Profile cover photo
Profile photo
Fair2
Fair, Community based, self-empowerment
Fair, Community based, self-empowerment
About
Posts

Post has attachment

Post has attachment
 
Hieronder een erg leuk reisverslag van een van onze reizigers!
Wil je meer verslagen lezen van andere reizigers of zelf ook meepraten, kijk dan nu op onze Fair2 community: http://bit.ly/1MS0Zf4

Shwedagon Pagoda, Yangon

Myanmar staat bekend om de gouden pagoda's. Overal door het land zie je kleine of grotere gouden pagoda's, waarvan de bekendste de Shwedagon pagoda in Yangon is. Tijdens de taxirit van het vliegveld naar het centrum van de stad was deze grote gouden stupa niet te missen. Op onze tweede dag (de eerste hele dag) in Myanmar nemen we de taxi naar deze pagoda. Het hele complex ligt op een heuvel en je kan vanaf beneden met trappen naar boven, maar halverwege de heuvel is er ook een plek waar je met de lift naar boven kan. Dat is ook de plek waar wij afgezet worden. Bij binnenkomst wordt ons gevraagd onze schoenen uit te doen en daar in een rek neer te zetten. We kopen kaartjes, krijgen een plattegrond en een sticker en stappen in de lift. We moeten een klein stukje over een soort van brug lopen voor we bij het complex uitkomen. De Shwedagon pagoda is een gouden stupa van ongeveer 100 meter hoog, maar dat is niet het enige wat hier te zien is. Deze pagoda wordt omringd door heel veel kleinere pagoda's en tempels. Op de muren zie je Boeddhaschilderingen en in de tempels en om de Shwedagon staan Boeddhabeelden. Heel erg indrukwekkend! Wat me verder opvalt is dat er meer locals zijn dan toeristen. Je ziet Birmezen en monniken rondlopen over het complex, bidden in de tempels en Boeddhabeelden overgieten met water. Hierdoor heb ik echt het idee dat ik een inkijkje krijg in de grootste religie van Myanmar. Als ik iemand vraag waarom ze die Boeddhabeelden overgieten met water, vertelt hij me dat dit een manier is om Boeddha te eren. Omdat deze beelden allemaal een andere dag uitbeelden, brengt dit geluk voor de mensen die op die dag zijn geboren. Mijn moeder zoekt de dagen op waarop ik, mijn broer en mijn zus geboren zijn en giet water over deze beelden. Zelf kan ik dit ook niet laten, wie weet wat het oplevert.

Tegelijkertijd is deze pagoda ook duidelijk een toeristische highlight. Er staan twee pinautomaten op het terrein, er is wifi en bij sommige tempels hangt een papier met een QR code die je met je telefoon kan scannen voor meer informatie. Deze plek trekt niet alleen internationale toeristen aan, maar ook lokale. Ik zie meerdere Birmezen, vaak jongeren, selfies maken voor de pagoda's of tempels, ze maken foto's van elkaar en af en toe gaan ze heel subtiel net een paar meter voor ons staan. Wij, als toeristen, zijn voor hen net zo goed iets om te fotograferen.

Als we de Shwedagon Pagoda verlaten, besluiten we het laatste stuk naar beneden via de trappen te lopen. Deze trappen zijn overdekt en aan weerszijden zijn er allerlei winkeltjes met boeddhabeelden, wierook, bloemen, kaarsen etc. De ingang van deze trappen wordt bewaakt door twee grote beelden van leeuwachtige beesten. Vol indrukken laten we de pagoda achter ons. Deze plek is een bezoekje zeker waard!

Klinkt deze reis je leuk? kijk dan nu op Fair2 en boek ook uw reis!
http://bit.ly/211wPfA
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...

Post has attachment
Photo
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded