Profile cover photo
Profile photo
Γεωργία Ζεμπιλιάδου
72 followers
72 followers
About
Posts

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment
Add a comment...

Post has attachment

Post has attachment
Ο απολογισμός του 2015 που την περασμένη Δευτέρα (16-5) παρουσιάσθηκε από την Περιφερειακή Αρχή, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο καταστροφικό μπορεί να αποδειχθεί για έναν τόπο το να αναλαμβάνουν την τύχη του κάποιοι που δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα και δεν φρόντισαν να διαμορφώσουν, δυο χρόνια μετά, κάποιο ΣΧΕΔΙΟ.
Είναι σαν να τους ανατέθηκε να οδηγήσουν ένα καράβι στην ανοιχτή θάλασσα και αυτοί θεωρώντας πως είναι κάτι απλό και εύκολο, για το μόνο που ενδιαφέρθηκαν ήταν τι στολή θα φορέσουν και ποια, όσο το δυνατόν καλύτερη θέση, θα πάρει ο καθένας πέριξ του «καπετάνιου».
Φυσικά η ευθύνη ξεκινά απ΄ τον ίδιο τον «καπετάνιο», που μπέρδεψε τις ζωές μας με την εικονική πραγματικότητα και έχοντας την εντύπωση πως το να κουμαντάρεις ένα καράβι είναι σαν να παίζεις ένα ψηφιακό παιχνίδι όπου σου δίνονται αρκετές ζωές να ξοδέψεις μέχρι να  μάθεις.
Το ότι ο «καπετάνιος» κ. Καρυπίδης είχε πει απ΄ την αρχή πως δεν έχει Σχέδιο, αποδεικνύει πως είναι ειλικρινής. Είναι όμως και επικίνδυνος καθώς πριν καλά καλά συμπληρώσει δύο χρόνια στη Διοίκηση της Περιφέρειας μας, το καράβι βρήκε ήδη σε πολλές βραχονησίδες και κάνει νερά.
 Μας είχε προειδοποιήσει βέβαια, ότι αν ο κόσμος τον ψήφιζε «θα έμπλεκε», φράση που χρησιμοποιούσε σε μια απ΄ τις λεκτικές του πιρουέτες όταν πάσχιζε να πείσει πως είναι το νέο και το διαφορετικό. Ατυχώς και σ΄ αυτό ήταν ειλικρινής, αλλά μόνο στο ότι μπλέξαμε. Όσο για το νέο και το διαφορετικό, ας το αφήσουμε καλύτερα…
Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω στη συνεδρίαση της 16ης Μαϊου, που εκ των πραγμάτων θεωρείται απ΄ τις κορυφαίες του Περιφερειακού Συμβουλίου μια και συζητιόταν ο απολογισμός των πεπραγμένων του, προέβη και σ΄ ένα θεσμικό ατόπημα.
Αντί να ανέβει στο βήμα και να εκφωνήσει το δικό του λόγο, προτίμησε να κάνει κάτι πρωτοφανές. Έφυγε απ΄ την αίθουσα και περιφερόταν πέριξ αυτής.
Γιατί άραγε; Επειδή αντελήφθη και ο ίδιος πως δεν έχει απολογισμό, αλλά μόνο πολλούς λόγους για να απολογηθεί για μια σειρά λάθη και αστοχίες του;      
Στο ίδιο μήκος κύματος και η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών που ήταν ωσεί παρούσα, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες  να προσπαθούν να σώσουν την κατάσταση αναλαμβάνοντας επί της ουσίας το ρόλο των αιρετών, που αν και τιμήθηκαν απ΄ την ψήφο των πολιτών και έπρεπε να κάνουν αυτή τη δουλειά, έδειξαν με τη στάση τους πόσο τους σέβονται και τιμούν την εμπιστοσύνη τους.
Παρ΄ όλα αυτά, ως Συνδυασμός, σεβόμενοι το θεσμό και την αποστολή μας, πριν καταψηφίσουμε αυτόν τον μέσω… τρίτων  απολογισμό της Περιφερειακής αρχής του κ. Καρυπίδη, παραθέσαμε μια σειρά στοιχεία που τεκμηρίωναν την ψήφο μας.
Τι λένε, λοιπόν, τα στοιχεία;
Κατ΄ αρχήν,  πως στο φετινό απολογισμό ως Περιφέρεια είχαμε λιγότερα έσοδα από το 2014 κατά 7,6% (78εκ€ το 2015 έναντι των 84εκ€ του 2014). Τα έσοδα αυτά προέρχονται, κυρίως, από Εθνικούς πόρους και από  Κοινοτικούς μόνο για τα έργα εκείνα που φορέας υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Συγκρίνοντας το τι έγινε στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως η μεγάλη χαμένη είναι η Π.Ε. Φλώρινας  που είχε  40%, περίπου, λιγότερα έσοδα το 2015 σε σχέση με το 2014. Το γιατί οι Περιφερειακοί Σύμβουλοί της υπερψήφισαν τον απολογισμό παραμένει μυστήριο!
Σε ό,τι αφορά τους διάφορους τομείς, τη μεγαλύτερη μείωση είχαν αυτοί  των επενδύσεων  και  των υπηρεσιών εκπαίδευσης (-19%).
Το τραγελαφικό όμως είναι πως ακόμη και αυτά τα μειωμένα έσοδα  η Περιφερειακή Αρχή δεν μπόρεσε να τα αξιοποιήσει καθώς από τα 78εκ€ που της πιστώθηκαν αξιοποίησε μόλις τα 32εκ€ (42%).
Κάτι ανάλογο συνέβη και με το ισχνό και πετσοκομμένο ποσό που είχε για Επενδύσεις, του οποίου αξιοποίησε μόλις το 55%.
Περνώντας στην αξιοποίηση των πόρων που είχαν στη διάθεσή τους οι τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες βλέπουμε πως  η απόδοσή τους ήταν απογοητευτική.
Η μέγιστη αξιοποίηση, σε ποσοστό, εμφανίζεται στην Π.Ε. Κοζάνης με 55% και ακολουθεί αυτή της Π.Ε. Γρεβενών με 47%.
Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο πως η παραγωγή έργου κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, κάποιος θα περίμενε ανάλογα να κινηθούν και οι λειτουργικές δαπάνες.
Εδώ συνέβη ένα θαύμα! Έργο στο «ισόγειο», λειτουργικές δαπάνες στην «ταράτσα»!
Φυσικά θέσαμε τα ανάλογα ερωτήματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά δεν πήραμε απάντηση. Ίσως επειδή ο κ. Καρυπίδης κόβοντας βόλτες βρισκόταν μακριά και δεν μας άκουσε.
Τα ερωτήματα που θέσαμε είναι τα εξής:
§  Γιατί  το κόστος των  υπερωριών εκτινάχθηκε κατά 61% σε σχέση με πέρυσι αφού το παραχθέν έργο ήταν μικρότερο;
§  Γιατί αυξήθηκε το κόστος των μετακινήσεων κατά 11%;
§  Γιατί αυξήθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες για την καθαριότητα και τις μεταφορές μαθητών;
§  Γιατί εκτινάχθηκαν οι πάσης φύσεως Δικαστικές δαπάνες,  που για το 2014 και το 2015 ξεπερνούν τις 700.000€ (!) και γιατί το 2015 αυξήθηκαν πάνω από 40% τόσο για την  Έδρα της Περιφέρειας όσο και την ΠΕ Κοζάνης;
§  Γιατί για τις Εκλογές του 2014 και του 2015 στη Δυτική Μακεδονία δαπανήθηκαν 742.000 ευρώ,  όταν η κρατική επιχορήγηση ήταν 137 χιλ ευρώ, και ήταν  σχεδόν  τριπλάσια από εκείνη της Περιφέρειας Ηπείρου;
§  Γιατί το ποσό για Δημόσιες  Σχέσεις (ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ) που έχουν  τιμολογηθεί για το 2014 και το 2015, ξεπερνάει το 1.000.000 € (1.125.000€,  653.000 € το 2014 και  472.000 € το 2015);
§  Γιατί απορροφήθηκε μόνο το 55% των πόρων για τις επενδύσεις;
§  Γιατί δεν απορροφήθηκε το σύνολο των πόρων για την Πρόνοια;
Αυτά τα γιατί, μαζί με πολλά άλλα,  δυστυχώς δεν απαντήθηκαν.
Δεν απαντήθηκαν γιατί οι απαντήσεις αφορούσαν πολιτικές επιλογές της Περιφερειακής Αρχής που ήταν απούσα.
Με την ολοκλήρωση όμως της διαδικασίας του απολογισμού του δεύτερου χρόνου της θητείας του κ. Καρυπίδη απαντήθηκε ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ που έχουν οι πολίτες αυτού του τόπου.
Ότι όταν μόνο σε έναν χρόνο, το 2015, χάνεις ως Περιφέρεια 231.000.000 € από το ΕΣΠΑ, 46.000.000 € από τον Προϋπολογισμό σου και μένεις εκτός από το μεγάλο επενδυτικό Πακέτο Γιούνκερ, δεν είναι να απορείς γιατί η ανεργία που ο κ. Καρυπίδης την παρέλαβε στο 26%, εκτινάχθηκε σήμερα στο 35% στην Περιφέρειά μας!
Η Δυτική Μακεδονία δεν είναι η μόνη Περιφέρεια που περνάει κρίση.
Είναι όμως η μόνη που βλέπει ότι απέναντι στην κρίση δεν δημιουργούνται αναχώματα με την παραγωγή Έργου, που αν δεν βελτίωναν την κατάσταση τουλάχιστον θα έβαζαν τις βάσεις για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.
Έργο βέβαια δεν παράγεται με λόγια του αέρα και δημόσιες σχέσεις. Χρειάζεται Σχέδιο, Πρόγραμμα και Δουλειά.
Η σημερινή Περιφερειακή αρχή δεν έχει Σχέδιο και Πρόγραμμα, αλλά ας δουλέψει επιτέλους.
Ας δουλέψει αξιοποιώντας τις δικές μας κατατεθειμένες προτάσεις, αλλά και των άλλων συνδυασμών της αντιπολίτευσης.
Δε θα ζητήσουμε ανταμοιβή. Ανταμοιβή μας θα είναι να δούμε επιτέλους τον τόπο μας να ξεκολλάει απ΄ το τέλμα.   
Μπορεί να το κάνει αυτό ο κ. Καρυπίδης;
Με βάση τα μέχρι τώρα έργα και τις ημέρες του, δεν είμαστε αισιόδοξοι, αλλά τουλάχιστον ας το προσπαθήσει. Το οφείλει στον Τόπο και τους Πολίτες του
 
        Γεωργία Ζεμπιλιάδου
     Περιφερειακή Σύμβουλος
     Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»

 
Add a comment...

