, не види погубне последице свога греховног стања, заборавља на разликовање добра и зла и ма како да је грех тежак, он га и не сматра за грех и не боји се одговорности за њега. Његово се духовно стање сликовито описује у Христовој причи о блудном Сину. Бежећи из очевог дома у далеку земљу, он ни у ком случају није замишљао то жалосно и срамно стање до кога ће га довести његово безумно расипништво и распусност. Ако је за њега речено да је на крају „дошао себи“, освестио се, онда шта то значи, ако не то да је до тада он био „ван себе“, у заносу. Вртећи се у вихору светске сујете, безумно трошећи своје имање на пијанчење и распусност, он је заиста био као сишао са ума, ваљајући се у бездни греховној, уопште не схватајући воју срамоту и понижење. Могло се очекивати да ће он на крају пострадати и умрети без покајања. Ипак, то се није догодило.
Add a comment...

Post has attachment
Свеноћно бдење у част Пресвете Владичице наше Богородице Тројеручице и преп. Пајсија Светогорца
Flickr
Flickr
flickr.com
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded