Profile cover photo
Profile photo
Aldina Rovcanin
7 followers -
- Editor_www.bnn.ba - Political science - Social activity - FEM Defenders - Love books, art, poetry-
- Editor_www.bnn.ba - Political science - Social activity - FEM Defenders - Love books, art, poetry-

7 followers
About
Posts

Post has attachment
Dokumentarni serijal “New face-new voices” je dokumentarni serijal u četri epizode koje obrađuje četri problema mladih u Bosni i Hercegovini sa akcentom na riješavanje tih problema. Dokumentarni serijal će obraditi ove teme: mladi i politika, obrazovanje, nezaposlenost, budućnost mladih u Bosni i Hercegovini. Učesnici dokumentarnog serijala “New face-new voices” su 16 mladih političara/političarki,(osam žena i osam muškaraca) koji će biti u skorijoj budućnost nosioci zakonodavne i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini. Cilj nam je kreiranje kvalitetnog dokumentarnog sadržaja koji će se baviti ovim problemima mladih u Bosni i Hercegovini i nuditi konkretna riješenja, promocija nekih novih političkih lica koji su za razliku od svojih starijih kolega dosta obrazovaniji, politički korektniji i odgovorniji, i trebaju upravo oni da govore o ovim problemima mladih, povećana izlaznost mladih na predstojeće Opće parlamentarne izbore 2018 godine. Predstavljamo Vam prvu epizodu: "Mladi i politika"

Dokumentarni serijal je podržan od strane Centra za promociju civilnog društva, Otvorene mreže i USAID-a.

#mladipolitika #newfacenewvoice #novalica #kampanja2018 #opciizbori2018 #osnaživanjeglasamladih #cpcd #programosnaživanjanezavisnihmedija #otvorenamreža #usaid #imepba

https://www.youtube.com/watch?v=iHA5KWiURDs&t=4s
Add a comment...

Post has attachment
Prva epizoda dokumentarnog serijala "Simbol otpora" o osnivaču i prvom komandantu Armije Republike BiH, generalu Seferu Haliloviću.

Halilović je osnivač i komandant prve bosanske vojske, nakon 500 godina i kao takav spada u prvi red historijskih ličnosti Bosne i Hercegovine o kojem se mora ostaviti vrijedan, historijski utemeljen zapis.

U filmu govori preko 40 sagovornika iz svih nsfera našeg društva: država, politika, vojska, kultura, nauka, "Zlatni ljiljani" ARBiH, te se koristi ekskluzivni arhiv Armije RBIH, BHRT-a i privatni arhivi koji su dugo stajali sakriveni od očiju javnosti. Autorska i tehnička ekipa filma napravili su pravi dokumentarni sepktakl, potpuno potrijepljen historijskim činjenicama koje naše sadašnje i buduće generacije trebaju pamtiti.
Add a comment...

Post has attachment
Gradnjom Pelješkog mosta, Bosna i Hercegovina zvanično je izgubila pravo na otvoreno more. Povreda suvereniteta države Bosne i Hercegovine sa jedne, te povijesni dan za Hrvatsku, sa druge strane. Dragan Čović je izdao Hercegovinu, poruka je ljevice u BiH. Mladen Ivanić šuti, jer ga se ne tiče, dok Izetbegović na odgovornost poziva Evropsku uniju (EU). Niko od bh. političkih lidera na odgovornost ne poziva sebe.

Jedno je sigurno: Bosna i Hercegovina više nema pristup otvorenom moru. Odgovornost je na vladajućim bh. strukturama, dok je među njima glavno pitanje; Ko će kome podmetnuti kukavičje jaje?
Add a comment...

Post has attachment
Firma Bakira Alispahića AC Quattro nije imala nikakvu preporuku da uporno i iznova pobjeđuje na gotovo svim javnim tenderima u BiH i Federaciji BiH. Osim što je Alispahić bio javni pa tajni policajac Stranke demokratske akcije (SDA) i što se za njegovo ime vezuje čitav sijaset zločina, pljački i kriminala koje je svojevremeno ispitivalo i čitavo Predsjedništvo Republike BiH. Alispahić do danas nikada nije procesuiran za toliki set krivičnih djela da bi mu na njima, s pravom, pozavidio i Al Kapone. Od višestrukih ubistava, preko zataškavanja ratnih zločina, montiranja procesa i kampanja progona, svjedočenja protiv Armije Republike BiH na nekoliko suđenja, preko sumnjičenja za pljačku droge, otimanje alkohola i visokotarifnih roba u opkoljenom Sarajevu, do reketarenja i ucjenjivanja javnih preduzeća prilikom tenderskih porcesa – da baš on dobije gotovo sve poslove.

