Profile cover photo
Profile photo
fara irina
44 followers
44 followers
About
fara's posts

Post has attachment
Wacana Wassatiyah Dalam Kehidupan
Assalamualaikum readers... SubhanaAllah lama dah sangat tak update blog... Mungkin kerana kelemahan diri sendiri yang tidak pandai dalam menyusun masa.... Ok, inshaAllah kita terus masuk tajuk (bak kata omputih straight to the point)... InshaAllah banyak ya...

Post has attachment
Puasa tak "Penuh" tak boleh raya
Assalamualaikum readers.,.. Mengakhiri zon-pecut dalam pengakhiran Ramadhan 1435H... Betapa bersyukurnya kita terpilih memasuki bulan Ramadhan... Jangan lupa juga untuk memanjatkan kesyukuran kerana kita berjaya mengakhiri bulan Ramadhan...  Tetapi apakah b...

Post has attachment
Makanan,
Manusia memerlukannya setiap hari. 
Tanpa makanan kita menjadi lemah.
Longlai dalam urusan seharian kerana badan tidak terisi.
Perut kosong berkeroncong meronta-ronta inginkan diisi.
Salah pengisiannya, perut tidak akan kenyang.
Perut akan masuk angin sebab nutrien tidak mencukupi.

Tarbiyyah,
Manusia memerlukannya setiap hari,
Tanpa tarbiyyah kita menjadi lemah.
Longlai dalam urusan seharian kerana hati tidak terisi.
Hati kosong menjerit meronta-ronta inginkan diisi.
Salah pengisiannya, hati tidak akan cukup,
Hati akan mudah dimasuki jahilliyah kerana adanya ruangan kosong.

Post has attachment
Tarbiyyah adalah makanan
Assalamualaikum readers.. Apa khabaq semua...? (mood nak jadi orang utara sat...) Alhamdulillah masih lagi dalam mood exam dan memang mengisi sepuluh minit rehat dengan menulis sedikit demi sedikit...  inshaAllah semoga dikurniakan keberkatan masa untuk men...

Post has attachment
Ukhuwwah fillah...
Ingatlah di saat kita semakin menjauh...
Di saat itu hakikat iman kita melemah...
Di saat itu kita menjadi Narcissus yang mengkagumi hakikat diri yang terlupa banyak kecacatan...

"Ana Khairu Minh"
"Aku lebih baik daripadanya"
Kerana dialog itu syaitan dibuang daripada syurga...
Kerana dialog itu syaitan kekal di neraka jahanam...

Post has attachment
Kenapa? Tak Percaya KE...??
Assalamualaikum readers... fuhh fuhh fuhh... tiup2 sawang dekat blog... penuh haa dengan sarang labah-labah.... Apa-apa pun macam biasa blog hanya akan te'hapdate' apabila fara berada dalam situasi yang sangat sibuk (minggu exam) dan waktu selepas mendengar...

Post has attachment
**
BILA ada air mata yang paling penuh berkah, ia adalah air mata yang mengiringi hati yang basah menyesali dosa-dosa.  Bila ada kata yang paling indah, ia adalah rintihan istighfar, memohon ampunan dari Allah. ♥ ♥ ♥ ♥ "Wahai orang-orang yang beriman, bertauba...

Post has attachment
Dakwah vs Masa Lapang
Assalamualaikum kpd yg sudi membaca... (x sudi pn xpe.... ^_^) Alhamdulillah spt biasa kegiatan penulisan dan update akan berlaku apabila sangat busy... seriously...?? itulah diriku dan sisi lain dalam diriku... Dakwah vs Masa Lapang... Kenapa ea...?? Ramai...

Post has attachment
You are the chosen one
BUKAN SAJA-SAJA Allah meletakkan anda dalam BIDANG itu.. BUKAN SAJA-SAJA Allah mengurniakan anda KEPAKARAN itu.. BUKAN SAJA-SAJA Allah memasukkan KELEMAHAN itu.. BUKAN SAJA-SAJA Allah memberikan UJIAN sebegitu.. BUKAN SAJA-SAJA Allah membiarkan anda mengemu...

Post has attachment
Ghulam ni apa sebenarnya? Remaja lelaki. Kisah ni pernah disebutkan dalam Quran ke? Pernah. Dalam Surah Buruj. Kisah tentang parit. Bila satu kisah tu Allah sebut dalam AlQuran, kisah tu sangatlah penting. 

Allah sebut ke nama ghulam tu dalam AlQuran? Rasulullah sebut ke nama ghulam tu dalam hadis tersebut? Allah dan rasulNya sebut ke nama tempat itu? Tak. Sebab apa? Sebab nak tunjukkan kat kita betapa ‘evergreen’nya hadis ni. Rasulullah SAW nak tunjukkan kat kita betapa relevannya hadis ni meskipun kita duduk pada era 2020. Saya adalah ghulam. Awak adalah ghulam. Siapa sahaja adalah ghulam.
Wait while more posts are being loaded