Profile

Cover photo
Rinus Alewijnse
Attended HBS-Middelburg / HTS-Vlissingen
Lives in MIDDELBURG NL
1,633,022 views
AboutPostsCollectionsPhotosYouTube+1's

Stream

Rinus Alewijnse

Shared publicly  - 
 
Van de groten der aarde wordt gezegd “too big to fail” en dat geldt ook voor Google. Maar afgezien van het bekende “goegelen”, kennen velen (misschien wel een miljard) Google voornamelijk via het bekende Picasa-fotoprogramma dat we al sinds 2005 gratis van hen mogen downloaden en gebruiken en als je niet erg veel opslagruimte nodig hebt, zijn zelfs “hun wolken” gratis. Maar waarschijnlijk is er teveel gratis, want het is juist daar dat ze wel falen getuige de dagelijkse overvloed aan klachten op de vele Picasa-fora in de hele wereld en dat zijn lang niet allemaal stommiteiten van de gebruikers zelf.

Er zijn namelijk ook principiële ontwerpfouten waar bijna niemand over klaagt, maar die toch al sinds 2005 bestaan en voor een enorme fotochaos hebben gezorgd en nog steeds zorgen. En dat is de zogenaamde “platte mapweergave met sortering op datum” die bij de installatie automatisch wordt ingesteld, terwijl Google met evenveel gemak de “normale mapweergave met sortering op naam” zoals in de Windows Verkenner gekozen had kunnen kiezen.

Wat het verschil is, zie je in onderstaande afbeelding van een vrij nieuwe computer waarop nog maar weinig fotomappen aanwezig zijn (met jaarmap 2015 als de belangrijkste) en de mappen waarvoor in de Windows Verkenner een open driehoekje staat, bevatten dus één of meer submappen die je tevoorschijn kunt toveren door op dat driehoekje te klikken. Maar Picasa maakt (na installatie) van dat simpele lijstje onder Afbeeldingen al iets ingewikkelds en abstracts zoals in het rechter paneeltje dat ik “Fout” heb genoemd en waarin je bijvoorbeeld niet eens kunt zien dat de paarse(?) map Collages zich gewoon in de map Picasa onder de map Afbeeldingen bevindt, terwijl je dat in het goede tussenpaneeltje meteen kunt zien als je net als in de Verkenner op het open driehoekje klikt. Hoe dom moet je dan wel niet zijn om de hele wereld al jaren met zo’n misleidende installatiestandaard op te schepen.

Dat is toch niet erg zult u zeggen, want de gebruiker kan toch later de juiste instelling kiezen.
Dat is waar, maar dan moet die gebruiker bijna vanaf zijn (of haar) prille begin zo verstandig zijn geweest en inmiddels niet verdrinken in “500” fotomappen. Zelfs dat leek in Picasa nog wel mee te vallen omdat die in de “foute stand” zorgde voor een automatische jaarindeling - dat kun je rechtsonder nog net zien voor 2014. Maar in de “goede stand” bleken die mappen plotseling allemaal in een volkomen willekeurige volgorde te staan vanwege jouw uit de duim gezogen mapnamen zoals ‘“Efteling” en niet 2014-05-27 Efteling of 20140527 Efteling. En Picasa heeft jou daarvoor niet op de vingers getikt en zelfs geen echte jaarmappen gemaakt en nu zit je met de gebakken peren en dat organisatieprobleem is dan bijna onoplosbaar geworden. En daaraan kun je zien dat de ontwerpers toch geen echte fotodeskundigen zijn, maar zich ook in al die jaren niet laten corrigeren door gebruikers die daar wel verstand van hebben. En zo zijn er nog wel meer installatie-defaults die niet deugen tot en met het stiekem mee-installeren van een backup-programmaatje dat ook voor veel ellende heeft gezorgd.

Het is dus niet “too big to fail”, maar “too big to be correctable” of zelfs “too big to be good” en zelfs de miljarden gebruikers van Androïd klagen “steen en been” over Picasa waarvan ze niet eens snappen dat ze dat ook automatisch in hun maag gesplitst hebben gekregen.
Maar afgezien van Androïd en Picasaweb annex het nieuwe Google Foto’s, vind je onder deze link een document waarin de organisatieproblematiek uitgebreider wordt uitgelegd en wat je er in Picasa aan kunt verbeteren als je tijd hebt (dit stuk is nu nog in bewerking).
https://docs.google.com/document/d/1pEQDoOYv36y7iqmM-oBhS8-aFGNiOcp_NUWoDZ5VRSk/edit?usp=sharing

 ·  Translate
1
Nilgün Güney's profile photoRinus Alewijnse's profile photo
4 comments
 
Maar dat is het punt niet: het is de gebruiker meteen na installatie opschepen met iets waarvan men denkt dat het zo wel zal horen, maar wat helemaal niet correspondeert met wat in Windows en Mac gebruikelijk is. Dat is zowat een doodzonde, temeer daar het met evenveel gemak wel normaal had kunnen zijn. Dus er zit bij de oorspronkelijke ontwerpers van Picasa in 2004 (al voor de overname door Google) iets achter als "we zullen die simpele zielen maar niet met de werkelijkheid confronteren" want dan durven ze niet verder. En dat is best verdedigbaar, mits dat meteen na eerste opstart wordt uitgelegd in een bijbehorende intro-pagina, want dan heeft Picasa ook tijd nodig om rond te neuzen :-)
 ·  Translate
Add a comment...

Rinus Alewijnse

Shared publicly  - 
 
Schrijven over Picasa voor iedereen

Op het Picasa-forum komen al jaren ongeveer dezelfde vragen langs met hoogstens wat variaties tgv actuele ontwikkelingen zoals de onverwachte gevolgen van de wereldwijde upgrade naar Windows 10 voor sommige Picasa-gebruikers of de overstap van Google+ naar Google Foto's enzovoort. 
Maar die vragen gaan zelden over het probleem waar toch vrijwel iedereen mee wordt geconfronteerd: hoe hou ik mijn fotobende enigszins in toom en daarover schrijf ik in https://docs.google.com/document/d/1mnDUg3yDe07oKmf0vOg_S05J5FgRFJj5COze7fJH1YE/edit?usp=sharing  

Het gaat ook over een toekomst zonder Picasa & Picasaweb waarin je kunt volstaan met werken in de cloud via Google Foto's, vooral als je jouw zware camera aan de wilgen hebt gehangen, maar toch zo nu en dan een fotoboekje wilt maken wat nog ouderwets off-line moet. 
 ·  Translate
1
Fenny Koens's profile photoRinus Alewijnse's profile photo
29 comments
 
En ik wil nog terugkomen op een verrassend resultaat van mijn test van gisteren: als ik dezelfde foto's op mijn vertrouwde manier via Picasa verwerk en daarna upload en naast dezelfde foto's plaats die in alleen in Google Foto's had verwerkt, dan zijn de laatste op een zeer natuurlijke manier briljanter en scherper. 
De verklaring voor dit subtiele verschil zit in de editor: Picasa heeft geen schuifje voor een pietsje "opvallend" en het gebruik van een pietsje vignettering ligt ook niet voor de hand. 

Er is ook een verschil waarvoor ik geen verklaring heb: op GF heb ik maar 13 van de 30 foto's overgehouden en in Picasa 17, dus een raadsel waarom ik in GF kritischer was. 
Er is nog een verschil: in Picasa kan ik wat sneller werken dan op GF, maar dat zal een kwestie van routine zijn. 

Dus smartphonefotografen: jullie hebben geen excuus meer om de bende de bende te laten en desgewenst kun je van bepaalde foto's een bewerkte kopie maken die meteen geschikt is voor Instagram. En als je een subselectie in een album plaatst, kun je dat delen op FB. 

In https://docs.google.com/document/d/1eotb36JNQdaNAnhepTSr79Q-O0LcMOg3OjZo-RULLnQ/edit?usp=sharing heb ik het nog eens wat duidelijker opgeschreven, dus even doorbijten want het is geen wotsepje. 
 ·  Translate
Add a comment...

