Profile cover photo
Profile photo
rose mary
5,787 followers -
MOTTO: CINE SUNT...?
MOTTO: CINE SUNT...?

5,787 followers
About
rose's posts

Post is pinned.Post has attachment
De ce Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt sarbatoriti impreuna?

Pe 29 iunie, Biserica ii praznuieste pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel.

Sunt cinstiti in aceeasi zi, pentru ca au murit pe 29 iunie, anul 67. Sfantul Petru a primit moartea prin rastignire, cu capul in jos, iar Sfantul Pavel prin taierea capului, deoarece era cetatean roman si nu trebuia omorat asemeni sclavilor.

Sunt praznuiti impreuna si pentru ca au marturist in comun dumnezeirea lui Hristos. Petru, la intrebarea Mantuitorului: "Dar voi cine ziceti ca sunt Eu?" in numele tuturor apostolilor a raspuns: "Tu esti Hristos Fiul lui Dumnezeu celui Viu" (Matei 16, 16). Iar Sfantul Apostol Pavel spune in Epistola catre Coloseni, capitolul 2, versetul 9: "Caci intru El, in Hristos, locuieste trupeste toata plinatatea Dumnezeirii".

Potrivit Traditiei, Petru si Pavel au fost intemnitati o vreme in aceeasi celula, in inchisoarea mamertina din Roma, unde si-au convertit temnicerii si s-au rugat pana cand in mijlocul celulei a aparut un izvor care se poate vedea si in prezent.

O alta virtute comuna a celor doi Sfinti Apostoli este dragostea jertfelnica fata de Hristos si fata de Biserica: L-au iubit pe Hristos pana la moarte. S-au luptat pentru unitatea Bisericii, pentru adevarul ei, indurand o multime de suferinte, persecutii, inchisoare, foamete, primejdii de multe feluri.

Petru s-a numit la inceput Simon. Hristos i-a schimbat numele in Chefa - Petru, care inseamna "piatra", si arata taria, statornicia si neclintirea. Iar Sfantul Apostol Pavel s-a numit Saul. Pavel inseamna "mic" si arata parerea de sine lipsita de ingamfare, defaimarea de sine si smerenia.

Sfantul Petru a devenit ucenicul Mantuitorului dupa ce a fost martorul unei minuni: intr-o dimineata, Hristos a vorbit multimii la tarmul lacului Ghenizaret. Pentru a fi mai bine auzit, s-a urcat in corabia lui Simon Petru, pe care l-a rugat sa o departeze putin de la tarm. Dupa ce a terminat de vorbit, i-a spus lui Simon sa pescuiasca. Acesta, neincrezator, intrucat se ostenise in zadar toata noaptea, asculta de Invatator si arunca mrejele. Multimea pestilor prinsi il va infricosa: "Iesi de la mine, Doamne, ca sunt om pacatos", va spune el. Hristos i-a raspuns insa: „Nu te teme; de acum inainte vei fi pescar de oameni". Petru va lasa totul si va urma Mantuitorului.

Sfantul Apostol Pavel, prigonitor al crestinilor, primeste misiunea sa mearga la Damasc sa-i aresteze pe cei care cred in Hristos si sa ii aduca in lanturi pentru a fi judecati. Inainte de a intra in Damasc o lumina puternica l-a invaluit si orbit si i-a spus: Saule, Saule de ce ma prigonesti? Dar cine esti Tu? Eu sunt Iisus pe care Tu Il prigonesti. Si ce trebuie sa fac? Du-te in Damasc in casa lui Anania si acolo ti se va spune ce trebuie sa faci. A fost condus in cetatea Damascului la Anania, care l-a primit in casa lui, l-a hranit si i-a talcuit Evanghelia. Acolo, in casa lui Anania si prin mainile aceluia, Saul s-a botezat primind numele Pavel.

Sa-i rugam pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel sa mijloceasca pentru noi, ca Dumnezeu sa ne daruiasca dragoste pentru Hristos si sa ne faca si pe noi marturisitori ai dreptei credinte.

La multi ani celor care poarta numele Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt cinstiti si ca ocrotitori ai celor aflati in penitenciare. Cei doi Apostoli au fost inchisi pentru ca L-au propovaduit pe Hristos. Amintim ca in perioada 1993 -1997, Patriarhia Romana a semnat impreuna cu Ministerul Justitiei protocoale privind desfasurarea asistentei religioase in penitenciare. In Legea 293 din 28 iunie 2004, se mentioneaza ca "ziua de 29 iunie se proclama ca zi a personalului din sistemul administratiei penitenciare" (articolul 77).
Andrei Panait
Photo

Post has attachment
Rugaciune pentru cei adormiti

Pomeneste, Doamne, pe cei ce intru nadejdea invierii si a vietii celei ce va sa fie au adormit, parinti si frati ai nostri si pe toti cei care intru dreapta credinta s-au savarsit, si iarta-le lor toate gresalele pe care cu cuvantul sau cu lucrul sau cu gandul le-au savarsit si-i asaza pe ei, Doamne, in locuri luminoase, in locuri cu verdeata, in locuri de odihna, de unde a fugit toata durerea, intristarea si suspinarea si unde cercetarea fetei Tale veseleste pe toti sfintii Tai cei din veac. Daruieste-le lor si noua imparatia Ta si impartasirea bunatatilor Tale celor negraite si vesnice si desfatarea vietii Tale celei nesfarsite si fericite. Ca Tu esti invierea si odihna adormitilor robilor Tai (N), Hristoase, Dumnezeul nostru, si Tie slava inaltam, impreuna si Celui fara de inceput al Tau Parinte si Preasfantului si Bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. Cu sfintii odihneste, Hristoase, sufletele adormitilor robilor Tai, unde nu este durere, nici intristare, nici suspin, ci viata fara de sfarsit. http://www.crestinortodox.ro/rugaciuni/rugaciune-pentru-adormiti-72595.html
Animated Photo

Post has attachment
Cand sufletul este sanatos... are iubire inlauntrul lui, nu se scandalizeaza, rabda cuvantul greu al fratelui, nu-i scoate in evidenta greselile, intotdeauna are un cuvant bun de spus celui de langa el, cedeaza cu smerenie... si asa scapa de ganduri si de stramtoare! Aceasta sanatate se cere de la noi... pe aceasta sa o dobandim...! Sa ne rugam cu totii Mantuitorului nostru, Iisus Hristos! O VIATA LINISTITA!!!
Photo

Post has attachment
Photo

Post has attachment
Dumnezeu te-a creat. Dar nu numai te-a creat, ci te şi iubeşte… atât de mult încât doreşte să-L cunoşti acum şi să-ţi petreci veşnicia alături de El. Iisus a spus: „ Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea că a dat pe Singurul Său Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.”1

Iisus a venit pentru ca fiecare dintre noi să Îl poată cunoaşte şi înţelege pe Dumnezeu în mod personal. Numai Iisus poate da sens vieţii şi poate dărui un scop în viaţă.

Ce ne împiedică să-L cunoaştem pe Dumnezeu?
http://www.everystudent.ro/cunoasterea/?gclid=CMTW9_Oe4dQCFQasGAodBZYDVg
Animated Photo
Animated Photo
Animated Photo
Animated Photo
Animated Photo
28.06.2017
78 Photos - View album

Post has attachment
O dată pe zi, aşează-te într-un loc liniştit şi pune-ţi mâinile pe inimă. Transmite-i acesteia iubirea ta şi percepe iubirea ei pentru tine. Inima ta a bătut pentru tine de când te-ai născut
şi până în prezent şi va continua să bată până în ultima zi pe acest pământ. Priveşte în inima ta şi sesizează orice urmă de amărăciune şi orice resentiment. Spală-ţi cu blândeţe inima
în apa iertării şi a înţelegerii! Dacă ai putea vedea imaginea
de ansamblu, ai înţelege lecţiile prin care a trebuit să treci. Transmite-le iubire tuturor membrilor familiei tale şi iartă-i! Inima ta este iubire, iar sângele din venele tale este bucurie! Louise Hay
Animated Photo
Animated Photo
Animated Photo
Animated Photo
Animated Photo
28.06.2017
12 Photos - View album

Post has attachment
Buna seara!
"Uneori avem nevoie de dragoste, alteori de singuratate, uneori de zi, alteori de noapte, uneori de frig, alteori de caldura, dar intotdeauna vom avea nevoie de cineva care sa fie langa noi cu toata fiinta... cineva care sa te inteleaga care sa te sprijine la greu, cineva pe care te poti baza la bine si la rau, de cineva care sa te simti in siguranta....".
O noapte magica, plina de pace, iubire, odihna si lumina!
Animated Photo

Post has attachment
LUNA

Corabia selenară, printre nori pluteşte
oare încotro se-ndreaptă, şi cine vâsleşte?

Luna-i suplă, argintie, şi nu-i pasă de nimic...
pe stele le ocroteşte, pe Luceafar ...ce să zic?

O regină, o femeie, aveţi oare voi idee?
somnul nostru îl veghează şi ne mângâie c-o rază.

Raza ei, raza de lună, ne urează „noapte bună!”
şi poveşti nemuritoare ea ne spune zâmbitoare.

O fi fost îndragostită de a Soarelui strălucire,
cine oare-a pedepsit-o pentru marea ei iubire?

O fi chiar adevărat că Soarele-a divorţat
şi-a iubit o răsărită „Floarea-Soarelui” numită?

Biata fată, cată-n nori când dispare Luna-n zori;
după Soare se roteşte şi-i şopteşte că-l iubeşte.

Luna mândră-şi poartă voalul presărat cu stele
şi-nhamă la Carul Mare câteva din ele.

Uneori în neagra noapte ea se scaldă-n mare
oglindindu-şi chipul mândru, puţin gânditoare.

În oceane lung priveşte, o fi căutând un peşte?
Peştişorul de aur să-i dea un tezaur?

Poate vrea şi un palat pentru Soare rezervat
sau să-i dea iubirea lui, strălucirea Soarelui?

Poate într-o bună zi, cine ştie când va fi
vor fi din nou împreună Soarele şi mândra Lună.
Autor - Mariana Cârdei
http://www.naturalist.ro/divertisment/luna-1/
Photo

Post has attachment
Să iubim natura!
Lasă lumea putin mai bună decât ai găsit-o!

Copacii sunt efortul nesfrâşit al Pământului de a vorbi cu cerul, ce expresie frumoasă...De ce să fim atât de nedrepţi şi să distrugem aceste minunăţii ale pământului pe care noi îi numim copaci? Nu numai că ne sunt de foarte mare ajutor nouă...prin eliberarea de oxigen şi anihilarea dioxidului de carbon dar sunt de folos întregului ecosistem. Fără copaci, noi nu am putea trăi. Numărul copacilor tăiaţi zilnic creşte ameninţător iar asta nu e bine deloc! gândiţi-vă puţin...unui copac îi trebuie 100 de ani să crească, să ajungă la maturitate...nouă ne trebuie doar 10 minute să-l taiem! Aceste defrişări au consecinţe foarte mari, dacă noi facem rău naturii şi natura ne face rău nouă.De ce credeţi că în partea de sud a ţării, în Câmpia Română, procesul de deşertificare este tot mai intens...sau de ce credeţi că se produc atât de multe inundaţii, alunecări de teren, şi multe alte catastrofe...?Toate se întâmplă din vina noastră! NOI suntem cauza tuturor dezastrelor naturale prin coportamentul pe care-l avem faţă de natură. Hai să lăsăm copacii să trăiască...să lăsăm pământul să vorbească cu cerul...! Nu mai fiţi aşa cruzi cu natura pentru că datorită ei, noi existăm!
http://euiubescnatura.blogspot.ro/

EUCALIPTUL - o minune a naturii.
Copacul Curcubeu. Singura specie de arbore ce are tulpina multicoloră

Acești copaci arată de parcă ar fi pictați, însă nu este așa, culorile de pe tulpinile lor sunt naturale. Arborele este numit Eucalyptus Deglupta (Eucaliptul curcubeu) și ajunge până la 75 m în înălțime și până la 2,5 metri în diametru. Coaja sa unică, multicoloră, este inițial de culoarea verde aprins. Apoi, treptat, odată cu maturizarea, ea capătă nuanțe de albastru, violet, portocaliu și apoi maro. Este cultivat ca arbore decorativ, plantându-se în parcurile și pădurile tropicale și subtropicale. Dungile multicolore, spectaculoase, creează o impresie specială…

Eucaliptul, „stâlpul“ cerului şi leacul bolilor respiratorii

Acest arbore, zvelt ca un tânăr prinţ, veşnic verde şi de o rară frumuseţe, este originar din Tasmania (Australia) şi din insulele învecinate, unde aborigenii l-au denumit „kino“ şi îl foloseau la tratarea rănilor. Datorită dimensiunilor impresionante, care pot să atingă înălţimi până la 300 de metri, este considerat un veritabil „stâlp pe care se sprijină cerul“. Frunzele de eucalipt au efecte antiseptice, bactericide, antifungice, antivirale, antifebrile, expectorante, sudorifice, astringente, hemostatice, cicatrizante, emoliente, antiastmatice, digestive, aperitive, antinevralgice, antireumatice şi antisalmonelice.
În Australia se găsesc cei mai mari arbori din lume, mai înalţi decât faimoşii arbori de Sequoia din California. Vârful arborelui, considerat, în medie, la 150 metri de la pământ, întrece de peste două ori înălţimea celui mai înalt molid din Europa, descoperit în anul 1945 pe Valea Harţagului - Buzău. Pentru a ajunge în vârful unui eucalipt australian uriaş, ar trebui o scară cu 900 de trepte. Este cunoscut că în oraşul Styx Forest, în luna decembrie 1999, a fost decorat un falnic eucalipt cu 3.000 de beculeţe, ca protest împotriva nimicirii pădurilor virgine.
Eucalpitul a fost adus în Europa la sfârşitul secolului al XVIII-lea, în scopuri ornamentale şi pentru asanarea terenurilor mlăştinoase, ştiind că acest arbore este un foarte mare consumator de apă şi că tulpina sa are o rezistenţă deosebită la excesul hidric în sol.
Arborele cu creşterea cea mai rapidă
Pe Coasta de Azur, în sudul Italiei şi pe ţărmurile Mării Caspice ale Caucazului, eucaliptul s-a integrat admirabil în peisajul local, dând un farmec deosebit prin silueta sa zveltă, fără însă a egala înălţimile record din ţara de baştină. În zona mediteraneană, specia Eucaliptus globulus atinge o înălţime de numai 30-40 metri, rareori 60 de metri, cât un bloc de 20 de etaje, deşi în Tanzania depăşeşte frecvent 100 metri.
Dintre toate speciile vegetale, eucaliptul are creşterea cea mai rapidă, cu o alungire anuală până la 10 metri, mai intensă în primii 80 de ani de viaţă.
Eucaliptul este răspândit pe toate continentele prin cele aproximativ 500 de specii şi numeroase varietăţi. Datorită uşurinţei de aclimatizare a fost luat în cultură atât în unele ţări europene (Spania, Portugalia, sudul Franţei, Italia), cât şi în alte zone geografice. În nordul Africii, respectiv în Algeria, Tunisia şi Maroc, există oaze total împădurite cu eucalipt. Suprafeţe mai mari se găsesc în Statele Unite, Brazilia, China, Rusia (regiunea Suhumi).
În România, se cultivă experimental în unele zone mai ferite de geruri mari, respectiv în Banat şi Baia Mare, pe locuri însorite şi soluri fertile, cu condiţia ca temperaturile din timpul iernii să nu coboare sub 150C.
Arborele prezintă un trunchi cilindric, cu scoarţă netedă, cenuşiu-albăstruie şi lemn de culoare roşie. Frunzele, ceroase, au culoarea verde-albăstruie şi formă de seceră. De remarcat că dispunerea frunzelor pe plan vertical nu dă nici o umbră.
Florile albe, în formă de cupă, apar la subţioara frunzelor. Petalele cad în timpul înfloririi, lăsând descoperite numeroase stamine pentru a asigura polenizarea. Fructele se aseamănă cu nişte mere, prevăzute cu capac.
Denumirea ştiinţifică a arborelui provine din cuvintele greceşti, „eu“ bine şi „kalypto“ - acoperit, cu referire la aspectul staminelor.
Eucaliptul este specia care transpiră foarte mult, ceea ce face ca, în cazul cultivării pe terenuri mlăştinoase, să le asaneze, pentru a fi readuse în circuitul util. Totodată, contribuie la dispariţia ţântarilor anofeli, purtători de malarie.
Conţinutul chimic
Frunzele sunt bogate în flavonoide liposolubile, taninuri, rezine, cumarine, ceară, piperitonă şi, mai ales, ulei eteric aromatic, cu miros puternic, foarte plăcut. Uleiul brut se obţine prin distilare cu vapori de apă, din frunzele proaspete sau parţial deshidratate.
Producţia mondială de ulei din specia E. globus este de 1.500-2.000 de tone anual, principalele ţări producătoare fiind Spania (500 tone/an), Portugalia (300 tone/an), Africa de Sud, India, Vietnam şi Brazilia. În paralel, a crescut producţia de ulei din specia E. citriodora, mai ales în Brazilia (500 tone/an), Maroc, Seychelles şi Indonezia.
După ce botanistul german Ferdinand von Muller a descoperit proprietăţile medicinale ale uleiului aromat extras din frunze, s-a intensificat comerţul cu ulei, începând din secolul XIX, fiind cunoscut iniţial sub denumirea de Menta de Sidney, datorită acţiunii calmante asupra tulburărilor digestive, asemănătoare cu cea a mentei.
Preţul actual al uleiului de eucalipt variază între 50-80 de euro/kg, în funcţie de provenienţă, chemotip şi conţinut.
Deblocant al căilor respiratorii
În bolile aparatului respirator, prin proprietăţile antivirale şi expectorante, frunzele de eucalipt sunt folosite în majoritatea afecţiunilor respiratorii acute sau cronice (tuse, gripă, guturai, răceală, laringită, faringită, sinuzită, rinită, bronşită, astm bronşic, angină, pneumonie, pleurezie şi chiar tuberculoză pulmonară). Prin deblocarea căilor respiratorii şi fluidificarea secreţiilor are loc uşurarea respiraţiei şi reducerea crizelor de febră intermitentă, cu scăderea temperaturii corpului.
Tratamentele se fac cu:
- infuzie din două linguri frunze uscate la 200 ml apă clocotită;
- tinctură în alcool 400 (se iau câte 50 picături în 100 ml apă rece, de 4-5 ori pe zi);
- sirop preparat din 20 g frunze infuzate în 300 ml apă clocotită; după strecurare se adaugă 300 g zahăr, se reîncălzeşte până devine siropoasă şi se consumă câte 4-6 linguri pe zi, ca expectorant şi antiseptic respirator;
- pulbere din frunze uscate şi măcinate fin (se ia câte un vârf de cuţit de 2-3 ori pe zi, înainte de mese, eventual în puţină miere);
- ulei eteric (3-5 picături în 30 ml apă) cu rol în fluidificarea şi eliminarea secreţiilor bronşice;
- ulei eteric pentru masajul zilnic pe piept, spate şi pe gât;
- inhalaţii timp de 10 minute cu vapori din infuzie de frunze (100 g la 1 litru apă adăugând câteva picături de ulei eteric) pentru dezinfectarea căilor respiratorii superioare;
- frunze uscate şi măcinate care se introduc în ţigări cu efecte în ameliorarea crizelor astmatice.
Creşte capacitatea de concentrare
În bolile sistemului nervos, eucaliptul are efecte calmante asupra stărilor emoţionale intense, ajută la întărirea spiritului, la creşterea capacităţii de concentrare şi la instalarea unei stări de armonie şi pace interioară.
Sunt cunoscute efectele înviorătoare de împrospătare a corpului în caz de oboseală, migrene, dureri de cap, astenie sau debilitate. Se foloseşte uleiul pus în baie, saună, candelă şi masaje în zona frontală şi a tâmplelor.
În afecţiunile renale şi genitale, uleiul de eucalipt are efecte bune contra cistitei apărută după răceală, nefrită, leucoree, vaginită şi blenoragie. Se fac masaje locale cu ulei sau băi de abur (2-3 picături ulei se pun în apa clocotită) şi băi de şezut.
În bolile aparatului digestiv sunt importante proprietăţile astringente (datorită taninurilor) şi efecte vermifuge (contra viermilor intestinali), precum şi acţiuni antimicrobiene (în caz de diaree şi dizenterie). Se recomandă infuzie (15 g frunze uscate la un litru de apă clocotită), din care se consumă câte două ceşti pe zi, între mese, având efecte în atoniile stomacului, care duc la pierderea poftei de mâncare.
În diabetul zaharat, este indicat decoctul din 15 g frunze uscate la un litru apă; se fierbe până când scade la jumătate din volum şi se bea întreaga cantitate în cursul zilei.
Masajul cu ulei de eucalipt accelerează fluxul sanguin
În afecţiunile reumatismale, artrite reumatoide şi poliatroze se utilizează sub formă de comprese cu decoct din frunze sau ulei eteric, aplicate atunci când simptomele sunt agravate de vremea rece.
În bolile dermatologice, eucaliptul are numeroase aplicaţii sub formă de ulei eteric, infuzie, decoct şi băi locale, datorită acţiunii antiseptice şi antihemoragice. Se foloseşte în tratarea unor răni, arsuri (inclusiv solare), tăieturi, herpes, ulceraţii, plăgi, eczeme suprainfectate, inflamaţii, prurit de diverse etiologii, infecţii nazale, scurgeri de urechi (otite), inflamaţii de rect şi înţepături de insecte (ţânţari, muşte). Se aplică sub formă de spălături, comprese, loţiuni, băi generale şi locale (cu 10-15 picături la cadă). Masajul cu ulei are efecte în ameliorarea durerilor musculare prin creşterea fluxului sanguin local.
Loţiunile capilare cu infuzie din frunze stimulează creşterea părului
Loţiunile capilare cu infuzie din frunze activează creşterea părului.
Contra înţepăturilor de insecte se utilizează uleiul (5 picături la o cană de apă) cu care se tamponează pielea afectată.
S-a observat că la aplicarea externă a unor emulsii sau unguente este indicat adaosul a câtorva picături de ulei de eucalipt care favorizează pătrunderea în piele, grăbind eficacitatea.
Durerile de dinţi şi măsele se ameliorează prin tamponări locale cu ulei eteric diluat în puţin alcool.
Atenţie! Dozele mari pot favoriza reacţii adverse!
În doze excesive, uleiul de eucalipt poate provoca reacţii de sensibilizare gastrică, cu greaţă, vărsături, indigestii, dureri de cap, vertij, hipotensiune, hipotermie şi chiar efecte de intoxicare, cu semne de cianozare şi delir. La ingerarea a peste 10 ml ulei eteric doza poate fi letală.
Este contraindicat la copiii mai mici de 12 ani, la gravide, la mame care alăptează şi la persoane cu afecţiuni digestive şi hepatice grave, întrucât cineolul din ulei poate induce stări de convulsie.
Se va evita utilizarea concomitentă a medicamentelor hipoglicemiante.
Alte utilizări
- în alimentaţie, uleiul de eucalipt este folosit ca ingredient în diferite arome pentru băuturi, bomboane, conserve din carne;
- în cosmetică şi parfumerie se foloseşte uleiul din specia E. Citriodora, care se armonizează bine cu compoziţii de rozmarin, lavandă, verbenă, cuişoare şi lemongrass. Se include în fabricarea unor paste de dinţi, săpunuri fine, detergenţi şi a altor produse de uz casnic;
- uleiul este o sursă naturală ieftină şi uşor accesibilă pentru separarea unor componente odorante de mare utilizare cum sunt: eucaliptol, citronelal, citronelol, felandren, piperitonă şi acetat de geranil;
- în industria farmaceutică intră în compoziţia unor medicamente tipizate cum ar fi emulsii (Bronchicum Inhalant), soluţii pentru uz intern (Pneumosept, Mentorin), soluţii pentru uz extern (Pinosol, Rhinoil), creion nazal (Salangane), unguente (Pulmex Baby, Wick Vaporub, Essential Balm) şi comprimate (Eurosept, Septogal, Strepsils Menthae);
- în medicina veterinară se administrează infuzii din frunze îndulcite cu miere de albine pentru tratarea unor boli bronho-pulmonare la animale;
- pentru dezinfectarea camerelor se utilizează uleiul de eucalipt pus în candelă, având un excelent efect antiseptic pentru aerul din încăperea unde locuiesc persoane în stare de convalescenţă sau cei care suferă de o infecţie contagioasă. Aceleaşi efecte se realizează prin arderea lentă a frunzelor pe un făraş cu jăratec sau prin fierberea frunzelor într-un vas fără capac, realizând dezinfectarea contaminărilor locale;
- prin evaporarea lentă a substanţelor odorante pe care le conţine, uleiul de eucalipt îmbălsămează şi curăţă aerul din atmosferă. De aceea, aceşti arbori sunt consideraţi antimalarici, întrucât înlătură aerul rău (malaria în limba italiană). De altfel, oamenii au observat că în jurul acestui arbore nu cresc alte plante, fapt explicat prin secreţia unei substanţe toxice care se răspândeşte în sol;
- din trunchiul de eucalipt, drept ca o lumânare şi rezistent la putrezire şi ardere, se confecţionează cele mai bune catarge pentru vasele maritime, iar lemnul fin şi dur este folosit la fabricarea mobilei, rivalizând cu lemnul de acaju;
- pe terenurile mlăştinoase, arborii de eucalipt au efecte de drenare a solului şi de îndepărtare a insectelor dăunătoare.
http://ziarullumina.ro/eucaliptul-stalpul-cerului-si-leacul-bolilor-respiratorii-57510.html
Photo

Post has attachment
Capra neagra

Capra neagra, animal protejat prin lege in tara noastra, este una dintre cele mai valoroase specii apartinand faunei din Romania. Considerata adevarata perla a muntilor, capra neagra poate fi intalnita pe crestele masivilor muntosi: Rodnei, Fagaras, Retezat, Piatra Craiului, Ciucas, Parang, Ceahlau, Bucegi si mai nou in rezervatia Cheile Tisitei din Vrancea.
Locurile in care traieste sunt greu accesibile turistului insa nu si pentru ea, capra neagra fiind un animal cu deosebita agilitate si un echilibru desavarsit ce poate strabate cu rapiditate si usurinta zonele foarte inalte, stancoase si deosebit de abrupte chiar daca sunt acoperite de zapada. Caprele negre traiesc in grupuri mici, in timp ce masculii batrani prefera singuratatea. Toamna insa, ele se strang in grupuri mari, ramanand toata iarna sub ocrotirea cate unui exemplar mai batran, cunoscator al primejdiilor.

Desi dupa denumire ne-am astepta ca blana sa fie de culoare neagra, in realitate aceasta poate varia de la cenusiu la ruginiu sau brun, in functie de anotimp, in timp ce fruntea, barbia si pieptul au o pata de culoare alba. Mai inchisa la culoare este insa coama ce pleaca de la crestetul capului pe sira spinarii pana spre coada. Coarnele negre reprezinta practic trofeul, ele fiind de fapt cele admirate in expozitii. Cu ele sunt inzestrate atat femelele cat si masculii, ale acestora din urma fiind insa mai groase. Cu cat exemplarul este mai inaintat in varsta, cu atat coarnele sunt mai lungi.

Cu toate ca unele exemplare pot atinge in greutate pana la 40 - 50 kg, capra neagra poate face salturi de pana la 4 metri cu o usurinta incredibila. La catararea pe stanci o ajuta foarte mult picioarele bine dezvoltate si mai ales copitele.

Dat fiind mediul nu foarte bogat in vegetatie datorita altitudinii, capra neagra se hraneste iarna in special cu licheni, tulpini de afin iar vara cu ierburi diverse sau muguri de arbusti.

Dusmanii de temut sunt lupul si rasul.

Stiai ca...

... capra neagra este mamiferul cu cea mai indelungata istorie din fauna Romaniei?

... durata de viata a acestui animal este de 15 - 23 de ani?

... capra neagra este considerata specie ocrotita si protejata prin lege?

... intalnirea cu un astfel de exemplar este destul de putin probabila atat din punct de vedere al numarului redus de exemplare, cat mai ales datorita mediului natural in care acestea traiesc, mediu reprezentat de goluri stancoase din crestele muntilor, locuri destul de greu accesibile omului?

... femela da nastere unui singur pui intr-un an. Acesta o va insoti pe culmile muntilor la numai cateva ore de la nastere, ceea ce este o dovada in plus a faptului ca aceste animale sunt deosbit de puternice. Inainte de aparitia noului pui, femela il alunga pe cel fatat cu un an in urma.
http://www.robbybubble.ro/articles/capra-neagra.php
PhotoPhotoPhotoPhotoPhoto
28.06.2017
5 Photos - View album
Wait while more posts are being loaded