Profile cover photo
Profile photo
Festival monodrame i pantomime
10 followers -
Internacionalni festival monodrame i pantomime
Internacionalni festival monodrame i pantomime

10 followers
About
Festival monodrame i pantomime's posts

Post has attachment
Festival monodrame i pantomime vam želi srećan 8 mart! 
Photo

Post has attachment
На свечаној додели награда на 41. Фестивалу монодраме и пантомиме, донешене су следеће награде:

Златна колајна "Маја Димитријевић" за монодраму
Небојша Миловановић "Stand down"

Златна колајна за пантомиму
Љиља Фредриксон и Ана Станишић "ZiP iT"

Награда "Љуба Мољац" за младог глумца
Милена Живановић "Едит"

Златна колајна публике "Синиша Дашић"
Милена Живановић "Едит"

Награда за инвентивност
Небојша Миловановић "Stand down"

Стручни жири радио је у саставу Слободан Бештић, драмски уметник, председник, Калина Ковачевић, глумица и Снежана Заблаћански, балерина и кореограф. Жири награде за инвентивност радио је у саставу Немања Мараш, доцент у институту за уметничку игру, председник, Ивана Љујић и Јована Иконић. Жири публике радио је у саставу Бранко Најхолд, хроничар Земуна, председник, Јелена Бибић, академски сликар, Милан Оџић, економиста, Рада Драгићевић, службеник, и михаило Дашић, представник хотела „Скала“.

ОДЛУКА СТРУЧНОГ ЖИРИЈА

Стручни жири златну колајну за монодраму Маја Димитријевић додељује Небојши Миловановићу.

Небојша Миловановић је глумац изразите индивидуалности који у оквиру жанра који је изабрао постигао врхунац глумачког умећа, како у говорним партитурама тако и у комуникацији са публиком. Посебно је занимљив избор поезије и начин интерпретације јер је у оквиру овог жанра спојио неспојиве елементе. Осим исповедног тона, мисаоности у говорењу поезије, Небојша Миловановић је постигао и ниво друштвено ангажоване представе.

Стручни жири награду Љуба Мољац - Миодраг Андрић за најбољу младу глумицу додељује Милени Живановић.

Представљајући живот Едит Пјаф, Милена Живановић је показала изузетну емотивност, глумачку трансформацију и лични став у односу на тему коју је приказивала. Са великом вештином интерпретирала је музичке партитуре. Глумачки једноставна, убедљива, тачна и снажна приказала је живот Едит Пјаф са правим уметничким покрићем, са једноставним а ефектним редитељским решењем.

Поштујући пословник Фестивала монодраме и пантомиме жири одлучује да златну колајну за пантомиму додели представи „Zip it“ у извођењу Ане Станишић и Лиље Фредиксон.

Пантомимичарке су успеле да на духовит начин испричају своју причу, вешто комбинујући пантомимска средства, маштовитост и игривост. Препоручујемо да на основу њихове вештине и талента материјал развију и обогате свој сценски наступ.
Сматрамо да је понуда пантомимских представа била незадовољавајућа и препоручујемо да се за следећи фестивал та понуда обогати.

ОДЛУКА ЖИРИЈА ЗА ИНВЕНТИВНОСТ

Жири за инвентивност је једногласно одлучио да Награду за инвентивност добије представа „STAND DOWN“ – ауторски пројекат глумца Небојше Миловановића.

Небојша Миловановић својим ауторским пројектом иновативно, довитљиво и духовито открива поезију и онима који се не би за њу определили. Скоро мисионарски оплемењује узвишеним сликама које смо запоставили. Врло упечатљивим и енергичним изразом кроз личну и истиниту причу спаја поезију, музику и сликарство, вешто се поигравајући различитим жанровима. Добро инкорпориране усклађене технике, не истичући се посебно, стварају јединствен доживљај.

ОДЛУКА ЖИРИЈА ПУБЛИКЕ

Жири публике је одгледао све представе и закључио да је квалитет и монодраме и пантомиме био на уједначеном и значају Фестивала примереном нивоу. Као представници публике чланови жирија су пратили реакцију гледалишта на поједине представе. У том смислу жири је једногласно одлучио да Награду публике додели Милени Живановић за представу Едит Пјаф.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
ДОДЕЛА НАГРАДА 41. ФЕСТИВАЛА
11 Photos - View album

Post has attachment
Трећег дана фестивала публика је као прву представу имала прилике да погледа "ДНЕВНИК СРПСКЕ ДОМАЋИЦЕ" у извођењу Ксеније Мартиновић и режији Фионе Сансон. Дело настало по роману Мирјане Бобић Мојсиловић говори о животу и одрастању у Југославији, о распаду државе, о пост-југословенским страховима и тежњама, и самоспознаји у тешким временима. Анђелка у представи тражи своје место под сунцем, и покушава да у свеопштем страху пронађе себе.
Друга представа трећег дана је била драмска представа са елементима пантомиме КОНЗУМИРАМ ДАКЛЕ ПОСТОЈИМ Иване Кораксић. Изгубљени у жељи за поседовањем и куповином, упадамо у колотечину система који нас позива да наставимо још даље и још више, све док око нас не остану само кесе производа које смо куповали.
Трећа представа, ВАТРЕ Александре Маливук обрађује тематику великих и моћних жена у историји, пре свега Марија Магдалена, Антигона и Клинтемнестра, које свака у своје време остављају трајни ехо кроз време у неким другим великим именима, које једнако воле и мрзе кроз генерације.
За крај, а ван такмичарског програма, наступили су студенти Факултета уметности из Приштине ут класе Александра Ђинђића а у режији Миодрага Крчмарика. Кроз приказ кратких драмских елемената, подељених по темама, државама и периодима, млади глумци су нас провели кроз многе емоције, ставове и детаље заједничке историје.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
Треће фестивалско вече - 41/2016
41 Photos - View album

Post has attachment
Јуче је у Театру Carte Blanche, старој кући Фестивала из времена када је ту било позориште Пинокио, одржан други такмичарски дан. Водитељ Биљана Ђуровић је најавила програмске активности, и вече је започело првом представом Одбрана госпође Клито Местрес. Драгана Варагић је, снажно владајући глумачком праксом, разговарала са самом собом, једном присутном, а другом виртуелном, са платна. Показала нам је своје унутрашње тегобе и невоље, и приказала припрему глумице да након двадесет година поново изађе на сцену у улози античке краљице Клитемнестре.
Наредна представа је била ауторски пројекат младог Ивана Перковића из Републике Српске под називом Песник за песнике. Перковић нас као Момчило Настасијевић води кроз поетски и буран живот овог аутора, песника и професора. Уз нескривену и чисту емоцију и драмски набој, Перковић је повео публику на дивно путовање кроз Настасијевићев живот, и подсетио на његово завештање и велики утицај који је имао на овај народ.
Трећи наступ другог дана је била стенд ап представа STAND DOWN Небојше Миловановића, у којој нас глумац води кроз детаље свог личног живота, прожете поезијом и хумором. Својим сопственим, посебним начином интерпретације поезије, интригира, обухвата и преиспитује, и исказује јасан став о животним вредностима, проблемима и свакодневним активностима, испраћен звуком гитаре и чашом хладног пива.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
Друго фестивалско вече - 41/2016
38 Photos - View album

Post has attachment
Свечаном церемонијом отворен је 41. Фестивал монодраме и пантомиме! Публици се прво обратио директор фестивала Борислав Балаћ, а затим је фестивал отворио Матија Бећковић говором којим је поставио питање о правим вредностима живота у којем живимо. Након тога, председнику програмског савета фестивала Предрагу Милетићу су уручени кључеви града од стране представника Општине Земун Жарка Дроњка. Програм је водила Биљана Ђуровић
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
Свечано отварање 41 Фестивала монодраме и пантомиме
16 Photos - View album

Post has attachment
Позивамо вас на свечано отварање 41. Фестивала монодраме и пантомиме!

Вечерас у 19 часова, Позориште лутака Пинокио!

Добродошли!
Photo

Post has attachment
Јуче, 29. јуна, у Уметничкој галерији „Стара Капетанија“ на Кеју ослобођења у Земуну је одржан први дан „Радионице Жак Лекок“ коју води Виолета Ђорђевић. Радионица се наставља у истом термину до 1 јула. Радионици су присуствовали студенти глуме из класа Оливере Викторић, Драгане Варагић и Божидара Ђуровића.
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
Радионица Жак Лекок
41 Photos - View album

Post has attachment
Фестивал монодраме и пантомиме je и ове године успео је да објави књигу чији је садржај посвећен позоришној уметности.
Театролог Радомир Путник, овогодишњи добитник награде за животно дело Ловоров венац коју даје Позоришни музеј Војводине, објавио је књигу Препознавање позоришта.
Књига садржи пет поглавља: Драмски писци (о Бертолту Брехту, Самјуелу Бекету, Џорџу Бернарду Шоу, Алфреду Жарију, Александру Поповићу и Радославу Златану Дорићу), Драматуршке теме (О глумцима Миливоју Живановић, Инокентију Смоктуновском, Бранку Плеши, Петру Краљу, Ивану Јагодићу, Томиславу Пејчићу), О монодрами, О телевизијској драми, О театролошким књигама (проф. Др Радослава Лазића).
Истакнути сликар Милан Блануша дао је ликовни прилог за корице књиге, а захваљујући Градској општини Земун, Секретаријату за културу скупштине града Београда и штампарији Бирограф, књига је могла да се објави.
На промоцији књиге која је одржана 28. јуна учествовали су др Марко Недић, др Зоран Т. Јовановић, Милан Блануша, Борислав Балаћ, др Милован Здравковић, Предраг Милетић и аутор, Радомир Путник.