Rinus Alewijnse

Discussion  - 
 
THE END OF THE G+ EDITOR @ AUGUST 1, 2015

Google has announced the end of G+ Photos because it is replaced by Google Photos (photos.google.com) which contains a very poor editor compared to the Snapseed-like editor on G+ in Chrome. 

So, this poorly visited community can be ended also. But look to the Snapseed-community to be able to go on with your life in the cloud. 

Goodbye to all lovers / Rinus
2
1
Rinus Alewijnse's profile photoNilgün Güney's profile photoMichael Banks's profile photo
11 comments
 
:-))))
Add a comment...

Rinus Alewijnse

Shared publicly  - 
 
Hier verzamel ik alle berichten die ik over Picasa en aanverwante zaken heb geschreven of van anderen heb gezien (voor zover openbaar en niet "privé gedeeld"). Dat is ook voor mijzelf overzichtelijker en daardoor alleen al een nuttige toevoeging in het G+ menu. 
Het is echter nog niet duidelijk of dit soort "streams" worden afgesplitst van G+ Photos, zodat er een wat overzichtelijker situatie ontstaat voor de oude gebruikers van Picasaweb die nog over moeten stappen naar G+.
Misschien krijgen we eindelijk Picasaweb+ :-)
Rinus
 ·  Translate
1
Add a comment...

Rinus Alewijnse

Shared publicly  - 
 
En wat is nu de bedoeling? 
Ik heb hieronder maar een stel foto's gekozen die openbaar mogen zijn. 

O, ik snap het: je kunt op deze manier een aangroeiende serie "posts" maken die je met een vaste cirkel deelt (dus meestal niet openbaar) en dan kunnen die personen er via hun G+ account commentaar op geven, want dan weer aanleiding kan zijn voor een volgende "post", enzovoort. 
En dat kan een hele mooie toepassing van G+ worden, omdat dan die posts thematisch teruggevonden kunnen worden onder Collecties. 
En daar vind ik ook al een heleboel aanbevolen collecties die door anderen zijn samengesteld zoals https://plus.google.com/u/0/collection/4oc1Z 
 ·  Translate
1
Add a comment...

Rinus Alewijnse

commented on a post on Blogger.
Shared publicly  - 
 
This also means that the still popular shared Picasa webalbums can not be downloaded anymore to their local Picasa-software, which was very comfortable compared to the complicated zips created by the equivalent G+ albums. 
The old Picasa-users will interprete this step as a nasty Google-tric to get them all on G+ which is much too complicated for these generation of users.  
1
Whiskey Schulze's profile photoSusanne Schweiger's profile photoRinus Alewijnse's profile photo
9 comments
 
Warum sollten wir das Fürchten? Eben als Picasa 3.9 selber nicht mehr erneuert wird, können wir es noch viele Jahre gebrauchen - jedenfalls in Windows. Und das ist wichtiger als altmödischen Webalben wofür es schönen Alternativen gibt wie Flickr und OneDrive. 
Schüss / Rinus
 ·  Translate
Add a comment...

Rinus Alewijnse

Shared publicly  - 
 
Ik krijg tegenwoordig vrijwel elke dag een leuke herinnering van de assistent van Google Fotos (een hartelijk robotje) zoals hieronder en dat is in dit voorbeeld een fraaie selectie uit een mooie week in Rome, nu 5 jaar geleden. 
Je moet daarvoor natuurlijk wel wat te kiezen hebben op Google Fotos (het nieuwe Picasaweb), maar dat is in mijn geval geen probleem want ik heb daar alle digitale jaren vanaf 2005 alleen voor onszelf als backup die je ook altijd bij de hand hebt op een tablet (of smartphone). 

Maar je kunt die belevenissen wel delen met iemand die ook bij die gebeurtenis was betrokken zoals een aardige medereiziger waarmee je nog steeds contact hebt gehouden. Dat hoeft natuurlijk niet, want je kunt die "kaarten" ook meteen in de prullenbak gooien en je kunt zelfs die assistent de mond snoeren als je het een bemoeial vindt die niet in jouw foto's mag zitten gluren :-) 
 ·  Translate
1
1
Fenny Koens's profile photoRinus Alewijnse's profile photoAntonio Javier Garcia Esperòn's profile photo
6 comments
 
Niet meer dan dat in het menu aan de linkerkant van de vernieuwde G+ Startpagina het item Foto's ontbreekt. En de link die ik zelf naar mijn albums op G+ had, nu meteen doorkoppelt naar Google Foto's zonder Plus en dat ziet er toch heel anders uit. Dus een vernieuwing die sommigen een verarming zullen vinden, maar terugkijkend heeft G+ in pakweg 5 jaar meer ellende dan gemak opgeleverd. 
 ·  Translate
Add a comment...

Rinus Alewijnse

Shared publicly  - 
 
Beste Else, 
Ik wil je als stokoude Picasa-professor hartelijk bedanken voor het deskundige enthousiasme waarmee je deze lessen op video hebt gezet en ben blij dat je niet in de valkuil van de leuke filtertjes bent gevallen, maar je hebt geconcentreerd op de basisbewerkingen die in verschillende mate voor bijna elke foto nodig zijn die je nog niet hebt weggegooid.
Ik zal nooit een smartphone-fotograaf worden omdat ik zo'n ding niet meer nodig heb, maar ik heb met plezier wat oefeningen gedaan op foto's die ik met het 2 MP cameraatje in mijn kleine Samsung-tablet heb gemaakt en daar is ook nog goed op te werken. 

Maar het is misschien wel leuk om te weten dat je vanuit de Google Photos-app ook rechtstreeks naar Snapseed kunt. Alleen wordt het resultaat dan gewoon in de Gallery-app zichtbaar, zodat je dit alsnog moet uploaden om het in een Picasa-album te kunnen plaatsen. 
Het beste / Rinus (Middelburg)
 ·  Translate
Beste smartphone fotograaf, Welkom bij deze laatste gratis les van Snapseed School! Vandaag kijken we naar de transformeer functie - en naar de finishing touches die je aan je foto kunt toevoegen. Met de transformeer functie kun je gebouwen (en andere dingen) recht zetten en perspectivische ...
2
Add a comment...

Rinus Alewijnse

Shared publicly  - 
 
EINDE VAN GOOGLE+ FOTOS PER 1-8-2015
Omdat Google eindelijk heeft ingezien dat G+ niet in staat was om Facebook van de aardbodem weg te vagen en dat gebruikers het allemaal veel te ingewikkeld vonden, hebben ze per 1 mei een eenvoudiger foto-site gelanceerd, namelijk Google Foto's (photos.google.com) waarvoor zelfs geen G+ account nodig is. 

En Picasaweb lijkt weer een nieuwe toekomst tegemoet te gaan voor alle functies die op het nogal simpele Google Foto's ontbreken. 
In de nieuwste versie van Picasa komt dus de + achter Google niet meer voor, maar voor degenen die al verslaafd waren aan Hangouts en dit soort Posts en nog wat specialiteiten is er een troost opkomst in de vorm van een nieuwe site die vermoedelijk Streams zal gaan heten. 

PS: voor de weinigen die de G+ editor in Chrome gebruikten is er in Google Foto's een simpeler editor aanwezig die in alle browsers werkt. Maar op hun Androïd of Apple-mobiel kunnen ze de GF-app en de Snapseed-app installeren en kunnen toch hun foto's online bewerken met ongeveer dezelfde knoppen als in de G+ editor. 
 ·  Translate
1
1
Rinus Alewijnse's profile photoAntonio Javier Garcia Esperòn's profile photo
 
Wel vreemd dat ik G+ Fotos nog steeds kan openen, maar misschien komt de N van Nederland pas met Sinterklaas aan de beurt. 
Je kunt natuurlijk ook besluiten om er niet meer naar te kijken, maar op het nieuwe Google Fotos (zonder plus) is er nog steeds geen slideshow met ondertiteling (toch jammer als je daar zo je best op hebt gedaan) en is vriendelijk commentaar van jouw kijkertjes ook in de doofpot gestopt. 
't Kumpt zeggen ze in Limburg :-)
 ·  Translate
Add a comment...

