Profile cover photo
Profile photo
Ahmad Mujahid
33 followers -
~Sekeping hati yang terus berkelana~
~Sekeping hati yang terus berkelana~

33 followers
About
Ahmad's posts

"Dan wahai kaumku! Apa halnya aku dengan kamu? Aku mengajak kamu kepada keselamatan, dan kamu pula mengajakku ke neraka? [Ghaafir 40: 41]

Dan berkatalah pula orang beriman itu: "Wahai kaumku! Turutlah (nasihatku), aku akan menunjukkan kepada kamu jalan yang benar. "Wahai kaumku! Sesungguhnya kehidupan dunia ini hanyalah kesenangan (untuk sementara waktu sahaja), dan sesungguhnya hari akhirat itulah sahaja negeri yang kekal. [Ghaafir 40: 38-39]

Post has shared content
Pergh...
The BMW i8 – trailblazer for a new generation of sports car.
Click here to see the video: http://bit.ly/15gU6hI
Photo

Ahad, 30 Rejab 1434

[KEHIDUPAN]

Allah Jalla wa 'Ala berfirman:

Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada Malaikat; "Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang KHALIFAH di bumi". Mereka bertanya (tentang hikmat ketetapan Tuhan itu dengan berkata): "Adakah Engkau (Ya Tuhan kami) hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan), padahal kami sentiasa bertasbih dengan memujiMu dan mensucikanMu?". Tuhan berfirman: "Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya". (al-Baqarah 2: 30)

Dan Allah berfirman lagi tentang objektif penciptaan manusia:

"Dan (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia MELAINKAN untuk mereka menyembah dan beribadat kepadaKu." (al-Zaariyaat 51: 56)

Lalu Allah menerangkan pula hakikat hidup dan mati:

"Dia lah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) - untuk MENGUJI dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya; dan Ia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang yang bertaubat)." (al-Mulk 67: 2)

Kemudian Rabb menyingkap kepada kita tentang realiti dunia yang sebenarnya:

"Ketahuilah bahawa (yang dikatakan) kehidupan dunia itu tidak lain hanyalah (bawaan hidup yang berupa semata-mata) permainan dan hiburan (yang melalaikan) serta perhiasan (yang mengurang),.....Dan (ingatlah, bahawa) kehidupan dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang yang terpedaya." (al-Hadiid 57: 20)

Dan kebenaran ini ditegaskan lagi oleh sabda junjungan kita Muhammad shallallahu 'alayhi wassallam:

"Daripada Abdullah Ibn Umar Radiyallah 'Anhuma, katanya: Rasulullah S.A.W.memegang bahuku seraya bersabda: Jadilah di atas dunia ini sebagai seorang musafir (pengembara). Ibn Umar berkata: Apabila kamu berada pada waktu petang, janganlah tunggu menjelangnya waktu pagi. Apabila kamu berada pada waktu pagi, jangan tunggu menjelangnya waktu petang. Gunakan peluang untuk beramal semasa kamu sihat untuk persediaan ketika kamu sakit dan semasa kamu hidup untuk persediaan matimu." (HR al-Bukhari no. 6416)

Sabtu, 29 Rejab 1434

[PERSIAPAN RAMADAN #10]

Rasulullah SAW bersabda:

"Manusia sentiasa dalam kebaikan selagi mereka menyegerakan berbuka puasa."(Riwayat Bukhari dan Muslim)

Sabtu, 29 Rejab 1434

[PERSIAPAN RAMADAN #9]

Rasulullah SAW bersabda:

"Makan sahur adalah keberkatan maka janganlah kamu tinggalkannya sekalipun kamu hanya minum seteguk air kerana sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya berselawat ke atas orang yang bersahur." (Riwayat Ibn Hibban)

Sabtu, 29 Rejab 1434

[PERSIAPAN RAMADAN #8]

Sabda Baginda SAW:

"Pembeza antara puasa kita dengan puasa Ahli Kitab ialah makan sahur." (Riwayat Muslim)

Sabtu, 29 Rejab 1434

[PERSIAPAN RAMADAN #7]

Rasulullah SAW bersabda:

"Bersahurlah kerana sesungguhnya di dalam sahur ada keberkatan." (Riwayat Bukhari)

Sabtu, 29 Rejab 1434

[PERSIAPAN RAMADAN #6]

Rasulullah SAW menjelaskan:

"Carilah Lailatul Qadar pada malam-malam yang ganjil daripada sepuluh malam yang terakhir daripada bulan Ramadan." (Riwayat Bukhari)

Sabtu, 29 Rejab 1434

[PERSIAPAN RAMADAN #5]

Dalam bulan Ramadan, terdapat satu malam yang dikenali dengan Lailatul Qadar. Malam ini sungguh istimewa sehingga terdapat satu surah khusus tentangnya iaitu surah al-Qadar. Dalam surah ini Allah berfirman:

"Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada malam (Lail) al-Qadar, Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran malam (Lail) al-Qadar? Malam (Lail) al-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. Pada malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar!" (al-Qadar 97:1-5)
Wait while more posts are being loaded