Profile cover photo
Profile photo
Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti
8 followers -
Transparentnost in poštenost do vseh poklicnih skupin, ki so v sindikatu.
Transparentnost in poštenost do vseh poklicnih skupin, ki so v sindikatu.

8 followers
About
Posts

Post has attachment
ZAPOSLENI SMO STOPILI SKUPAJ PROTI UNIČENJU LUKE KOPER!

Državni aparat brutalno napada Luko Koper!
A odhod Mercedesa iz Luke Koper je diskreditacija in sramota predvsem Slovenije in slovenstva. Pravkar smo pokazali svetu, da smo nesposobni in zaupanja ne vredni. Po vseh okroglih rekordih Luke v 2015, je država začela lomiti hrbtenico slovenskega gospodarstva. Izgube poslov se vrstijo. Kar smo ustvarjali 60 let se obestno uničuje za korist tujega kapitala. V napovedi je zakon o pristaniški upravi, kar pomeni ukinitev koncesije, delitev pristanišča in oddajanje posla tujcem. Vse je treba prodati in uničiti! Spodaj je izjava zaposlenih Luke, ki smo jo naslovili na Cerarja in ostalo klečeplazečo ekipo!

http://goo.gl/ipZWeI
Add a comment...

Post has attachment
KOMENTAR NA SKLEP MESTNEGA SVETA MO KOPER

Komentar Sindikata žerjavistov p.d. – Luka Koper na Sklep mestnega sveta MO Koper o nestrinjanju s širitvijo 1. pomola v Luki Koper od 3.dec.2015
Najprej smatramo, da je zgrešen napis v časopisih, da MOK nasprotuje širjenju prvega pomola.
Zgodba je usmerjena v problematiko nepravične razdelitve denarja, ki ga Luka Koper plačuje lokalnim občinam in tukaj ne moremo oporekati MOKu, ki si prizadeva za bolj pravično in po vplivih pristanišča bolj sorazmerno porazdelitev denarja.
V tej neprijetni predstavi nam ni jasna vloga povprečne politične karieristke iz SDS, ki je za svojo lagodno življenje pripravljena ogroziti in uničiti skoraj edino, kar Koper, Primorska in Slovenija še zdravega in obetavnega imamo. Oblikovati predloge v katerih tako plehko manipulira usode tisočih ljudi zaposlenih ali soodvisnih od Luke Koper je nezaslišano brezčutno. Načrt podaljšanja prvega pomola je že dolgo znan, torej kje je skrbnica vplivov bila do zdaj.
Opozarjamo vse prebivalce, da je včerajšnje dogajanje na občinskem svetu MOK samo posledica načrtnega zatiranja razvoja, ne samo Luke Koper, ampak tudi celotne Slovenije s strani izdajalcev v parlamentu. Luko Koper se namenoma spravlja na kolena; nabijanje 4 krat prevelike cene preprečuje gradnjo 2.tira; progo v Italijo, ki bi jo Luka lahko plačala sama, ne dovolijo, ker to ni državni interes; s kamioni pa ne bomo mogli voziti tovora, ker so z ropanjem MOK dosegli, da le ta ne bo izdala nobenih soglasij, torej niti za nove kamionske vhode. Ko vam to sporočamo se Cerar in Gašperšič (ali ste že kdaj slišali ministra, ki že cel mandat samo zanika in opravičuje nezmožnost za vse kar ima v resorju) verjetno smejita kako imamo prav.

Ljudstvo zbudi se!
SŽPD

http://www.primorske.si/Novice/Istra/Nagajanje-Luki-ali-scitenje-interesov-obcine
Add a comment...

Post has attachment
SŽPD OBISKAL BRATJE SDRES V VELENJU

V soboto 14. novembra smo se skupinica članov sindikata odpravili na obljubljeni obisk sindikalistom iz premogovnika Velenje. Po nadvse prisrčnem sprejemu in vljudnostni kavici smo odšli do premogovnika kjer smo si najprej ogledali zunanjost in nadvse zanimiv muzej. Fantje iz njihovega sindikata so nam na zanimiv način opisali zgodovino rudnika. Povedali so nam tudi skozi kakšne peripetije je rudnik šel zadnja leta in kako so se spontano uprli nepreglednemu in škodljivemu vodenju premogovnika in kratenju delavskih pravic ter kako jim za zdaj uspeva obdržati svojo pozicijo.

Kasneje so nas knapi popeljali na voden ogled podzemlja v katerem si služijo kruh in nam opisali rudarski vsakdan. Z močnimi vtisi in čustvi smo zapustili krtovo deželo in se pozno popoldan še malo podružili s soborci iz rudnika ter izmenjali izkušnje pri našem delovanju. Lepo so nas pogostili in napojili in zgodaj zvečer je naš kombi že brnel proti primorski. Lepo nam je bilo.
Add a comment...

Post has attachment
SŽPD na obisku na Danskem

Maks in Čeh, naša dva surova slovenska pristaniška borca, na proslavi enega najstarejših sindikatov pristaniških delavcev na svetu. AARHUS DOCKWORKERS UNION LOCAL BRANCH iz Danske je praznoval 130 letnico obstoja (1885 – 2015). V teh težkih časih, ko kapital izvaja zasužnjevalno ofenzivo po evropskih pristaniščih, so nam ti izkušeni bojevniki v zgled.

Enotni in solidarni smo v zmagah delavstva za vedno!
Add a comment...

Post has attachment
Člani glavnega odbora Sindikata strojevodij Slovenskih železnic so 16. junija obiskali Luko Koper. Z gosti so se pogovarjali zaposleni s področja operative in trženja ter predstavniki Sindikata žerjavistov. Glavna tema pogovorov sta bila seveda železniški promet in železniška infrastruktura v povezavi z luškim pretovorom. Udeleženci srečanja so bili enotni, da je izgradnja drugega tira nujna, ne le zaradi zastarele infrastrukture, ampak tudi zaradi naraščajočega luškega pretovora. Obisk se je zaključil z ogledom pristanišča. Mnogi od strojevodij so bili v luki prvič, čeprav vlakovne kompozicije do in iz pristanišča vozijo praktično vsak dan.

Tekst za luški glasnik napisal Mitja Dujc.
Add a comment...

Post has attachment
Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in predstavniki zaposlenih Luke Koper iz oči v oči
Add a comment...

Post has attachment
Štirje predstavniki našega sindikata so se konec Januarja (19,20,21) odpravili v Barcelono na miting predstavnikov ETF -a.
Glavni razlog obiska je bil podpora bratskim sindikatom v boju proti divji privatizaciji in deregulaciji v evropskih lukah.
Izvedeli smo veliko zanimivih podatkov in nekaj naravnost grozljivih podrobnosti. Predstavniki sindikata luke Sines iz Portugalske so v pogovoru povedali o nevzdržnih delovnih razmerah, znižanju plač in kar je najbolj zaskrbljujoče o zaposlovanju nekvalificirane delovne sile v njihovi luki.
Podobne zgodbe so se vrsile oo predstavnikov luk iz Grčije, Španije Belgije itd. Veliko pristanišč je pod udarom največjih ladjarjev, ki brezobzirno poskušajo uveljaviti neoliberalna zaposlovalna stališča in uničiti veljavne kolektivne pogodbe. V prevzetih lukah načrtno uničujejo delavska gibanja, sindikate in z žegnom politike znižujejo delavske pravice in plače. Na koncu srečanja smo še izrazili podporo zaprtim sindikalnim delavcem iz Urugvaja in sprejeli skupno izjavo s katero opozarjamo na vse težjo situacijo delavcev v naši panogi.
Photo
Add a comment...

"Navzven smo samostojni z znamenji, kot sta himna in grb, toda vse ključne odločitve se sprejemajo mimo nas. Pred 70 leti smo bili pod vojaško okupacijo, danes pa smo pod kapitalsko okupacijo." - direktor ene od slovenskih bank. Ok, zadeli ste, banka se imenuje Delavska hranilnica.
Add a comment...

Post has attachment
Stavka Sindikata žerjavistov p.d. Luke Koper je bila zakonita

Vrhovno sodišče Republike Slovenije je na zahtevo Sindikata žerjavistov v revizijskem postopku
razsodilo, da ni pravilna odločitev Višjega delovnega in socialnega sodišča in ne Delovnega sodišča v
Kopru, ki sta predhodno ugotovila nezakonitost stavke Sindikata iz leta 2011. (http://szpd.si/files/Vrhovno_sodise_o_stavki_-_sodba_17_10_2014.pdf)

Stavka je bila zakonita, je razsodilo Vrhovno sodišče Republike Slovenije.

Spomnimo, da je edini razlog zaradi katerega je prvostopenjsko sodišče zmotno ugotovilo
nezakonitost, štiriurni zamik premika železniških vagonov s strani stavkajočih delavcev Sindikata žerjavistov, ki naj bi po mnenju predstavnikov podjetja morali biti premikani nemudoma, ker, da sovpadajo v nevarne tovore, ki ne smejo zamujati niti ob stavki. Stavkovni odbor je po 4 urah odobril premik vagonov, le ti so bili pravočasno naloženi in taki odpremljeni več ur pozneje s strani
Slovenskih železnic. Škode pri tem banalnem zapletu ni bilo. Sindikat dela nikoli ni odklonil, ampak je o vprašanju vodil korespondenco z delodajalcem, ter se na to odločil, da bo kljub pomislekom glede nujnosti, delo izvedel. Vrhovno sodišče je ugotovilo, da je v najslabšem Stavkovni odbor lahko zmotno smatral, da omenjeni vagoni niso nuja. Enako je Vrhovno sodišče ugotovilo, da takšen zaplet brez povzročitve škode ne more biti vzrok nezakonitosti stavke kot nesporne ustavne pravice.

Zmaga Sindikata žerjavistov je zmaga vsega slovenskega delavstva, saj daje sporočilo, da se delavski boj splača in, da delavec organiziran v delavsko gibanje ima možnost izogniti se zasužnjevanju vedno bolj pohlepnih delodajalcev. Tudi pred pravično razsodbo Vrhovnega sodišča, v Sindikatu nikoli nismo dvomili o moralni izpravnosti našega boja, a smo sedaj zelo veseli, da je pravici zadoščeno.

Sindikat žerjavistov p.d. Luke Koper je od leta 2007, ko je začel delovati, kot samoorganizirani sindikat delavcev brez profesionalnega, centralnega vodstva ali celo predsednika, uspel izbojevati več, za delavce zelo pomembnih zmag, med drugim prenovljeno in ugodnejšo kolektivno pogodbo, skoraj 50% dvig plač (od leta 2007), ter zelo neposredno sodelovanje zaposlenih v Nadzornem svetu družbe, Upravi in Svetu delavcev. Leta 2009 so člani Sindikata žerjavistov, ki predstavljajo zaposlene v Nadzornem svetu uspeli poenotiti večino nadzornikov in uspešno, predčasno odstaviti, danes preganjanega gospodarskega kriminalca Roberta Časarja, kateri je podjetje vodil v pogubo.


Na še mnoge uspešne delavske boje,

Izvršni odbor Sindikata žerjavistov.
Photo
Add a comment...

PRVI DIREKOR, KI JE ZAJEZIL STROŠKE (začel rezat prisesnike) PO 15 LETIH IN BIL SODELUJOČ Z DELAVCI, SLOVENIJI NI DOBER

Anketiranci v 61% večini podpirajo odstavitev GG Mišiča iz mesta direktorja Luke Koper, piše v Delu. Človek čarovnica, ki je bil deležen najmočnejše antikampanje sproducirane prav s strani politomafije ni dober, verjamemo pridni prebivalci. Slovenija je sedaj rešena, doba razcveta je pred nami, največje ovire ni več. Pred tem pa nas zanima še odgovor na podvprašanje: "Zakaj podpirate razrešitev?". A kdo ve čemu veselje? Če podpiraš tiste, ki so ga tako močno napadali in razrešili vedi, da si podpornik Viranta, Lukšiča, Janše, Boruta Jamnika (večnega direktorja državne lastnine SOD, KD ipd), Alenke Žnidaršič Kranjc (ene prvih tajkunov v Slo, solastnice Prve pokojninske družbe, prve nadzornice LK) in ostalih skrbnikov našega premoženja. Lepa družba, ki nas že 20 let vodi v ustvarjanju male Švice. Evo zdaj bo!
Add a comment...
Wait while more posts are being loaded