I dobio ih je…

Add a comment...

Post has attachment
Gradnja Pelješkog mosta je zvanično otpočela. Republika Hrvatska angažovala je kinesku kompaniju za početak radova, dok vodeći funkcioneri SDA pišu protestna pisma, daju izjave za javnost, tačnije - nemoćno drže gotovo komemorativne govore. Predsjedavajući Predsjedništva BiH je iz SDA - Bakir Izetbegović, Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je, također iz SDA - Denis Zvizdić, baš kao i njegov federalni kolega Fadil Novalić. Sva trojica nemaju nimalo snage osim da pišu pisma. Ponavlja se historija iz 1995. godine kada nam je pred očima cijelog svijeta padala cijela istočna Bosna, dok su naši tadašnji lideri samo pisali "pisma javnosti". Da li je Bosna i Hercegovina osuđena na "lidere" koji nemaju nimalo moći da štite državu, ali zato imaju višak bahatosti kada kreditima, optužnicama, akcizama, privatizacijom, boračkim dodacima i sl., trebaju daviti sopstveni narod. Isti onaj koji ih je izabrao ili isti onaj kojem se već deset godina uredno kradu glasovi?!

https://bnn.ba/vijesti/od-gubitka-republike-do-barikade-zvane-peljeski-most-poraz-sda-ove-politike-koja-je-bosnjake
Add a comment...

Post has attachment
Valja biti korektan pa priznati da, iako veliku odgovornost u svemu ovome nose naše komšije (Hrvati), zajedno sa svojim evropskim saveznicima, jednaka odgovornost je i na bh. političkim liderima, obzirom da (po ko zna koji put), Bosnu i Hercegovinu niko nije zaštitio pravima koja joj pripadaju - temeljima Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora.
Add a comment...

Post has attachment
Nastavak intervjua za +BNN BA...
"Nama je pošlost krajnje potrebna da bi bili u stanju kritički izvući pouke iz prošlosti, te da bi potom projektovali ono što je naša sadašnjost i budućnost. Bez tog iskustva mi ne znamo ni ko smo, ni šta smo, odakle dolazimo i gdje to treba da se krećemo..."
Add a comment...

Post has attachment
"Trenutno u Bosni i Hercegovini, po popisu iz 2013. godine, živi oko 3 miliona i 700 hiljada stanovnika. Da nije bilo rata, sa prosječnom stopom prirodnog prirasta od 2 ili 3 posto, za 10 godina, danas bi imali 4 miliona i 400 hiljada stanovnika, što je gotovo 30 posto. Na bazi toga, vi možete vidjeti da je Bosna i Hercegovina, u tom periodu i između ova dva popisa, izgubila gotovo milion i po stanovnika (što ubijenih 100 hiljada, što raseljenih, što nerođenih). Dakle, radi se o jednoj demografskoj katastrofi, o čemu se vrlo malo govori u državi...“, pored ostalog, u razgovoru za BNN ističe Mirsad Tokača, direktor Istraživačko-dokumentacionog centra i autor „Bosanske knjige mrtvih“... +BNN BA
Add a comment...

Post has attachment
U dnеvnim novinаmа izdаtim tokom dеcеmbrа 1901. zаbiljеžеnа је viјеst dа је poznаti trgovаc Јеšuа D. Sаlom primio gostе u svoјoј novosаgrаđеnoј kući nа tаdаšnjoј Appelovoj obаli. Po ovom podаtku možе sе zаključiti dа је od zаvršеtkа proјеktа, pа do usеljеnjа u obјеkаt prošlo sаmo sеdаm mјеsеci... +BNN BA
Add a comment...

Post has attachment
Zgrada hotela Zagreb u Sarajevu smještena je u centralnom dijelu grada na Marijin Dvoru, a pripada južnom nizu Titove ulice na uglu sa ulicom Valtera Perića. U neposrednoj blizini, na suprotnoj strani Titove ulice nalazi se zgrada Marijin Dvora, po kojoj je nazvana cjelokupna gradska četvrt. Ovo naselje bilo je naseljenog još od rimskog doba, a godinama kasnije je baštinilo najljepša građevinska zdanja iz vremena Austrougarske... +BNN BA
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded