Profile cover photo
Profile photo
Κατερίνα Τσαχτσαρλή (Aikaterini Tsahtsarli)
52 followers
52 followers
About
Κατερίνα's posts

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has attachment

Post has shared content
14 Μαρτίου 1956: Οι Άγγλοι σκοτώνουν τον Δημητράκη Δημητριάδη! Είναι ο πιο μικρός Ήρωας Αγωνιστής, μόλις 7 ετών!

Ο Δημητράκης Δημητριάδης γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1949. Οι γονείς του ήταν χωρισμένοι και ο Δημητράκης ζούσε με τη γιαγιά του. Ήταν μαθητής της Β’ τάξης του δημοτικού και πουλούσε λουλούδια, για να εξοικονομήσει τα προς το ζην.

Στις 9 Μαρτίου του 1956, οι Άγγλοι εντείνουν τη σκληρότητά τους απέναντι στον Αγώνα της ΕΟΚΑ. Σε μια προσπάθεια να κάμψουν το φρόνιμα του κυπριακού λαού συλλαμβάνουν και εξορίζουν στις Σεϋχέλλες, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, το στρατολόγο της ΕΟΚΑ Παπασταύρο Παπαγαθαγγέλου, το Μητροπολίτη Κερύνειας Κυπριανό και το Γραμματέα της Μητρόπολης Κερύνειας Πολύκαρπο Ιωαννίδη.

Η Κύπρος συγκλονίζεται από τις εξελίξεις, ενώ παράλληλα η ΕΟΚΑ εντείνει τη δράση της. Μαθητές και μαθήτριες από τα γυμνάσια και τα δημοτικά σχολεία της Κύπρου, βγαίνουν στο δρόμο με τις ελληνικές σημαίες στα χέρια, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πέτρες και ξύλα, για να διαμαρτυρηθούν, νιώθοντας την αδικία. Από την άλλη πλευρά, οι αποικιοκράτες, έστειλαν πάνοπλους στρατιώτες για να αντιμετωπίσουν την «απειλή» που αποτελούταν από άοπλα ανήλικα παιδιά και εφήβους, χρησιμοποιώντας όπλα και δακρυγόνες βόμβες.

Στη Λάρνακα τα παιδιά μαζεύτηκαν στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, ενώ ανεγείρουν πρόχειρα οδοφράγματα προκειμένου να εμποδίσουν τους στρατιώτες να τα πλησιάσουν. Η εικόνα που επικρατεί, αποτελείται από παιδιά του δημοτικού σχολείου (!), κρατώντας Ελληνικές σημαίες. 

Όταν κατέφθασαν τα στρατιωτικά αυτοκίνητα με τους Βρετανούς στρατιώτες, ξεκίνησε ένα άγριο κυνηγητό εναντίον των αθώων παιδιών. Ένα στρατιωτικό αυτοκίνητο στριμώχνει σ’ ένα δρόμο μια παρέα παιδιών αναγκάζοντας τους μικρούς διαδηλωτές να σκορπιστούν. Ο Δημητράκης, μόλις εφτά ετών δεν έφυγε, μόνο έπαιρνε μικρές πετρούλες και τις πετούσε φωνάζοντας «Ένωση, Ένωση…»

Ένας Άγγλος, χωρίς ίχνος, ευαισθησίας, ντροπής και σεβασμού απέναντι στην παιδική αθωότητα του Δημητράκη, σημάδεψε το μικρό παιδί και μια σφαίρα τον πέτυχε στο πρόσωπο, σκοτώνοντάς το ακαριαία.

Στον δρόμο, που σήμερα έχει το όνομα «Οδός Δημητράκη Δημητριάδη», έπεφτε νεκρός ο μικρός Δημητράκης.

Στην κηδεία του μικρού ήρωα τα κορίτσια χόρευαν το χορό του Ζαλόγγου και τραγουδούσαν, "Στην στεριά δε ζει το ψάρι....."

Η πόλη του Ζήνωνα, εκείνο το απόγευμα νέκρωσε. Οι άνθρωποι κλείστηκαν στα σπίτια τους και σκέφτονταν πόσες θυσίες χρειάζονταν ακόμη για την ελευθερία της Κύπρου.
Μια Αγγλίδα που συνήθιζε να παίρνει κάθε πρωί λουλούδια από τον μικρό Δημητράκη ξέσπασε σε λυγμούς σαν έμαθε για την θυσία του!

Το αγνό του αίμα έγραψε ανεξίτηλο το όνομά του στην ένδοξη ιστορία της Κύπρου κι έγινε ο Δημητράκης Δημητριάδης, ο μικρότερος ήρωας του Αγώνα της ΕΟΚΑ!

https://www.youtube.com/watch?v=kFMTuTJQGv4

ΑΘΑΝΑΤΟΣ

ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/peripatrhs1
Photo

Post has attachment
Οι μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου Περιστερίου, εκφράζουν την αλληλεγγύη και τη συμπαραστασή τους στο πολύπαθο νησί της Κύπρου.
Θεωρούν πως η λήθη αποτελεί μέσο διαφυγής από την ιστορική αλήθεια και από τους δεσμούς που τους ενώνουν με την έννοια του δικαίου.
Γι' αυτό ακριβώς το λόγο διεκδικούν μέσα από τις ατραπούς της μνήμης τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλους τους Κυπρίους και ένα ειρηνικό και ασφαλές μέλλον για όλους τους κατοίκους.
Κρίνουν ως επιτακτική αναγκαιότητα την επανένωση του νησιού ώστε να απεγκλωβιστεί από το βίαιο και άδικο διαμελισμό του.
Πιστεύουν πως είναι πλέον καιρός να ανακτήσει την ακεραιότητα και την ολότητα που έχει στερηθεί ένας τόπος που μέσα από την ιστορική του διαδρομή απέδειξε πως μπορεί να αναπνέει αληθινά και να δημιουργεί ελεύθερος από καταναγκαστικούς περιορισμούς διαχωρισμού.

Post has attachment

Post has attachment
Wait while more posts are being loaded