Rinus Alewijnse

Shared publicly  - 
 
GOOGLE FOTO'S (de opvolger van Picasaweb) is eindelijk verschenen. 

Het heeft lang geduurd voordat Google durfde toe te geven dat Google+ niet het succes is geworden dat ze (als concurrent van Facebook) hadden gehoopt. Maar dat had een kind kunnen voorspellen, want FB was al immens populair voordat G+ begon en veel toegankelijker. En bovendien: de enorme schare gebruikers van Google's Picasaweb had helemaal geen behoefte aan de sociale rimram rond G+, maar wilde gewoon fotoalbums delen met bekenden of desnoods met de hele wereld om een beetje te showen met hun fotohobby. 

Maar nu hoeft die oude trouwe gebruiker van Picasaweb niets anders te doen dan te doen dan photos.google.com in zijn browser te typen en hij/zij ziet (mits ingelogd) die albums in een frisse nieuwe stijl zonder ouderwetse ballast - vooral op een tablet zoals in onderstaande collage. 

In de bovenste deel zie je hoe Picasaweb (PWA) een foto toont in de Chrome-app en in de middelste deel dezelfde foto in Google Fotos (GF).  maar gelukkig heb je al die browser-ballast niet nodig als je de GF-app installeert, want dan zie je foto meteen in volle glorie zoals in het onderste deel (alleen vind ik de scherpte dan opvallend minder en dat kan niet aan de originele foto liggen, want die was 2048px breed). 

Dit zijn geen verschillen om naar huis over te schrijven, maar je kunt eigenlijk in zo'n stilstaande afbeelding geen andere verschillen laten zien en dat is toch vooral de heerlijke eenvoud van Google Fotos.
Maar in de mobiele app zitten onverwachte extraatjes verborgen die je in de desktopversie nog niet zult aantreffen en bij Google is het net als bij onze aardige Limburgers: 't kump :-)
 ·  Translate
1
Leen Groeneveld's profile photoRinus Alewijnse's profile photo
11 comments
 
Over smaak valt niet te twisten Leen, maar het is een heilig principe dat ze er in de cloud met hun fikken af moeten blijven. Wat jij doet moet jij weten - zelfs al is dat niet verstandig :-)

Zie ook mijn laatste bijdrage aan het Picasa-forum: https://productforums.google.com/forum/#!category-topic/picasa-nl/15xyvl5C_6Q 
Groetjes voorlopig / Rinus
 ·  Translate
Add a comment...

Rinus Alewijnse

Shared publicly  - 
 
DE TRUTTIGE ONDERGANG VAN DE PICASA WEBALBUMS (PWA) 

Ik kan mij nog vrij goed herinneren dat ik eind 2006 de mogelijkheid kreeg om vanuit Picasa een webalbum te maken, alleen voor jezelf en voor een paar familieleden en vrienden of (als je een beetje ijdel was) voor de hele wereld of om mijn cursisten iets te laten zien. En dat kon dankzij het feit dat ik al eerder een Gmail-account had omdat ik de bakken met spam die via mijn provider binnenkwamen, zat was. En hetzelfde account kon ik al eerder gebruiken voor Blogger om een wekelijkse aflevering over Picasa te kunnen schrijven dat toen in Nederland en Vlaams-België nog maar nauwelijks bekend was. 

Dat Picasaweb is in de loop der jaren natuurlijk wel wat gemoderni-seerd, maar toen de mobieltjes en wat later de tablets in de mode kwamen, bleek het toegepaste webformat daarvoor toch minder geschikt en als Google zich in 2011 had beperkt tot een upgrade die ze Picasaweb+ hadden genoemd, dan was er nu geen vuiltje aan de lucht. Maar nee (en dat ligt echt aan te jeugdige IT-bedrijven), het moest iets worden zoals het populaire Facebook en dat werd dus Google+ en daar had de doorsnee Picasaweb-gebruik(st)er geen behoefte aan. 

Is dat Google+ dan zo’n drama? Welnee, want als je je beperkt tot je albums dan zien die er gewoon wat moderner uit en dat verschil zie je hieronder tussen links en rechts.
Maar op een mooie tablet is het verschil veel groter en wint G+ het met vlag en wimpel en is de collage van grote miniaturen op zich al het bekijken waard. En op het kleinere scherm van een smartphone is Picasaweb bijna onbruikbaar, maar G+ niet (vooral in de G+ app). 

Op het scherm van een gewone laptop is Picasaweb nog steeds genietbaar, maar gaat wel steeds meer mankementen vertonen die door Google niet meer worden gerepareerd omdat ze er geen zin meer in hebben of het niet meer kunnen omdat de browsers ook met hun tijd mee moeten. Het is zelfs al zo erg dat een belangrijke functie zoals het kunnen downloaden van een met jou gedeeld album naar Picasa niet meer kan en er is geen andere mogelijkheid dan het individueel downloaden van foto’s: dat is niet zo erg voor een stuk of 10, maar honderden is geen beginnen aan en filmpjes konden sowieso al nooit gedownload worden. 

De grootste narigheid met Google is echter dat ze nooit zeggen wat ze van plan zijn en daardoor blijven de oude PWA-gebruikers maar doorgaan met klagen ipv te upgraden naar G+ 
 ·  Translate
1
Rinus Alewijnse's profile photo
 
Inmiddels is de situatie behoorlijk veranderd, want Google heeft inmiddels de vervanger van G+ Photos beschikbaar gesteld en die heet Google Photos (zonder plus) en is ook voor elke gebruiker van Picasaweb toegankelijk via de link https://photos.google.com/collections en op je smartphone of tablet via de Google Foto's app. Mooi  hoor!

Picasaweb blijft kennelijk een sluimerend bestaan leiden en is gek genoeg soms weer nodig om de foto's in een album opnieuw te sorteren op naam of datum, want daar heeft Google Foto's nog geen knopje voor - net zo min als voor het in een logischer volgorde zetten van je albums - zeker als daar veel albums met gescande foto's bij zijn.

Kortom: aan Google Photos moet nog wel wat gesleuteld worden en het begint bij Google al een gewoonte te worden dat veel van wat wij logisch vinden, niet tot hun kupskes wil doordringen. Maar het is nu al heel fraai, vooral op mobiel.   
 ·  Translate
Add a comment...

Rinus Alewijnse

Shared publicly  - 
 
You are welcome Jan, but now you have to go back to school also. 
Whats wrong with my Gallery From my PC suddenly I can not view my public albums when I click on any album thumbnail in my gallery page. They are all working ok on my tablet and smartphone. It also works using my url address. It does not work when running my picasa programme
1
Add a comment...
Rinus's Collections
Story
Tagline
Foto-amateur & Picasa-fan
Places
Map of the places this user has livedMap of the places this user has livedMap of the places this user has lived
Currently
MIDDELBURG NL
Previously
Vlissingen - Eindhoven - Hoensbroek - Maastricht
Education
  • HBS-Middelburg / HTS-Vlissingen
    1960
Basic Information
Gender
Male
Rinus Alewijnse's +1's are the things they like, agree with, or want to recommend.
AMC Security- Antivirus, Clean
market.android.com

Advanced Mobile Care(AMC Security) provides you with more powerful antivirus function and 10+ security features to keep your devices cleaner

Logatoom: Schorrie-morrie
logatoom.blogspot.com

Ik had een ongelofelijk vertrouwen. In vele hooggeplaatste vrouwen, Maar zeg nou zelf: van Hester Borrie, Die Robeco-juf, daar wor-ie. Toch

Snapseed
market.android.com

Snapseed is the only photo app you’ll want to use every day. It makes any photograph extraordinary with a fun, high-quality photo experience

Picasa - Google Productforums
productforums.google.com

Welkom op het forum voor Picasa! Hier vind je de antwoorden op je vragen over Picasa en kun je met andere gebruikers hierover discussiëren.