Фотографије: Сања Вељковић
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
Промоција књиге Радомира Путника "Препознавање позоришта"
23 Photos - View album

Post has attachment
Dobrodošli na svečanu promociju knjige Radomira Putnika
"Prepoznavanje pozorišta"

28 jun 2016. godine
Muzička škola "Kosta Manojlović" Zemun
Photo

Post has attachment
41. ФЕСТИВАЛ МОНОДРАМЕ И ПАНТОМИМЕ
27, 28, 29, 30 јун, 1, 2, 3. јул 2016.

ПОНЕДЕЉАК, 27. ЈУН
Хотел/ресторан „Скала“, Бежанијска 3, Земун
12,00 Конференција за новинаре

УТОРАК, 28. ЈУН
Музичка школа „Коста Манојловић“, Немањина 9, Земун
18,00 Промоција књиге Радомира Путника Препознавање позоришта

СРЕДА, 29. ЈУН
Уметничка галерија „Стара Капетанија“, Кеј ослобођења 8, Земун
13,30-15.30 „Радионица Жак Лекок“, радионицу води Виолета Ђорђевић (радионица траје у истом термину до 1. јула)

ЧЕТВРТАК, 30. ЈУН
Позориште лутака „ПИНОКИО“
19,00 ПЕРФОРМАНС ПОВОДОМ СВЕЧАНОГ ОТВАРАЊА,
Институт за уметничку игру
19,30 СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ – Фестивал отвара Матија Бећковић, књижевник
Председник општине Земун, Дејан Матић, предаје кључеве града председнику Савета фестивала Предрагу Милетићу
19,45 ИРФАН МЕНСУР (Србија), ГЛУМАЦ, КАЖИ НЕШТО СМЕШНО, монодрама
20,40 ЛИЉА ФРЕДИКСОН и АНА СТАНИШИЋ (Шведска), ZiP It, пантомима
21,14 ЂОРЂЕ КУКУЉИЦА (Хрватска), ХРВАТСКИ БОГ НА МАРСУ, монодрама

ПЕТАК, 1. ЈУЛ
Teatar „CARTE BLANCHE“
19,30 ДРАГАНА ВАРАГИЋ (Канада), ОДБРАНА ГОСПОЂЕ КЛИТО МЕСТРЕС, монодрама
20.40 ИВАН ПЕРКОВИЋ (Република Српска), ПЕСНИК ЗА ПЕСНИКЕ, монодрама
21.15 НЕБОЈША МИЛОВАНОВИЋ (Србија), STEND DOWN, монодрама

СУБOTA, 2. ЈУЛ
Ресторан „Стара царинарница“, Кеј ослобођења 31, Земун
11.00 Шаховска симултанка велемајстора АЛИСЕ МАРИЋ с учесницима и гостима Фестивала
Позориште лутака „ПИНОКИО“
19,30 КСЕНИЈА МАРТИНОВИЋ (Италија), ДНЕВНИК СРПСКЕ ДОМАЋИЦЕ, монодрама
20.45 ИВАНА КОРАКСИЋ (Србија), КОНЗУМИРАМ, ДАКЛЕ ПОСТОЈИМ, пантомима
22.00 АЛЕКСАНДРА МАЛИВУК (Србија), ВАТРЕ, монодрама
23.15 НАЦИОНАЛНО ПОЗОРИШТЕ ГРУЗИЈЕ, KRIMANČULI, пантомима

НЕДЕЉА, 3. ЈУЛ
Пoзориште лутака „ПИНОКИО“
19,30h КАТАРИНА ОРЛАНДИЋ (Србија), AНЕЛИС, СНОВИЂЕЊЕ ПО ДНЕВНИКУ АНЕ ФРАНК, монодрама
21, 30h КОТС театар (Србија), ОНЕМЕЛИ БУЊУЕЛ, пантомима
22,30h МИЛЕНА ЖИВАНОВИЋ (Србија), ЕДИТ ПЈАФ, монодрама
АФОРИЗАМ = МОНОДРАМА
Београдски афористичарски круг
Додела награда и затварање Фестивала
Photo
Wait while more posts are being loaded