Profile cover photo
Profile photo
Rinus Alewijnse
46 followers -
Foto-amateur & Picasa-fan
Foto-amateur & Picasa-fan

46 followers
About
Rinus's posts

Post has attachment
We hebben een leuke schrijfster met geniale titels zoals "Soms ben ik dom".
Voor Google geldt precies het tegenovergestelde, namelijk "soms zijn we slim" en dat werd dan ook wel tijd na 2 jaar klagen op het forum :-)
Die klachten komen natuurlijk vooral van lui die de pornoplaatje die op willekeurige plaatsen in de bibliotheek op hun smartphones staan, willen verbergen voor iemand die ze toevallig hun bravere foto's willen laten zien.
Maar dat kan natuurlijk ook gelden voor gebruikers die bepaalde foto's voor hun werk of voor een andere activiteit willen verbergen omdat ze gewoon storen zoals in onderstaand screenshot.
Je kunt die foto's nu selecteren en dan archiveren, waardoor ze uit jouw bibliotheek verdwijnen en alleen in een archiefmap zijn terug te vinden en eventueel in albums waarin je ze ook hebt gebruikt (die moet je dan niet laten zien :-)
Dat is weliswaar niet helemaal hetzelfde als "verbergen", maar wel een handige tussenoplossing waarvoor geen speciaal wachtwoord nodig is, wat ook weer allerhande risico's met zich meebrengt.
Deze menuoptie is ook beschikbaar in de Foto's-app vanaf versie 2.15
Photo

Post has attachment
Google is echt een dom bedrijf want waarom zouden er anders zoveel klachten zijn over verdwenen foto's in Google Fotos app voor smartphones. Omdat je als ontwerper weet dat de wereld aan je voeten ligt, moet je dat spul "fool-proof" maken en dus ook niet voortdurend dwaze veranderingen doorvoeren zoals de onderstaande screenshots laten zien voor de overgang van versie 2.09 (en voorgangers) naar de versie 2.10 (en nazaten).
Want het is een begrijpelijke gedachte dat gebruikers hun camera-map willen leegmaken om ruimte te maken voor nieuwe foto's en natuurlijk gebeurd dat altijd op een moment dat het snel even moet. Dan is natuurlijk de eerste vraag: heeft de app überhaupt de tijd gekregen om alles te uploaden en hoe kon je dat dan controleren? Maar zelfs als dat in orde was kreeg je in ieder geval een duidelijke waarschuwing zoals in de bovenste screenshot en was er geen vuiltje aan de lucht.
Maar in de nieuwe versie verscheen er eenmalig een waarschuwing zoals in de onderste screenshot, maar daarna zat alles in de prullenbak en als je dat niet door had, dan was alles weg - ook online en kreeg je van schrik een hartverlamming.
En het lukt echt niet om die ontwerpers duidelijk te maken dat dit fout is, want die zullen antwoorden dat ze daarvoor een keurige oplossing hebben gemaakt die "Ruimte vrijmaken" heet. Maar je moet er rekening mee houden dat al die domme gebruikers nooit in menu's kijken of handleidingen lezen en dus daarom het volste recht hebben om erg boos op Google te zijn.
Alleen: dat helpt geen barst en die Prullenbak is ook al niet te vinden als je nooit in menu's kijkt en zo blijft het tobben.
En dan nog wat: in zo'n app kun je met één vingerbeweging honderden foto's selecteren en dan is het prullenbak-icoontje ook nooit ver weg - dus vandaar dat deze drama's dagelijkse kost zijn op dat vrolijke forum met van die Amerikaanse specialisten die beginnen met "Thank you for posting" :-)
Photo

Post has attachment
Als je begint op je G+ pagina met een nieuw bericht en je voegt daar foto's aan toe die je selecteert in de bibliotheek van Google Photos (of upload vanuit je computer), maak je in feite een nieuw album op G+. En als jouw bericht openbaar is, dan is dat album dus ook openbaar en daar moet je wel rekening mee houden bij de keuze van de foto's
Maar dat is dus heel wat anders dan je voormalige albums uit Picasaweb die ook in G+ stijl bekeken en gedeeld konden worden - dat platform is eind februari eindelijk verdwenen en was feitelijk al in 2015 vervangen door Google Photos.
Je kunt eventueel de link naar zo'n publiek albumpje naar iemand mailen en die ziet er dan zo uit: https://plus.google.com/photos/110502138299856609576/album/6402458062001569745

PhotoPhotoPhoto
28-03-17
3 Photos - View album

Post has attachment
Yesterday (Februar 24, 2017) the announced retirement of classic Google+ Photos has suddenly happened - if you try to view your pictures, you automatically are redirected to
Album Archive at https://get.google.com/albumarchive

This also means that the editor in G+ Photos (when viewed in the Chromebrowser only) is not available anymore, unless on mobiles in the Snapseed-app and accessible from Google Photos.

I am not downloading pictures to Google Maps or Panoramio (maybe also closed), so I don't know how much these users are handicapped now.
But most of us will use normal Google Photos (without +) and that has a simple, but rather good editor built-in also. And that editor can be used in all usual browsers and in the Photos-app for Androïd and iOS.
But even so: not much users will use it, either because they never edit any picture or it is not good enough.

So, this community can be closed now because it is misused by commercial advertising.
All the best / Rinus (The Netherlands)
Photo

Post has attachment
Hoewel er vrijwel niemand erg rouwig om zal zijn, is er toch weer een dooie gevallen bij Google, namelijk het klassieke Google+ Foto's dat eigenlijk in 2012 al in de plaats van Picasaweb had moeten komen, maar dat is vanwege de vele kritiek op de Picasa-forums niet doorgegaan en uiteindelijk is het al op apegapen gelegd door de komst van Google Foto's (zonder +) dat tenslotte ook Picasaweb om zeep heeft gebracht. En dat gaat dan allemaal op zijn elfendertigst zodat het steeds lijkt alsof we nog wel een tijdje op oude voet verder kunnen gaan - dus dat zal voor de klassieke Plussers weer niet meevallen.
Maar de doorgewinterde googelaar heeft al zoveel meegemaakt dat hij onderhand wel opgeflickerd is. Want van het sombere Album Archief waar je nu naar doorverwezen wordt, lusten de honden ook geen brood :-)
Photo

Post has shared content
Het leukste meisje van de hele wereld :-)

Post has attachment
In Picasa had je (en heb je nog steeds) de mogelijkheid om foto's uit veel verschillende mappen toe te wijzen aan een virtueel album over een bepaald onderwerp, persoon of thema. Maar op Google Foto's neemt Google je dit leuke werkje uit handen door zelf verzamelingen te maken en die zie je boven je eigen albums met namen zoals Plaatsen en Dingen en daarvoor kunnen ze bij mij speuren in foto's vanaf 2005. Tussen de inmiddels 135 plaatsalbumpjes bevindt er zich eentje over Noorwegen en daar zijn wij in de afgelopen jaren niet meer geweest, dus rara hoe dat kan?
Helemaal onderaan zie je 5 van de 6 gevonden foto's en die zijn geen van allen in Noorwegen gemaakt. Maar bij de eerste twee had ik wel vermeld dat de organiste uit Noorwegen afkomstig was en bij de volgende twee dat ze in Bergen zijn gemaakt, maar dan Bergen in Noord-Holland en bij de laatste twee is het volslagen raadsel welk verband met Noorwegen door Google wordt gezien. En dit eenvoudige voorbeeld laat meteen de nutteloosheid zien van zaken die je niet zelf (naar behoefte) kunt regelen en die veel serverpower kosten.
En dan hebben wij nog niet eens gemak of last van een rubriek Personen omdat automatische gezichtsherkenning hier verboden is vanwege privacy-wetgeving. Maar in Amerika zijn er zoveel andere klachten over, dat we blij mogen zijn dat die ergernis ons bespaard blijft :-)
Photo

Post has attachment
Niks nieuws, maar wel meer narigheid - althans voor de oude gebruikers van Picasaweb die de gewoonte hadden om hun albums op "publiek" te zetten, want dan kon hun aanhang volstaan met één simpele link. Voor dat gemak moet je maar voor lief nemen dat je alles op het openbare web te grabbel gooit - de familie moest eens weten :-)

Google heeft kennelijk wijselijk besloten om die optie in Google Foto's weg te laten, gezien de miljoenen mobiele gebruikers die in het wilde weg bezig zijn zonder zich om privacy druk te maken. Maar het gebrek aan zo'n simpele publieke link heeft dus al veel onstilbaar forumgemopper opgeleverd, want formeel weet niemand of Google ooit wijselijk tot dit gebrek heeft besloten om allerlei drama's te voorkomen - dat verzin ik maar :-)

Toen Picasaweb van de zomer ter ziele ging, kwam er een doekje tegen het bloeden beschikbaar dat Albumarchief werd gedoopt en waarin dezelfde publieke albums nog steeds via een enigszins aangepaste link voor de aanhang toegankelijk zijn. Dus afgezien van een andere vormgeving en wat ongemakjes, hoefde niemand te klagen - ware het niet dat die honderden albums volkomen chaotisch door elkaar staan en vind dan maar eens het nieuwste.
Dan wordt klagen terecht en is het de zoveelste domme streek van Google om daar na 3 maanden nog steeds niets aan gedaan te hebben en zelfs niet te laten weten of ze er überhaupt nog iets aan gaan doen en wanneer dan?

Hieronder is de situatie iets anders, want de kijkster is wel ingelogd en ziet dan alle eerder met haar gedeelde albums. Maar ook die staan in een chaotische volgorde - alleen heb ik er geen honderden, dus dat is iets minder rampzalig :-) 
Photo

Post has attachment
Je hoort op het forum nooit iets over de aardige editor in Google Foto's en och-erme: plotseling verandert de filterset en dan beginnen er ineens een paar lui te kermen dat ze niet meer naar "Mars" of "Deimos" kunnen en dat de nieuwe set natuurlijk shit is en dat moeten we dan maar geloven?

Er is nog wel iets meer veranderd, maar een foto rechtzetten en bijsnijden kan gelukkig nog steeds en daar zou ik altijd mee beginnen ook al staat dat knopje nu op de 3e plaats.
En wat soms van pas kan komen is, dat je nu een reeks bewerkingen kunt kopiëren en op volgende foto's kunt "plakken" - dat kon in Picasa 3.0 of eerder ook al.

Gewoon "Happy Birthday" op een foto typen kan echter nog steeds niet, maar dat is geen schande want in Snapseed (nu ook van Google) kan het nog maar sinds een paar weken. Maar ook dat kon in Picasa 2.0 al , dus die app-bouwers lopen gewoon "100 jaar" achter :-)
Photo

Post has attachment
Ik heb weer eens een simpel testblogje opgezet om te kijken wat er allemaal is veranderd sinds het verdwijnen van Picasaweb, ook om vragen op het forum te kunnen beantwoorden.
Wait while more posts are being loaded