Post has attachment
Συνέβη και αυτό. Στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας ο Σύμβουλος της αντιπολίτευσης και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Π.Ε. Κοζάνης κ. Θέμις Μουμουλίδης επιτέθηκε στην επικεφαλής του συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ, Γεωργία Ζεμπιλιάδου, κάνοντας της δριμύτατες παρατηρήσεις γιατί ασκεί συνεχώς αντιπολίτευση στον κ. Καρυπίδη!

Πρόσθεσε δε πως θα περίμενε να δει προτάσεις αντί να ασκεί συνεχώς κριτική στο σημερινό Περιφερειάρχη!

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στον κ. Καρυπίδη που από σήμερα απέκτησε νέο Σύμβουλο η παράταξη του και να συγχαρούμε επίσης τον κ. Μουμουλίδη, που επιδεικνύοντας το ίδιο θάρρος μ΄ αυτό που επιδεικνύει στη Βουλή όταν ψηφίζει το ένα πίσω απ΄ το άλλο τα επώδυνα για τους πολίτες μέτρα που φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, δε δίστασε να αποκαλύψει τον πραγματικό του ρόλο. Μέλος της συμπολίτευσης πλέον!

Λογικό και επόμενο αφού οι κυριοιΚαρυπίδης και Μουμουλιδης είναι συνυπεύθυνοι, ο καθένας με βάση τις αρμοδιότητές του, σε μια σειρά θέματα που μας γύρισαν χρόνια πίσω.

Από τη διάλυση των Νοσοκομείων μας, μέχρι την απώλεια εκατομμυρίων από το ΕΣΠΑ και την απουσία οποιασδήποτε πρότασης στο πακέτο Γιούνκερ.

Σε ό,τι μας αφορά, θα συνεχίσουμε να ασκούμε κριτική και φυσικά αντιπολίτευση. Όσο δε για τις προτάσεις μας αν πραγματικά ενδιαφέρεται ο κ. Μουμουλίδης και θέλει να τις δει, μπορεί να πληκτρολογήσει την ηλεκτρονική διεύθυνση http://zempiliadou.gr/ και θα τις διαβάσει όλες αναλυτικά.Τόσο για κάθε Περιφερειακή Ενότητα όσο και για κάθε ζωτικό τομέα της περιοχής μας.

Τις δικές του προτάσεις και του κυρίου Καρυπίδη πού μπορούμε άραγε να τις βρούμε; Γιατί αν θυμόμαστε καλά, ούτε καν στην προεκλογική περίοδο δεν μας τις είχαν παρουσιάσει…


Συνδυασμός «ΕΛΠΙΔΑ»


ΥΓ:Αλήθεια κ Μουμουλίδη για το γνωστό θέμα της δωρεάς θα κάνετε ποτέ καμιά δήλωση ή μήπως δεν έτυχε να πληροφορηθείτε αυτό για το οποίο έχει γίνει τόσος ντόρος και έχει κατατεθεί σχετική ερώτηση στο Κοινοβούλιο;
Add a comment...

Post has attachment
Με αφορμή την επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης- Επιχειρηματικότητας-Εμπορίου κου Ματθαίου Καλαιτζόπουλου, προς τους επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, που αφορά την συμμετοχή της Περιφέρειας σε έκθεση Αρωματικών Φυτών και Τροφίμων στην Ταϊβάν, ο Συνδυασμός της «ΕΛΠΙΔΑΣ» δίνει στη δημοσιότητα την απάντησή του στη σχετική επιστολή, στην οποία διατυπώνονται οι θέσεις του Συνδυασμού για το σοβαρό θέμα της στήριξης της εξωστρέφειας των Επιχειρήσεων
Add a comment...

Post has attachment
Στη Δυτική Μακεδονία, σε όλους μας, αξίζει καλύτερη τύχη.

Μπορεί τα όσα συμβαίνουν στη χώρα και την περιοχή να μη μας επιτρέπουν να δούμε με αισιοδοξία το μέλλον, αλλά είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την πορεία μας.

Αρκεί να το πιστέψουμε και να το παλέψουμε όλοι μαζί.

Μόνο έτσι θα φέρουμε την ελπίδα και θα πάμε επιτέλους μπροστά.

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους.
Με αγάπη και πίστη στις δυνάμεις μας θα τα καταφέρουμε.
Add a comment...

Post has attachment
Wait while more posts are being loaded