Profile cover photo
Profile photo
Fysiotherapie4all
6 followers -
Bij Fysiotherapie4all staat de patiënt centraal!
Bij Fysiotherapie4all staat de patiënt centraal!

6 followers
About
Posts

Post has attachment
Wat is het syndroom van tietze?

Het syndroom van Tietze is een ontsteking van het kraakbeen tussen de ribben en het borstbeen. Hierbij treedt er zwelling op van dit kraakbeen. Het syndroom van Tietze valt onder ontstekingsreuma. Het syndroom van Tietze wordt wel eens verward met costochondritis. Het verschil tussen deze twee aandoeningen is dat er bij costochondritis (ook) kraakbeenontstekingen tussen de ribben en de wervels aan de rugzijde optreden en dat er bij costochondritis geen zwelling optreedt.

Lees hier meer over het syndroom van tietze
https://www.fysiotherapie4all.nl/klachten/mijn-lijf/item/wat-is-het-syndroom-van-tietze
Add a comment...

Post has attachment
De piriformis spier (ook wel peervormige spier genoemd) is één van de spieren in de regio van de bil. De spier begint bij het bekkenoppervlak van het heiligbeen (sacrum) en loopt naar het bovenste gedeelte van de heupkop(trochanter major).

Deze spier behoort tot de heupexorotatoren. Dat wil zeggen dat deze spier meehelpt bij het naar buiten draaien van de heup. Daarnaast helpt de spier ook mee bij abductie (zijwaarts heffen van het been) en extensie (strekken) van de heup. Ook zorgt mede deze spier ervoor dat de heupkop goed in de kom gestabiliseerd blijft.

Lees meer over de musculus piriformis:
https://www.fysiotherapie4all.nl/klachten/spieren/item/piriformis-peervormige-spier
Add a comment...

Post has attachment
De kleine borstspier (pectoralis minor) ligt onder de grote borstspier. Deze spier begint bij de derde, vierde en vijfde rib en loopt naar het ravenbekuitsteeksel van de schoudergordel.

Functie van de pectoralis minor
Deze spier heeft het naar beneden trekken(derpressie) en het naar binnen draaien van het schouderblad als functie. Ook draagt deze spier bij aan het naar voren bewegen van de schouder(protractie). Tot slot ondersteunt deze spier de ademhaling.

Bekijk hier het volledig artikel op onze website:
https://www.fysiotherapie4all.nl/klachten/spieren/item/pectoralis-minor-kleine-borstspier
Add a comment...

Post has attachment
De masseter is een spier in het gezicht die verschillende klachten kan veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan: tandpijn, kaakklachten, hoofdpijnklachten.

Deze masseter ligt bij de kaak. Hij begint bij het jukbeen en loopt naar de hoek van de onderkaak.

Functie van de spier
Deze wangkauwspier tilt de onderkaak op en beweegt deze naar voren. Deze spier helpt dus mee bij het sluiten van de mond.

Bekijk hieronder alle informatie over de musculus masseter:

https://www.fysiotherapie4all.nl/klachten/spieren/item/masseter
Add a comment...

Post has attachment
De sternocleidomastoideus ligt in het halsgebied en is een tweekoppige spier. Hij loopt van het sleutelbeen en het bovenste gedeelte van het borstbeen (sternum) naar het tepelbeen van de schedel. Deze spier ligt zowel aan de linker- als aan de rechterkant van het halsgebied. De sternocleidomastoideus wordt ook wel afgekort als SCM.
Functie van de m. sternocleidomastoideus
Wanneer één van deze twee spieren aanspant, draait het hoofd naar de tegenovergestelde zijde en kantelt het hoofd naar dezelfde zijde. Als de linker sternocleidomastoideus aanspant, draait het hoofd dus naar rechts en kantelt het hoofd naar links. Wanneer zowel de linker- als de rechter SCM aanspant, buigt de nek naar voren. Ook is deze spier een hulpademhalingsspier. Dat wil zeggen dat deze spieren meehelpen bij het liften van de schoudergordel waardoor er extra volume voor de longen gecreëerd kan worden.

Bekijk de video op onze website over de sternocleidomastoideus:
https://www.fysiotherapie4all.nl/klachten/spieren/item/sternocleidomastoideus-borstbeen-sleutelbeen-tepelspier
Add a comment...

Post has attachment
De subscalularis kan verschillende schouderklachten veroorzaken!

De subscapularis heeft zijn oorsprong aan de binnenkant van het schouderblad. Dit wordt het fossa subscapularis genoemd. De spier loopt tussen het schouderblad en de borstkas door naar de bovenarm.

Functie van de subscapularis spier
De spier heeft het naar binnen draaien van de bovenarm (endorotatie) en het zijwaarts bewegen van de arm naar binnen toe (adductie) als functie. Daarnaast behoort deze spier tot de rotator cuff musculatuur. Dit zijn een viertal spieren die samen de schouderkop in de kom centreren tijdens het bewegen van de arm. Daarom helpt de onderschouderbladspier ook mee bij het stabiliseren van het schoudergewricht.

Bekijk het artikel over de subscapularis spier:
https://www.fysiotherapie4all.nl/klachten/spieren/item/subscapularis-onderschouderbladspier
Add a comment...

Post has attachment
Ontdek in deze video hoe EEN spier, die NIET in de rug zit, rugpijn kan veroorzaken. In de video over rugpijn wordt ook een oefening uitgelegd hoe jij zelf kan zorgen dat deze spier ontspannen wordt, waardoor jij je rugpijn kan verminderen of zelfs elimineren. Bekijk hieronder de overige video's over rugpijn:

Bekijk de video over de iliopsoas:
https://www.fysiotherapie4all.nl/klachten/spieren/item/iliopsoas-heup-lendenspier

Bekijk de video over rugklachten:
https://www.fysiotherapie4all.nl/rugklachten
Add a comment...

Post has attachment
iliopsoas (iliacus & psoas major)

De iliopsoas spier bestaat uit twee spieren: de musculus psoas major en de musculus iliacus (sommige boeken beschrijven ook nog de psoas minor). De psoas major spier loopt van de twaalfde borstwervel tot en met de vierde lendenwervel en de hiermee samenhangende tussenwervelschijven en van de dwarsuitsteeksels van de eerste vijf lendenwervels naar het kleine uitsteeksel van het bovenbeen (trochanter minor). De iliacus spier loopt van de fossa iliaca van het bekken naar het kleine uitsteeksel van het bovenbeen. De psoas minor loopt van de twaalfde borstwervel en de eerste lendenwervel en de tussenwervelschijf naar de arcus iliopectineus (een verdikte bindweefselband bij het schaambeen).

Bekijk de video over de iliopsoas:
https://www.fysiotherapie4all.nl/klachten/spieren/item/iliopsoas-heup-lendenspier
Add a comment...

Post has attachment
Waarom de Multifidus rugklachten kan veroorzaken!

De musculus multifidus (ook wel meermalen gespleten rugspier genoemd) begint aan de achterzijde van het heiligbeen, de lendenwervels, de borstwervels en de onderste nekwervels. De spier hecht telkens aan de wervel aan die twee à vier wervels hoger ligt dan waar de spier begon. Alle multifidus spieren samen noem je de multifidi. Deze multifidi lopen dus langs de gehele wervelkolom (aan beide zijden).

Zie artikel: https://www.fysiotherapie4all.nl/klachten/spieren/item/multifidus-diepe-rugspieren
Add a comment...

Post has attachment
Vastus lateralis en kniepijn?!

De m. vastus lateralis ligt aan de voorkant van het bovenbeen en wordt ook wel de brede zijspier genoemd. De spier begint aan de buitenste gedeelte van het bovenbeenbot. De spier loopt dan door in de kniepees die zich ter hoogte van de knieschijf bevindt. De spier is onderdeel van de quadriceps. Dit zijn de vier grote bovenbeenspieren aan de voorzijde van uw been.

Lees meer:
https://www.fysiotherapie4all.nl/klachten/spieren/item/vastus-lateralis-buitenste-bovenbeenspier
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded